Bombina orientalis – Οδηγός Συντήρησης βάτραχου

bombina-orientalisΚοινή ονομασία: Oriental fire-bellied toad
Επιστημονική ονομασία: Bombina orientalis
Τάξη: Άνουρα
Τόπος προέλευσης: Kορέα, Βορειοανατολική Κίνα και παρακείμενες περιοχές της Ρωσίας
Απαιτούμενες τιμές θερμοκρασίας: 22-26 °C, θερμοκρασίες πάνω από τους 29 °C καλό είναι να αποφεύγονται
Απαιτούμενες τιμές υγρασίας: 60-80 %
Τελικό μέγεθος: 4-6 εκατοστά(τα θηλυκά τείνουν να είναι μεγαλύτερα)
Διάρκεια ζωής:  10-15 χρόνια, αν και έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις με άτομα του είδους που έφτασαν και τα 30 χρόνια ζωής
Ιδιοσυγκρασία: Πολύ ήρεμο
Επίπεδο δυσκολίας: Σχετικά εύκολο

Γενικές πληροφορίες
Αυτά τα μικρά βατραχάκια,με το πράσινο χρώμα και την έντονα κόκκινη κοιλιά, απαντούνται σε διάφορες περιοχές της Κορέας, της βορειοανατολικής Κίνας και της Ρωσίας.
Παρότι βάση ονόματος αναφέρεται ως φρύνος(toad), στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους φρύνους(bufonidae) αλλά στους βατράχους.
Οι μπομπίνες φημίζονται για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που εφαρμόζουν όταν αισθάνονται ότι oriental fire bellied toadκινδυνεύουν – το λεγόμενο αντανακλαστικό “Unken” – κατά την οποία σηκώνουν προς τα πάνω τα μπρος και πίσω πόδια τους και κάμπτουν την ράχη τους, ώστε να φανεί το έντονα κόκκινο χρώμα που υπάρχει στην κοιλιά τους, γυρίζοντας πολλές φορές μάλιστα και ανάποδα.
Αυτή η συμπεριφορά έχει ως στόχο να προειδοποιήσει κάποιον υποψήφιο θηρευτή ότι ο συγκεκριμένος βάτραχος είναι δηλητηριώδης – μιας και τα έντονα χρώματα στο ζωικό βασίλειο συνήθως σημαίνουν κίνδυνο όπως π.χ. το έντονο κίτρινο που έχουν οι μέλισσες και κάποιες σφήκες – καθώς οι τοξίνες του δέρματος του οφείλονται για την έντονα άσχημη γεύση του.
Φυσικά οι συγκεκριμένες τοξίνες είναι γενικά αβλαβείς για τον άνθρωπο, αν και πάντα θα πρέπει να προσέχουμε να μην έρθουν σε επαφή με τα μάτια ή το στόμα, για αυτό σε κάθε περίπτωση που ερχόμαστε σε επαφή με το εν λόγω αμφίβιο, πρέπει στην συνέχεια να πλένουμε τα χέρια μας.
Στην φύση οι μπομπίνες ζούνε κυρίως σε υγρές και ζεστές δασώδεις εκτάσεις.
Τρέφονται με μικρά έντομα και αρθρόποδα.

Στέγαση
bombina-orientalis 2
Τα συγκεκριμένα αμφίβια είναι ημί-υδρόβια, οπότε απαιτείται ένα σημαντικό μέρος του χώρου τους να αποτελείται από νερό. Ιδανικά ο χώρος τους καλό θα ήταν να αποτελείται κατά το ήμισυ από νερό, ενώ στο υπόλοιπο μισό που θα είναι η στεριά, να τοποθετηθεί για υπόστρωμα τύρφη, χούμους ή κάποιο άλλο παρόμοιο υλικό, το οποίο θα διατηρεί την υγρασία και θα τα επιτρέψει να θάβονται. Ένα ενυδρείο με διαστάσεις 60x30x30 (ΜxΠxΥ) είναι υπέρ-αρκετό για να στεγάσει 2-3 βατραχάκια.
Ψεκάζουμε το υπόστρωμα ανά τακτά διαστήματα πάντα με αποχλωριομένο νερό. Για την πισίνα τους μπορούμε να τοποθετήσουμε κάποιο μεγάλο και πλατύ σκεύος, το οποίο και θα γεμίσουμε με αποχλωριομένο νερό, το οποίο και θα αλλάζουμε τακτικά όταν βρωμίζει. Μπορούμε ακόμα να τοποθετήσουμε και κάποιο φίλτρο ώστε να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι. Το βάθος του νερού καλό θα είναι να είναι ίσο με 10εκ ή τέτοιο ώστε τα βατραχάκια αν τεντωθούν να μπορούν να πατάνε στον πυθμένα και να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το νερό. Προσοχή λοιπόν με την στάθμη του νερού καθώς αν είναι πολύ μεγάλη μπορεί να πνιγούν. Το νερό της βρύσης λόγο του χλωρίου που περιέχει μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο δέρμα του αμφιβίου για αυτό καλό θα είναι να το αποχλωριώνουμε πριν το εισάγουμε στο χώρο των βατράχων. Επίσης θα πρέπει να τοποθετήσουμε πέτρες και άλλα διακοσμητικά μέσα στην πισίνα oriental fire bellied toad 3μας, ειδικά κοντά στην όχθη, ώστε να τους δώσουμε την δυνατότητα να ανέβουν επάνω τους όταν θέλουν να βγούνε από το νερό και να πάνε στην στεριά. Επίσης στο κομμάτι της στεριάς μπορούμε να τοποθετήσουμε μικρούς κορμούς και άλλου είδους κρυψώνες, ώστε να δώσουμε στα βατραχάκια μας την επιλογή να μπορούν να κρύβονται όταν το θέλουν. Αν θέλουμε ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ζωντανά φυτά, κάτι που σίγουρα θα ομορφύνει το ενυδρείο μας και θα βοηθήσει στην διατήρηση της υγρασίας και την απορρόφηση των κοπράνων, αρκεί τα φυτά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ασφαλή προς τα αμφίβια μας (π.χ. πόθος). Τέλος η χρήση υγρασιόμετρου-θερμόμετρου είναι απαραίτητη.

Θερμοκρασία – Υγρασία
eikon
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια θερμοκρασία της τάξεως των 22°C με 26°C είναι μια χαρά.
Τη νύχτα η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί μέχρι και 20°C χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Για την θέρμανση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα heat mat στην μεριά της στεριάς, το οποίο δεν θα καλύπτει πάνω από το 1/3 του συνολικού μεγέθους του ενυδρείου. Θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με θερμοστάτη ώστε να είναι ρυθμιζόμενο και να μην ξεπερνάει τις προβλεπόμενες τιμές. Αν θέλουμε επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο water heater για ενυδρεία για να ζεστάνουμε την πισίνα μας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να ζεστάνουμε και το επίπεδο της στεριάς που έχουμε. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε ώστε το καλοκαίρι η θερμοκρασία στο χώρο τους να κυμαίνεται στα επιτρεπτά επίπεδα και να μην τα ξεπεράσει – θερμοκρασίες άνω των 29°C θα πρέπει να αποφεύγονται.
Η υγρασία θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στο 60-80%. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να ψεκάζουμε με επίσης αποχλωριoμένο νερό με τη βοήθεια ενός ψεκαστήρα σε τακτά διαστήματα.
Καλό θα ήταν να ψεκάζουμε καλά το απόγευμα που αρχίζουν να δραστηριοποιούνται τα βατραχάκια μας και να αφήσουμε μετά το χώρο να στεγνώσει, ώστε να κάνουμε το ίδιο πάλι την άλλη μέρα, επιτυγχάνοντας έτσι να γίνεται ένας κύκλος υγρασίας, βάση των απαιτούμενων τιμών.
Πολύ βασικό είναι να υπάρχει σωστός εξαερισμός.

Διατροφή – Συμπληρώματα
Οι μπομπίνες μπορούν να δεχτούν μια ποικιλία από ζωντανά έντομα,όπως γρύλους, γεωσκώληκες, red runners και μικρές dubia roaches.  Τα έντομα πρέπει να δίνονται ζωντανά καθώς oriental fire bellied toad 2στην αντίθετη περίπτωση ο βάτραχος δεν πρόκειται να δείξει ενδιαφέρον. Το μέγεθος των εντόμων που τους δίνουμε πρέπει να είναι ίσο με το μήκος του πλάτους του κεφαλιού του βατράχου.  Ένας ενήλικος μπορεί να αρκεστεί σε 3 με 4 έντομα ανά κάθε τάισμα, 2 με 3 φορές την εβδομάδα, ενώ οι νεαρότεροι σε ηλικία θα πρέπει να τρέφονται καθημερινά. Δεν θα πρέπει να αμελήσουμε να σκονίζουμε τα έντομα που δίνουμε στο βατραχάκι μας με βιταμίνες και ασβέστιο, 2 φορές την εβδομάδα για τα ενήλικα και κάθε μέρα για τα νεαρά του είδους.

Συμπεριφορά – Χειρισμός
Τα αμφίβια γενικά είναι ζώα παρατήρησης καθώς ο χειρισμός τα αγχώνει και το δέρμα τους είναι αρκετά ευαίσθητο και οι μπομπίνες δεν αποτελούν εξαίρεση. Όπως και να έχει ο χειρισμός θα πρέπει να λαβαίνει χώρα μόνο όταν είναι απαραίτητο και θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες όπως: πάντα πλένουμε με καθαρό νερό τα χέρια μας πριν χειριστούμε το αμφίβιο μας και ΠΟΤΕ με σαπούνι ή παρόμοια σκευάσματα γιατί μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα του με ολέθρια για το αμφίβιο αποτελέσματα. Όταν το χειριζόμαστε προσέχουμε ώστε να μην το κρατάμε πολύ ψηλά γιατί μια πτώση από τα χέρια μας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο. Εξάλλου οι μπομπίνες διαθέτουν τοξίνες στο δέρμα τους οι οποίες, αν και είναι μικρής τοξικότητας, μπορεί να προξενήσουν τσούξιμο έτσι και έρθουν σε επαφή με τα μάτια και δυσφορία σε περίπτωση που καταποθούν.
Για αυτό λοιπόν φροντίζουμε πάντα να πλένουμε τα χέρια μας αφού χειριστήκαμε το αμφίβιο μας για λόγους υγιεινής.

Βρείτε τον ΕΔΩ