Συντήρηση κατοικίδιου σκορπιού – Heterometrus laoticus

Heterometrus laoticus 2Kοινή ονομασία: Giant forest scorpion sp.
Επιστημονική ονομασία: Heterometrus laoticus
Τόπος προέλευσης: Βιετνάμ,Λάος
Απαιτούμενες τιμές θερμοκρασίας: 23-31 βαθμούς °C
Απαιτούμενες τιμές υγρασίας: 70-80%
Τελικό μέγεθος: Μέχρι 12 εκατοστά
Διάρκεια ζωής: 7-8 χρόνια κατά μέσο όρο
Επίπεδο δυσκολίας: Εύκολο,συνίσταται για αρχάριους

Γενικές πληροφορίες
Ο heterometrus laoticus είναι ένας αρκετά μεγάλος σε μέγεθος σκορπιός(μπορεί να φτάσει τα 12 Heterometrus laoticusεκατοστά),ο οποίος κατοικοεδρεύει στα λιβάδια και τις δασώσεις εκτάσεις του Βιετνάμ και του Λάος.
Έχει σκούρο μαύρο χρώμα και σε εμφάνιση και φροντίδα θυμίζει αρκετά τα μέλη του γένους “pandinus”. Στη φύση κατοικούν σε κοιλώματα του εδάφους,κάτω από πεσμένους κορμούς κ.τ.λ.
Το ασθενές(προς τον άνθρωπο) δηλητήριο του που έχει παραλυτική δράση,έχει χρησιμοποιηθεί για επιστημονικούς σκοπούς στον τομέα της ιατρικής,προς καταπολέμηση διαφόρων μικροοργανισμών.

Η γενική μορφολογία του σώματος του είναι πανομοιότυπη με αυτή των περισσοτέρων σκορπιών:

1 ζεύγος δαγκάνες με τις οποίες συλλαμβάνουν την λεία τους
1 ζεύγος χηληκεραίες οι οποίες εξυπηρετούν την λήψη τροφής
4 ζεύγη ποδιών για να μετακινούνται
1 ουρά με κεντρί

Οι δαγκάνες,οι χηληκεραίες και τα πόδια βρίσκονται στον κεφαλοθώρακα του σκορπιού,ενώ το υπογάστριο αποτελείται από το “μεσόσωμα” και το “μετάσωμα” – αυτό το τελευταίο αποτελεί και την ουρά του σκορπιού,πάνω στην οποία βρίσκεται το κεντρί του.

Υ.Γ. Γενικά με στους σκορπιούς ισχύει η αναλογία:

1)μεγάλη/δυνατή ουρά + λεπτές δαγκάνες = ισχυρό δηλητήριο
2)αδύνατη ουρά + ανεπτυγμένες/μεγάλες δαγκάνες = ασθενές δηλητήριο

O συγκεκριμένος σκορπιός ανήκει στην δεύτερη κατηγορία.

Στέγαση
Heterometrus laoticus 4Για την στέγαση του συγκεκριμένου είδους,ένα terra,πλαστικό κουτί ή φάουνα με διαστάσεις 40cm x 20 cm x 30 cm(μήκος x πλάτος x ύψος) είναι υπέρ-αρκετό. Όπως φαίνεται και από τις διαστάσεις,δίνουμε έμφαση στο μήκος και όχι στο ύψος μιας και πρόκειται για είδος που δραστηριοποιείται στο έδαφος.
Για υπόστρωμα μπορούμε να βάλουμε χούμους ,τύρφη ή κάποιο άλλο παρεμφερές υλικό,το οποίο θα έχει την ικανότητα να συγκρατεί την υγρασία,μιας και είναι απαραίτητη για το συγκεκριμένο είδος.
Αν μάλιστα το βάθος του υποστρώματος που τοποθετήσουμε είναι πάνω από 5 εκατοστά,τότε πολύ πιθανό ο σκορπιός μας να σκάψει και κάποιο λαγούμι για να μπορεί να κρύβεται. Επίσης καλό θα είναι να τοποθετήσουμε και κάποια κρυψώνα ώστε να του δώσουμε την δυνατότητα όποτε θέλει να κρύβεται,όπως π.χ. ένα κομμάτι κορμού. Ένα ρηχό πιάτο στο οποίο θα φροντίζουμε να υπάρχει πάντα νερό,πρέπει να τοποθετηθεί σε μια γωνιά του χώρου του. Τέλος φροντίζουμε ώστε ο χώρος να έχει καλό εξαερισμό για την αποφυγή μούχλας και να ασφαλίζει καλά και να μην έχει μεγάλα ανοίγματα,προς αποφυγή αποδράσεων.

Θερμοκρασία – Υγρασία
Η θερμοκρασίας που θα επικρατεί στο χώρο που θα έχουμε τον σκορπιό μας θα πρέπει να είναι ανάμεσα στους 22-23 βαθμούς Κελσίου,με ένα πιο ζεστό σημείο,όπου η θερμοκρασία θα φτάνει μέχρι και τους 30-31 βαθμούς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση ενός heat mat,το οποίο θα τοποθετηθεί στο πλάι του terra και όχι από κάτω του. Η υγρασία που χρειάζονται αυτοί οι σκορπιοί είναι μέση με υψηλή και πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να είναι ανάμεσα στο 70-80 %. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να ψεκάζετε το terra τους ώστε το υπόστρωμα τους να είναι υγρό χωρίς όμως να το κάνετε μούσκεμα και να μετατρέψετε το terra σε λίμνη. Στην συνέχεια θα ξαναψεκάσετε όταν το terra στεγνώσει,έτσι ώστε να γίνετε κύκλος υγρασίας μέσω και του εξαερισμού καθώς η παρατεταμένα υψηλή υγρασία μπορεί να γίνει αιτία για την δημιουργία μούχλας.Heterometrus laoticus 5

Διατροφή
Όπως και οι περισσότεροι σκορπιοί,έτσι και οι heterometrus θα δεχτούν με ευκολία διάφορα είδη
εντόμων όπως κατσαρίδες dubia, γρύλους, mealworms κ.τ.λ. Καλό θα είναι να ταΐζονται με έντομα μεγέθους όχι μεγαλύτερου από τις δαγκάνες του σκορπιού x 2. Ένα αναλόγου μεγέθους έντομο κάθε δύο εβδομάδες είναι αρκετό για την σίτιση ενός ενήλικου ατόμου του είδους.

Συμπεριφορά – Χειρισμός
Πρόκειται για σχετικά ήρεμο-νευρικό είδος,που συνήθως για να αμυνθεί θα χρησιμοποιήσει τις δαγκάνες του. Το δηλητήριο του όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι χαμηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο,χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς μπορεί κάποιος άνθρωπος να είναι πιο ευαίσθητος ή ακόμα και να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση στο συγκεκριμένο δηλητήριο. Γενικά,τα Heterometrus laoticus 3τυπικά συμπτώματα του τσιμπήματος από το συγκεκριμένο είδος στον άνθρωπο περιλαμβάνουν πρήξιμο και ερυθρότητα της περιοχής που δέχτηκε το τσίμπημα,τοπικό πόνο και οίδημα,τα οποία υποχωρούν τελείως μετά από λίγες ώρες ή πιο σπάνια μετά από μερικές μέρες.
Καλό θα είναι να μην χειριζόμαστε λοιπόν τον σκορπιό μας,μιας και έτσι κι αλλιώς ο χειρισμός δεν συστήνεται για τα αρθρόποδα,παρά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και ακόμα και τότε θα πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή.

Υ.Γ. Έχει παρατηρηθεί ότι το συγκεκριμένο είδος είναι κοινωνικό και μπορεί να συστεγαστεί μαζί με άλλα άτομα του είδους του,χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις κανιβαλλισμού.
Αν λοιπόν συστεγάσετε δύο ή παραπάνω άτομα του είδους καλό θα είναι να τα παρατηρείται στενά ώστε να προλάβετε τυχόν ατυχήματα.

Βρείτε τους ΕΔΩ