Τροφή για λέοπαρντ γκέκο – leopard gecko

Τροφή για λέοπαρντ γκέκο – Leopard Gecko

Leopard_Gecko_TongueΔιατροφή των leopard gecko

Τα λέοπαρντ γκέκο είναι καθαρά σαρκοφάγα ζώα. Η τροφή τους απαρτίζεται εξ’ ολοκλήρου από έντομα.

 Τροφές για γκέκο

Γρύλοι / crickets : Μια από τις πιο ευρέως διαδεδομένες τροφές για σαύρες. Σε μικρότερα γκέκο μπορούμε να προσφέρουμε μικρότερους σε ηλικία γρύλους. Τα γκέκο λατρεύουν να τους κυνηγούν, θα διεγείρουν το ένστικτο του κυνηγού και θα τα κάνει πιο ενεργά. Αποτελούν πολύ καλή τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τους πασπαλίζουμε με ασβέστιο ή πολυβιταμίνες με D3. Ταΐστε τους γρύλους πιο πριν με πράσινη σαλάτα ή μήλο ώστε να περαστούν μέρος των βιταμινών τους και στο δράκο. Είναι δύσκολοι στη διατήρηση όμως και πρέπει να ταΐζονται άμεσα.

Κατσαρίδες :  Η πιο εύκολη τροφή στη συντήρηση και στη δημιουργία αποικίας. Δεν μυρίζουν, δεν σκαρφαλώνουν, δεν κάνουν θόρυβο, δεν δαγκώνουν το ερπετό σε περίπτωση που δεν φαγωθούν άμεσα.  Δεν λεοπαρντ γκεκομεταμορφώνονται ούτε σε σκαθάρι ούτε σε μύγα, ζουν 1-2 χρόνια. Αναλόγως της ηλικίας και του είδους τους υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη οπότε πάντα θα υπάρχει μέγεθος κατάλληλο για το μέγεθος του leopard gecko.

  • Red Runners | Blatta Lateralis | Shelfordella tartara | Turkistan Roaches : Οι πιο μικρές σε μέγεθος. Πολύ κινητικές διεγείρουν το ένστικτο του gecko. Μωρά είναι 3 χιλιοστά και μπορούν να φτάσουν τα 2 εκατοστά.
  • Dubia Roaches | Blabtica Dubia : Διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό κρέατος. Φτάνουν τα 5 εκατοστά οι αρσενικές και 4 οι θηλυκές.
  • Blaberus Craniifer | Death’s head cockroach : Πιο σπάνια από τις υπόλοιπες, φτάνει πολύ μεγάλο μέγεθος έως 7 εκατοστά. Ιδιαίτερα όμορφες, διατηρούνται και ως κατοικίδια παρατήρησης.

λεοπαρντ γκεκο σουπερ σνοουΠρονύμφες εντόμων :

  • Αλευροσκούληκο / mealworm : Εύκολη και αρκετά οικονομική τροφή για γκέκο. Είναι πολύ εύκολο στο gut load με φρούτα και λαχανικά. Περιστασιακό τάισμα με τα αλευροσκούληκα διότι ο εξωσκελετός περιέχει χιτίνη η οποία είναι δυσκολοχώνευτη και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.
  • Superworm / Zophobas morio : Εύκολη και αρκετά οικονομική τροφή, ευκολοχώνευτη, αφού ειναι μαλακή και περιέχει μικρή ποσότητα χιτίνης. Φτάνει τα 5 εκατοστά.
  • Μελοσκούληκα / κηροσκούληκο / waxworm : Όπως τα περισσότερα ερπετά, τα λέοπαρντ γκέκο θα λατρέψουν τα waxworm. Πολύ μαλακά εκπέμπουν μια οσμή που τα τρελαίνουν τα γκέκο. Περιέχουν όμως μεγάλο ποσοστό σε λίπος. Δεν πρέπει να ταΐζουμε συχνά μελοσκούληκα αλλά ως “γλύκισμα” αρκετά αραιά, περίπου 2 την εβδομάδα. Βοηθάει τα αποδυναμωμένα leopard gecko στο να κερδίσουν βάρος
  • Phoenix worms / Black soldiers fly : Αν το δεχτεί είναι από τις καλύτερες τροφές. Μικρό προς μεσαίο μέγεθος τροφής. Πολύ μαλακό και ευκολοχώνευτο. Έχει τέλεια ισορροπία ασβεστίου και φωσφόρου, δεν χρειάζεται προσθήκη συμπληρώματος ασβεστίου.
  • Butter worms | Tebo’s worms | Chilecomadia moorei : Είναι περίπου σαν τα waxworm, αν και έχουν αρκετά λιγότερο ποσοστό λίπους, όμως περισσότερο από γρύλους, κατσαρίδες και mealworms.

Ποντίκια : Υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους χομπίστες για το αν πρέπει να ταΐζονται. Το σίγουρο είναι ότι το νεογνό ποντίκι (πίνκυ / pinky) δεν έχει τόσο λίπος όσο του καταλογίζουν, για την ακρίβεια έχει λιγότερο από τα περισσότερα feeders. Ενδυναμώνει το αδύναμο γκεκάκι είτε μετά από γέννα είτε μετά από αρρώστια. Έχει διαπιστωθεί ότι το θηλυκό μετά από γέννες το απολαμβάνει ιδιαιτέρως. Υπάρχει και κόσμος που διαφωνεί με τα προαναφερθέντα, υποστηρίζοντας ότι τα leopard gecko δεν έχουν την κατάλληλη δομή για να τρώνε κάτι διαφορετικό των εντόμων και ότι είναι λιπαρά.

Συμπληρώματα τροφής : πρέπει να προσφέρονται με τον τρόπο που περιγράφεται παρακάτω. l

  • Ασβέστιο: σχεδόν σε κάθε τάισμα πασπαλίζουμε με ασβέστιο
  • Ασβέστιο με D3 / Πολυβιταμίνες : 1 φορά την εβδομάδα που δεν πασπαλίζουμε με σκέτο ασβέστιο, πασπαλίζουμε με την συγκεκριμένη πολυβιταμίνη για ερπετά εφ’ όσον είναι ενήλικο. Αν είναι νεογνό ή νεαρό το γκέκο ακολουθούμε τη διαδικασία 2 φορές την εβδομάδα.

Στα leopard geckos δεν θα είναι επιβλαβής η υπερδοσολογία ασβεστίου, θέλει όμως προσοχή στην υπερβιταμίνωση.

Τι δεν ταΐζουμε ποτέ;

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τους προσφέρουμε τροφή που κυκλοφορεί στο σπίτι και γενικά εκτός εκτροφής.  Μπορεί να περιέχει χημικά ή φυτοφάρμακα τα οποία να αρρωστήσουν ή ακόμα και να σκοτώσουν το ερπετό μας. Αυτό περιλαμβάνει έντομα, ποντίκια και σαυράκια.
Επίσης δεν ταΐζουμε συκώτι, καρδιά ή γενικά κάποιο κομμάτι από κρέας. Μόνο ολόκληρα έντομα. Οι τροφές αυτές θρεπτικώς είναι φτωχές και θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην υγεία του. 

leopard-geckoΠόσο συχνά;

Τα νεογνά γκέκο ταΐζονται περίπου 5-10 feeders καθημερινώς, τα νεαρά 20-30 feeders, ενώ ως ενήλικα  ταΐζονται 4-10 feeders κάθε 2-3 μέρες σε μέγεθος μικρότερο από την απόσταση των ματιών του. Οι προαναφερθέντες ποσότητες είναι σχετικές και όχι απόλυτες. Το κάθε ζώο έχει το δικό του μεταβολισμό, ενώ οι θερμοκρασίες και το βαρομετρικό κάθε εποχής δημιουργούν και τις αντίστοιχες ανάγκες τροφής. Τα leopard geckos είναι νυκτόβιες σαύρες, προτιμούν να κυνηγούν τη τροφή τους το βράδυ, οπότε είναι προτιμότερο να προσφέρεται τροφή από το απόγευμα και μετά.