Ένα μεγάλο όμορφο φίδι, μεγάλο αλλά αρκετά λεπτό, εντυπωσιάζει με τους έντονους χρωματισμούς του.
Αγαπημένο φίδι για αρχάριους λόγω της πολύ ήρεμης φύσης του και της ευκολίας στη διατήρηση του.
Κοινό όνομα : Milk snake
Επιστημονικό όνομα : Lampropeltis triangulum
Μέγεθος : συνήθως φτάνουν τα 1.2 m
Μακροβιότητα : 20 χρόνια
Μέρος προέλευσης : Μεξικό
Απαιτούμενο επίπεδο εμπειρίας : Αρχάριο
Εδαφόβιο είδος
Χαρακτήρας : Είναι ένα φίδι ιδανικό για αρχάριους, πολύ ήρεμο, ντροπαλό και με πολλούς χρωματισμούς – σχέδια. Εύκολο στον χειρισμό και στην διατήρηση.
Χειρισμός : Μπορούμε να το χειριζόμαστε άνετα 10-15 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα. Αναλόγως του χαρακτήρα του κάθε φιδιού, άλλα θέλουν και περισσότερο χρόνο άλλα στρεσάρονται και αντέχουν λιγότερο χρονικό διάστημα έξω από το τερράριουμ.
Προσοχή! Δεν χειριζόμαστε το φίδι για τουλάχιστον 48 ώρες μετά το γεύμα του γιατί υπάρχει κίνδυνος να του προκαλέσουμε εμετό.
Διατροφή / τάισμα : το milk snake τρέφεται με κατεψυγμένα ποντίκια. Το μέγεθος του ποντικιού πρέπει να είναι περίπου 1,5 φορά το μέγεθος του κεφαλιού του φιδιού. Τα νεογέννητα milk snakes τρώνε νεογνά ποντίκια (pinky mouse) κάθε 5-6 μέρες ενώ όταν ενηλικιωθούν τρώνε ενήλικο ποντίκι κάθε 7-10 μέρες.
Προσοχή! Δεν ταΐζουμε ποτέ άγρια ποντίκια πιασμένα απ’ έξω.
Στέγαση : Το κάθε φίδι πρέπει να στεγάζεται μόνο του.Το milk snake έχει μικρές απαιτήσεις όσον αφορά το μέγεθος του τερράριουμ του. Για στέγαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν terrarium, faunarium, ενυδρεία με ασφαλή κλείσιμο στο καπάκι και πρόβλεψη αερισμού, ακόμα και μεγάλα τάπερ στα οποία θα πρέπει να κάνετε τρύπες για αερισμό. Τα φίδια είναι πολύ καλά στις αποδράσεις. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα κενό γιατί θα το εντοπίσουν και θα αποδράσουν. Το καπάκι πρέπει να ασφαλίζει αλλιώς μπορούν να το σηκώσουν. O χώρος διαβίωσης του milk snake θα πρέπει να απολυμαίνεται με παρασιτοκτόνο μια φορά το μήνα.
Ανάλογα το μέγεθος και την ηλικία του milk snake πρέπει να είναι και οι διαστάσεις του τεράριουμ του. Αν ο χώρος είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από τον απαραίτητο, το φίδι μπορεί να στρεσάρετε και να είναι νευρικό. Οι διαστάσεις του τεράριουμ πρέπει να είναι σε μήκος το μήκος του φιδιού και σε ύψος το μισό του μήκος
Για αρχή μπορεί κάποιος να πάρει το μικρό Fauna box Flat Large 45x30x16.2cm και αν χρειάζεται ολόκληρο τον αρχικό εξοπλισμό υπάρχει το starter πακέτο στέγασης , ενώ για ένα ενήλικο θηλυκό το πλέον κατάλληλο τερράριουμ είναι το 100x50x50 osb ενώ για το αρσενικό το γυάλινο terrarium 80x40x40 είναι προτιμότερο
Θέρμανση : Τα φίδια είναι ψυχρόαιμα ζώα που σημαίνει ότι δεν παράγουν μόνα τους θερμότητα. Την θερμότητα την λαμβάνουν από το περιβάλλον. Πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς σημεία στο τεράριουμ που θα παρέχουν στο milk snake την αναγκαία θερμοκρασία για τη θερμορύθμιση του. Εξ’ αρχής πρέπει να δημιουργηθεί η ζεστή και η κρύα μεριά μέσα στο τεράριουμ. Για να το πετύχουμε αυτό τοποθετούμε κάτω από το τερράριουμ μια θερμαντική πλάκα η οποία θα πρέπει να καλύπτει το 1/3 της συνολικής του επιφάνειας. Στη ζεστή μεριά η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 30 βαθμούς κελσίου, ενώ στην κρύα στους 24. Το βράδυ η θερμοκρασία πρέπει να πέφτει στους 21 – 23 βαθμούς.
Πρέπει να έχουμε ένα ψηφιακό θερμόμετρο-υγρόμετρο για να παρατηρούμε διαρκώς την ζεστή και κρύα μεριά του τερράριουμ αλλά και την υγρασία.
Υγρασία : Τα milk snake δεν χρειάζονται ιδιαίτερα επίπεδα υγρασίας, έχοντας το μπωλ με το νερό και αρκετό αερισμό, δημιουργούμε την κατάλληλη υγρασία. Τα επίπεδα υγρασίας που αποζητούμε είναι 50-60% υγρασία και ελέγχονται με ένα υγρόμετρο.
Προσοχή! Κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών αν το επίπεδο υγρασίας είναι υψηλό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Νερό : Προσφέρουμε καθημερινώς φρέσκο νερό στο φίδι. Το νερό πρέπει να τοποθετείται σε σκεύος το οποίο δεν αναποδογυρίζει εύκολα. Αν το milk snake αφοδεύσει μέσα στο νερό, πρέπει άμεσα να αλλαχτεί το νερό αφού πρώτα απολυμανθεί επιμελώς το σκεύος.
Φωτισμός : Δεν χρειάζεται καμία λάμπα για φωτισμό. Χρειάζεται όμως την ηλιοφάνεια που παρέχει ένα δωμάτιο για να μπορεί να αναγνωρίζει την εναλλαγή μέρα και νύχτας. Δεν πρέπει το φως του ήλιου να πέφτει απ’ ευθείας πάνω στο φίδι.
Έκδυση δέρματος / shedding : Τo milk snake όπως και τα άλλα φίδια αλλάζουν το εξωτερικό τους δέρμα. Αυτό συμβαίνει περιοδικά για όλη τους τη ζωή. Όσο είναι μικρότερα αλλάζουν πιο συχνά δέρμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι το φίδι πρόκειται να προχωρήσει σε έκδυση (shedding). Το χρώμα του δέρματος του θα θαμπώσει, τα μάτια του θα γίνουν γκριζομπλε και θα γίνει πιο αδρανές. Πολλές φορές αλλάζει και ο χαρακτήρας του, γίνεται πιο ντροπαλό και δεν δέχεται χειρισμό. Για να το βοηθήσουμε να βγάλει το παλιό του δέρμα πρέπει να αυξηθεί η υγρασία μέσα στο terrarium. Αυτό γίνεται είτε τοποθετώντας μεγαλύτερο μπολ νερού είτε ψεκάζοντας ελαφρώς. Αφού έχει ολοκληρωθεί το shedding βεβαιωνόμαστε ότι έχει αφαιρέσει επιτυχώς όλο το παλιό δέρμα και δεν έχει μείνει κομμάτι παλιού δέρματος πάνω στο φίδι.
Προσοχή! Αφού ολοκληρωθεί η έκδυση ρίχνουμε πάλι την υγρασία.
Τρόπος χειρισμού / handling: Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στο καινούργιο μας κατοικίδιο 2-3 εβδομάδες προκειμένου να συνηθίσει το νέο του χώρο και τις νέες συνθήκες. Αφού περάσει αυτό το διάστημα ξεκινάμε να χειριζόμαστε το milk snake για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Αποφεύγουμε την επαφή για δύο μέρες μετά το τάισμα. Ποτέ δεν φέρνουμε το χέρι μας πάνω από το κεφάλι του φιδιού γιατί ενστικτωδώς θα νιώσει ότι είμαστε θηρευτές του. Το πιάνουμε από τα πλαϊνά, στη μέση περίπου το σώματος του πολύ ήρεμα και μαλακά. Σιγά σιγά το φίδι θα συνηθίσει στο handling. Το milk snake είναι εύκολο να μας συνηθίσει και να το χειριστούμε.
Προσοχή! Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή με το φίδι.
Υπόστρωμα : Το πλέον δημοφιλές υπόστρωμα για ένα Milk snake είναι το Άσπεν . Για να αποφευχθεί η κατάποση του από το φίδι κατά την διάρκεια ταΐσματος, είτε ταΐζουμε το φίδι σε άλλο μέρος έξω από τo τερράριουμ είτε τοποθετούμε το ποντίκι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Αφαιρούμε το υπόστρωμα στο σημείο που έχει αφοδεύσει το φίδι – προσθέτοντας καινούργιο υπόστρωμα – και αλλάζουμε όλο το υπόστρωμα μια φορά το μήνα που κάνουμε την απολύμανση.