Thayeri Κingsnake care sheet – Οδηγός Φροντίδας

Thayeri Κingsnake 1KΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Thayeri Kingsnake
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Lampropeltis mexicana thayeri
ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Μεξικό στην πολιτεία Tamaulipas
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ: 20-24°C στη δροσερή μεριά,27-28°C στην ζεστή μεριά,με ένα σημείο λιασίματος λίγο πάνω από 30 βαθμούς.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ: 40-50 %
ΤΕΛΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ: μέχρι και λίγο πιο πάνω από 90 εκατοστά
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ: 10-15 χρόνια
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Πολύ εύκολο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αυτά τα όμορφα king snakes με τις εναλλαγές πορτοκαλί και γκρι χρώματος που έχουν στο κορμί τους,απαιτούνται στις mexican kingsnakeανατολικές πλαγιές και στα οροπέδια της πολιτείας Tamaulipas,του Νέου Μεξικού. Το Thayeri Kingsnake είναι υποείδος του “lampropeltis mexicana” και δεν διαφέρει σε γενικές γραμμές  από τα περισσότερα μικρά σε μέγεθος μέλη του γένους “lampropeltis”,καθώς η φροντίδα του είναι πολύ απλή. Ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι ότι παρόλο που οι χρωματισμοί τους είναι σε μοτίβα του πορτοκαλί,του γκρι,αλλά και του κόκκινου κάποιες φορές,η ίριδα του ματιού τους είναι πάντοτε χρώματος καφέ-κίτρινου. Το μήκος του μπορεί να φτάσει μέχρι το πολύ ένα μέτρο.
Πρόκειται για φίδια με πολύ ήρεμο ταμπεραμέντο,τα οποία σπάνια θα δαγκώσουν(σε αντίθεση με κάποια άλλα king-snakes που μπορεί να είναι κάπως πιο νευρικά) για αυτό και είναι μια πολύ ωραία επιλογή για πρώτο φίδι,ειδικά αν σκεφτεί κανείς και το μικρό του μέγεθος.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι στη φύση τα συγκεκριμένα φίδια είναι οφιοφάγα(όπως και τα υπόλοιπα του γένους άλλωστε).

ΣΤΕΓΑΣΗ
Λόγο του μικρού του μεγέθους,το συγκεκριμένο φίδι δεν έχει και πολλές απαιτήσεις όσο αναφορά το χώρο τον οποίο θα πρέπει να διαθέσετε. Το τερράριο λοιπόν που θα φιλοξενήσει το king snake σας μπορεί να έχει άνετα διαστάσεις 80 εκ. x 40 εκ. x 40 εκ.(μήκος x πλάτος x ύψος).
Καλό είναι να αναφέρουμε βέβαια πως πριν ενηλικιωθεί,θα ήταν καλύτερα να στεγαστεί σε ένα μικρότερο τερράριουμ ή σε ένα faunarium,ενώ μια ακόμα λύση είναι εάν ήδη έχουμε το τελικού τερράριουμ,να το χωρίσουμε στη μέση.
Με αυτή μας την ενέργεια θα φροντίσουμε ώστε να μην στρεσσαριστεί το φίδι αν είναι σε μικρή ηλικία,καθότι για ένα μικρό φίδι ένα μεγάλο τερράριουμ μπορεί να λειτουργήσει έτσι ακριβώς.
Το τερράριουμ (ή faunarium αντίστοιχα) το οποίο θα στεγάσει το φίδι μας πρέπει να είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μην υπάρχουν χαραμάδες οι τρύπες(πέρα από αυτές οι οποίες είναι για εξαερισμό) ώστε να αποφευχθούν οι αποδράσεις.
Καλό θα ήταν ακόμη να τοποθετήσουμε μια κρυψώνα στην ζεστή μεριά και προαιρετικά μία και στην δροσερή μεριά,ένα μπολ με νερό το οποίο θα είναι πάντα στην δροσερή μεριά και θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε και κάποιο κλαδί για να του δώσουμε την δυνατότητα για σκαρφάλωμα.
Για υπόστρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε aspen ή φλοιό οξιάς ραφινέ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΠΟΤΕ δεν στεγάζουμε μαζί δύο king snakes,καθώς λόγο της κανιβαλίστικης φύσης τους είναι πολύ πιθανό να φάει το ένα το άλλο…

Για αρχή μπορεί κάποιος να πάρει το μικρό τερράριουμ 60x30x30 osb και αν χρειάζεται ολόκληρο τον αρχικό εξοπλισμό υπάρχει το starter πακέτο στέγασης , ενώ για ένα ενήλικο θηλυκό το πλέον κατάλληλο τερράριουμ είναι το 100x50x50 osb ενώ για το αρσενικό το γυάλινο terrarium 80x40x40 είναι προτιμότερο

 

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ – ΥΓΡΑΣΙΑ
Τα Thayeri Kingsnakes είναι φίδια με απλές απαιτήσεις όσο αναφορά την θερμοκρασία και την υγρασία που χρειάζονται.
Για την ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μια θερμαντική πλάκα,την οποία θα τοποθετήσουμε στην μία μεριά του terrarium,με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούμε μια ζεστή πλευρά(εκεί που θα βρίσκεται το η πλάκα) και μια δροσερή πλευρά.
Η θερμοκρασία στην ζεστή πλευρά πρέπει να είναι στους 27-28 βαθμούς κελσίου,με ένα σημείο λιασίματος που να αγγίζει του 30-31 βαθμούς.
Η θερμοκρασία στη δροσερή μεριά μπορεί να είναι στους 20-24 βαθμούς.
Τη νύχτα η γενική θερμοκρασία μπορεί να πέφτει στους 20 βαθμούς και κάτω,άρα μια θερμοκρασία δωματίου είναι ότι πρέπει,οπότε μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το θερμαντικό σώμα.
Οι απαιτήσεις υγρασίας των συγκεκριμένων φιδιών είναι ελάχιστες,οπότε πέρα από το μπολ με το νερό δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο.
Καλό είναι βέβαια όταν το φίδι ετοιμάζεται για έκδυση να κάνουμε ένα ψέκασμα για να ανεβάσουμε την υγρασία ώστε να ευκολύνουμε το έργο του.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
mexican kingsnake φιδι κατοικιδιο
Τα Thayeri Kingsnakes λόγο του ότι στην φύση τρέφονται με ένα ευρύ φάσμα θηραμάτων το οποίο περιλαμβάνει τρωκτικά,αμφίβια αλλά και άλλα ερπετά,μπορεί αρχικά και όταν είναι μικρά να είναι λίγο εκλεκτικά με το φαγητό.
Μόλις όμως αρχίσουν να τρώνε κανονικά σπάνια θα αρνηθούν γεύμα.
Ταΐζουμε πάντα με ανάλογου μεγέθους ποντίκι,ανά 5-6 μέρες όταν είναι μικρά σε ηλικία και κατά την ενηλικίωση ανά 10-15 μέρες.
Το θήραμα του αφού το ξεπαγώσουμε μπορούμε είτε να το αφήσουμε στο χώρο του για να το φάει,ή(αν αυτό δεν λειτουργήσει) να το κουνήσουμε μπροστά του κρατώντας το με λαβίδα,ώστε να παροτρύνουμε το φίδι μας να το αρπάξει.
Όταν μεγαλώσει αρκετά το φίδι μας μπορούμε να δώσουμε και μικρό αρουραίο,αν και γενικά είναι αποδεκτό ότι μια δίαιτα με ποντίκι είναι αρκετή.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Τα thayeri kingsnakes θεωρούνται(και είναι) φίδια με ήρεμο ταμπεραμέντο,τα οποία είναι πολύ σπάνιο να δαγκώσουν,σε αντίθεση με άλλα kingsnakes που τείνουν να είναι νευρικότερα.
Αν και μπορεί να είναι πιο νευρικά σε μικρότερη ηλικία,όταν σαν συνηθίσουν δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Όπως οι περισσότερες κολουβρίδες,έτσι και αυτά όταν τρομάξουν τείνουν να μετακινούνται γρήγορα προσπαθώντας να απομακρυνθούν,κάτι το οποίο πρέπει να προσέξει κανείς γιατί η ευκινησία τους μπορεί να σας εκπλήξει.
Για να σας συνηθίσει το φίδι σας,μπορείτε να το χειρίζεστε για λίγα λεπτά,2-3 φορές την εβδομάδα.
Ο χειρισμός δεν πρέπει να λαβαίνει ποτέ χώρα όταν το φίδι έχει μόλις φάει(και για τις επόμενες 2 μέρες) και επίσης καλό θα είναι να αποφεύγεται όταν το φίδι πάει για έκδυση.

Βρείτε το ΕΔΩ