Phelsuma grandis – Day Gecko Care Sheet

Day gecko

 

Λατινική ονομασία: Phelsuma grandis
Κοινή ονομασία: Day gecko, Giant gecko
Περιοχές εξάπλωσης: Μαδαγασκάρη
Επίπεδο εμπειρίας: Εύκολο
Διάρκεια ζωής: 9-12 χρόνια

 

Περιγραφή και γεωγραφική εξάπλωση
Το είδος Phelsuma grandis είναι ένα από τα ποιο όμορφα της οικογενείας των γκεκονίδων Gekkonidae. Το χρώμα τους είναι φωτεινό πράσινο με κόκκινες λωρίδες κατά μήκος του σώματος αλλά και κάποιες ακόμα στο κεφάλι που σχηματίζουν V. Τα μάτια τους δεν διαθέτουν βλέφαρα αλλά  προστατευτική μεμβράνη που για να ενυδατωθούν τα  γλύφουν με τη γλωσσά τους. Φτάνει το τελικό μέγεθος στους 28-30 πόντους και ενηλικιώνεται στον πρώτο χρόνο. Το είδος αυτό απαντάτε κυρίως στη Μαδαγασκάρη και στα γειτονικά νησιά της. Τα τελευταία χρόνια έχει εισαχτεί στη Φλόριντα και στη Χαβάη από τον άνθρωπο.

Διατήρηση στην αιχμαλωσία
Τα day geckos είναι ένα εύκολο ερπετό για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με τα ερπετά στην αιχμαλωσία. Είναι ζώο aoyπου δεν συνιστάτε χειρισμούς λόγο των ευαίσθητων φολίδων του αλλά μπορεί να σας συνηθίσει πολύ εύκολα και να μην στρεσάρετε με την παρουσία σας. Ένας σίγουρος τρόπος για να συνηθίσει  την παρουσία σας είναι να βάζετε λίγο φρουτόκρεμα στο δάχτυλο σας και να την γλύφει από εκεί, έτσι με τον καιρό θα σας μάθει και μπορεί να σας αφήσει να το αγγίξετε.   Γενικά είναι ένα εντυπωσιακό είδος με εύκολες συνθήκες διαβίωσης .

 

Terrarium
Το terrarium που θα φιλοξενήσετε τα day gecko σας δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 45x45x60 (ΜxΠxΥ) για ένα ενήλικο ζευγάρι. Τα μωρά ηλικίας 1-5 μηνών είναι καλυτέρα να στεγάζονται σε terrarium 30x30x45 (ΜxΠxΥ) γιατί σε μεγαλύτερο θα στρεσάρονται και δεν θα τρέφονται σωστά. Δεν πρέπει ποτέ να στεγάζουμε δυο αρσενικά μαζί, παρά μόνο ένα ζευγάρι ή ένα τρίο (2 θηλυκά και 1 αρσενικό). Αν παρατηρήσετε τσακωμούς μεταξύ τον γκέκο σας το καλύτερο για αυτά είναι  να χωριστούν σε ξεχωριστά terrarium. Η διακόσμηση του terrarium παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για να νιώθει το ζώο πιο οικία με το περιβάλλον του. Οι Phelsumas απαντώνται σε ενδιαιτήματα με πολλά μπαμπού και πλατύφυλλα φυτά, έτσι ένα terrarium με πολλά καλάμια η μπαμπού θα κάνει το ζώο να νιώσει καλύτερα και θα έχει την επιλογή να κρύβεται. Φυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έχουν αποδειχτεί κατάλληλα για τα day geckos είναι τα σπαθιά (Sansevieria trifasiata), o φίκος (Ficus elastica), οι στρελίτσιες (Strelitzia reginae) και οι μονστέρες (Monstera sp.).

Υπεριώδης φωτισμός και θερμοκρασία
Τα Day geckos λόγο της ημερόβιας φύσης τους χρειάζονται την ακτινοβολία UVB για να συνθέτουν την βιταμίνη d3 που ευθύνεται για την σωστή ανάπτυξη των οστών. Ο υπεριώδης φωτισμός στα ημερόβια ερπετά παρέχετε μέσω λαμπτήρων που παράγουν ακτινοβολία UVB 5:0 για ερπετά που ζουν σε τροπικές ζώνες. Οι λάμπες πρέπει να είναι αναμμένες 10-12 ώρες την μέρα και το βράδυ να κλείνουν. Προτιμήστε τις λάμπες να τις βάλετε έξω από το terrarium για να αποφύγετε τυχόν εγκαύματα που μπορεί να προκύψουν με την επαφή.

Εκτός από την λάμπα ακτινοβολίας χρειάζονται και μια λάμπα ζέστης για να μπορούν να λιάζονται την ημέρα. Οι λάμπες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η σποτ που και αυτές πρέπει να μένουν ανοιχτές 10-12 ώρες τη μέρα. Οι λάμπες σποτ λόγο της ποικιλίας που έχουν στα watt βοηθούν άριστα για να δημιουργήσεις  τις θερμοκρασίες που χρειάζεται το γκέκο. Η θερμοκρασία θα πρέπει να κυμαίνετε στους 25-30 στο μέσω του terrarium και 35-40 στο σημείο λιασίματος.  Για να πετύχετε αυτές τις θερμοκρασίες μια λάμπα 40-50 watt είναι ιδανική. Το βράδυ η θερμοκρασία πρέπει να πέφτει 5-7 βαθμούς πιο κάτω από το μέσω του terrarium. Ένα θερμόμετρο πρέπει να είναι πάντα μέσα στο terrarium.

Υγρασία
H υγρασία πρέπει να κυμαίνεται στους 65-75 % . Η διατήρηση της υγρασία μπορεί να γίνει με την φύτευση ζωντανών φυτών στο terrarium και το καθημερινό ψέκασμα με νερό πάνω στα φυτά και στον χώρο. Η υγρασία πρέπει να κάνει κύκλο, δηλαδή όταν θα ψεκάζεται μετά από κάποιες ώρες πρέπει να στεγνώνει όλο το terrarium. Αν η υγρασία δεν κάνει κύκλο και είναι συνεχώς  ανεβασμένη  τότε τα γκέκο σας μπορεί να βγάλουν μύκητες στο δέρμα τους. Ένα υγρόμετρο πρέπει να είναι πάντα μέσα στο terrarium  για να παρατηρείτε τα ποσοστά υγρασίας.

trofiΔιατροφή
Τα day geckos τρέφονται με έντομα όπως γρύλλους, ακρίδες και mealworms. Επίσης μπορείτε να τους δίνεται φρουτόκρεμες, μέλι και βιολογικό γιαούρτι ανακατεμένο με φρούτα όπως μάνγκο, αχλάδι, παπάγια. Τα έντομα πρέπει να πασπαλίζονται τουλάχιστον 4 στα 7 ταΐσματα με ασβέστιο και βιταμίνη D3. Τα μωρά πρέπει να τρέφονται κάθε μέρα ενώ τα ενήλικα ανά 3 μέρες. Δώστε προσοχή στην ποσότητα της τροφής γιατί τα day geckos μπορούν να γίνουν παχύσαρκα χωρίς να το καταλάβετε. Προτιμήστε 7-10 έντομα στα ενήλικα ανά 3 ημέρες και στα μωρά 5-7 έντομα την ημέρα. Τα έντομα δεν πρέπει να ξεπερνάμε σε μήκος την απόσταση τον ματιών του ζώου.

Ενυδάτωση
Η ενυδάτωση μπορεί να γίνει με καθημερινό ψέκασμα πάνω στο ζώο και στα φύλλα του terrarium. Πρέπει να φροντίσετε να μένουν αρκετές σταγόνες μέσα στον χώρο, ώστε το ζώο να πίνει όσο χρειάζεται. Πολύ κάτοχοι χρησιμοποιούν και πιατάκι για το νερό αλλά δεν το προτιμούν όλες οι Phelsumas. Φυσικά χωρίς να αποκλείουν το καθημερινό ψέκασμα.

 

Συγγραφέας
Τζώρας Ηλίας

 

 

Πακέτο συνολικού εξοπλισμού Lux για φιλοξενία των συγκεκριμένων ειδών σαύρας

Πακέτο οικονομικού εξοπλισμού Economy για φιλοξενία των συγκεκριμένων ειδών σαύρας