Δέσιμο του σκύλου… δημιουργεί προβλήματα

Οι εικόνες αλυσοδεμένων σκύλων σε μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές, πυλωτές, οικόπεδα, ακόμα και μέσα σε σπίτια, είναι κάτι που δυστυχώς συναντάμε συχνά. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην άγνοια ή αδυναμία των ιδιοκτητών να διαχειριστούν την καθημερινότητα με τον σκύλο τους και στις λανθασμένες συμβουλές που παίρνουν από διάφορα μέσα ή ανθρώπους, για τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

tethered

Εκτός του ότι το μόνιμο δέσιμο του σκύλου θεωρείται κακοποίηση βάσει νόμου, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις του, τόσο στην ψυχολογία του σκύλου όσο και στην σχέση του με εμάς.

Ένας σκύλος που είναι δεμένος, δεν έχει έναν αντιληπτά οριοθετημένο χώρο που μπορεί να δραστηριοποιηθεί. Έτσι στην προσπάθεια του να έρθει σε επαφή ή να απωθήσει τις διάφορες ενοχλήσεις του περιβάλλοντος του (ανθρώπους, ζώα, αυτοκίνητα κτλ), το μέσο που τον περιορίζει (αλυσίδα, σκοινί κτλ) τεντώνεται, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται ή να πνίγεται από τις πιέσεις που δέχεται στην τραχεία, και ταυτόχρονα να στρεσάρεται.

Επίσης ένας σκύλος που ζει απομονωμένος, από την καθημερινότητα μας  δεν μπορεί να μάθει ποιοι είναι οι κανόνες, ποιες οι επιθυμητές και ποιες οι ανεπιθύμητες σε εμάς συμπεριφορές. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά είτε γίνονται εντονότερα είτε δημιουργούν νέα. Αν δεν είχε ασχοληθεί κάποιος για να μας μάθει αυτά που γνωρίζουμε, δεν θα ξέραμε τίποτα από αυτά. Όταν λοιπόν ο σκύλος φεύγει από την φυσική του αγέλη και μπαίνει σε μια ανθρώπινη, τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται κατανοητό ή δεδομένο χωρίς πρώτα να του το έχουμε μάθει.

Συμπερασματικά είναι καλύτερο να προλαμβάνουμε ή να λύνουμε τα προβλήματα παρά να ζούμε με αυτά. Γι΄αυτόν τον λόγο η συμβίωση με τον σκύλο μας συνοδευόμενη από την ‘εκπαίδευση’ του στις (δίκαιες) απαιτήσεις μας είναι ο συνδυασμός και ο μόνος δρόμος που θα μας οδηγήσει σε μια ποιοτική συνύπαρξη και στο ‘δέσιμο’ του σκύλου με εμάς.

ΠΗΓΗ