Οδηγός φροντίδας ferrets κουνάβι νυφίτσα

Ferret-4Κοινή ονομασία: Ferret
Επιστημονική ονομασία: Mustela putorius furo
Προέλευση: Πρόκειται για την εξημερωμένη μορφή της ευρωπαικής νυφίτσας
Μέγεθος: Μέχρι 50 εκατοστά
Βάρος: 1-2 κιλά
Απαιτούμενες τιμές θερμοκρασίας: 10-27 βαθμούς Κελσίου
Διάρκεια Ζωής: 7-12 χρόνια+ με την κατάλληλη φροντίδα
Επίπεδο δυσκολίας:
Μέσο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τα ferrets(εν ελληνιστί οικόσιτες νυφίτσες) είναι μικρά θηλαστικά τα οποία υπάγονται στο γένος “mustela” της οικογένειας “mustelidae”(μουστελίδες).
Πρόκειται για εξημερωμένο είδος νυφίτσας που αριθμεί πάνω από 2500 χρόνια εξημέρωσης και παραμονής κοντά στον guarantee_babiesάνθρωπο. Μορφολογικά μπορεί κανείς να παρατηρήσει έναν διμορφισμό ανάμεσα στα δύο φύλα καθώς τα αρσενικά ferrets είναι συνήθως αρκετά μεγαλύτερα από τα θηλυκά.
Το μέγεθος τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα πενήντα εκατοστά και το βάρος τους μέχρι και τα δύο κιλά.
Οι χρωματισμοί των ferrets ποικίλουν,με χρώματα όπως το λευκό,το μαύρο και το καφέ ενώ υπάρχουν και αλμπίνο(albino) άτομα του είδους.
Είναι ζώα που περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας, 15+ ώρες , σε κατάσταση ύπνου και δραστηριοποιούνται κυρίως κατά το σούρουπο.Έχουν εξαιρετικά εύκαμπτη σπονδυλική στήλη,πράγμα που τα επιτρέπει να χώνονται στα πιο απίστευτα μέρη(από τη φύση τους τους αρέσει να σκάβουν).
Είναι εξαιρετικά ενεργητικά ζώα τις ώρες που είναι ξύπνια και διαθέτουν μια έμφυτη περιέργεια για το κάθε τι που θα δουν.
Πρόκειται για σαρκοφάγα ζώα,των οποίων η δίαιτα περιλαμβάνει ολόκληρα θηράματα μικρού μεγέθους,αν και πλέον στο εμπόριο υπάρχουν πλήρεις τροφές σε μορφή κροκέτας,ειδικές για ferrets.

ΣΤΕΓΑΣΗ
Τα ferrets χρειάζονται ένα σεβαστό σε μέγεθος κλουβί,το οποίο να ικανοποιέι τις ανάγκες του για παιχνίδι και κίνηση.
Ελάχιστες διαστάσεις κλουβιού για ένα ζευγάρι ferrets είναι οι εξής: μήκος 90 εκατοστά x πλάτος 60 εκατοστά x ύψος 100 εκατοστά.
Φυσικά όσο μεγαλύτερο κλουβί μπορείτε να τους παραχωρήσετε,τόσο το καλύτερο καθότι δεν είναι λίγοι αυτοί που πολλές φορές αφιερώνουν και κλουβιά με μέγεθος μικρού δωματίου σε περίπτωση που έχουν να στεγάσουν πολλά ferrets.
Καλό θα είναι να προσέξουμε ώστε στο κλουβί μας η απόσταση που έχουν τα κάγκελα μεταξύ τους να μην είναι πάνω από 1 εκατοστό,καθώς όπως αναφέραμε και πιο πάνω,τα ferrets έχουν εξαιρετικά εύκαμπτο σώμα,το οποίο μπορεί να περάσει μέσα από τα πιο απίστευτα μέρη,οπότε πρέπει να έχουμε το νου μας γιατί στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να έχουμε κάποια απόδραση.
Επίσης είναι απαραίτητο να μεριμνήσουμε ώστε να ασφαλίζουμε την πόρτα του κλουβιού τους με κάποια κλειδαριά ή άλλο παρεμφερές μέσο,γιατί τα ferrets  είναι έξυπνα πλάσματα και μπορεί με τον καιρό να μάθουν να ανοίγουν την πόρτα του κλουβιού τους μόνα τους.
Εφόσον το κλουβί του ferret μας θα έχει το απαιτούμενο ύψος,μπορούμε να τοποθετήσουμε πλαστικούς ημιόροφους,αιώρες και σάκους ύπνου.
Προσέχουμε πάντα ώστε τα υλικά από τα οποία θα είναι κατασκευασμένα τα αξεσουάρ να είναι φιλικά προς και αβλαβή προς το ferret μας,όπως και να ελέγχονται συχνά για φθορές.
Γενικά πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην υπάρχει τίποτα σκληρό,αιχμηρό ή επικίνδυνο στο κλουβί τους,ώστε να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς.
Ακόμα,τα παιχνίδια τα οποία θα τους παρέχουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορούν να μασηθούν ή να καταπωθούν.
Για υπόστρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο χαλάκι ή άλλο παρεμφερές ύφασμα.
ferret_DΛόγο της ιδιότητας που έχουν τα ferrets όταν πρόκειται να αφοδεύσουν να ψάχνουν για κάποια γωνία και αφού σηκώσουν την ουρά τους,να κατευθυνθούν προς τα εκεί,καλό θα ήταν σε κάποια από τις γωνίες του κλουβιού να τοποθετήσουμε την τουαλέτα τους,η οποία είναι ένα πλαστικό και ειδικά διαμορφωμένο πλαστικό σκεύος,με τριγωνικό σχήμα ώστε να μπορεί να εφαρμόζει στην γωνία που επιλέξαμε να το τοποθετήσουμε. Για υπόστρωμα στην τουαλέτα τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο είδος βιολογικού pellet αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άμμο για γάτες γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού σε περίπτωση που το ferret έρθει σε επαφή μαζί της.
Ακόμα απαραίτητα είναι και μια ποτίστρα(ή και περισσότερες,ανάλογα με το πόσα ferrets έχουμε) από την οποία θα πίνουνε νερό,και ένα-δυο μπολ μέσα στα οποία θα τοποθετούμε την τροφή τους.
Τέλος φροντίζουμε ώστε ο χώρος τους να είναι καθαρός και προσέχουμε για τυχόν φθορές που μπορεί να προκληθούν ώστε να προβούμε στην άμεση αποκατάσταση τους.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΥΓΡΑΣΙΑ
Ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο για την ευημερία ενός ferret είναι οι θερμοκρασίες στις οποίες διαμένει.
Τα ferrets δεν διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες,οπότε δεν μπορούν να ιδρώσουν και να διαχειριστούν με αυτό τον τρόπο την αυξημένη θερμοκρασία.
Οι ιδανικές τιμές θερμοκρασίας για ένα ferret κυμαίνονται από 10 μέχρι και 27 βαθμούς Κελσίου,ίσως και λίγο παραπάνω αλλά για μικρό διάστημα.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις τιμές υγρασίας,οι οποίες θα πρέπει να είναι σε χαμηλά επίπεδα(γύρω στο 40%).
Για αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό ο χώρος στον οποίο θα τοποθετήσουμε το κλουβί του ferret μας να αερίζεται σωστά και να πληρεί τις παραπάνω προυποθέσεις.
Το κλουβί δεν θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που θα έχει ρέυματα αέρος(π.χ. παράθυρο) και χωρίς υγρασία.
Για τους ζεστούς μήνες του χρόνου είναι πιθανόν να χρειαστεί να μεταφέρουμε το ferret μας σε ένα πιο δροσερό χώρο αν οι θερμοκρασίες ανέβουν σε επικίνδυνο βαθμό(παρατεταμένη έκθεση σε θερμοκρασίες των 30 και άνω βαθμών Κελσίου μπορεί να αποβεί μοιραία) ή και να κάνουμε χρήση κλιματισμού ώστε να ρίξουμε τεχνητά με αυτόν τον τρόπο τις θερμοκρασίες.
Άλλοι τρόποι είναι να προσφέρουμε εξτρά κρύο νερό ώστε να δροσιστούν και πετσέτες υγραμένες με επίσης κρύο νερό,με τις οποίες μπορούμε να σκεπάσουμε την μια πλευρά του κλουβιού τους ώστε να ρίξουμε την θερμοκρασία.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Όπως είδη προαναφέραμε,τα ferrets είναι αυστηρώς σαρκοφάγα ζώα,οπότε και η διατροφή τους πρέπει να είναι και η κατάλληλη.
Τα ferrets μπορούν να τραφούν με ολόκληρα θηράματα(διάφορα τρωκτικά όπως ποντίκια και μικροί αρουραίοι,τα οποία πρέπει να προσφέρονται πάντα νεκρά) όπως τρέφονται κάποια είδη ερπετών,όπως και με ειδικές τροφές για ferrets που κυκλοφορούν στο εμπόριο για ferrets και έχουν την μορφή κροκέτας.
Tα ferrets είναι ζώα με πολύ υψηλό μεταβολισμό και μικρό πεπτικό σύστημα,κάτι που τα αναγκάζει να τρώνε συχνά,οπότε θα πρέπει να υπάρχει τροφή διαθέσιμη καθημερινά και να ανανεωνέται όταν αυτό χρειάζεται.

Απαραίτητα χαρακτηριστικά μιας πολύ καλής διατροφής για ferret είναι :

  • Πρωτεΐνη 30 – 40%
  • Υψηλά λίπη 20%
  • Χαμηλές φυτικές ίνες εως 3 %


Δεν προσφέρουμε ποτέ τα εξής
:
δημητριακά,καλαμπόκι,φρούτα,λαχανικά,σταφίδες,γλυκά και τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη,ψωμί,γαλακτοκομικά προιόντα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Tα ferrets μπορούν με τον κατάλληλο χειρισμό και εκπαίδευση να γίνουν πολύ ήμερα και πολλές φορές να επιζητούν την ferret_Dπροσοχή σας και τα χάδια σας.
Συνήθως όταν είναι σε μικρή ηλικία μπορεί να αποδειχτούν αρκετά “δαγκωνιάρικα” και ο λόγος δεν είναι η επιθετικότητα αλλά η διάθεση τους για παιχνίδι.
Όταν λοιπόν εκπαιδεύουμε ένα μικρό σε ηλικία ferret που ήρθε στα χέρια μας μπορούμε να κάνουμε τα εξής:
1)Scruffing
Ίσως η πιο διαδεδομένη τεχνική,με την οποία το νεαρό ferret σίγουρα θα καταλάβει ότι το τιμωρείται για κάτι που έκανε.
Όταν ένα ferret σας δαγκώσει ή κάνει κάτι άλλο το οποίο δεν πρέπει,τότε το πιάνετε επί τόπου από το δέρμα του σβέρκου και το σηκώνεται στον αέρα και πείτε “όχι”.
Επαναλάβετε την διαδικασία όσες φορές χρειαστεί και να είσαστε σίγουροι ότι θα καταλάβει πολύ γρήγορα την σημασία της και θα σταματήσει να δαγκώνει.
Αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούναι  οι μανάδες στα μικρά τους για να δηλώσουν κυριαρχία σε περίπτωση που τα τελευταία είναι υπερβολικά ζωηρά.

2)Άσχημη γεύση
Σε αυτή την τεχνική αλείφουμε το δάχτυλο μας με μια ουσία που έχει άσχημη γεύση(η οποία πρέπει να προσέξουμε να μην είναι τοξική),ώστε σε περίπτωση που μας δαγκώσει,η άσχημη γεύση που θα αντιληφθεί θα το αποτρέψει από το να ξανακάνει κάτι τέτοιο.

3)Hissing
Αυτή η τεχνική μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το “scruffing”.
“Hissing” ονομάζεται ο ήχος που κάνουν τα ferrets όταν είναι θυμωμένα ή νοιώθουν απειλή.
Όταν λοιπόν ένα ferret σας δαγκώσει μπορείτε να το σηκώσετε χρησιμοποιώντας την τεχνική “scruffing” και συγχρόνως να κάνετε την τεχνική “hissing” η οποία θυμίζει το χαρακτηριστικό “κχχχχχ” που κάνουν οι γάτες όταν νοιώθουν ότι απειλούνται και θέλουν να προειδοποιήσουν κάποιον επίβουλο.
Σηκώνοντας το λοιπόν από το σβέρκο και κάνοντας και εσείς αυτό τον ήχο,του δείχνετε ότι αυτό που κάνει δεν επιτρέπεται και ότι έχετε εσείς τον έλεγχο.

Γενικά όταν ένα ferret είναι ενθουσιασμένο θα έρχεται κοντά σας και θα προσπαθεί να αλληλεπιδράσει μαζί σας,τραβώντας σας την προσοχή,θα τρέξει να κρυφτεί σε περίπτωση που τρομάξει από κάτι και σε περίπτωση που πεινάει και δεν υπάρχει φαγητό διαθέσιμο στο μπολ του,θα αρχίσει να “παίζει” με αυτό για να σας δείξει ότι πεινάει.
Όταν ένα ferret είναι πραγματικά ενθουσιασμένο,θα πηδάει εδώ και εκεί σαν τρελό και θα στριφογυρνά ακανόνιστα,αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται “war dance”(πολεμικός χορός).
Ένα αδιάθετο ferret θα προτιμήσει να κρύψει όσο μπορεί την αδυναμία του και θα είναι πιο αργό και νωχελικό από ότι συνήθως,ενώ ακόμα και η διάρκεια του ύπνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από ότι είναι συνήθως.
Αυτό είναι ένα σημάδι το οποίο θα πρέπει να μας θορυβήσει και καλό θα ήταν να γίνει μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για περαιτέρω πληροφορίες για το τι συμβαίνει.
Προσέχουμε πάντα ώστε να μην φωνάζουμε και στρεσσάρουμε το ferret μας σε περίπτωση που κάνει κάτι που δεν θέλουμε και σε καμιά περίπτωση δεν το χτυπάμε ή το κακομεταχειριζόμαστε,καθώς πέρα από το ότι μπορεί να κάνουμε κακό στο ζώο με αυτόν τον τρόπο,είναι σίγουρο ότι και το ίδιο θα αρχίσει να φοβάται στην παρουσία μας με αποτέλεσμα η συμβίωση μας να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

 

Βρείτε τα ΕΔΩ