Crested Gecko οδηγός φροντίδας | Care Sheet

crested gecko αγορα τιμηΚοινή ονομασία: Crested gecko
Επιστημονική ονομασία: Correlophus ciliatus
Οικογένεια: Diplodactylidae
Γένος: Correlophus
Τόπος προέλευσης: Νότιες περιοχές των νήσων της Νέας Καληδονίας
Απαιτούμενες τιμές θερμοκρασίας: μια θερμοκρασία δωματίου της τάξεως των 21-26 °C και basking spot 28-29 βαθμων,θερμοκρασίες άνω των 30 °C πρέπει να αποφεύγονται
 Απαιτούμενες τιμές υγρασίας: 60-75 %
Τελικό μέγεθος : 20-23 cm
Τελικό βάρος : 30-50 γραμμάρια
Διάρκεια ζωής : 15-20 χρόνια περίπου
Ιδιοσυγκρασία : πολύ ήρεμο
Επίπεδο δυσκολίας : μέσο λόγο της ευαισθησίας του είδους σε υψηλές θερμοκρασίες

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το crested gecko είχε αρχικά ταξινομηθεί(μαζί με το rhachodactylus sarasinorum) στο γένος “rhacodactylus”,του οποίου όλοι crested-gecko-αγοραοι εκπρόσωποι κατοικούν στις νήσους της Νέας Καληδονίας,ανατολικά της Αυστραλίας.
Κατόπιν όμως φυλογενετικών αναλύσεων,οι οποίες έλαβαν πρόσφατα χώρα,αποδείχθηκε ότι αυτά τα δύο είδη δεν έχουν στενή συγγένεια με τα υπόλοιπα geckos της Νέας Καληδονίας,οπότε πλέον ανήκουν στο γένος “correlophus”.
Το όνομα του (crested = στέμμα) το οφείλει στις προεξοχές που υπάρχουνε στο κεφάλι του και γύρω από το πάνω μέρος των ματιών του και θυμίζουν κερατάκια και οι οποίες συνεχίζουν κατά μήκος της ράχης του μέχρι και την ουρά.
Θεωρείται ένα μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους gecko,ικανό να φτάσει τα 20 εκατοστά και πάνω σε μέγεθος.
Θεωρούνταν ότι ήταν εξαφανισμένο σαν είδος έως ότου πληθυσμοί του βρέθηκαν ξανά στην φύση το 1994.
Πρόκειται για δενδρόβιο είδος το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως τη νύχτα.
Είναι πολύ ικανοί αναρριχητικές και αυτό το οφείλουν στις πτυχές του δέρματος που υπάρχουνε στα δάκτυλα των ποδιών τους,οι οποίες είναι με τη σειρά τους καλυμμένες με αναρίθμητα μικροσκοπικά τριχίδια με μέγεθος όσο περίπου το 1/10 της ανθρώπινης τρίχας.
Πρόκειται για μια πραγματικά εκπληκτική “κατασκευή”,λόγο της ικανότητας που παρέχει στα geckos να σκαρφαλώνουν σε οποιαδήποτε σχεδόν επιφάνεια μέσω των δυνάμεων Van der Waals,την οποία πολλάκις έχει προσπαθήσει να μιμηθεί ο άνθρωπος χωρίς επιτυχία βέβαια ακόμα.
Στην αναρρίχηση βοηθάει επίσης και η ημί-συλληπτήρια ουρά την οποία διαθέτει,η οποία είναι και ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο άμυνας που χρησιμοποιούν και πολλές άλλες σαύρες,καθώς σε περίπτωση κινδύνου μπορεί το gecko να την αποκόψει εσκεμμένα για να τραβήξει την προσοχή ενός πιθανού θηρευτή,ενώ το ίδιο αποχωρεί με ασφάλεια.
Αντίθετα με άλλα είδη gecko,αν η ουρά αποκοπεί δεν αναπλάθεται μετά,χωρίς αυτό βέβαια να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο gecko.
Στη φύση τρέφονται με μικρά έντομα. Όπως και πολλά από τα είδη gecko που υπάρχουνε,έτσι και τα crested geckos στερούνται βλεφάρων,με αποτέλεσμα να γλύφουν τα μάτια τους με τη γλώσσα τους ώστε να τα κρατάνε υγρά.

 

ΣΤΕΓΑΣΗ
Crested Gecko αγοραΈνα terra της τάξεως των 20 λίτρων είναι παραπάνω από αρκετό για τη στέγαση ενός ενήλικου,ενώ για ένα μικρό εκπρόσωπο του είδους και ένα terra των 10 λίτρων θα ήταν αρκετό.
Για τη στέγαση δύο ή τριών ατόμων του είδους,ένα terra 30 λίτρων και πάνω είναι απαραίτητο.
Δίνουμε βάση κυρίως στο ύψος του terra παρά στο μήκος,μιας και το συγκεκριμένο είδος είναι δενδρόβιο.
Τοποθετούμε ψεύτικα κλαδιά με αρκετό ύψος(όσο το terra) και πάχος,όπως και φυλλωσιές ώστε να μπορεί να σκαρφαλώνει και καλό θα ήτανε να βάζαμε και καμιά κρυψώνα στο έδαφος,αν και συνήθως προτιμούν την ασφάλεια των κλαδιών που τους παρέχουμε.
Για υπόστρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χούμους ή τύρφη,τα οποία θα έχουνε την ικανότητα να συγκρατούν την υγρασία όταν ψεκάζουμε το terrarium.
Αρκετές φορές χρησιμοποιείται και το χαρτί υγείας,επειδή όμως έχουν παρατηρηθεί περίπτωσης κατάποσης του χαρτιού από άτομα του είδους με κακές για το gecko συνέπειες,το χαρτί αποφεύγεται από πολλούς.
Προσέχουμε ώστε το terra να έχει καλό εξαερισμό και να κλείνει ερμητικά προς αποφυγή τυχόν αποδράσεων.
Παρόλο που πολλοί υποστηρίζουν πως τα crested geckos πίνουνε νερό από τις σταγόνες που δημιουργούνται στα φύλλα όταν ψεκάσουμε το terrarium,ένα ρηχό μπολάκι με νερό καλό θα ήταν να υπήρχε,ενώ έχει παρατηρηθεί ότι κάποια geckos θα πιουν και στάσιμο νερό από το μπολ τους.
Σημείωση: Ποτέ δεν στεγάζουμε δύο ή παραπάνω αρσενικά του είδους μαζί,γιατί αργά ή γρήγορα θα έχουμε απώλειες,καθώς τα αρσενικά του είδους είναι ιδιαίτερα προστατευτικά με την περιοχή τους και δεν ανέχονται άλλα του ιδίου φύλου.Συμπεριφορές όπως ακρωτηριασμοί της ουράς αλλά και των δακτύλων από αντίπαλα άτομα του είδους είναι αρκετά συχνές.
Η στέγαση δύο ή παραπάνω θηλυκών συνίσταται από κάποιους,ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το κάθε ζωάκι πρέπει να στεγάζεται ξεχωριστά εκτός από τις περιόδους της αναπαραγωγής.

Το συνολικό πακέτο εξοπλισμού που χρειάζεται ένα crested gecko είναι ΕΔΩ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΥΓΡΑΣΙΑ
Μια θερμοκρασία δωματίου η οποία δεν θα πέσει κάτω από τους 19-20 °C αλλά ούτε θα ξεπεράσει τους 29-30 °C είναι ιδανική για την σωστή ανάπτυξη του gecko μας.
Καλό θα ήταν βέβαια να έχουμε και πρόχειρες θερμαντικές πλάκες,τις οποίες αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε θα τις τοποθετήσουμε στα πλάγια και όχι στον πάτο του terrarium,μιας και μιλάμε για δενδρόβιο και όχι εδαφόβιο ερπετό.
Η υγρασία θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στο 60-75 % και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με ένα καθημερινό ψέκασμα του terra μας,ανεβάζοντας την υγρασία στα ανώτερα επιτρεπτά επίπεδα και αφήνοντας την να πέσει πάλι,ώστε να ψεκάσουμε και πάλι την άλλη μέρα και έτσι να έχουμε ένα κύκλο υγρασίας,ιδανικό για αυτό το είδος.
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και ο σωστός εξαερισμός σε αυτήν την περίπτωση.
Ένα θερμόμετρο και ένα υγρασιόμετρο καλό θα είναι να υπάρχουνε τέλος.
Σημείωση: Τα crested geckos δεν είναι ανεκτικά σε θερμοκρασίες άνω των 30 °C,για αυτό και πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις τιμές της θερμοκρασίας τους ζεστούς μήνες του χρόνου.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
Tα crested geckos είναι παμφάγα,με ιδιαίτερη προτίμηση στα μικρά έντομα και στα φρούτα.Crested Gecko αγορα
Στην αιχμαλωσία λοιπόν μπορούν να τραφούν είτε με αναλόγου μεγέθους έντομα(όχι μεγαλύτερα από την απόσταση μεταξύ των ματιών του gecko) όπως κατσαρίδες dubia και γρύλους,τα οποία πρέπει να είναι πρωτίστως ζωντανά(αλλιώς το πιθανότερο είναι το gecko να τα αγνοήσει) και κατά δεύτερον να είναι πασπαλισμένα με ασβέστιο και πολυβιταμίνες, είτε με Repashy crested gecko diet που υπάρχει στο εμπόριο και θεωρείται πληρέστατη τροφή για το gecko σας,είτε και με τα δύο.
Παρόλο που η Repashy crested gecko diet θεωρείται πλήρης σαν σταθερή διατροφή,κάποια gecko μπορεί να μην την δεχτούν, οπότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τα δώσουμε έντομα σε αυτήν την περίπτωση.
Άλλοι προτιμούν να δίνουνε έντομα,άλλοι μόνο Repashy crested gecko diet και άλλοι και τα δύο σαν ποικιλία.
Η συχνότητα της τροφής πρέπει να είναι καθημερινή για τις νεαρές ηλικίες και 3-4 φορές την εβδομάδα για τα ενήλικα άτομα.

 

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Πρόκειται για gecko με ήρεμη ιδιοσυγκρασία και μπορεί να εξοικειωθεί αρκετά εύκολα με τον ιδιοκτήτη του.
Βέβαια καλό θα είναι να γνωρίζουμε κάποια “σημάδια” τα οποία υποδηλώνουν εκνευρισμό ή στρες όπως είναι το παρατεταμένο άνοιγμα του στόματος ή η επίμονη συστροφή της ουράς ή ακόμα κάποιοι ήχοι τους οποίους μπορούνε να βγάλουν όταν νοιώθουν άβολα.
Επίσης καλό θα είναι να προσέχουμε όταν τα χειριζόμαστε γιατί έχουνε την τάση να πηδάνε και μια επικείμενη πτώση από μεγάλο ύψος μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

 

Βρείτε τα ΕΔΩ

Το συνολικό πακέτο εξοπλισμού που χρειάζεται ένα crested gecko είναι ΕΔΩ

Τα κατάλληλα terrarium είναι
το γυάλινο exo terra 30x30x45