Οδηγός φροντίδας ιγκουάνα

Οδηγός φροντίδας ιγκουάνα

ιγκουανα iguanaΚοινή ονομασία: Πράσινη ιγκουάνα(Green iguana)
Επιστημονική ονομασία: Iguana iguana
Προέλευση: Περιοχές της κεντρικής και νότιας Αμερικής(Μεξικό,Βραζιλία,Βολιβία κ.α.)
Μέγεθος: Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει τα 2 μέτρα(συνήθως το μήκος της περιορίζεται στο 1.50 – 1.85)
Βάρος: Mπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει τα 9 κιλά(συνήθως το βάρος της περιορίζεται στα 3 – 4 κιλά)
Διάρκεια Ζωής: 20 χρόνια+ με την κατάλληλη φροντίδα
Επίπεδο δυσκολίας: Δύσκολο

Παρακάτω θα αναφέρουμε αναλυτικά τις ανάγκες και την φροντίδα που απαιτούν τα συγκεκριμένα ερπετά.

Αν διαβάσατε όλα τα παραπάνω και θεωρείται παρόλα αυτά ότι μπορείτε να συμβιβαστείτε με τις ανάγκες του συγκεκριμένου ερπετού,εδώ θα βρείτε ότι ακριβώς χρειάζεστε.

ΣΤΕΓΑΣΗ
Για μια ιγκουάνα με μήκος 60 – 70 εκατοστά, το ελάχιστο terrarium που προτείνεται πρέπει να έχει διαστάσεις 90x50x120cm (ΜxΠxΥ). Κατά την ενηλικίωση του ζώου, το terrarium θα πρέπει να αντικαθίσταται με το τελικό, το οποίο δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο απο 150x70x180cm (ΜxΠxΥ), ενώ αν μας το επιτρέπει ο προυπολογισμός μας και ο χώρος μας, καλό θα ήταν να παρέχουμε στην ιγκουάνα μας ακόμα περισσότερο χώρο. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης σαύρας η μόνη λύση για τον τελικό χώρο ο οποίος θα την φιλοξενήσει είναι να καταφύγετε σε μια ιδιοκατασκευή, την οποία θα κατασκευάσετε εσείς ή κάποιος άλλος κατόπιν παραγγελίας.  Το terrarium θα πρέπει να ανοίγει από μπροστά και να είναι καλά αεριζόμενο ώστε να γίνετε κύκλος υγρασίας. Το ξύλο από το οποίο θα κατασκευαστεί θα πρέπει να είναι ανθεκτικό στην υγρασία και καλό θα ήταν να περαστεί με 2 – 3 χέρια από οικολογικό/μη τοξικό βερνίκι. Πέρα από την πρόσοψη, η οποία θα είναι από τζάμι, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσουμε άλλου τέτοιου είδους υλικά στο χώρο (όπως καθρέπτες ή άλλα γυαλιστερά αντικείμενα) καθώς οι ιγκουάνες έχουν την τάση να στρεσσάρονται όταν βλέπουν να καθρεφτίζεται το είδωλο τους. To terrarium γενικά θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα όσο το δυνατόν πιο ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού. Μέσα στο terrarium θα πρέπει να υπάρχουν κλαδιά με ανάλογο πάχος και μεγέθος, ενώ απαραίτητες είναι και μερικές οριζόντιες κούρνιες σε διαφορετικό ύψος και πλάτος, ώστε ανάλογα με την φάση της ημέρας να μπορεί και η ιγκουάνα να αλλάξει θέση, ανάλογα με το τι θέλει και η ίδια. Ένα μεγάλο σκεύος νερού με μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορεί να μπαίνει όλη η ιγκουάνα μέσα και ένα μεγάλο πιάτο φαγητού είναι επίσης απαραίτητα. Το υπόστρωμα που θα τοποθετήσουμε στον πάτο του terrarium μπορεί να αποτελείται είτε από συμπιεσμένα υποστρώματα κοκοφοίνικα που αποσυμπιέζονται στο νερό (coco husk), είτε από κομμάτια πεύκου (pine bark).

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ – ΥΓΡΑΣΙΑ – ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Προερχόμενη από την κεντρική και νότια Αμερική, η πράσινη ιγκουάνα είναι ζώο τροπικού περιβάλλοντος οπότε ανάλογο θα πρέπει να είναι και το περιβάλλον του terrarium που θα την φιλοξενεί. Στο terrarium πρέπει να υπάρχουν 2 διαφορετικές περιοχές με 2 διαφορετικές θερμοκρασίες ανά πάσα στιγμή ώστε το ζώο να μπορεί να επιλέξει κατά βούληση τις θερμοκρασίες τις οποίες επιθυμεί. Το ένα μισό του terrarium πρέπει να είναι δροσερό, ενώ το άλλο μισό ζεστό – εκεί πρέπει να βρίσκεται ένα σημείο με ακόμη υψηλότερη θερμοκρασία (basking spot). Σε ένα κατακόρυφο terrarium (το οποίο και προτείνεται), θα πρέπει η θερμή πλευρά να βρίσκεται επάνω και η δροσερή κάτω. Η δροσερή πλευρά πρέπει να έχει θερμοκρασίες των 26-28°C και η ζεστή πλευρά θερμοκρασίες των 30-32°C, ενώ στο basking spot η θερμοκρασία να φτάνει έως τους 40°C. Σε κάθε περίπτωση η θέρμανση πρέπει να εκπέμπεται μόνο από ψηλά, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση μίας ή και δύο λαμπών, ανάλογα πάντοτε με το μέγεθος του terrarium και την ισχύ (watt) της κάθε λάμπας. Για την σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας, η χρήση ενός αξιόπιστου θερμοστάτη είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος λάμπες μεγάλης ισχύος να ανεβάσουν την θερμοκρασία σε μη επιτρεπτά επίπεδα, ενώ είναι απαραίτητο οι λάμπες να προστατεύονται από προστατευτική σίτα προς αποφυγή εγκαυμάτων, σε περίπτωση που το ζώο μας προσπαθήσει να έρθει σε άμεση επαφή με τη λάμπα. Θα πρέπει ακόμα να τοποθετήσουμε θερμόμετρα, ένα στο κάτω μέρος όπου θα είναι η δροσερή μεριά, ένα στο επάνω όπου και θα είναι η ζεστή μεριά, όπως και ένα στο basking spot. Δεδομένου του ότι η λήψη του φυσικού φωτός του ήλιου μέσα στο terrarium δεν είναι κάτι το εφικτό και μιας και η ιγκουάνα είναι ημερόβιο ερπετό είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών λαμπτήρων ακτινοβολίας UVB με ποσοστό 5.0.  Η διάρκεια ζωής αυτών των λαμπτήρων είναι αρκετά περιορισμένη, οπότε πρέπει να αλλάζονται ανά 5 με 6 μήνες καθώς η ακτινοβολία με τον καιρό φθίνει. Οι λάμπες θέρμανσης και ακτινοβολίας θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες σε έναν χρονοδιακόπτη τον οποίο θα ρυθμίζουμε έτσι ώστε να παρομοιάζει ην περίοδο φωταγωγίας σύμφωνα με την εποχή – πολλές ώρες το καλοκαίρι, λιγότερες το χειμώνα.
Επίσης ανάμεσα στις λάμπες αυτές και το ζώο δεν θα πρέπει να παρεμβάλλεται γυαλί ή άλλο διάφανο υλικό ακόμα και plexi glass διοτί η ακτινοβολία της λάμπας θα φιλτράρετε και το ζώο δεν θα μπορεί να λαμβάνει την απαραίτητη για αυτό ακτινοβολία.
Η υγρασία στο terrarium είναι ένας επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για την ευημερία της ιγκουάνας, καθώς θα πρέπει να είναι ανάμεσα στο 65-85%, κάτι το οποίο για να πετύχουμε χρειάζεται ένα καλό ψέκασμα με ψεκαστικό χειρός. Θα πρέπει να ψεκάζουμε τα τοιχώματα και το υπόστρωμα σε βαθμό που να είναι υγρό, όπως και το ίδιο το ζώο. Αυτή η διαδικασία καλό είναι να επαναλαμβάνεται μία με δύο φορές την ημέρα.
Απαραίτητα είναι και 2 υγρασιόμετρα που θα πρέπει να τοποθετηθούν στην ψυχρή και στην θερμή περιοχή αντίστοιχα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
Οι ιγκουάνες είναι καθαρά χορτοφάγα ζώα και τρέφονται κυρίως με φρέσκα λαχανικά και λίγα φρούτα. Από τα πράσινα χορταρικά πολύ ωραίες επιλογές προς σίτηση είναι τα ραδίκια, τα αντίδια, η ρόκκα και το αμπελόφυλλο, ενώ ακόμα μπορείτε να δώσετε μπάμιες, φασολάκια και λάχανο. Απο φρούτα (τα οποία πρέπει να δίνονται με μέτρο) μπορείτε να δώσετε αυτά τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο όπως π.χ. είναι τα σύκα και τα βατόμουρα. Η τροφή πρέπει να ψιλοκόβεται και να πλένεται προσεχτικά και να είναι διαθέσιμη καθημερινά, καθώς οι ιγκουάνες τρώνε κάθε μέρα. Για να καλύψετε απόλυτα τις διατροφικές ανάγκες του ζώου σας μπορεί να χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος ώστε να μάθετε με τον καιρό τις ποσότητες που καταναλώνει, αν και ο γενικός κανόνας είναι το ζώο να σιτίζετε τόσο όσο χρειάζετε για να σταματήσει να τρώει. Φυσικά όσο είναι μικρό και όσο μεγαλώνει, θα αυξάνεται και η ποσότητα της τροφής. Επίσης καλό θα είναι να να παρέχετε ποικιλία στην ιγκουάνα σας στο θέμα της διατροφής της, όσο αυτό είναι δυνατόν. Καλό θα είναι το τάισμα να λαβαίνει χώρα τις πρωινές ώρες. Επίσης πρέπει να υπάρχει πάντα φρέσκο νερό στο χώρο της, το οποίο και θα ανανεώνεται καθημερινά. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα καθημερινής χορήγησης φρέσκων λαχανικών, μπορείτε να χρησιμοποιείτε έτοιμες ξηρές τροφές σε μορφή πέλετ αναλόγως της ηλικίας της ιγκουάνας.

Συμπληρώματα
Απαραίτητη είναι η χρήση πολυβιταμίνης με ασβέστιο +D3 σε μορφή σκόνης η οποία πασπαλίζεται πάνω σε όλη την επιφάνεια της τροφής.  Αυτό πρέπει να γίνεται 5-6 φορές την εβδομάδα για σαύρες μέχρι 1 χρονών, 3-4 φορές την εβδομάδα μέχρι 2 χρονών και από εκεί και πέρα 3 φορές την εβδομάδα ανά ίσα διαστήματα ημερών πάντα. Ως συμπλήρωμα διατροφής καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε και ξηρά τροφή, την οποία θα απλώνουμε πάνω από τα λαχανικά που θα της δίνουμε, βρέχοντας την με το ψεκαστικό για να μαλακώσει.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Γενικά συγκαταλέγεται στις απρόβλεπτες/δύστροπες σαύρες από πλευρά χαρακτήρα κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δαγκώσει, να γρατζουνίσει με τα νύχια της ή να μαστιγώσει με την ουρά της αν νοιώσει άβολα. Ο χειρισμός πρέπει πάντοτε να γίνεται με προσοχή, χωρίς να προσπαθούμε να την πιάσουμε ποτέ από πάνω (στα περισσότερα ερπετά αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά). Δεν την τραβάμε ποτέ απο την ουρά επειδή αποκκόπτεται πολύ εύκολα. Ελέγχουμε κάθε στιγμή την “γλώσσα του σώμματος” του ζώου, ώστε σε περίπτωση που εκνευριστεί να το αφήσουμε στην ησυχία του. ‘Οταν παρατηρήσουμε ότι το ζώο “φουσκώνει” το σώμα του και ακολουθεί μια παλινδρόμηση της ουράς, καλά θα κάνουμε να το αφήσουμε ήσυχο καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακολουθήσει χτύπημα με την ουρά. Επίσης πρέπει να δώσουμε σημασία στα κουνήματα του κεφαλιού (πάνω-κάτω), καθώς αυτά μπορεί να σημαίνουν “καλώς όρισμα” (σε περίπστωση που γίνονται αργά και ρυθμικά) ή “φύγε μακριά μου” (όταν γίνονται πιο έντονα με το κεφάλι να γυρνάει δεξιά κι αριστερά συγχρόνως πέρα από πάνω-κάτω).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Δώστε την κατάλληλη φροντίδα στην ιγκουάνα σας και να είστε σίγουροι ότι δεν θα απαγοητευτείτε, σκεφτείτε το όμως πάρα πολύ καλά πριν προχωρήσετε στην απόκτηση της, καθώς αποτελεί πολύ μεγάλη δέσμευση, μια δέσμευση η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 20 και πλέον χρόνια (εάν την φροντίσετε κατάλληλα).

 

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΙΓΚΟΥΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ