American green tree frog – Hyla cinerea

American green tree frogHyla cinerea

Green Treefrog (Hyla cinerea)036KΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: American green tree frog
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Hyla cinerea
ΤΑΞΗ: Άνουρα
ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Η.Π.Α.,Τέξας
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ: 22-27 °C
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ: 60-80 %
ΤΕΛΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ: 5-6 εκατοστά(τα θηλυκά τείνουν να είναι μεγαλύτερα)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ: 5-6 χρόνια+
ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ: Πολύ ήρεμο
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι πράσινοι δένδρο-βάτραχοι είναι μικρού μεγέθους δενδρόβια βατραχάκια,τα οποία απαντώνται στις νοτιοανατολικές περιοχές των Η.Π.Α. και στο Τέξας. Έχουν μέγεθος από τέσσερα(4) μέχρι πέντε(5) εκατοστά και ποικίλουν χρωματικά από πράσινους μέχρι και καφέ χρωματισμούς,ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον τους,όπως και την ένταση του φωτός. Οι πράσινοι δένδρο-βάτραχοι δραστηριοποιούνται την νύχτα προς αναζήτηση τροφής,οπότε κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμούνται σε υγρά και σκιερά μέρη όπως είναι η κάτω πλευρά των φύλλων.
Το φυσικό τους περιβάλλον αποτελούν οι βάλτοι,τα υγρά λιβάδια,η βλάστηση κατά μήκος των λιμνών,και οι ρέματιες.
Συχνά μπορεί να βρεθούν και πάνω σε επιπλέοντα φυτά ή σε δένδρα και θάμνους που φυτρώνουν κοντά στο νερό.
Πρόκειται για καθαρά εντομοφάγο είδος.

ΣΤΕΓΑΣΗ
Επειδή τα συγκεκριμένα αμφίβια είναι δενδρόβια πρέπει όταν προετοιμάσουμε το χώρο στέγασης τους να δώσουμε Hyla_cinerea_adult_2περισσότερη έμφαση στο ύψος.  Ένα terra με διαστάσεις πενήντα(50) εκατοστά x είκοσι πέντε(25) εκατοστά x σαράντα έξι (46) εκατοστά(μήκος x πλάτος x ύψος) είναι αρκετό για να στεγάσει ένα τρίο από ενήλικα βατράχια. Καλό θα ήταν στην μία πλευρά του terra να τοποθετήσουμε ένα κάλυμμα(το οποίο μπορεί να έχει και φυσική μορφή για λόγους διακόσμησης) ώστε τα βατραχάκια μας να νοιώθουν πιο άνετα.
Για υπόστρωμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάτι το οποίο συγκρατεί την υγρασία,όπως χούμουςτύρφη και υπόστρωμα βρύων.
Προσοχή στα μικρά βότσαλα,καθότι υπάρχει κίνδυνος κατάπωσης και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.
Επίσης θα πρέπει να τοποθετήσουμε ψεύτικα κλαδιά για να επιτρέψουμε στο βατραχάκι μας να σκαρφαλώσει και ψεύτικα φυλλώματα για να νοιώθει ασφάλεια όταν κρύβεται κατά την διάρκεια της μέρας.
Μπορούμε επίσης αν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες να τοποθετήσουμε και ζωντανά φυτά(μια πολύ καλή επιλογή είναι ο πόθος) καθώς θα ομορφύνουν το terra και θα βοηθήσουν και στην γενική υγιεινή του(αρκεί πάντα να προσέξουμε ώστε τα φυτά που θα επιλέξουμε δεν θα είναι τοξικά για το βατραχάκι μας).
Ψεκάζουμε το υπόστρωμα ανά τακτά διαστήματα πάντα με αποχλωριομένο νερό.
Το νερό της βρύσης λόγο του χλωρίου που περιέχει μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο δέρμα του αμφιβίου μας για αυτό καλό θα είναι να αποφεύγετε.
Ένας τρόπος για να μην έχουμε το παραπάνω πρόβλημα είναι να συγκεντρώνουμε νερό βρύσης σε ένα μπουκάλι το οποίο θα αφήνουμε με ανοιχτό πόμα για μια μέρα περίπου.Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να απαλλαγούμε από το χλώριο.
Ένα πιάτο με αποχλωριομένο νερό(το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεται τακτικά) και με βάθος τέτοιο ώστε να μπορεί να μπει ολόκληρος μέσα,χωρίς να είναι βαθύ όμως,είναι απαραίτητο.
Τέλος η χρήση υγρασιόμετρουθερμόμετρου είναι απαραίτητη.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΥΓΡΑΣΙΑ
Κατά τη διάρκεια της ημέρας,μια θερμοκρασία της τάξεως των 22 °C με 27 °C είναι μια χαρά.
Τη νύχτα η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί μέχρι και 18 °C χωρίς να υπάρχει πρόβλημα,καθώς τα συγκεκριμένα αμφίβια είναι ανεκτικά σε ένα σχετικά ευρύ φάσμα θερμοκρασιών.
Σε γενικές γραμμές μια θερμοκρασία δωματίου είναι αρκετή για το συγκεκριμένο είδος,αν και προαιρετικά μπορούμε να έχουμε και μια θερμαντική πλάκα για τους κρύους μήνες του χρόνου σε περίπτωση που η θερμοκρασία είναι υπερβολικά χαμηλή.
Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε ώστε το καλοκαίρι η θερμοκρασία στο χώρο τους να κυμαίνεται στα επιτρεπτά επίπεδα και να μην τα ξεπεράσει . Η υγρασία θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στο 60-80 %. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να ψεκάζουμε με επίσης αποχλωριμένο νερό με τη βοήθεια ενός ψεκαστήρα σε τακτά διαστήματα.
Καλό θα ήταν να ψεκάζουμε καλά το απόγευμα που αρχίζουν να δραστηριοποιούνται τα βατραχάκια μας και να αφήσουμε μετά το χώρο να στεγνώσει,ώστε να κάνουμε το ίδιο πάλι την άλλη μέρα,επιτυγχάνοντας έτσι να γίνεται ένας κύκλος υγρασίας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
feedingΟι πράσινοι δένδρο-βάτραχοι μπορούν να δεχτούν μια ποικιλία από ζωντανά έντομα,όπως γρύλλους,mealworms,μεταξοσκώληκες,γεωσκώληκες,red runners, και dubbia roaches.
Τα έντομα πρέπει να δίνονται ζωντανά καθώς στην αντίθετη περίπτωση ο βάτραχος δεν πρόκειται να δείξει ενδιαφέρον.
Το μέγεθος των εντόμων που τους δίνουμε πρέπει να είναι ίσο με το μήκος του πλάτους του κεφαλιού του βατράχου.
Ένας ενήλικος μπορεί να αρκεστεί σε έξι(6) γρύλλους κάθε δύο ημέρες ανάλογα με το μέγεθος του,ενώ οι νεαρότεροι σε ηλικία θα πρέπει να τρέφονται καθημερινά.
Δεν θα πρέπει να αμελήσουμε να σκονίζουμε τα έντομα που δίνουμε στο βατραχάκι μας με βιταμίνες και ασβέστιο,δύο(2) φορές την εβδομάδα για τα ενήλικα και κάθε μέρα για τα νεαρά του είδους.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Τα αμφίβια γενικά είναι ζώα παρατήρησης καθώς ο χειρισμός τα αγχώνει και το δέρμα τους είναι αρκετά ευαίσθητο.
Ο πράσινος δένδρο-βάτραχος δεν αποτελεί εξάιρεση,αν και γενικά θεωρείται ότι είναι πιο ανθεκτικό είδος στο χειρισμό σε σχέση με άλλα.
Όπως και να έχει ο χειρισμός θα πρέπει να λαβαίνει χώρα μόνο όταν είναι απαραίτητο και θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες όπως: πάντα πλένουμε με καθαρό νερό τα χέρια μας πριν χειριστούμε το αμφίβιο μας και ΠΟΤΕ με σαπούνι ή παρόμοια σκευάσματα γιατί μπορούν να απορροφηθούνε από το δέρμα του με ολέθρια για το αμφίβιο αποτελέσματα,όταν το χειριζόμαστε προσέχουμε ώστε να μην το κρατάμε πολύ ψηλά γιατί μια πτώση από τα χέρια μας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο.
Τέλος φροντίζουμε πάντα να πλύνουμε τα χέρια μας αφού χειριστήκαμε το αμφίβιο μας για λόγους υγιεινής.

Eπιμέλεια
Γιαμλόγλου Χρήστος