KΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: California kingsnake
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Lampropeltis getula californiae
ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Δυτική Ακτή των ΗΠΑ,στις πολιτείες Όρεγκον και Νεβάδα,Βορειοδυτικό Μεξικό,Αριζόνα,Κανάριοι Νήσοι(μέσω χωροκατακτητικότητας)
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ: 20-24°C στη δροσερή μεριά,25-27°C στην ζεστή μεριά,με ένα σημείο λιασίματος στους 30-31 °C
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ: 40 %
ΤΕΛΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ: 100-120 εκατοστά
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ: 15-20+ χρόνια
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το california kingsnake ανήκει στο γένος “lampropeltis” και είναι υποείδος του είδους “lampropeltis getula”.
Το είδος “lampropeltis getula” περιλαμβάνει τα εξής υποείδη:
1)Lampropeltis getula californiae(California kingsnake)
2)Lampropeltis getula floridana(Florida kingsnake)
3)Lampropeltis getula getula(Eastern kingsnake)
4)Lampropeltis getula holbrooki(Speckled kingsnake)
5)Lampropeltis getula nigra(Black kingsnake)
6)Lampropeltis getula nigrita(Mexican black kingsnake)
7)Lampropeltis getula splendida(Desert kingsnake)
8)Lampropeltis getula meansi(Apalachicola Lowlands Kingsnake)
Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με την φροντίδα του υποείδους “lampropeltis getula californiae”.
Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό υποείδος,το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο στο χόμπυ, λόγω του μικρού του μεγέθους,της ανθεκτικής φύσης του και της απλής και ανέξοδης φροντίδας του.
Ο χρωματισμός του αποτελείται από εναλλάξ μοτίβα του άσπρου και του μαύρου,ενώ το μήκος του σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο.
Στη φύση συναντάται σε ορεινές εκτάσεις,σε άνυδρα μέρη και κάποιες φορές σε δάση,κατά μήκος της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ,του βορειοδυτικού Μεξικού και της Αριζόνας.
Στα περιβάλλοντα που το συναντάται η υγρασία είναι σε χαμηλά επίπεδα,κάτι το οποίο πρέπει να το έχουμε υπόψιν όταν θα αναλάβουμε την φροντίδα του.
Το διαιτολόγιο του στη φύση περιλαμβάνει μικρά τρωκτικά,μικρά πουλιά,αμφίβια και άλλα ερπετά,ενώ είναι γνωστό ότι αρέσκεται στο να τρώει και φίδια (οφιοφαγεία),πολλά εκ των οποίων είναι και δηλητηριώδη(όπως τα διάφορα είδη κροταλία που ζουν στις ΗΠΑ),λόγο της ανοσίας που έχει στο δηλητήριο τους το συγκεκριμένο είδος.
ΣΤΕΓΑΣΗ
Λόγο του μικρού του μεγέθους,το συγκεκριμένο φίδι δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις όσο αναφορά το χώρο στέγασης του.
Το τερράριο λοιπόν που θα φιλοξενήσει το king snake σας μπορεί να έχει άνετα διαστάσεις 80 εκ. x 40 εκ. x 40 εκ.(μήκος x πλάτος x ύψος)
Καλό είναι να αναφέρουμε βέβαια πως πριν ενηλικιωθεί,θα ήταν καλύτερα να στεγαστεί σε ένα μικρότερο τερράριο ή σε ένα faunarium,ενώ μια ακόμα λύση είναι εάν ήδη έχουμε το τελικό τερράριο,να το χωρίσουμε στη μέση.
Με αυτή μας την ενέργεια θα φροντίσουμε ώστε να μην στρεσσαριστεί το φίδι αν είναι σε μικρή ηλικία,καθότι για ένα μικρό φίδι ένα μεγάλο τερράριο μπορεί να λειτουργήσει έτσι ακριβώς.
Το τερράριο(ή faunarium αντίστοιχα) το οποίο θα στεγάσει το φίδι μας πρέπει να είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μην υπάρχουν χαραμάδες οι τρύπες(πέρα από αυτές οι οποίες είναι για εξαερισμό) ώστε να αποφευχθούν οι αποδράσεις.
Καλό θα ήταν ακόμη να τοποθετήσουμε μια κρυψώνα στην ζεστή μεριά και προαιρετικά μία και στην δροσερή μεριά,ένα μπολ με νερό το οποίο θα είναι πάντα στην δροσερή μεριά και θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε και κάποιο κλαδί για να του δώσουμε την δυνατότητα για σκαρφάλωμα.
Για υπόστρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε aspen αλλά και χαρτί κουζίνας ή εφημερίδα αν θέλουμε κάτι ποιο οικονομικό αλλά λιγότερο όμορφο στην όψη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΠΟΤΕ δεν στεγάζουμε μαζί δύο king snakes,καθώς λόγο της κανιβαλίστικης και οφιοφάγας φύσης τους είναι πολύ πιθανό να φάει το ένα το άλλο…
Για αρχή μπορεί κάποιος να πάρει το μικρό τερράριουμ 60x30x30 osb και αν χρειάζεται ολόκληρο τον αρχικό εξοπλισμό υπάρχει το starter πακέτο στέγασης , ενώ για ένα ενήλικο θηλυκό το πλέον κατάλληλο τερράριουμ είναι το 100x50x50 osb ενώ για το αρσενικό το γυάλινο terrarium 80x40x40 είναι προτιμότερο
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ – ΥΓΡΑΣΙΑ
Τα california kingsnakes είναι φίδια με απλές απαιτήσεις όσο αναφορά την θερμοκρασία και την υγρασία που χρειάζονται,όπως άλλωστε και τα περισσότερα μέλη του γένους.
Για την ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μια θερμαντική πλάκα,την οποία θα τοποθετήσουμε στην μία μεριά του τερράριου,με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούμε μια ζεστή πλευρά(εκεί που θα βρίσκεται η πλάκα) και μια δροσερή πλευρά.
Η θερμαντική πλάκα καλό θα είναι να καταλαμβάνει περίπου το 1/3 του επιπέδου του τερράριου.
Μια σωστή θερμοκρασία για την ζεστή πλευρά είναι μία της τάξεως των 25-27 βαθμών κελσίου,με ένα σημείο λιασίματος που να αγγίζει του 30-31 βαθμούς.
Η θερμοκρασία στη δροσερή μεριά μπορεί να είναι στους 20-24 βαθμούς.
Τη νύχτα η γενική θερμοκρασία μπορεί να πέφτει στους 20 βαθμούς και ακόμα πιο κάτω,καθώς στα μέρη που ζούνε στη φύση τα kingsnakes,οι θερμοκρασίες πέφτουν σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα,οπότε μια θερμοκρασία δωματίου είναι ότι πρέπει.
Οι υγρασιακές απαιτήσεις των συγκεκριμένων φιδιών είναι ελάχιστες,οπότε πέρα από το μπολ με το νερό δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο.
Καλό είναι βέβαια όταν το φίδι ετοιμάζεται για έκδυση να κάνουμε ένα ψέκασμα για να ανεβάσουμε την υγρασία ώστε να ευκολύνουμε το έργο του.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το california kingsnake μας μπορεί να ευημερήσει σε μια δίαιτα που αποτελείται αποκλειστικά από τρωκτικά.
Μπορούν να τραφούν αρχικά με μικρά και αργότερα με ενήλικα ποντίκια ή και με μικρού-μεσαίου μεγέθους αρουραίους.
Ταΐζουμε πάντα με ανάλογου μεγέθους θήραμα,ανά 5-6 μέρες όταν είναι μικρά σε ηλικία και κατά την ενηλικίωση ανά 10-15 μέρες.
Το θήραμα του αφού το ξεπαγώσουμε μπορούμε είτε να το αφήσουμε στο χώρο του για να το φάει,ή(αν αυτό δεν λειτουργήσει) να το κουνήσουμε μπροστά του κρατώντας το με λαβίδα,ώστε να παροτρύνουμε το φίδι μας να το αρπάξει.
Τα california kingsnakes σπάνια θα παρουσιάσουν προβλήματα στην διατροφή τους και συνήθως τρώνε σαν μηχανές και χωρίς να αρνούνται ποτέ τους γεύμα.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Αν και θεωρούνται(και είναι) γενικά φίδια με ήρεμο ταμπεραμέντο,τείνουν πολλές φορές να είναι νευρικά(ειδικά σε μικρή ηλικία) και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δαγκώσουν ή να κάνουν “musk”(έτσι ονομάζεται η έκκριση μιας ουσίας με άσχημη μυρωδιά που γίνετε όταν το φίδι αγχώνεται και έχει καθαρά αμυντική σημασία).
Αν π.χ. τύχει και δαγκωθείτε στο χέρι και το φίδι τυλιχτεί γύρω του,είναι σημάδι ότι μπερδεύτηκε και νόμισε ότι επρόκειτο για φαγητό(μπορεί πιο πριν να είχατε πιάσει κάποιο feeder και να το μπέρδεψε η μυρωδιά).
Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να τοποθετήσετε το χέρι σας κάτω από την βρύση και είναι σχεδόν σίγουρο ότι το τρεχούμενο νερό θα το αναγκάσει να αφήσει το χέρι σας,όταν γίνει αυτό τοποθετήστε το με ήρεμες κινήσεις στο τερράριο του.
Αν το δάγκωμα γίνει χωρίς να επέλθει σύσφιξη είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα που πάει να πει πως το φίδι σας φοβάται,οπότε καλό θα ήταν σε αυτή την περίπτωση να το αφήσετε ήσυχο.
Όπως οι περισσότερες κολουβρίδες,έτσι και αυτά όταν τρομάξουν τείνουν να μετακινούνται γρήγορα προσπαθώντας να απομακρυνθούν,κάτι το οποίο πρέπει να προσέξει κανείς γιατί η ευκινησία τους μπορεί να σας εκπλήξει.
Αν και μπορεί να είναι πιο νευρικά σε μικρότερη ηλικία,όταν σαν συνηθίσουν συνήθως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα και θα δέχονται τον χειρισμό απροβλημάτιστα.
Για να σας συνηθίσει το φίδι σας,μπορείτε να το χειρίζεστε για λίγα λεπτά,2-3 φορές την εβδομάδα.
Ο χειρισμός δεν πρέπει να λαμβάνει ποτέ χώρα όταν το φίδι έχει μόλις φάει(και για τις επόμενες 2 μέρες) και επίσης καλό θα είναι να αποφεύγεται όταν το φίδι πάει για έκδυση.