Ινδικό Χοιρίδιο | Guinea pig | Φροντίδα

Ινδικά χοιρίδια ααΚοινή ονομάσια: Ινδικό χοιρίδιο(Guinea pig)
Επιστημονική ονομασία : Cavia porcellus
Τάξη :  Τρωκτικά
Τόπος προέλευσης :
 Άνδεις(Νότια Αμερική) αν και ουσιαστικά δεν υφίσταται καθώς πρόκειται για είδος που η προέλλευση του οφείλεται καθαρά στον ανθρώπινο παράγοντα και γεννήθηκε στην αιχμαλωσία μέσω υβριδισμού
Απαιτούμενες τιμές θερμοκρασίας : 20 °C με 25 °C,όχι πάνω από 32 °C καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερθερμίας
Τελικό μέγεθος : 20-25 εκατοστά
Βάρος :  από 750 γραμμάρια μέχρι και 2+ κιλά
Διάρκεια ζωής :
5-8 χρόνια,έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που έφτασαν και τα 14 έτη
Επίπεδο δυσκολίας : Εύκολο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τα ινδικά χοιρίδια είναι τρωκτικά που υπάγονται στο γένος “cavia”,της οικογένειας “caviidae”.ινδικια χοιριδια
Παρά το πρωσονύμιο τους η καταγωγή τους δεν είναι από την Ινδία,αλλά από τις Άνδεις της Νοτίου Αμερικής,αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για είδος το οποίο δεν υφίσταται στη φύση και η προέλευση του οφείλεται καθαρά στον ανθρώπινο παράγοντα,καθώς προήλθε από τους υβριδισμούς διαφόρων ειδών του γένους(με ποιο κοντινό του απόγονο να θεωρείται το είδος “cavia tschudii”).
Γενικά το συγκεκριμένο είδος τρωκτικού θεωρείται πως είναι εξημερωμένο εδώ και εκατοντάδες χρόνια από τον άνθρωπο,με αναφορές να κάνουν λόγο για την πρώτη εξημέρωση του το 5000 π.Χ.
Παρόλο που ονομάζεται “χοιρίδιο” δεν έχει καμία σχέση με τους πραγματικούς χοίρους και πιθανολογείται ότι αυτό το πρωσονύμιο του δόθηκε λόγο της σωματοδομής του,των ήχων που παράγει αλλά και της μεγάλης όρεξης που έχει,χαρακτηριστικά δηλαδή που παραπέμπουν στους πραγματικούς χοίρους.
Με μήκος από 20 έως και 25 εκατοστά και βάρος από 750 γρμ. έως και 2 κιλά είναι μεγαλύτερο από ένα χάμστερ αλλά μικρότερο από τα περισσότερα είδη κουνελιών.
Οι τρεις πιο κοινές ράτσες ινδικών χοιριδίων είναι τα Ινδικά Χοιρίδια με λείο τρίχωμα,τα Ινδικά Χοιρίδια Αβησσυνίας και τα Ινδικά Χοιρίδια του Περού,με μακριά, μεταξένια μαλλιά που κυλούν στο έδαφος.


Κάποιες ράτσες που υπάρχουν είναι οι εξής:
1)Με λείο τρίχωμα (Αγγλικό Ινδικό Χοιρίδιο),λείο τρίχωμα,χωρίς τον παραμικρό θύσανο.
2)Με τσουλούφι (Crested),όπως αυτό με το λείο τρίχωμα,αλλά με ένα τσουλούφι στο μέτωπο.
3)Με τρίχωμα σε μορφή ροζέτας (από την Αβησσυνία),με θυσάνους σε διάφορα σημεία του σώματος και του κεφαλιού.
4)Τύπου Rex και Teddy,κατσαρό τρίχωμα που προεξέχει από το σώμα,χωρίς θυσάνους.

Μακρύτριχες ράτσες:
1)Sheltie (από το Περού με μεταξένιο τρίχωμα),λείο τρίχωμα,χωρίς θυσάνους και κοντύτερο στο κεφάλι.
2)Coronet,όπως το Sheltie,αλλά με ένα τσουλούφι στο μέτωπο.
3)Texel,όπως το Sheltie,αλλά με κατσαρές τρίχες.
4)Angora(από Περού),με τσουλούφια στο μέτωπο και στο πίσω μέρος του σώματος.
5)Alpaca,όπως το Angora,αλλά με κατσαρές τρίχες.
6)Merino,όπως το Texel,αλλά με ένα θύσανο στο μέτωπο.
7)Σατέν(έντονη μετάξινη λάμψη του τριχώματος)

Τα ινδικά χοιρίδια ζουν κατά μέσο όρο από 5 έως και 8 χρόνια αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής που έφτασε και τα 14 χρόνια(αν και αυτό είναι κάτι το σπάνιο).

ΣΤΕΓΑΣΗ
Ινδικό χοιρίδιο
Τα ινδικά χοιρίδια είναι κοινωνικά ζώα που προτιμούν να ζουν σε μικρές ομάδες.
Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε παραπάνω από ένα τότε καλύτερα να προτιμήσετε χοιρίδια ίδιου φύλου.
Τα θηλυκά χοιρίδια μπορούν να συνυπάρξουν μεταξύ τους όπως και τα αρσενικά,αν και κάποιες φορές συγκεκριμένες διαφορές στα χοιρίδια μπορούν να τα αποτρέψουν από το να τα πάνε καλά μεταξύ τους.
Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε το μεταξύ τους δέσιμο είναι να τα έχετε μαζί από μικρά,χωρίς αυτό να σημαίνει πως δύο ενήλικα χοιρίδια δεν μπορούν να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους.
Εάν βάλετε δύο ή περισσότερα θηλυκά μαζί πάντως,γενικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Ως γενικός κανόνας θα πρέπει να παρέχετε στο κάθε ινδικό χοιρίδιο μισό τετραγωνικό μέτρο χώρου,αλλά σας συμβουλεύουμε να πάρετε όσο μεγαλύτερο κλουβί μπορείτε.
Θα χρειαστείτε ένα κλουβί με συμπαγή πυθμένα και όχι συρμάτινο.
Τα πλαστικά κλουβιά με συρμάτινη οροφή ενδείκνυνται,όμως ποτέ μην χρησιμοποιείτε ένα γυάλινο ενυδρείο λόγω του ανεπαρκούς εξαερισμού τους.
Το κλουβί θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από φιλικά προς το ινδικό χοιρίδιο υλικά,να μην έχει αιχμηρές προεξοχές που να μπορούν να το τραυματίσουν και να κλείνει καλά και οι είσοδοι του να ασφαλίζουν.
Διατηρείτε πάντα το κλουβί σε κλειστούς χώρους και μακριά από ρεύματα και ακραίες θερμοκρασίες,καθώς τα ινδικά χοιρίδια είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοπληξία.
Για υπόστρωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε aspen ή ροκανίδια από σκληρό ξύλο.
Μην χρησιμοποιείτε κέδρο ή πεύκο γιατί τα έλαια που περιέχουν μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια σας.
Τα ινδικά χοιρίδια λατρεύουν να κρύβονται όταν παίζουν,οπότε τοποθετήστε για το σκοπό αυτό σωλήνες από χαρτόνι και κενά δοχεία καφέ με ομαλοποιημένα τα άκρα τους.
Οι πλαστικοί σωλήνες και οι γλάστρες είναι επίσης καλά.
Όλα τα ινδικά χοιρίδια χρειάζονται μια σπηλιά για ύπνο και ξεκούραση,οπότε βάλτε τους μια μεσαίου μεγέθους γλάστρα ή ένα κατάλληλο κουτί ύπνου,που μπορείτε να βρείτε εύκολα στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων.
Από άποψη καθαριότητας και υγιεινής,θα πρέπει να απομακρύνετε τη λερωμένη επίστρωση,τα περιττώματα και το μπαγιάτικο φαγητό από το κλουβί καθημερινά. Καθαρίστε το κλουβί εντελώς μία φορά την εβδομάδα αντικαθιστώντας πλήρως την επίστρωση και καθαρίζοντας τον πάτο.
Επειδή τα δόντια των ινδικών χοιριδίων μεγαλώνουν ταχύτατα είναι σημαντικό να τους δώσετε κάτι για να ροκανίζουν.
Τα κλαδάκια από ανεπεξέργαστα δέντρα είναι μια χαρά,όπως άλλωστε και κάθε μικρό κομμάτι ξύλο που δεν έχει υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
Τέλος ένα πιάτο για την τροφή τους όπως και μία ή περισσότερες ποτίστρες από τις οποίες θα πίνουν νερό είναι απαραίτητα.


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΥΓΡΑΣΙΑ
Τα ινδικά χοιρίδια γενικά μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών χωρία να υπάρχει πρόβλημα.ινδικα-χοιρισδια-490x293
Η ιδανική για αυτά θερμοκρασία,είναι της τάξεως των 20-25 βαθμών Κελσίου.
Μεγάλη προσοχή ωστόσο χρειάζεται όσο αναφορά τις θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30-31 βαθμούς,καθώς σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος το ινδικό χοιρίδιο μας να πάθει υπερθερμία,κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο,για αυτό πρέπει να προσέχουμε τους ζεστούς μήνες του χρόνου και να τοποθετούμε το κλουβί τους σε μέρη δροσερά(χωρίς ρεύματα) με πιο ανεκτικές θερμοκρασίες.
Από άποψη υγρασίας,τα ινδικά χοιρίδια δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις,ένα μικρό και ρηχό μπολάκι με νερό είναι ότι χρειάζονται.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η ξηρά τροφή εμπορίου για ινδικά χοιρίδια θα πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του ζώου σας.
Είναι διαθέσιμη στα καταστήματα κατοικιδίων ζώων και παρασκευάζεται από φυτά,σπόρους και λαχανικά.
Συνιστάται επίσης να τους προσφέρετε μικρές ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα,όπως π.χ. σταφύλια,αγγούρια,καλαμπόκι,αρακά,καρότα και αχλάδια.
Μισή χούφτα λαχανικά και μια φέτα φρέσκου φρούτου ανά ζωάκι είναι αρκετά.
Ινδικά χοιρίδιαΘα πρέπει επίσης να τους προσφέρετε και σανό, καθώς είναι πολύ καλό για το πεπτικό τους σύστημα και γιατί θα ικανοποιήσει την ανάγκη του κατοικίδιου ζώου σας για να ροκανίζει.
Σε αντίθεση με τα άλλα ζώα, τα Ινδικά Χοιρίδια δεν μπορεί να κατασκευάσουν τη βιταμίνη C,οπότε θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι τα ινδικά χοιρίδια σας παίρνουν μπόλικη βιταμίνη κάθε μέρα.
Ένα τέταρτο του πορτοκαλιού επαρκεί,αλλά μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε ορισμένα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C ​​όπως το κατσαρό λάχανο και οι φράουλες ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο σκεύασμα βιταμίνης C.
Το Ινδικό Χοιρίδιο είναι από τη φύση του ζώο βοσκής και επειδή μάλιστα η φυσική του τροφή έχει χαμηλή θρεπτική αξία,πρακτικά είναι υποχρεωμένο όλη την ημέρα να τρώει και να χωνεύει.
Εάν λοιπόν το περιορίσετε σε ένα ή δυο βασικά γεύματα την ημέρα,το ζώο θα είναι πεινασμένο και θα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες.
Επειδή όμως το πεπτικό του σύστημα είναι προετοιμασμένο για την ομοιόμορφη λήψη μικρών ποσοτήτων τροφών,μπορούμε να έχουμε την εμφάνιση σημαντικών διαταραχών.
Επιπλέον, η ζωή του ζώου θα γίνει μονότονη,αν του αφαιρεθεί για μεγάλο διάστημα η βασική κύρια απασχόλησή του,το συνεχές δηλαδή μάσημα τροφής.
Έτσι τα ινδικά χοιρίδια θα πρέπει να έχουν συνεχή πρόσβαση σε ξηρά τροφή,φρούτα,λαχανικά και σανό και να έχουν πάντα φρέσκο νερό στη διάθεσή τους.
Γενικά απαιτείται μια διατροφή η οποία θα περιέχει ισορροπημένες τιμές ασβεστίου,φώσφορου και ποτάσσιου όπως και βιταμίνες Ε,Α και D.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Ένα ινδικό χοιρίδιο το οποίο από νωρίς έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο,θα γίνει πολύ δεκτικό στον χειρισμό χωρίς να εκδηλώσει ποτέ του επιθετικότητα.
Γενικά είναι δειλά ζώα και έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές ακόμα και αν το κλουβί τους μείνει ανοιχτό,διστάζουν να αποδράσουν(χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία).
Τα ινδικά χοιρίδια θα αναγνωρίσουν τον άνθρωπο που τα φροντίζει μόλις τον δούνε και θα ανταποκριθούν βγάζοντας έναν ήχο που θυμίζει σφύριγμα.
Είναι σημαντικό λοιπόν να εξοικειωθούν μαζί σας και ιδιαίτερα με το άγγιγμα σας. Ξεκινήστε ταΐζοντας τα και όταν αρχίσουν να νιώθουν άνετα,τότε θα μπορέσετε να τα σηκώσετε στα χέρια σας, πιάνοντας τα με το ένα χέρι από την κοιλιά και με το άλλο χέρι από την πλάτη.
Μόλις συνηθίσουν το άγγιγμα σας,μπορείτε να τα αφήσετε σε κάποιο δωμάτιο να τρέξουν και να παίξουν,για να ασκηθούν λίγο παραπάνω(επιβλέποντας τα φυσικά καθόλα την διάρκεια για αποφυγή τραυματισμών).
Πρόκειται για ζώα με ήρεμη ιδιοσυγκρασία,για αυτό και ένα εξοικειωμένο και ήρεμο ινδικό χοιρίδιο είναι εξαιρετικά σπάνιο να δαγκώσει η να γρατσουνίσει.
Καλό θα είναι λοιπόν να αφιερώσετε χρόνο μαζί τους,τόσο για την διατροφή τους και την καθαριότητα τους,όσο και για την μεταξύ σας επαφή(μιας και είναι κοινωνικά ζώα) και έτσι θα είστε σίγουροι ότι η συμβίωση σας θα είναι κάτι παραπάνω από αρμονική.

Κάποιους από τους ήχους που μπορούν να αναπαράγουν είναι οι εξής:
1)”Wheek”,αυτό ο ήχος θυμίζει σφύριγμα και υποδηλώνει χαρά.
Τα ινδικά χοιρίδια παράγουν αυτόν τον ήχο όταν δουν τον άνθρωπο που τα φροντίζει ή όταν καταλάβουν ότι πρόκειται να φάνε.
2)”Bubbling”,αυτό ο ήχος υποδηλώνει ότι το διασκεδάζουν(συνήθως από τα χάδια).
3)”Rumbling”,θυμίζει ψιλό γουργουρητό,υποδηλώνει θυμό,φόβο ή κυριαρχία σε μία ομάδα.
4)”Chutting”,θυμίζει τρίξιμο,γίνεται όταν ένα ινδικό χοιρίδιο καταδιώκει κάτι.
5)”Chattering”,αυτός ο ήχος παράγεται όταν το ινδικό χοιρίδιο χτυπάει τα δόντια του,είναι σημάδι προειδοποίησης.
6)”Squeal”,πολύ ψιλό σφύριγμα,υποδηλώνει πόνο ή κίνδυνο.

 

Βρείτε τα ΕΔΩ