Giant African Snails – Achatina spp – Care Sheet

Giant African Snails – Achatina spp.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΕΔΩ

ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Giant african snails
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Achatina spp.
ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ:
Αφρική
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ:
Μια γενική θερμοκρασία από 19 έως 26°C
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ:
70-80 %
ΤΕΛΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ:
20-30 cm
ΤΕΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ
: 30 γραμμάρια
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ:
5-10 χρόνια+
ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ:
πολύ ήρεμο
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:
σχετικά εύκολο προς μέσο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στο γένος “achatina” υπάγονται μερικά από τα μεγαλύτερα σαλιγκάρια που υπάρχουν ανά τον κόσμο.
Τα συναντάμε στην αφρικανική ήπειρό, σε μέρη με τροπικό κλίμα και αυξημένη υγρασία, όπως η Κένυα και η Μοζαμβίκη.
Όπως και όλα τα σαλιγκάρια, έτσι και τα συγκεκριμένα υπάγονται στα μαλάκια, οπότε το εύκαμπτο σώμα τους που δεν έχει κόκκαλα αποτελείται ως επί το πλείστον  από νερό.
Το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη:
1)Κεφάλι, πάνω στο οποίο συναντάμε τέσσερις(4) κεραίες, που αποτελούν τα όργανα αίσθησης.
Οι δύο μακρύτερες είναι τα μάτια(τα οποία μπορούν να διακρίνουν κυρίως φως) και οι δύο μικρότερες χρησιμεύουν στη γεύση και στην αφή.
Στο κάτω μέρος του κεφαλιού βρίσκεται το στόμα του, το οποίο μοιάζει με λίμα και ονομάζεται ράντουλα.
2)Πόδι, το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος του σώματος και παράγει μια κολλώδη και γλοιώδη βλέννα που βοηθάει το σαλιγκάρι στην μετακίνηση και στο να κολλάει επάνω σε επιφάνειες.
3)Σπλαχνικός σάκος, μέσα στον οποίο βρίσκονται τα όργανα του και βρίσκεται μέσα στο κέλυφος του σαλιγκαριού.

ΣΤΕΓΑΣΗ
Για την στέγαση των “achatina” απαιτείται χώρος με μήκος και πλάτος τουλάχιστον τρεις φορές το μήκος του σαλιγκαριού, ενώ το ύψος θα πρέπει να είναι τόσο ώστε όταν το σαλιγκάρι αναρριχάται να μην ακουμπάει συγχρόνως το πάτωμα και την οροφή του χώρου στέγασης στον οποίο βρίσκεται.
Πρέπει να φροντίσουμε ώστε να υπάρχει εξαερισμός στο χώρο τους ώστε να γίνεται κύκλος υγρασίας, καθότι στα σαλιγκάρια αρέσει η υγρασία.
Για υπόστρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι το οποίο κρατά την υγρασία όπως κηπευτικό χώμα, χούμους ή τύρφη.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΥΓΡΑΣΙΑ
Τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια δραστηριοποιούνται σε θερμοκρασίες της τάξεως των είκοσι(20) έως και είκοσι έξι(26) βαθμών Κελσίου, ίσως και λίγο παραπάνω.
Αν η θερμοκρασία χώρου τους ξεπεράσει τους τριάντα(30) βαθμούς τότε κλείνονται μέσα στο κέλυφος τους και αδρανοποιούνται, ομοίως και όταν οι θερμοκρασία φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Γενικά με μια θερμοκρασία δωματίου δεν θα έχετε πρόβλημα στην συντήρηση τους, απλά το καλοκαίρι θα χρειαστεί λίγο προσοχή ώστε οι θερμοκρασίες να παραμείνουν στα επιθυμητά όρια.
Για τις υγρασιακές τους ανάγκες φροντίστε να ψεκάζεται το υπόστρωμα τους σε τακτά διαστήματα ώστε να είναι υγρό, χωρίς όμως να το παρακάνετε και να γίνει λίμνη ο χώρος τους γιατί θα δημιουργηθεί μούχλα, κάτι που δεν είναι καλό.
Προσπαθήστε ώστε το υπόστρωμα τους να είναι υγρό και όχι μούσκεμα και αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα τότε καλό θα είναι να κάνετε έναν έλεγχο στον εξαερισμό που έχετε φτιάξει.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
Μπορούν να τραφούν με καρότα, πατάτες, ντομάτες, μήλα, μαρούλια και πολλά άλλα λαχανικά.
Επίσης θα πρέπει να τους παρέχεται ασβέστιο σε μορφή σκόνης, την οποία θα ρίχνεται πάνω στην τροφή που θα τους παρέχεται, όπως και ένα κόκκαλο σουπιάς για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η αναπαραγωγή είναι εύκολη υπόθεση καθώς μόλις ενηλικιωθούν γεννάνε αυγά κιτρινοπράσινου χρώματος από μόνα τους(καθότι ερμαφρόδιτα),τα οποία και θάβουν στο υπόστρωμα.
Αν τα αφήσετε στο υπόστρωμα θα εκκολαφθούν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Το μόνο ουσιαστικά αρνητικό σημείο είναι ότι ο αριθμός των αυγών τους είναι πολύ μεγάλος[μέχρι και εκατό(100) αυτά ανά μήνα] και αναγκαστικά θα πρέπει εσύ ο ίδιος να μειώσετε τον αριθμό τους γιατί θα είναι αδύνατο να τα φροντίσετε όλα.
Σημαντικό: ΠΟΤΕ μην επιχειρήσετε να ελευθερώσετε σαλιγκάρια αυτού του είδους στη φύση καθώς λόγο του μεγέθους και της αδηφάγας συμπεριφοράς τους μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στο οικοσύστημα μέσω της χωροκατακτητικότητας.