Οδηγός φροντίδας corn snake – care sheet

Οδηγός φροντίδας corn snake – care sheet

corn snakeΤα corn snakes είναι από τα πιο δημοφιλή – αν όχι τα πλέον δημοφιλή φίδια για κατοικίδιο. Οι απίστευτοι χρωματισμοί και σχέδια, h ευκολία στη διατήρηση και το χειρισμό και οι μικρές τους διαστάσεις είναι οι κυριότεροι λόγοι της δημοτικότητας του. Είναι ήρεμα και μπορεί να τα χειριστεί άφοβα ακόμα και ένα παιδί χωρίς να διατρέχει απολύτως κανέναν κίνδυνο.

 

Κοινό όνομα : Corn Snake , καλαμποκόφιδο
Επιστημονικό όνομα : Pantherophis guttatus
Μέγεθος : 120cm – 170cm και αρκετά λεπτό. Το θηλυκό μεγαλώνει περισσότερο από το αρσενικό.
Μακροβιότητα : έως 18 χρόνια
Χώρα προέλευσης : Η.Π.Α.
Φυσικό περιβάλλον : Δάση από πεύκα, λιβάδια, λόφοι
Απαιτούμενο επίπεδο εμπειρίας : Αρχάριο
Εδαφόβιο είδος

Τα corn snakes είναι σχετικώς μικρά φίδια που ανήκουν στην οικογένεια των Κολουβρίδων.corn snake φροντιδα
Το όνομα τους το πήραν γιατί συναντώνται πολλές φορές σε αποθήκες σιτηρών να τρέφονται με τα τρωκτικά που τρώνε τα σιτηρά.

Χαρακτήρας : Είναι ένα φίδι ιδανικό για αρχάριους, πολύ ήρεμο, ντροπαλό και με πολλούς χρωματισμούς – σχέδια. Εύκολο στον χειρισμό και στην διατήρηση.

Χειρισμός : Μπορούμε  να το χειριζόμαστε άνετα 10-15 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα. Αναλόγως του χαρακτήρα του κάθε φιδιού, άλλα θέλουν και περισσότερο χρόνο άλλα στρεσάρονται και αντέχουν λιγότερο χρονικό διάστημα έξω από το τερράριουμ.
Προσοχή! Δεν χειριζόμαστε το φίδι για τουλάχιστον 48 ώρες μετά το γεύμα του γιατί υπάρχει κίνδυνος να του προκαλέσουμε εμετό.

Διατροφή / τάισμα : Το corn snake τρέφεται με κατεψυγμένα ποντίκια. Το μέγεθος του ποντικιού πρέπει να είναι περίπου 1,5 φορά το μέγεθος του κεφαλιού του φιδιού. Τα νεογέννητα corn snakes τρώνε νεογνά ποντίκια (pinky mouse) κάθε 5-6 μέρες ενώ όταν ενηλικιωθούν τρώνε ενήλικο ποντίκι κάθε 7-10 μέρες.
Προσοχή! Δεν ταΐζουμε ποτέ άγρια ποντίκια πιασμένα απ’ έξω.

Ανάλογα με το βάρος του φιδιού το μέγεθος του ποντικού που πρέπει να τρώει είναι περίπου το παρακάτω

·  Snake:        4-15gr —> Mouse: pinky
·  Snake:      16-30gr —> Mouse: large Pinky p
·  Snake:      30-50gr —> Mouse: fuzzy
·  Snake:      51-90gr —> Mouse: hopper/small
·  Snake:   90-170gr —> Mouse: medium
·  Snake: 170-400gr —> Mouse: large
·  Snake:          400gr —> Mouse: X-large

corn snake terrarium

Στέγαση : Το corn snake έχει μικρές απαιτήσεις όσον αφορά το μέγεθος του τερράριουμ του. Οι διαστάσεις του τερράριουμ για το μωρό είναι όσο οι διαστάσεις ενός κουτιού παπουτσιών ενώ όταν ενηλικιωθεί ένα τερράριουμ διαστάσεων 60×45 cm είναι αρκετό.  Δεν πρέπει ποτέ να φιλοξενούνται παραπάνω από ένα corn snake στο ίδιο terrarium. Για στέγαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν terrarium, faunarium, ενυδρεία μεασφαλή κλείσιμο στο καπάκι και πρόβλεψη αερισμού, ακόμα και μεγάλα τάπερ στα οποία θα πρέπει να κάνετε τρύπες για αερισμό.  Προσοχή τα corn snakes είναι πολύ καλά στις αποδράσεις. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα κενό γιατί θα το εντοπίσουν και θα αποδράσουν. Το καπάκι πρέπει να ασφαλίζει αλλιώς μπορούν να το σηκώσουν. O χώρος διαβίωσης του φιδιού θα πρέπει να απολυμαίνεται με βακτηριοκτόνο μια φορά το μήνα.

Για αρχή μπορεί κάποιος να πάρει το μικρό Fauna box Flat Large 45x30x16.2cm  και αν χρειάζεται ολόκληρο τον αρχικό εξοπλισμό υπάρχει το starter πακέτο στέγασης , ενώ για ένα ενήλικο το πλέον κατάλληλο είναι το γυάλινο Terrarium 80x40x40cm.

Το πλέον δημοφιλές υπόστρωμα για τα Corn Snake είναι το Άσπεν . Για να αποφευχθεί η κατάποση του από το φίδι κατά την διάρκεια ταΐσματος, είτε ταΐζουμε το φίδι σε άλλο μέρος έξω από το τερράριουμ είτε τοποθετούμε το ποντίκι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Αφαιρούμε το υπόστρωμα στο σημείο που έχει αφοδεύσει το φίδι – προσθέτοντας καινούργιο υπόστρωμα – και αλλάζουμε όλο το υπόστρωμα μια φορά το μήνα που κάνουμε την απολύμανση.

Θέρμανση : Τα φίδια είναι ψυχρόαιμα ζώα που σημαίνει ότι δεν παράγουν μόνα τους θερμότητα. Την θερμότητα την λαμβάνουν από το περιβάλλον. Η ιδανική θερμοκρασία που χρειάζεται το corn snake είναι μεταξύ 21 εως 30 βαθμούς κελσίου. Για να το πετύχουμε αυτό τοποθετούμε κάτω από το τερράριουμ μια θερμαντική πλάκα η οποία θα πρέπει να καλύπτει το 1/3 της συνολικής του επιφάνειας. Έτσι το φίδι έχει μια θερμή πλευρά στους 30 βαθμούς και μια κρύα στους 21. Από μόνο του φροντίζει την θερμορύθμιση του επιλέγοντας την κατάλληλη πλευρά.

Πρέπει να έχουμε ένα  ψηφιακό θερμόμετρο-υγρόμετρο για να παρατηρούμε διαρκώς την ζεστή και κρύα μεριά του τερράριουμ αλλά και την υγρασία.

Υγρασία : Το corn snake δεν χρειάζεται ιδιαίτερα επίπεδα υγρασίας, έχοντας το μπωλ με το νερό και αρκετό αερισμό, δημιουργούμε τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας. Τα επίπεδα υγρασίας είναι 40-60%.

Προσοχή! Κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών αν το επίπεδο υγρασίας είναι υψηλό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Φωτισμός : Δεν χρειάζεται καμία λάμπα για φωτισμό. Χρειάζεται όμως την ηλιοφάνεια που παρέχει ένα δωμάτιο για να μπορεί να αναγνωρίζει την εναλλαγή μέρα και νύχτας. Δεν πρέπει το φως του ήλιου να πέφτει απ’ ευθείας πάνω στο φίδι.

Νερό : Προσφέρουμε καθημερινώς φρέσκο νερό στο φίδι. Το νερό πρέπει να τοποθετείται σε σκεύος το οποίο δεν αναποδογυρίζει εύκολα. Αν το καλαμποκόφιδο αφοδεύσει μέσα στο νερό, πρέπει άμεσα να αλλαχτεί το νερό αφού πρώτα απολυμανθεί επιμελώς το σκεύος.

terrarium διακόσμηση

 

Διακόσμηση (κρυψώνες, κλαδιά) : Όλα τα φίδια χρειάζονται ένα μέρος να κρύβονται και να νιώθουν ασφαλή. Χρειάζεται να υπάρχουν τουλάχιστον 2 κρυψώνες, μια στη ζεστή και μία στη κρύα μεριά του terrarium.. Κρυψώνα μπορεί να είναι καρύδα ή κορμός ή οτιδήποτε λειτουργικό custom made. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε πέτρες και κλαδιά που θα το βοηθήσουν στην άσκηση και στην έκδυση. Οτιδήποτε μαζέψουμε από τη φύση πρέπει να το απολυμάνουμε ιδιαιτέρως προσεκτικά πριν το τοποθετήσουμε μέσα στο τερράριουμ.

Έκδυση δέρματος / shedding : Τo corn snake όπως και τα άλλα φίδια αλλάζουν το εξωτερικό τους δέρμα. Αυτό συμβαίνει περιοδικά για όλη τους τη ζωή. Όσο είναι μικρότερα αλλάζουν πιο συχνά δέρμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι το φίδι πρόκειται να προχωρήσει σε έκδυση (shedding). Το χρώμα του δέρματος του θα θαμπώσει, τα μάτια του θα γίνουν γκριζομπλε και θα γίνει πιο αδρανές. Πολλές φορές αλλάζει και ο χαρακτήρας του, γίνεται πιο ντροπαλό και δεν δέχεται χειρισμό.  Για να το βοηθήσουμε να βγάλει το παλιό του δέρμα πρέπει να αυξηθεί η υγρασία μέσα στο terrarium. Αυτό γίνεται είτε τοποθετώντας μεγαλύτερο μπολ νερού είτε ψεκάζοντας ελαφρώς. Αφού έχει ολοκληρωθεί το shedding βεβαιωνόμαστε ότι έχει αφαιρέσει επιτυχώς όλο το παλιό δέρμα και δεν έχει μείνει κομμάτι παλιού δέρματος πάνω στο φίδι.

Προσοχή! Αφού ολοκληρωθεί η έκδυση ρίχνουμε πάλι την υγρασία. 

corn snake handling χειρισμος

Τρόπος χειρισμού / handling: Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στο καινούργιο μας κατοικίδιο 2-3 εβδομάδες προκειμένου να συνηθίσει το νέο του χώρο και τις νέες συνθήκες. Αφού περάσει αυτό το  διάστημα ξεκινάμε να χειριζόμαστε το corn snake για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Αποφεύγουμε την επαφή για δύο μέρες μετά το τάισμα. Ποτέ δεν φέρνουμε το χέρι μας πάνω από το κεφάλι του φιδιού γιατί ενστικτωδώς  θα νιώσει ότι είμαστε θηρευτές του. Το πιάνουμε από τα πλαϊνά, στη μέση περίπου το σώματος του πολύ ήρεμα και μαλακά.  Σιγά σιγά το φίδι θα συνηθίσει στο handling. Το corn snake είναι εύκολο να μας συνηθίσει και να το χειριστούμε. Προσοχή! Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή με το φίδι. Αν διαθέτουμε περισσότερα από ένα φίδια, πλενόμαστε όταν αφήσουμε το ένα και πριν πιάσουμε το άλλο.

Προσοχή! Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή με το φίδι.