Cyclosternum fasciatum

Cyclosternum fasciatum

Cyclosternum fasciatusΚοινή ονομασία: Costa Rican tiger rump tarantula
Επιστημονική ονομασία: Davus/Cyclosternum fasciatum
Τόπος προέλευσης: Κόστα Ρίκα
Απαιτούμενες τιμές θερμοκρασίας: 25-28 βαθμούς °C την ημέρα, 22-23 την νύχτα
Απαιτούμενες τιμές υγρασίας: 70%
Τελικό μέγεθος: 10-12 εκατοστά άνοιγμα ποδιών
Διάρκεια ζωής: 5 χρόνια κατά μέσο όρο τα αρσενικά, 20 τα θηλυκά
Επίπεδο δυσκολίας: εύκολο λόγο της γενικά μειλίχιας φύσης της

Γενικές πληροφορίες
Αυτή η μικρή σε μέγεθος ταραντούλα απαντάται στην Κόστα Ρίκα.
Παρόλο που έχει μικρό μέγεθος θεωρείται η μεγαλύτερη ταραντούλα του συγκεκριμένου γένους (davus).
Δραστηριοποιείται στο έδαφος, όπου μπορεί να σκάψει λαγούμια, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι επενδύει με ιστό το έδαφος κοντά στην κρυψώνα της.
Τρέφεται κυρίως με έντομα αλλά και με μικρά ζώα, εφόσον το μέγεθος τους της το επιτρέπει.

Στέγαση
Λόγο του μικρού μεγέθους της, η συγκεκριμένη ταραντούλα απαιτεί όταν ενηλικιωθεί έναν χώρο με διαστάσεις όχι μεγαλύτερες από 25x25x25cm, ενώ όταν είναι sling συνήθως ένα μικρό βαζάκι ή παρεμφερές πλαστικό δοχείο με εξαερισμό θα είναι αυτό που χρειαζόμαστε.
Για υπόστρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τύρφη ή χούμους(ή μια μίξη τους), γιατί πέρα του ότι κρατάνε επιτυχημένα την υγρασία είναι και πολύ εύπλαστα, πράγμα που θα διευκολύνει την ταραντούλα να κάνει τα λαγούμια της.
Φροντίζουμε ώστε το ύψος του υποστρώματος να ισούται με τουλάχιστον δέκα εκατοστά.
Η διακόσμηση μπορεί να περιλαμβάνει μια κρυψώνα, κάτω από την οποία η ταραντούλα μπορεί να φτιάξει το λαγούμι της, ένα ρηχό δοχείο με νερό και κάποιο άλλο παρεμφερές αντικείμενο για να το καλύψει με τον ιστό της – θεωρείται γενικά όπως προαναφέραμε είδος που παράγει πολύ ιστό για να επενδύσει τον χώρο της.

Θερμοκρασία – Υγρασία
Μια θερμοκρασία χώρου μεταξύ των 25 και 28 βαθμών κελσίου είναι παραπάνω από αρκετή για το συγκεκριμένο είδος κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ την νύχτα η θερμοκρασία μπορεί να κατέβει κατά δύο με τρεις βαθμούς.
Σε γενικές γραμμές μια θερμοκρασία δωματίου είναι αρκετή για αυτό το είδος, στην αντίθετη περίπτωση μπορούμε να κάνουμε χρήση θερμαντικών μέσων.
Στον τομέα της υγρασίας ένα 70 % είναι αρκετό.
Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να ψεκάζετε την μία πλευρά του terra ώστε το υπόστρωμα να είναι υγρό χωρίς όμως να το κάνετε μούσκεμα.
Στην συνέχεια μπορούμε να ψεκάσουμε πάλι το terra όταν στεγνώσει, έτσι ώστε να γίνετε κύκλος υγρασίας μέσω και του εξαερισμού καθώς η παρατεταμένα υψηλή υγρασία μπορεί να γίνει αιτία για την δημιουργία μούχλας.
Τέλος, ένα μικρό και ρηχό δοχείο με νερό θα πρέπει να υπάρχει πάντα στο χώρο της.

Διατροφή
Μια σταθερή δίαιτα η οποία περιλαμβάνει έντομα όπως κατσαρίδες Αργεντινής(dubia roach), red runners και γρύλους είναι ότι χρειαζόμαστε για την ταραντούλα μας.
Μπορούμε να ταΐζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα ένα αναλόγου μεγέθους έντομο από αυτά που προαναφέρθηκαν, ενώ είναι σημαντικό να μην ταΐσουμε τις μέρες που η αράχνη ετοιμάζεται να πάει για molt, όπως και κάποιες μέρες μετά το πέρας του molt, καθώς στην πρώτη περίπτωση μπορεί να την στρεσάρουμε, ενώ στη δεύτερη το feeder που θα δώσουμε να προκαλέσει ζημιά καθώς ο νέος εξωσκελετός της μετά το molt είναι μαλακός τις πρώτες μέρες.
Tα θηράματα πρέπει όλα να δίνονται ζωντανά, καθώς το πιθανότερο είναι η αράχνη να μην δείξει ενδιαφέρον στην αντίθετη περίπτωση.
Επίσης πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα feeders να είναι στο κατάλληλο για την αράχνη μέγεθος.

Συμπεριφορά – Χειρισμός
Πρόκειται για αρκετά ήρεμο αλλά και δειλό είδος, που θα προσπαθήσει να αποδράσει από τον κίνδυνο αν ενοχληθεί, ενώ πιο σπάνια μπορεί να πετάξει τρίχες από το υπογάστριο του.
Το δηλητήριο της είναι χαμηλής τοξικότητας , χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς μπορεί κάποιος άνθρωπος να είναι πιο ευαίσθητος ή ακόμα και να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση στο δηλητήριο.
Καλό θα είναι να μην χειριζόμαστε λοιπόν την ταραντούλα μας, μιας και έτσι κι αλλιώς ο χειρισμός δεν συστήνεται για τα αρθρόποδα, παρά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και ακόμα και τότε θα πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή.

Βρείτε την Cyclosternum fasciatus ΕΔΩ