Τροφή για φίδι.
Ο οδηγός αυτός αναφέρει τις βασικές οδηγίες τροφής φιδιών.
Τροφή για φίδια
Τα φίδια είναι σαρκοφάγα. Η βασική τροφή των φιδιών απαρτίζεται από τρωκτικά, ποντίκια ή αρουραίους. Ενώ πουλερικά μπορούν να δοθούν για ποικιλία. Πρέπει να τα ταΐζουμε ολόκληρα γιατί τα εντόσθια έχουν πολύ χρήσιμα θρεπτικά στοιχεία.
Ζωντανό ή νεκρό
Είναι προτιμότερο το θήραμα του φιδιού να είναι προ-σκοτωμένο. Το ζωντανό θήραμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Όσο μικρό και να είναι το θήραμα υπάρχει πάντα μια μικρή περίπτωση να τραυματίσει το θηρευτή. Και ένα μικρό έστω τραύμα μπορεί να εξελιχθεί άσχημα. Ένας τραυματισμός μπορεί να προκληθεί αν το φίδι δεν μπορέσει να σκοτώσει άμεσα το τρωκτικό ή αν απλώς δεν πεινάει και αδιαφορήσει για αυτό. Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι αν ταΐζουμε με ζωντανούς αρουραίους. Η κατεψυγμένη τροφή είναι και πιο εύκολη για τους ιδιοκτήτες ερπετών γιατί είναι πιο εύκολη στην αποθήκευση, υπάρχει πάντα διαθέσιμο θήραμα κατάλληλων διαστάσεων και μπορεί να αποθηκεύεται μεγάλη ποσότητα στην κατάψυξη.
Κατεψυγμένη τροφή
Όταν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένη τροφή, πρέπει να γίνετε πλήρη απόψυξη πριν προσφερθεί στο φίδι. Το βγάζουμε από την κατάψυξη και το βάζουμε σε χλιαρό νερό περιμένοντας να πάρει θερμοκρασία χώρου. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε φούρνο μικροκυμάτων.
Ταΐζοντας
Χρησιμοποιήστε μια λαβίδα. Πιάστε το θήραμα από την ουρά και κουνήστε το ελαφρώς κοντά στη μύτη του φιδιού. Μόλις το αρπάξει το φίδι, κουνήστε το ελαφρώς σαν να δίνει μάχη.
Τι μέγεθος να είναι η τροφή;
Το μέγεθος της τροφής είναι ανάλογο με το μέγεθος του φιδιού. Αφού μετρήσουμε το ευρύτερο σημείο του φιδιού, το ποντίκι ή ο αρουραίος θα πρέπει να είναι 1 με 1.5 φορά αυτή η μέτρηση.
Ένας άλλος τρόπος που χρησιμοποιούν μερικοί χομπίστες είναι βάση του βάρους του φιδιού. Ζυγίζουμε το φίδι και του προσφέρουμε θήραμα βάρους όσο το 10% του βάρους του φιδιού.
Ποντίκια ή αρουραίους;
Το νεογέννητο φίδι ξεκινάει με νεογέννητο ποντίκι (pinky), καθώς το φίδι μεγαλώνει προσφέρουμε και μεγαλύτερο ποντίκι. Το ποντίκι σαν βάρος φτάνει τα 30 γραμμάρια, οπότε για φίδια που γίνονται μεσαία ως μεγάλα πρέπει να περάσουμε στους αρουραίους. Αυτή η αλλαγή είναι προτιμότερο να γίνει όσο το φίδι είναι ακόμα μικρό σε ηλικία και να ξεκινήσουμε με νεογέννητο αρουραίο.
Πόσο συχνά ταΐζουμε;
Μια σχετική περιοδικότητα ταΐσματος είναι η ακόλουθη :
- Για ηλικία φιδιού 0-9 μηνών ταΐζουμε κάθε 5 μέρες.
- Για ηλικία φιδιού 9-12 μηνών ταΐζουμε κάθε 6 μέρες.
- Για ηλικία φιδιού 1-3 χρονών ταΐζουμε κάθε 10 μέρες.
- Για ηλικία φιδιού άνω των 3 χρονών ταΐζουμε κάθε 14 μέρες.
Keywords: rats, mouse, mice, rodent, food, corn snake, milk snake, king snake, ball python, boa constricotr, blood python, carpet python, tree puthon, rock python ,tree boa, brazilian boa