Barf Ερωτήσεις και απαντήσεις – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

B.A.R.F. είναι η βιολογικά κατάλληλη ωμή διατροφή σκύλου. Πάνω στο θέμα υπάρχουν πολλά ερωτήματα εφ’ όσον είναι αρκετά καινούργιο στην Ελλάδα. Μαζέψαμε υλικό από ξένα άρθρα, το μεταφράσαμε και το δημοσιεύουμε για να μπορούν να λυθούν οι απορίες όλου του κόσμου.

Βασικές οδηγίες ταΐσματος

E. Η διατροφή BARF προκαλεί ναυτία;

Α. Όχι.
Για την ακρίβεια,οι διατροφές με κροκέτα είναι υπεύθυνες για αυξημένα περιστατικά ναυτίας διότι οι κροκέτες τείνουν να μένουν στον γαστρεντερικό σώληνα περισσότερο,κάτι που τις κάνει να αναζυμώνονται και να μεγαλώνουν σε διάμετρο.
Με την διατροφή BARF δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
Επίσης η διατροφή BARF δεν προκαλεί αέρια όπως προκαλούν άλλες επεξεργασμένες δίαιτες.
Αυτό συμβαίνει γιατί μια ωμοφαγική διατροφή χωνεύεται ευκολότερα και επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει την μέγιστη δυνατή ποσότητα θρεπτικών συστατικών από την τροφή(ότι αποβάλλεται με τα κόπρανα δεν είναι παρά ίνες και στάχτη) και απαιτεί λιγότερο χρόνο στο να διαλυθεί μέσα στο σώμα καθώς χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο για κάτι τέτοιο.

Ε. Διαθέτετε κάποια ειδική φόρμουλα τροφής για κουτάβια/ενήλικα/γηραιότερα σκυλιά;

A. Όχι. Όλα τα προιόντα της διατροφής BARF είναι σχεδιασμένα για όλους τους σκύλους κάθε ράτσας,ηλικίας και μεγέθους.

Ε. Είναι η διατροφή BARF ολοκληρωμένη και ισοροπημένη;

Α. Η διατροφή BARF δεν απαιτεί πρόσθετα συστατικά και έχει παρασκευαστεί με την κατάλληλη σύνθεση όσο αναφορά τα συστατικά της. Τα προϊόντα BARF είναι πλήρη και ισορροπημένα. Απλά τα αποψύχετε και τα σερβίρετε. Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδια σας λαβαίνουν ότι χρειάζονται για μια καλύτερη ζωή.

Ε. Είναι τα κόκκαλα ένα ασφαλές προιόν για να ταίσω το κατοικίδιο μου;

A. Ο φόβος του να δώσουμε κόκκαλα στο σκύλο μας αφορά κατά κύριο λόγο μαγειρεμένα κόκκαλα. Τα ωμά κόκκαλα αντιθέτως αποτελούν μια φυσική πηγή ασβεστίου και άλλων ωφέλιμων συστατικών. Μια φυσική πηγή σβεστίου,προερχόμενη από αλεσμένα κόκκαλα,είναι πολύ πιο ωφέλιμη από ότι οι πηγές τεχνητού ασβεστίου που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Κατανοούμε ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα εξακολουθούν να έχουν κάποιους φόβους και ενδοιασμούς στο να ταίσουν στα κατοικίδια τους κόκκαλα. Για αυτό ακριβώς το λόγο φροντίζουμε να αλέθουμε τα κόκκαλα πρωτού τα προσθέσουμε στο μείγμα BARF. Mε αυτό τον τρόπο αποκλείουμε οποιαδήποτε περίπτωση πνιγμού ή άλλης περίπτωσης τραύματος,ενώ συγχρόνως το κατοικίδιο σας θα οικιοποιηθεί όλα τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στα κόκκαλα.

Ε. Είναι το ωμό κρέας ασφαλές για το κατοικίδιο μου;

Α. Ναι. Οι σκύλοι είναι σχεδιασμένοι στο να καταναλώνουν ωμοφαγικές διατροφές. Διαθέτουν κοντότερες πεπτικές οδούς και τα γαστρικά υγρά του στομάχου τους είναι πολύ πιο όξινα σε σχέση με τα ανίστοιχα ενός ανθρώπου,κάτι που τους δίνει εύκολα την δυνατότητα να καταναλώσουν την διατροφή BARF και να ευδοκιμήσουν μέσω αυτής.

Ε. Θα πρέπει το κατοικίδιο μου να σιτίζετε μία ή δύο φορές ανα ημέρα;

A. Θεωρούμε πως καλό θα ήταν να ταΐζετε το σκύλο σας δύο φορές την ημέρα,μία φορά το πρωί και μία το απόγευμα.

Ε. Μπορώ να ταίσω στο σκύλο μου 1/2 διατροφή BARF και 1/2 κροκέτα-κονσερβοποιημένη τροφή;

Α.Το να ταΐσει κάποιος διατροφή BARF κατά το ήμισυ και κονσερβοποιημένη τροφή/κροκέτα κατά το υπόλοιπο,θα έχει ως αποτέλεσμα ημιτελείς επιπτώσεις στην υγεία του κατοικίδιου.
Φυσικά μία 50% ωμοφαγική διατροφή είναι καλύτερη από μια παντελή έλλειψη της,άλλα το καλύτερο τρόπος για να σιτίσεται το κατοικίδιο σας είναι 100% ωμοφαγική διατροφή ώστε να έχει την δυνατότητα να επωφεληθεί από αυτά που προσφέρει στο 100%.

Ε. Πόσο θα πρέπει να ταίζω το σκύλο μου;

A. Αυτό μπορείτε να το υπολογίσετε βάση του βάρους που έχει το κατοικίδιο σας και της γενικής του δραστηριότητας. Τα κουτάβια θα πρέπει να ταΐζονται με ποσότητα περίπου 3-4% του βάρους τους. Οι ενήλικοι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι με μεσαία δραστηριότητα θα πρέπει να ταΐζονται με ποσότητα 2-2.5% του σωματικού τους βάρους. Για σκύλους υψηλών αποδόσεων, προτείνεται ποσότητα ίση 2.5-3% του σωματικού του βάρους.

Ε. Πως θα ξέρω με ποια διατροφή να ξεκινήσω; Θα πρέπει να ξεκινήσω με έναν τύπο πρωτείνης ή να δώσω ποικιλία;

A. Εφόσον ο σκύλος σας δεν έχει αλλεργία σε κάποια συγκεκριμένη πρωτεΐνη ,τότε φροντίστε ώστε να του δώσετε μια ποικιλία της διατροφής BARF.
Επειδή ακριβώς ο σκύλος είναι ένας σαρκοφάγος και φυτοφάγος οργανισμός,όπως και συγχρόνως είναι και κυνηγός και πτωματοφάγος(δλδ θα φάει και ήδη νεκρή ύλη),η εξελικτική διατροφή του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ωμών φαγητών,τόσο από ζώα όσο και από φυτά.
Παρέχοντας στο κατοικίδιο σας πολλές και διαφορετικές υγιεινές τροφές,αυτό θα καταναλώνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά,συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως και των φυτοθρεπτικών συστατικών και πολλών άλλων ωφέλιμων ενώσεων που βρίσκονται σε τροφές οι οποίες καταναλώνονται ολόκληρες.

Ε. Τα προιόντα της δίαιτας BARF χρειάζονται μαγείρεμα πρωτού τα σερβίρουμε στο κατοικίδιο μας;

A. Όχι. Το φαγητό χάνει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής του αξίας,συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων και των βιολογικώς απαραιτήτων λιπαρών οξέων κατά την διαδικασία του μαγειρέματος.

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που εμπεριέχει,μετατρέπονται σε δηλητήριο μέσω της θερμότητας και του οξυγόνου που παράγεται κατά το μαγείρεμα,κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Η διαδικασία μαγειρέματος μπορεί ακόμα να προκαλέσει καρκινογόνες και αντί-ανοσοποιητικές ουσίες. Επίσης πολλές ανόργανες ουσίες,απαραίτητα αμινοξέα και βιταμίνες γίνονται με αυτόν τον τρόπο δύσπεπτα.

Ε. Τι θα πρέπει να ταΐσω σε ένα σκύλο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Α. Η διατροφή BARF είναι σχεδιασμένη για να καταναλωθεί από σκυλιά κάθε ηλικίας,ράτσας και σε κάθε στάδιο της ζωής τους,κάτι το οποίο περιλαμβάνει και σκύλους που εγκυμονούν ή που θηλάζουν τα μικρά τους.
H μόνη διαφορά έγκειται στην ποσότητα,η οποία θα πρέπει να είναι ελαφρώς αυξημένη ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα φάνε όσο περισσότερο BARF μπορούν να δεχτούν. Επίσης είναι προτιμότερο να μοιράζεται η ποσότητα σε 3-4 ταϊσματα

Ε. Υπάρχει περίπτωση εγώ ή οικογένεια μου να αρρωστήσουμε αν το κατοικίδιο μας,μας γλύψει αφότου έφαγε από την διατροφή BARF;

A. Το ρίσκο μετάδοσης μικροβίων από τον σκύλο στον άνθρωπο υπάρχει ασχέτως διατροφής.
Οι σκύλοι έρχονται σε επαφή με βακτήρια σε καθημερινή βάση – όταν παίζουν έξω,όταν σκάβουν στον κήπο ή όταν αλληλεπιδρούν με άλλα κατοικίδια ή ανθρώπους.
Για να μειώσουμε το ρίσκο της μετάδοσης:

Φροντίζουμε πάντα να πλένουμε καλά τα χέρια μας,το πρόσωπο μας και κάθε άλλη περιοχή όπου μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με το στόμα του σκυλιού μας.
Πλένουμε σχολαστικά τις επιφάνειες εργασίας,τα σκεύη και τις ταΐστρες του κατοικιδίους μας με ζεστό νερό και σαπούνι με το πέρας κάθε ταίσματος.Δεν αφήνουμε ωμό φαγητό έξω για μεγάλες περιόδους

Το περισσευούμενο φαγητό θα πρέπει να συσκευάζεται και να φυλάσσεται στο ψυγείο μέχρι το επόμενο τάισμα ή να απομακρύνεται επ αόριστον.

Ε.Είναι το ωμό κρέας ασφαλές για την σίτηση του κατοικιδίου μου;

Α. Ναι. Οι σκύλοι είναι σχεδιασμένοι στο να καταναλώνουν ωμοφαγικές διατροφές. Διαθέτουν κοντότερες πεπτικές οδούς και τα γαστρικά υγρά του στομάχου τους είναι πολύ πιο όξινα σε σχέση με τα ανίστοιχα ενός ανθρώπου,κάτι που τους δίνει εύκολα την δυνατότητα να καταναλώσουν την δίαιτα BARF και να ευδοκιμήσουν μέσω αυτής.

Διατήρηση τροφής

Ε. Για πόσο καιρό μπορώ να αποθηκεύσω την διατροφή BARF στην κατάψυξη μου;

Α. Για ένα χρόνο τουλάχιστον από την ημέρα που παρασκευάστηκε.

Ε. Για πόσο καιρό μπορώ να αποθηκεύσω την διατροφή BARF στο ψυγείο μου;

Α. Για 2 με 3 μέρες τουλάχιστον.
Στην συνέχεια θα αρχίσει να αλλοιώνεται.
Γενικά συστήνεται να μην ξεπερνάει τις δύο μέρες η παραμονή της στο ψυγείο.

Ε. Μπορώ να επανακαταψύξω μη χρησιμοποιημένα μέρη της δίαιτας BARF όταν αυτά ξεπαγώσουν;

Α. Όχι. Μην επαναψύχετε προιόντα της δίαιτας BARF όταν τα ξεπαγώσετε.
Το φαγητό θα αλλοιωθεί αν μείνει εκτός ψυγείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ε. Πως θα κάνω χρήση της διατροφής BARF;

Α. Όλα τα προϊόντα ωμού κρέατος μπορεί να περιέχουν βακτήρια,τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.
Χειριστείται τη δίαιτα BARF όπως θα χειριζόσασταν κάθε άλλο προϊόν ωμού κρέατος.
Πλύνετε καλά τις επιφάνειες εργασίας,τα σκεύη και τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι μετά από κάθε τάισμα.
Για να ξεπαγώσετε το προϊόν,βγάλτε το από τη συσκευασία και τοποθετήστε το σε ένα τάπερ με καπάκι και αφήστε το να ξεπαγώσει εντός του ψυγείου.
Μην επανακαταψύχετε τα προιόντα της BARF που είχατε προηγουμένως καταψύξει.
Το φαγητό θα χαλάσει αν μείνει εκτός ψυγείου για μια παρατεταμένη περίοδο.
Το περισσευούμενο φαγητό θα πρέπει να μπαίνει πάλι στο ψυγείο για το επόμενο τάισμα ή να απομακρύνεται.

Ε. Τι θα κάνω σε περίπτωση που πρέπει να ταξιδέψω με το κατοικίδιο μου και δεν μπορώ να έχω κατεψυγμένη τροφή μαζί μου;

Α. Η διατροφή BARF μπορεί να κρατηθεί κρύα με την βοήθεια ξηρού πάγου.

Ειδικές περιπτώσει ταΐσματος

Ε. Μπορώ να ταΐσω BARF σε ένα σκύλο ο οποίος είναι αδύνατος/λιποβαρές κατοικίδιο

Ναι.
Σιτίστε το κατοικίδιο σας με την διατροφή BARF,η οποία είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως κάθε ισορροπημένη διατροφή πρέπει να παρέχει.
Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα που θα δίνετε ανα ημέρα,βάση της σχετικής δραστηριότητας του κατοικιδίου σας σε σχέση με το βάρος του,δίνοντας του τις ποσότητες
που αναλογούν στο απαιτούμενο βάρος του.

Ε. Μπορώ να ταίσω BARF σε ένα σκύλο ο οποίος υποφέρει από / Δερματικά προβλήματα/ Προβλήματα στο τρίχωμα

Ναι.
Οι αλλεργίες είναι από τα πιο συχνά προβλήμματα που συναντάμαι συνήθως.
Εμβόλια,αντιβιοτικά,στεροιδή και πολλές άλλες ανοσοκατασταλτικές ουσίες είναι υπεύθυνες για την πλειονότητα των αλλεργιακών προβλημάτων.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο καλύτερος αμυντικός μηχανισμός που έχει το σώμα – όταν υπολειτουργεί,τότε το σώμα είναι πιο ευάλωτο απέναντι σε αλλεργίες και ασθένειες.
Τα δερματικά προβλήματα και τα προβλήματα που αφορούν το τρίχωμα των σκύλων είναι πολλές φορές απόρροια κατανάλωσης τροφών που περιέχουν σιτηρά και έχουν ζεσταθεί κατά την επεξεργασία τους.
Τα επιζήμια συστατικά και πρόσθετα που υπάρχουν στις κροκέτες και τις κονσερβοποιημένες δίαιτες(συντηρητικά,αρωματικοί παράγοντες,τεχνητά χρώματα,φυτοφάρμακα,ζιζανιοκτόνα,χημικά προϊόντα,λίπος σε σπρέι κ.λ.π.) συμβάλλουν στην δημιουργία της εκάστοτε αλλεργικής κατάστασης.
Ταίζοντας το κατοικίδιο σας την διατροφή BARF,φροντίζετε ώστε το ανοσοποιητικό του σύστημα να είναι σε εγρήγορση για να καταπολεμήσει τις διάφορες αλλεργίες που ελλοχεύουν και επιτρέπει στο σώμα του να αποτοξινωθεί και να αυτογιατρευτεί.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για κατοικίδια τα οποία καταναλώνανε επεξεργασμένες τροφές για όλη τους την ζωή,μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι δερματικές διαταραχές μπορεί να χειροτερέψουν πρωτού αρχίσουν να εξαλείφονται.
Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα πρέπει να αποβάλει όλες τις τοξίνες που σχηματίστηκαν μέσα του με το πέρας του χρόνου,καθώς συτίζονταν με επεξεργασμένες τροφές.
Ο γρηγορότερος τρόπος για να απελευθερωθεί το σώμα από τις τοξίνες είναι μέσω του μεγαλύτερου οργάνου που έχει το σώμα – το δέρμα.
Είναι σημαντικό να παρέχεται μόνο τη διατροφή BARF κατά την διάρκεια της αποτοξίνωσης καθώς έτσι τα συμπτώματα της αποτοξίνωσης θα υποχωρήσουν και το δέρμα και η γούνα του κατοικιδίου σας θα αρχίσει να επανέρχονται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Ε. Μπορώ να ταίσω BARF σε ένα σκύλο ο οποίος υποφέρει από Αρθρίτιδα ;

Ναι.
Η διατροφή BARF θα περιορίσει την φλεγμονή,θα δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανακουφίσει τον πόνο και θα αυξήσει την κινητικότητα στον σκύλο σας.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πλούσια σε χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη που βοηθάει ιδιαιτέρως τις μεγαλόσωμες φυλές αλλά και την ομαλή ανάπτυξη όλων των σκύλων.

Ε. Μπορώ να ταΐσω BARF σε ένα σκύλο ο οποίος υποφέρει από ασθένειες των νεφρών

Οι κονσερβοποιημένες τροφές και οι κροκέτες παρέχουν έναν υπέρμετρο αριθμό μη φυσικών συστατικών,τα οποία όταν χωνεύονται καθημερινώς,προκαλούν τοξικότητα,η οποία μπορεί να επηρεάσει τα εσωτερικά όργανα.
Μιας και τα νεφρά και το συκώτι είναι τα όργανα τα οποία κατά κόρον έρχονται αντιμέτωπα με τις τοξίνες με σκοπό την αποβολή τους από το σώμα,είναι και τα όργανα που θα επηρεαστούν και περισσότερο.
Τα νεφρά είναι μοναδικά στην λειτουργία τους,καθώς έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν έως ότου 70 με 80 % από τους νεφρώνες έχουν καταστραφεί.
Κατά αυτήν την περίοδο,τα κλινικά συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας(αυξημένη πόση και ενούρηση,αφυδάτωση,ανορεξία,εμετός,απώλεια βάρους,αναιμία,ληθαργικότητα και στεγνό δέρμα) δεν είναι ορατά έως ότου είναι σχεδόν αδύνατο να αντιστραφούν.
Υπάρχει αντίλογος σε σχέση με το να ταΐσουμε μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες σε ένα σκύλο που υποφέρει από προβλήματα στα νεφρά του.
Όταν ένας κτηνίατρος συστήνει να ταΐσουμε μια δίαιτα με μειωμένη σε αναλογία πρωτεΐνης ,είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα ενεργειακά επίπεδα του σώματος του ζώου έχουν πρωτεραιότητα.
Για αυτό,ο ελάχιστος αριθμός πρωτεΐνης που χρειάζεται ένας σκύλος ή μία γάτα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ από αυτόν που θα χρειαστεί ένας σκύλος που δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα.
Πιο συγκεκριμένα,συνιστούμε πως ζώα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουν την διατροφή BARF.
Είναι λογικό να παρέχουμε μια διατροφή στο ζώο μας,η οποία θα είναι πιο εύπεπτη,ώστε να δώσουμε στα νεφρά την ευκαιρία να γιατρευτούν.
Η διατροφή BARF επιτρέπει μια υψηλότερη αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα,σε σχέση με τις επεξεργασμένες τροφές και τις διατροφές που βασίζονται σε κροκέτες,καθώς και μια δραματική μείωση στην συσσώρευση τοξινών στο σώμα.

Ε. Μπορώ να ταΐσω BARF σε ένα σκύλο ο οποίος υποφέρει από ηπατική νόσος

Ναι.
Το ήπαρ είναι ένα όργανο με την απίστευτη ικανότητα να αποκαθίσταται μόνο του.
Αποτελεί μέρος του κύκλου αποκατάστασης του σώματος.
Όταν το ήπαρ έχει πάθει ζημιά,τότε είναι αναγκαίο να μειώσουμε το στρες που υφίσταται το σώμα.
Αυτό θα το επιτρέψει να γιατρευτεί.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο η διατροφή BARF συνίσταται για κατοικίδια τα οποία υποφέρουν από υπατική νόσο – μια ωμοφαγική διατροφή είναι αυτό ακριβώς το οποίο είναι σχεδιασμένο να τρώει το κατοικίδιο σας από τη φύση του και θα μειώσει το στρες που υπάρχει,επιτρέποντας το σώμα να χωνέψει τις πολύτιμες βιταμίνες που χρειάζεται.
Σιτίζοντας το ζώο σας με μια διατροφή την οποία είναι προορισμένο να τρώει,θα μειώσετε με επιτυχία τα επίπεδα στρες στο σώμα του και θα του επιτρέψετε να συγκεντρωθεί στην ίαση του προβλήματος που υπάρχει – επί του προκειμένου,το ήπαρ.

Ε. Μπορώ να ταίσω BARF σε ένα σκύλο ο οποίος υποφέρει από Καρκίνο

Ναι.
Όταν το σώμα χωνεύει υδατάνθρακες,αυτοί μεταμορφώνονται από το σώμα σε σάκχαρα(κατά βάση γλυκόζη).
Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν εξαιτίας του σακχάρου,οπότε μια συχνή κατανάλωση υδατανθράκων που έχει ως συνέπεια την παραγωγή σακχάρου έχει ως αποτέλεσμα μια φυσική αύξηση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα.
Tαΐζοντας την διατροφή BARF στο κατοικίδιο σας,δίνετε την δυνατότητα στο ανοσοποιητικό του σύστημα να δυναμώσει και να καταπολεμήσει τον καρκίνο,όπως και να μειώσει στο ελάχιστο την πρόσληψη σακχαρούχων τροφών,κάτι το οποίο θα μειώσει αποτελεσματικά την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα.

Ε. Μπορώ να ταΐσω BARF σε ένα σκύλο ο οποίος υποφέρει από παγκρεατίτιδα

Ναι.
Για κατοικίδια τα οποία υποφέρουν από παγκρεατίτιδα,συστήνεται να δίνουμε BARF με μειωμένα λιπαρά,με προτίμηση στα προϊόντα μοσχαριού και κοτόπουλου,αποφεύγοντας τα προϊόντα αρνιού ή αυτά που περιέχουν μια σύνθεση πρωτεΐνων ,καθώς θα έχουν υψηλό ποσοστό σε λιπαρά.

Ε. Μπορώ να ταΐσω BARF σε ένα σκύλο ο οποίος υποφέρει από παχυσαρκία

Ναι.
Μπορείτε να μειώσετε την λήψη τροφής ανά ημέρα,βάση της μέσης δραστηριότητας(ή της υψηλής επίδοσης) αναλογικά με το βάρος του κατοικίδιου σας και να ταΐζετε τις ποσότητες που του αντιστοιχούν.
Αποφύγετε τα εξτρά “κεράσματα” μέχρι το ζώο σας να φτάσει στο προβλεπόμενο βάρος.
Μην προσθέσετε έξτρα συστατικά όπως περισσότερα κόκαλα και κρέας στην διατροφή BARF,καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους.
Δώστε την δυνατότητα στο κατοικίδιο σας να ασκηθεί συχνά – ένας ημερήσιος περίπατος απαιτείται πάντοτε για τον έλεγχο του βάρους και για να διατηρήσουμε το κατοικίδιο μας χαρούμενο.

Ε. Μπορώ να ταΐσω BARF σε ένα σκύλο ο οποίος υποφέρει από πέτρες στα νεφρά / πέτρες στην ουροδόχο κύστη

Ναι.
Ένα ζώο το οποίο ζει σε ένα μόνιμο στάδιο αφυδάτωσης είναι πιθανό να υποφέρει από πέτρες στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη,καθώς οι τοξίνες δεν είναι δυνατό να αποβληθούν από το σώμα αποτελεσματικά.
Οι διατροφές με κροκέτες συνήθως περιλαμβάνουν κατά μέσο όρο περί τα 10% από νερό,συγκριτικά με την διατροφή BARF,η οποία περιλαμβάνει 70% από νερό.
Αλλάζοντας λοιπόν την διατροφή του κατοικιδίου σας με αυτή της BARF,όχι μόνο σιγουρεύεστε ότι θα έχει καλύτερη ενυδάτωση αλλά και ότι τα επίπεδα του pH στην ουρία θα βελτιωθούν,κάτι το οποίο θα αποτρέψει την δημιουργία τέτοιων προβλημάτων.

Για τους σκύλους Δαλματίας: Δεν συνίσταται να ταίζετε μοσχάρι καθώς αυτό θα αυξήσει την περίπτωση δημιουργίας πετρών στα νεφρά/ουροδόχο κύστη.

Ε. Μπορώ να ταΐσω BARF σε ένα σκύλο ο οποίος υποφέρει από προβλήματα πέψης,σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α.

Ναι.
Αλλάζοντας την διατροφή του κατοικιδίου σας στην διατροφή BARF,σε συνδιασμό με διάφορα συμπληρώματα τα οποία θα είναι εγκεκριμένα από τον κτηνίατρο σας,είναι το κλειδί για να υπερνικήσει το κατοικίδιο σας τα προβλήματα που έχει και αφορούν την πέψη.
Συστήνεται να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικά για τα γεύματα του κατοικιδίου σας προιόντα με ίνες.
Πολλοί ολιστικοί κτηνίατροι συστήνουν την προσθήκη αλεσμένων σπόρων λιναριού στη διατροφή BARF για την παραγωγή ινών και λιπαρών ωμέγα-3.

Μπορώ να ταΐσω BARF σε ένα σκύλο ο οποίος υποφέρει από διαβήτη

Ναι.
Για την ακρίβεια ένα ζώο το οποίο πάσχει από διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουμε να σιτίζετε με μια δίατροφή ξηράς τροφής(κροκέτες),γιατί αυτό θα προκαλέσει υπεργλυκαιμία.
Όταν το σώμα αποροφά μεγάλες ποσότητες διαλυτών υδατανθράκων,όπως είναι αυτοί που συναντώνται στις διατροφές με κροκέτες,τότε τους μετατρέπει σε σάκχαρο(κατά βάση γλυκόζη).

Επιπλοκές

E. Γιατί ο σκύλος μου κάνει εμετό όταν τον ταίσω ωμοφαγική διατροφή;

Α. Ο εμετός συνήθως προκαλείτε από σκυλιά που έχουν προσαρμόσει το πεπτικό τους σε κακής ποιότητας τροφή. γι αυτό κάνουμε την αλλαγή σιγά σιγά με την τροφή που έτρωγε μέχρι να ενεργοποιηθεί ο οργανισμός τους και να παράξει τα απαραίτητα γαστρικά υγρά και να την χωνεύει.

Επίσης υπάρχει η περίπτωση ο σκύλος να ενοχλείται από την συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Μπορείτε να αλλάξετε και να χρησιμοποιήσετε μια άλλη ποικιλία. Π.χ. αν ταΐζατε πρωτίστως μοσχάρι μπορείτε να αλλάξετε και να δώσετε κοτόπουλο.

Ε. Γιατί ο σκύλος μου έκανε διάρροια όταν τον τάισα ωμοφαγική διατροφή;

Α. Δεν είναι ασυνήθιστο σε κάποιες περιπτώσεις τα κόπρανα του σκύλους σας να έχουν την μορφή διάρροιας,λόγω της ξαφνικής αλλαγής που υφίσταται η διατροφή του.
Πρόκειται συνήθως για πολύ μικρής διάρκειας φαινόμενο,το οποίο δεν είναι δυνατό να προκαλέσει αφυδάτωση.
Το κατοικίδιο σας θα πρέπει να είναι χαρούμενο,με ενέργεια και έτοιμο για το επόμενο γεύμα του.
Αν επέλθει διάρροια τότε μπορείτε να κάνετε κάποιες ενέργειες ώστε να την αντιμετωπίσετε:

-Προσθέστε γιαούρτι ή κεφίρ στη διατροφή του έτσι ώστε να κάνετε την πέψη ευκολότερη κατά την μεταβατική περίοδο.Συνίσταται μια κουταλιά της σούπας ανά είκοσι πέντε λίμπρες σωματικού βάρους.

-Σταματήστε την διατροφή στο κατοικίδιο σας για μια περίοδο δώδεκα ωρών,ώστε να δώσετε την ευκαιρία στο έντερο του να αδειάσει και να ηρεμήσει.Στην συνέχεια επαναφέρετε την διατροφή με μια σειρά μικρότερων γευμάτων ώστε να σπάσετε τη νηστεία.

-Να είστε συνεπείς όσο αναφορά τα γεύματα του κατοικίδιου σας και μην προσθέσετε κάποια καινούργια ποικιλία πρωτεΐνης στην διατροφή του,έως ότου αυτό συνηθίσει πλήρως την δίαιτα BARF.

Barf Θεσσαλονίκη, αγορά, τιμές
ΕΔΩ