Panther Chameleon – Care Sheet

panther chameleon 1

Κοινό όνομα: panther chameleon
Επιστημονικό όνομα: furcifer pardalis
Κοινό όνομα: panther chameleon
Μέγεθος: τα αρσενικά μέχρι 50εκ,τα θηλυκά μέχρι 35εκ
Μακροβιότητα: 5-7 χρόνια εφόσον τους φροντίσουμε σωστά
Χώρα προέλευσης: Μαδαγασκάρη και γύρω νησιά
Φυσικό περιβάλλον: δέντρα και θάμνοι σε μέρη με πολύ υγρασία
Απαιτούμενο επίπεδο εμπειρίας: μεσαίο

Οι panther chameleons είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα είδη χαμαιλέοντα. Μπορούν να αλλάξουν το χρώμα του δέρματος αν νιώσουν πως απειλούνται, για να δείξουν εάν είναι έτοιμοι ή όχι για ζευγάρωμα, για να καμουφλαριστεί καλύτερα από τα αρπακτικά ή για να τρομάξει κάποιον άλλον χαμαιλέοντα. Διαθέτουν μια μακρυά κολλώδη γλώσσα που τους βοηθάει στην σύλληψη της τροφής του. Τα πόδια τους έχουν εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να κρατηθούν με ασφάλεια από τα κλαδιά των δέντρων. Οι χαμαιλέοντες δεν προτείνονται για πρώτο ερπετό. Δεν τα πάνε καλά με τον χειρισμό (ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να δώσει βάση σε αυτό) μιας και στρεσάρονται εύκολα, οπότε είναι καλύτερο να τους θαυμάζουμε από μακρυά. Αν δεν προσέξουμε υπάρχει κίνδυνος να αφυδατωθούν ενώ θέλουν και πολύ συγκεκριμένες θερμοκρασίες/υγρασίες. Για κάποιον όμως που θέλει να ξεκινήσει τώρα να ασχολείται με χαμαιλέοντες, ίσως οι panther να αποτελούν την καλύτερη λύση.

Στέγαση
flexarium VS terrarium
Για την στέγαση τους, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα terrarium. Έχουν μεγαλώσει και αναπαραχθεί πολλές γενιές panther chameleon κλουβιαπό panther chameleons σε terrariums και εφόσον το terrarium είναι στο σωστό μέγεθος και υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά, η καλύτερη λύση στέγασης είναι ένα flexarium to οποίο προσφέρει τέλειο εξαερισμό και δεν υπάρχει περίπτωση ο χαμαιλέοντας να στρεσαριστεί βλέποντας τις αντανακλάσεις από το είδωλο του όπως γίνεται στο τζάμι των terrarium. Η μόνη δυσκολία με το flexarium είναι να διατηρήσουμε σταθερή την θερμοκρασία και την υγρασία. Με λίγη όμως προσοχή δεν θα υπάρξει κανένα θέμα.

Οι ελάχιστες διαστάσεις είναι:
για μωρό: 30x30x45
για ενήλικο θηλυκό: 45x45x60
για ενήλικο αρσενικό: 60x60x100

Το σύνολο του εξοπλισμού είναι στο πακέτο εξοπλισμού χαμαιλέοντα

Η panther chameleons μας δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα πολύ όμορφο χώρο, πραγματικό κόσμημα για το σπίτι μας. Μιας και οι χαμαιλέοντες είναι δενδρόβιο είδος, πρέπει να τους παρέχουμε πολλά κλαδιά για να σκαρφαλώνουν. Ακόμα είναι σημαντικό να διακοσμήσουμε το χώρο τους με φυτά, είτε αληθινά είτε πλαστικά για να δημιουργούνται περιοχές με διαφορετικές θερμοκρασίες, αλλά και για να νιώθουν ασφάλεια. Εφόσον επιλέξουμε τα αληθινά φυτά μια πολύ καλή λύση είναι ο πόθος. Το υπόστρωμα θα πρέπει να διατηρεί την υγρασία αλλά και να μπορούμε να φυτέψουμε τα ζωντανά φυτά. Τέτοια υποστρώματα είναι το χούμους και τύρφη. Μπορούμε στο υπόστρωμα να βάλουμε ισόποδα ή springtails για να μας βοηθούν με την καθαριότητα.

TIP
Ποτέ δεν στεγάζουμε δύο οι περισσότερους χαμαιλέοντες μαζί!

Φωτισμός και Θέρμανση
panther chameleon βλεμαΠρέπει οπωσδήποτε να τους παρέχουμε μια λάμπα UVB 5% προκείμενου να μπορούν να συνθέσουν την απαραίτητη για αυτούς βιταμίνη D3. Για την θέρμανση τους πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια λάμπα θέρμανσης και όχι θερμαντική πλάκα, γιατί στους χαμαιλέοντες η ζέστη πρέπει να έρχεται από ψηλά όπως στο φυσικό τους περιβάλλον. Πρέπει να προσέξουμε τα ζώα να μην έρχονται σε επαφή με τις λάμπες γιατί μπορεί να πάθουν σοβαρά εγκαύματα. Για το λόγω αυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε έναν ανακλαστήρα με προστασία. Οι λάμπες πρέπει να συνδέονται με χρονοδιακόπτη και να λειτουργούν 12-14 ώρες την ήμερα. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι 26-30oC κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ κάτω από την λάμπα θέρμανσης μπορεί να φτάνει ακόμα και τους 38oC. Τα φυτά και τα κλαδιά θα βοηθήσουν να δημιουργηθούν διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία την νύχτα πρέπει να είναι 18-24oC.

Νερό και Υγρασία
Οι χαμαιλέοντες είναι δενδρόβια ζώα και δεν έχουν συνηθίσει να πίνουν από στάσιμο νερό, οπότε ένα μπολάκι νερού είναι πρακτικά άχρηστο. Όσο το ζώο είναι μικρό, το ψέκασμα στα φύλλα των φυτών δυο φορές την ήμερα αρκεί για να ενυδατωθεί. Όταν όμως ενηλικιωθεί κρίνεται ανεπαρκές, οπότε πρέπει να του έχουμε έναν καταρράκτη για επιπλέον ενυδάτωση. Η υγρασία πρέπει να διατηρείται στο 70%-80%.

Τροφή
Το μυστικό στους χαμαιλέοντες είναι να τους παρέχουμε μια ποικιλία τροφής. Phoenix worms, ακρίδες, wax worms, dubia, red runners, superworms, γρύλοι όλα περιλαμβάνονται στο μενού τους. Τα μικρά ζώα πρέπει να τρώνε πιο συχνά από τα ενήλικα και μπορούμε να τους δώσουμε τροφές όπως δροσόφιλα αλλά και μικρούς γρύλους και red runners. Tα ενήλικα ζώα πρέπει να ταΐζονται 5 φορές την εβδομάδα και τα μικρά ακόμα και 7. Προσέχουμε πάντα το θήραμα να έχει το κατάλληλο μέγεθος ανάλογα πάντα με το μέγεθος του ζώου μας. Πρέπει μαζί με την τροφή να τους παρέχουμε εναλλάξ ασβέστιο και ασβέστιο με D3.