Αλλαγή τροφής για σκύλο και γάτα! Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Αλλαγή τροφής για σκύλο και γάτα! Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Dry dog foodΈνας οδηγός για το πώς να προσαρμόσετε το κατοικίδιο σας στη νέα του ξηρά τροφή.

Πώς να γίνει η μετάβαση από την παλιά τροφή στη νέα τροφή με τον πιο εύκολο τρόπο.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας αναγκάζονται να αλλάξουν τη τροφή στο κατοικίδιο τους. Ίσως το ζώο ενηλικιώνεται και πρέπει να αλλάξει σε τροφή για ενήλικα. Ίσως μπαίνει στη 3η ηλικία. Ή απλά ανακαλύψατε μια πιο ποιοτική τροφή που θέλετε να δώσετε στο σκύλο ή τη γάτα σας.

Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος της αλλαγής, ο καλύτερος τρόπος για να την κάνετε είναι σταδιακά.

Μερικά κατοικίδια είναι από γεννησιμιού τους «γερά στομάχια» και μπορούν να χωνέψουν όλες τις τροφές.  Για αυτά τα ζώα η αλλαγή μπορεί να γίνει αμέσως χωρίς κανένα πρόβλημα.

Για τα περισσότερα όμως η νέα τροφή θα πρέπει να δοθεί σιγά-σιγά. Η απότομη αλλαγή στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή έμετο. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό? Στο στομάχι μέσα ζουν διάφορα βακτήρια τα οποία βοηθούν στη χώνεψη της τροφής. Η απότομη αλλαγή στη διατροφή μπορεί να επηρεάσει αυτά τα βακτήρια και την ικανότητα τους να χωνεύουν τη τροφή, με αποτέλεσμα τις στομαχικές διαταραχές.

γατα ξηρα τροφηΗ απότομη αλλαγή της τροφής μπορεί να ταράξει τις διατροφικές συνθήκες του ζώου και να αποκτήσει κακή επιλεκτική διατροφή.

Μπορεί σε εμάς όλες οι τροφές να μυρίζουν το ίδιο, η νέα τροφή όμως ακόμα και αν είναι της ίδιας εταιρίας αλλά διαφορετικής σύνθεσης, έχει διαφορετική μυρωδιά. Μερικά κατοικίδια αντιδρούν έντονα στην αλλαγή μυρωδιάς, γεύσης και υφής και αρνούνται να δοκιμάσουν. Με την σταδιακή μετάβαση θα εξασφαλίσετε την προσαρμογή του ζώου στη νέα μυρωδιά και γεύση χωρίς κανένα πρόβλημα.

Για να γίνει επομένως η μετάβαση στη νέα τροφή σταδιακά, σας συνιστούμε τα παρακάτω βήματα.

Αν το ζώο σας ακολουθεί ειδική δίαιτα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας πριν προχωρήσετε στην αλλαγή τροφής.

Ημέρα 1 μέχρι 3 (25% νέα, 75% παλιά)
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Προσθέστε σταδιακά τη νέα τροφή. Για τις πρώτες τρεις μέρες το γεύμα του ζώου σας θα πρέπει να είναι περίπου 75% από σκυλος ξηρα τροφητην παλιά και 25% από την καινούργια. Ανακατεύετε τις δύο τροφές μαζί. Μην τις προσφέρετε ποτέ χωριά.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Αν παρατηρήσετε ενοχλήσει ς στο πεπτικό σύστημα του ζώου ή μείωση στον αριθμό εκκενώσεων μείνετε στο 25% για επιπλέον 2-3 μέρες. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστεί το στομάχι στη νέα τροφή. Μπορείτε επίσης να μοιράσετε την ημερήσια ποσότητα σε 3-4 γεύματα, αναμεμιγμένα με χλιαρό νερό. Το νερό μέσα στη τροφή μειώνει τη πιθανότητα το ζώο να φάει λαίμαργα χωρίς να μασάει καλά και έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος για έμετο. Καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο θα πρέπει να σταματήσετε να δίνετε συμπληρώματα τροφής ή/και άλλες λιχουδιές.

Ημέρα 4 μέχρι 6 (50% νέα, 50% παλιά)
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Εφόσον οι πρώτες μέρες της μετάβασης έχουν πάει καλά, μπορείτε να αναμίξετε 50% από την νέα τροφή με 50% από την παλιά.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Πάντα να δίνετε στο ζώο σας τη σωστή ποσότητα για το μέγεθος και την ηλικία του. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες πάνω στη συσκευασία της κάθε τροφής. Το υπερβολικό τάισμα είναι ο πρώτος λόγος που τα κατοικίδια αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας.

Ημέρα 7 μέχρι 9 (75% νέα, 25% παλιά)
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Σε αυτό το σημείο τα γεύματα θα πρέπει να αποτελούνται από 75% νέα τροφή και 25% παλιά. Πάντα ελέγχεται για σημάδια ότι η μετάβαση προχωράει ομαλά και ότι το ζώο δεν έχει στομαχικές διαταραχές.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Εάν έχετε πάνω από ένα κατοικίδιο (σκύλο ή γάτα) στο σπίτι σας και αλλάζεται τη τροφή μόνο στο ένα, είναι καλύτερα να τα ταΐζετε σε διαφορετικούς χώρους. Όταν τελειώνουν το γεύμα τους απομακρύνεται ότι τροφή έχει μείνει. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι τρώνε από τη σωστή τροφή.

Ημέρα 10 και πέρα (100% νέα)
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Τώρα πλέον το ζώο σας τρέφεται 100% με τη νέα τροφή. Και η παλιά είναι επισήμως «παλιά».
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Ίσως να παρατηρήσετε κάποια διαφορά στην εμφάνιση των εκκενώσεων του κατοικίδιου σας, ακόμα και μετά την μεταβατική περίοδο. Συνήθως αυτό οφείλεται στη διαφορετική περιεκτικότητα  σε πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία της νέας τροφής και δεν είναι ανησυχητικό.

γατα ξηρα τροφη 2

Να θυμάστε ότι όλα τα παραπάνω είναι γενικές οδηγίες. Το κάθε ζώο δέχεται τη νέα τροφή με διαφορετικούς ρυθμούς. Μερικά το κάνουν γρήγορα ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερες από 10 μέρες. Αν παρατηρήσετε κατά την μεταβατική περίοδο ότι το ζώο αντιδράει περίεργα όπως για παράδειγμα να ξεχωρίζει μέσα από το μπολ τη παλιά τροφή και να τρώει μόνο αυτή, κάντε ένα βήμα πίσω στη διαδικασία αλλά μην την εγκαταλείπετε. Μερικά ζώα είναι πιο επιλεκτικά από άλλα.

Η διατροφή είναι η βάση της υγείας του ζώου σας οπότε θα πρέπει να κάνετε ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι τρέφεται με τον καλύτερο τρόπο. Δώστε όσο χρόνο χρειάζεται στην μεταβατική περίοδο έτσι ώστε να είναι επιτυχημένη.