Διατροφή σκύλου για αγωνίσματα Agility – Μέρος Γ΄ – Θρεπτικά στοιχεία

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος θα αναφέρουμε τις απαιτήσεις από άλλα θρεπτικά στοιχεία.
Διατροφή σκύλου για αγωνίσματα Agility – Μέρος Α΄ – Ενεργειακές απαιτήσεις
Διατροφή σκύλου για αγωνίσματα Agility – Μέρος Β΄ – Τι ταΐζουμε

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Δεν έχουν γίνει μελέτες που να αφορούν την επίδραση πάνω στην άσκηση των σκυλιών σε σχέση με τα ιχνοστοιχεία.
Οι απαιτήσεις στις βιταμίνες Β1 και Β6 πιθανόν αυξάνουν σε ποσοστό ενέργειας και κατανάλωσης πρωτείνης σημαντικά,όμως τα σκυλιά ευκινησίας απαιτούν λίγη εξτρά ενέργεια μέσω της πρωτείνης.
Οι διάφορες ισοροπημένες τροφές του εμπορίου που είναι σχεδιασμένες για σκύλους οι οποίοι ακολουθούν μέσες τιμές εξάσκησης εμπεριέχουν αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία,οπότε εξτρά συμπληρώματα δεν απαιτούνται.
Αντιθέτως,μη ισοροπημένα σπιτικά γεύματα είναι πιθανόν να απαιτούν την προσθήκη συμπληρωμάτων.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΟΤΙΚΑ

Η οξείδωση είναι μια απαραίτητη και φυσιολογική διαδικασία,όμως το οξυγόνο που παίρνει μέρος στην αντίδραση περιέχει ουσίες ικανές να προκαλέσουν οξείδωτική ζημιά στο λίπος που υπάρχει στα κύτταρα,τις πρωτείνες και το DNA.
Η παραγωγή λοιπόν οξυγόνου που μπορεί να μπει σε διαδικασία αντίδρασης και περιέχει αυτές τις ουσίες αυξάνει και η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο αίμα μειώνεται κατά την άσκηση.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες.
Όπως και να ‘χει,αυτό δεν θεωρείται ότι προκαλεί κάτι το παθολογικό στα σκυλιά κατά την άσκηση.
Επίσης τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Ε,C και τα ρετινοειδή δεν έχουν δείξει κάποιο εμφανές ώφελος,αντίθετα οι υψηλές δόσεις αυτών των βιταμινών έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να επιβραδύνουν τα Greyhounds(35 IU βιταμίνη E/κιλό σωματικού βάρους)(c 35 mg/κιλό σωματικού βάρους).
Oπότε τέτοια τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα δεν είναι απαραίτητα για τα σκυλιά που ασκούνται ή για τα σκυλιά ευκινησίας,αν αυτά ταίζονται με μια κατάλληλη και ισοροπημένη διατροφή του εμπορίου.
Υπάρχει βέβαια περίπτωση,ότι τα μη προπονημένα σκυλιά μπορεί να επωφεληθούν από τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα σε περίπτωση που ασκούνται μόνο τα σαββατοκύριακα.

ΑΛΛΑ ΕΡΓΟΓΟΝΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Η αργινίνη,η τρυπτοφάνη,το ασπαρτικό,η l-καρνιτίνη,η διμεθυλογλυκίνη,η βιταμίνη b 15,η ινοσίνη,το συνένζυμο Q,η γύρη,η μεθυλσουλφονυλμεθάνη,η καφείνη,το αλκοόλ και το ξύδι υποστηρίζεται ότι μπορεί να αυξήσουν την απόδοση στα σκυλιά,αν και δεν υπάρχει κάποια απόδειξη για κάτι τέτοιο.
Η αργινίνη,η τρυπτοφάνη και το ασπαρτικό είναι όλα τους αμινοξέα και δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποστηρίζουν ότι οι απαιτήσεις τους αυξάνουν περισσότερο σε σχέση με τις απαιτήσεις των πρωτεινών στα σκυλιά που ασκούνται.
Η L-καρνιτίνη και η κρεατίνη συνθέτονται από τα ίδια τα σκυλιά και δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι αυτό δεν συμβαίνει στα σκυλιά που ασκούνται.
Η προσθήκη κρεατίνης στην διατροφή για παράδειγμα δεν φαίνεται να αυξάνει την πρόσληψη κρεατίνης στους μύες των σκυλιών,όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.
Η βελτίωση της απόδοσης στα Greyhounds που έλαβαν διμεθυλογλυκίνη και διισοπροπυλαμμωνίου διχλωροοξεικό οξύ μπορεί πιθανώς να αποδοθεί στο διχλωροοξικό οξύ,το οποίο είναι ένα επικίνδυνο φάρμακο που περιορίζει σημαντικά την παραγωγή γαλακτικού οξέως ενώ έχει και πολλές παρενέργειες,καθώς μιας ασφαλή δόση δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
Η γλυκοσαμίνη,το πράσινο χειλικό μύδι ή το συμπλήρωμα θειικής χονδροϊτίνης μπορεί να είναι ωφέλιμα και να βοηθήσουν σκυλιά τα οποία αντιμετωπίζουν εκφυλισμό στις αρθρώσεις τους και οδοντικά προβλήματα με την μορφή οδοντικής πλάκας.

Διατροφή σκύλου για αγωνίσματα Agility – Μέρος Α΄ – Ενεργειακές απαιτήσεις

Διατροφή σκύλου για αγωνίσματα Agility – Μέρος Β΄ – Τι ταΐζουμε

Richard C. Hill MA Vet MB PhD Diplomate ACVIM MRCVS
Αναπληρωτής καθηγητής του Clinical Nutrition College of Veterinary Medicine
Πανεπιστήμιο της Φλόριντα,Gainesville
Παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα,College of Veterinary Medicine 8th Annual Dog
Owners & Breeders Symposium on July 31, 2004. Courtesy of the AKC’s Canine
Health Foundation.