Red Runners – Διατήρηση και δημιουργία αποικίας

red-runners-blatta-lateralis-shelfordella-tartara-turkistan-roachesΓενικές πληροφορίες
Η κατσαρίδα Red Runner (Blatta lateralis ή Shelfordella lateralis) είναι γνωστή και ως Turkistan (ή Turkestan) roach. Είναι σεξουαλικά δίμορφη που σημαίνει ότι το αρσενικό ξεχωρίζει στην εμφάνιση από το θηλυκό. Το γένος τους γίνετε εμφανές στην ενηλικίωση τους. Το αρσενικό είναι κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα και έχει φτερά χωρίς όμως να πετάει. Το θηλυκό είναι σκούρο καφέ προς μαύρο χρώμα χωρίς φτερά. Ενώ τα ανήλικα έχουν κόκκινο με μαύρο χρώμα. Τα ενήλικα φτάνουν σε μήκος σώματος έως τα 3εκ.

Οι θηλυκές του είδους, υπό ιδανικές συνθήκες, γεννούν ένα σάκο αβγών κάθε 3 βδομάδες και μέσα από κάθε σάκο βγαίνουν από 25-30 μικρά.

Βραχυχρόνια διατήρηση
Μπορείτε να κρατήσετε τις κατσαρίδες μέσα στη συσκευασία που σας στις στέλνουμε ή να τις μεταφέρετε σε ένα μεγαλύτερο πλαστικό δοχείο. Το δοχείο αυτό πρέπει να έχει βάθος περίπου 10 εκατοστά και δεν είναι απαραίτητο να έχει καπάκι, αφού οι Red Runners δεν μπορούν ούτε να πετάξουν ούτε να σκαρφαλώσουν σε γυαλιστερές επιφάνειες. Εάν επιλέξετε να βάλετε καπάκι, φροντίστε να υπάρχουν αρκετές τρύπες για καλό εξαερισμό. Μεταφέρετε μέσα στο δοχείο και την αβγοθήκη που θα σας έχουμε στείλει γιατί προσφέρετε ως φωλιά για τις Red Runners. Από τροφή μπορείτε να αφήνετε μία φέτα πορτοκάλι ή ένα φύλλο σαλάτας ή ένα κομμάτι καρότο, τα οποία όμως θα πρέπει να τα αντικαθιστάτε καθημερινώς. Τοποθετείστε το κουτί με τις Red Runners κοντά σε πηγή θερμότητας. Προσοχή! Αν δημιουργηθεί υγρασία στα τοιχώματα του δοχείου φύλαξης σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής αερισμός. Φροντίστε για την βελτίωση του αερισμού.

Μακροχρόνια διατήρηση – δημιουργία αποικίας
Για δημιουργήσετε μια αποικία από κατσαρίδες Red Runners θα χρειαστείτε ένα πλαστικό δοχείο μέσα στο οποίο να χωράνε 3-4 χάρτινες αβγοθήκες (οι μεγάλες των 30 αβγών), σε οριζόντια ή σε κάθετη διάταξη. Τοποθετήστε τις αβγοθήκες αντικριστά την μία με την άλλη και όχι τη μία μέσα στην άλλη έτσι ώστε να δημιουργούνται μικρές φωλιές. Αντί για αβγοθήκες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ρολά από το χαρτί τουαλέτας. Διαφυλάξτε ότι τα ρολά δεν θα μετακινούνται γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταπλακώσουν τις μικρότερες κατσαρίδες. Μην τοποθετείτε κανενός είδους υπόστρωμα στο πάτο του δοχείου – δεν είναι απαραίτητο και θα σας δυσκολέψει στον καθαρισμό της αποικίας.

Επίσης δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει καπάκι στο δοχείο γιατί οι Red Runners δεν πετάνε και δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν πάνω σε γυαλιστερές επιφάνειες. Προσοχή! Το πάνω μέρος από τις αβγοθήκες πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10εκ από το πάνω χείλος του δοχείου. Αν τελικά επιλέξετε να βάλετε καπάκι, φροντίστε να υπάρχει επαρκής αερισμός.

Διατηρείστε το περιβάλλον τους όσο το δυνατόν πιο ζεστό. Ιδανικές θερμοκρασίες 26 – 30oC αλλά οποιαδήποτε θερμοκρασία άνω των 20oC είναι αποδεχτή. Σε θερμοκρασίες κάτω των 20oC θα ζουν μεν αλλά θα σταματήσουν να αναπαράγονται. Για να πετύχετε αυτές τις θερμοκρασίες προτείνεται η χρήση θερμαντικής πλάκας ή καλωδίου.

Η διατροφή τους αποτελείται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, μαρούλι/σαλάτα και καρότο. Τα φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να τα αντικαθιστάτε καθημερινώς πριν πιάσουν μούχλα. Χρησιμοποιείστε επίσης δημητριακά, πίτουρο ή/και κροκέτες γατοτροφής αλεσμένα στο μπλέντερ για ευκολότερη βρώση και νιφάδες ψαροτροφής για συμπλήρωμα πρωτεΐνης. Το πορτοκάλι προσφέρει την απαραίτητη ενυδάτωση στις κατσαρίδες. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο πρέπει να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους. Μία λύση μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα η οποία όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να την αντικαθιστάτε καθημερινά. Άλλος τρόπος για ενυδάτωση είναι τα water balls τα οποία μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ. Και ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε την τροφή που χρησιμοποιούμε εμείς στις εκτροφές μας και είναι μείγμα πρωτεϊνούχας τροφ