Leopard Gecko Οδηγός φροντίδας – Care sheet

leopard-gecko

Τα leopard gecko αποτελούν χωρίς καμιά αμφισβήτηση μια από τις καλύτερες λύσεις για ερπετό σήμερα. Εύκολο στη φροντίδα, εξαιρετικά ήρεμο, με πολύ μικρές απαιτήσεις σε χώρο στέγασης, εύκολο στην αναπαραγωγή και φυσικά έχει πάρα πολλά σχέδια / morph με απίστευτα χρώματα. Προτείνεται ως η 1η  πρώτη σαύρα κατοικίδιο, επειδή είναι και η πιο εύκολη στη διατήρηση.

 

Κοινό όνομα : Leopard gecko
Επιστημονικό όνομα : Eublepharis macularius
Μέγεθος : 15-22cm
Μακροβιότητα : 20+ χρόνια, ενηλικιώνεται περίπου σε 1 χρόνο
 Χώρα προέλευσης : Βορειοδυτική Ινδία, Αφγανιστάν, Πακιστάν
Φυσικό περιβάλλον :
Απαιτούμενο επίπεδο εμπειρίας :  Αρχάριο
Εδαφόβιο και νυκτόβιο είδος

Χαρακτήρας : Είναι ένα σαυράκι ιδανικό για αρχάριους, πολύ ήρεμο, συνηθίζει εύκολα την ανθρώπινη  επαφή και με Leopard_Gecko_Tongueπολλούς χρωματισμούς – σχέδια. Εύκολο στον χειρισμό και στην διατήρηση.

Στέγαση : Το leopard gecko έχει μικρές απαιτήσεις όσον αφορά το μέγεθος του terrarium του. Οι διαστάσεις για το μωρό είναι όσο ένα κουτί παπουτσιών ενώ όταν ενηλικιωθεί ένα terrarium διαστάσεων 60×40cm είναι αρκετό.  Δεν πρέπει ποτέ να φιλοξενούνται παραπάνω από ένα leopard gecko στο ίδιο terrarium.
Για στέγαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν terrarium, faunarium, ενυδρεία με ασφαλή κλείσιμο στο καπάκι και πρόβλεψη αερισμού, ακόμα και ειδικά μεγάλα τάπερ στα οποία θα πρέπει να κάνετε τρύπες για αερισμό.  O χώρος διαβίωσης της σαύρας μας θα πρέπει να απολυμαίνεται με παρασιτοκτόνο μια φορά το μήνα.

Το σύνολο του απαιτούμενου εξοπλισμού είναι ΕΔΩ

Το κατάλληλο terrarium είναι ΕΔΩ

Θέρμανση : Οι σαύρες ως ερπετά είναι ψυχρόαιμα ζώα που σημαίνει ότι δεν παράγουν μόνα τους θερμότητα. Την θερμότητα την λαμβάνουν από το περιβάλλον. Χρειαζόμαστε μια μεριά στο τεράριουμ με υψηλότερες θερμοκρασίες και μια με χαμηλότερες, το γκέκο θα μπορεί έτσι να βρει την κατάλληλη θερμοκρασία που χρειάζεται ανά πάσα στιγμή.
Η θερμοκρασία που χρειάζεται στη ζεστή μεριά είναι 32 βαθμοί για να το πετύχουμε αυτό τοποθετούμε κάτω από το τερράριουμ μια θερμαντική πλάκα η οποία θα πρέπει να καλύπτει το 1/3 της συνολικής του επιφάνειας. Ενώ στη κρύα μεριά η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 24 βαθμούς, μπορούμε να το αφήσουμε να πέσει και λίγο παραπάνω, είναι φορές που θα το εκτιμήσει. Από μόνο του φροντίζει την θερμορύθμιση του επιλέγοντας την κατάλληλη πλευρά.

Πρέπει να έχουμε ένα  ψηφιακό θερμόμετρο-υγρόμετρο για να παρατηρούμε διαρκώς την ζεστή και κρύα μεριά του τερράριουμ αλλά και την υγρασία.

Leopard Gecko handling3Χειρισμός : Το πρώτο καιρό που θα υιοθετήσουμε ένα γκέκο το αφήνουμε για μια εβδομάδα να συνηθίσει το περιβάλλον του χωρίς να το ενοχλούμε. Διαλέγουμε την αγαπημένη του λιχουδιά και την προσφέρουμε με αργές κινήσεις. Αφού επαναληφθεί 2-3 φορές αυτό αρχίζουμε να τον αγγίζουμε σιγά σιγά στην πλάτη και στο υπόλοιπο σώμα. Όταν καταλάβουμε ότι ανέχεται το άγγισμα μας μπορούμε να τον πάρουμε και στα χέρια μας. Τοποθετούμε ανοιχτή την παλάμη μας κάτω από το γκέκο από τη μεριά του κεφαλιού του με αργές κινήσεις. Το κρατάμε έτσι ώστε να μη μας φύγει αλλά και χωρίς να το πιέζουμε. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί ως κατασκευή το λεοπαρντ είναι λεπτεπίλεπτο και μια πτώση μπορεί να είναι μοιραία. Δεν πρέπει να το χειριζόμαστε πάνω από 10 λεπτά την ημέρα, ο χρόνος αυτός είναι πάντα σχετικός κάποια gecko ακόμα και με αυτόν τον χρόνο μπορεί να στρεσάρονται.

Προσοχή! Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή με το λέοπαρντ γκέκο.

Υπόστρωμα : Υπάρχουν διάφοροι τύπο υποστρώματος κατάλληλοι για ένα corn snake.

  • Φλοιός οξιάς ραφινέ : Πρόκειται για πολύ μικρά κομμάτια οξιάς, τα οποία είναι υγειονομικώς καθαρά, χωρίς χημικά, χωρίς σκόνη και ιδανικά για το περιβάλλον του γκέκο. Έχει μικρή δυνατότητα απορρόφησης υγρασίας οπότε ταιριάζει άνετα στο περιβάλλον του. Δίνει ιδιαίτερη ομορφιά και χαρακτήρα στο τεράριουμ. Αφαιρούμε το υπόστρωμα στο σημείο που έχει αφοδεύσει το leopard gecko – προσθέτοντας καινούργιο υπόστρωμα – και αλλάζουμε όλο το υπόστρωμα μια φορά το μήνα που κάνουμε την απολύμανση.
  • Άσπεν : Το πλέον δημοφιλές υπόστρωμα.  Αφαιρούμε το υπόστρωμα στο σημείο που έχει αφοδεύσει το φίδι – προσθέτοντας καινούργιο υπόστρωμα – και αλλάζουμε όλο το υπόστρωμα μια φορά το μήνα που κάνουμε την απολύμανση.
  • Άμμος :Η άμμος μπορεί να προστεθεί μόνο στο ενήλικο λέοπαρντ γκέκο, η κατάποση της από ανήλικο μπορεί να είναι μοιραία. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε άμμο που μαζεύουμε από την θάλασσα ή προμηθευόμαστε από μάντρες υλικών. Η άμμος πρέπει να προέρχεται από pet shop και να προορίζεται για χρήση από κατοικίδια ζώα. Μόνο έτσι είμαστε σίγουροι ότι η άμμος είναι απαλλαγμένη από τυχόν βλαβερούς – προς το φίδι αλλά και εμάς- μικροοργανισμούς. Επίσης η άμμος που προορίζεται για κατοικίδια είναι εξαιρετικά ψιλή. Αφαιρούμε το υπόστρωμα στο σημείο που έχει αφοδεύσει η σαύρα – προσθέτοντας καινούργιο υπόστρωμα – και αλλάζουμε όλο το υπόστρωμα μια φορά το μήνα που κάνουμε την απολύμανση.
  • Χαρτί κουζίνας : Ιδανικό υλικό κυρίως για τα μικρά leopard gekko. Το αφαιρούμε όλο μετά την αφόδευση και όταν απολυμένουμε το τερράριουμ.

Υγρασία : Το leopard gecko δεν χρειάζεται ιδιαίτερα επίπεδα υγρασίας, έχοντας το μπωλ με το νερό και αρκετό αερισμό, δημιουργούμε τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας. Τα επίπεδα υγρασίας είναι 40-50%. Παρατηρούμε την υγρασία με ένα υγρόμετρο και αν πέσει περισσότερο ψεκάζουμε για να ανεβάσουμε την υγρασία.

Προσοχή! Κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών αν το επίπεδο υγρασίας είναι υψηλό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Φωτισμός : Δεν χρειάζεται καμία λάμπα για φωτισμό. Χρειάζεται όμως την ηλιοφάνεια που παρέχει ένα δωμάτιο για να μπορεί να αναγνωρίζει την εναλλαγή μέρα και νύχτας. Δεν πρέπει το φως του ήλιου να πέφτει απ’ ευθείας πάνω στο γκέκο. Είναι νυκτόβιο είδος οπότε δεν χρειάζεται UVB λάμπα.

Νερό : Προσφέρουμε καθημερινώς φρέσκο νερό στο κατοικίδιο μας. Το νερό πρέπει να τοποθετείται σε σκεύος το οποίο δεν αναποδογυρίζει εύκολα. Αν το σαυράκι μας αφοδεύσει μέσα στο νερό, πρέπει άμεσα να αλλαχτεί το νερό αφού πρώτα απολυμανθεί επιμελώς το σκεύος.

hidesΔιακόσμηση (κρυψώνες, κλαδιά) : Τα λέοπαρντ γκέκο, όπως όλα τα ερπετά χρειάζονται ένα μέρος να κρύβονται και να νιώθουν ασφαλή. Χρειάζεται να υπάρχουν τουλάχιστον 2 κρυψώνες, μια στη ζεστή και μία στη κρύα μεριά του terrarium. Κρυψώνα μπορεί να είναι καρύδα ή κορμός ή οτιδήποτε λειτουργικό custom made. Η κρυψώνα στη κρύα μεριά είναι το λεγόμενο moisture box, δηλαδή ένα κουτί ή η κρυψώνα γεμάτο με βρεγμένη τύρφη ή κοκκοφοίνικα ή ακόμα καλύτερα βρύα. Σε αυτή την κρυψώνα θα βρει περισσότερη υγρασία όταν την ζητά ή θα το βοηθήσει να αλλάξει δέρμα.
Οτιδήποτε μαζέψουμε από τη φύση πρέπει να το απολυμάνουμε ιδιαιτέρως προσεκτικά πριν το τοποθετήσουμε μέσα στο τερράριουμ.

Έκδυση δέρματος / shedding : Ως ερπετό αλλάζει το εξωτερικό του δέρμα. Αυτό συμβαίνει περιοδικά για όλη του τη ζωή. Όσο είναι μικρότερο αλλάζει πιο συχνά δέρμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι το γκέκο πρόκειται να προχωρήσει σε έκδυση (shedding). Το χρώμα του δέρματος του θα θαμπώσει και μπορεί να μην τρώει. Πολλές φορές αλλάζει και ο χαρακτήρας του, γίνεται πιο ντροπαλό και δεν δέχεται χειρισμό.  Για να το βοηθήσουμε να βγάλει το παλιό του δέρμα πρέπει να αυξηθεί η υγρασία μέσα στο terrarium. Αυτό γίνεται ψεκάζοντας ελαφρώς περισσότερο. Αφού έχει ολοκληρωθεί το shedding βεβαιωνόμαστε ότι έχει αφαιρέσει επιτυχώς όλο το παλιό δέρμα και δεν έχει μείνει κομμάτι παλιού δέρματος πάνω στο γκέκο, ειδικά στα δάχτυλα που μένουν εύκολα παλιά κομμάτια. Το shedding με τη βοήθεια moisture box αναφέρεται παραπάνω.

Προσοχή! Αφού ολοκληρωθεί η έκδυση ρίχνουμε πάλι την υγρασία. 

Leopard Gecko family

Πακέτο συνολικού εξοπλισμού Lux για φιλοξενία των συγκεκριμένων ειδών σαύρας

Πακέτο οικονομικού εξοπλισμού Economy για φιλοξενία των συγκεκριμένων ειδών σαύρας