Chinchilla | Τσιντσιλά | Φροντίδα

chinchillaΚοινή ονομασία : Το κοινό τσιντσιλά(long-tailed chinchilla)
Επιστημονική ονομασία : Chinchilla lanigera
Τάξη : Τρωκτικά
Τόπος προέλευσης : Xιλή, Περού
Απαιτούμενες τιμές θερμοκρασίας: 18 °C με 25 °C,όχι πάνω από 27 – 28 °C καθώς υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας
Τελικό μέγεθος : Μέχρι και 30-45 εκατοστά(μαζί με το μήκος της ουράς)
Βάρος :  από 350 μέχρι και 800 γραμμάρια
Διάρκεια ζωής :
10-15 χρόνια,έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που έφτασαν και τα 20 έτη
Επίπεδο δυσκολίας : Μέσο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
To κοινό τσιντσιλά είναι ένα από τα δύο είδη που ανήκουν στο γένος “chinchilla”(το άλλο είδος είναι το “chinchilla chinchilla”),τα οποία υπάγονται με την σειρά τους στα τρωκτικά.
Στη φύση το συναντάμε σε περιοχές της Χιλής και του Περού,κοντά σε παράκτια υψώματα και χαμηλά όρη,σε στοές και chinchilla lanigeraλαγούμια που σκάβουν στο έδαφος ή σε ρωγμώδεις προεξοχές που έχουν σχηματιστεί στους βράχους.
Δραστηριοποιούνται κυρίως κατά το σούρουπο.
To κοινό τσιντσιλά είναι και το μικρότερο από τα δύο είδη και διαθέτει πιο στρογγυλεμένα αυτιά και μακρύτερη ουρά σε σύγκριση με το “chinchilla chinchilla”(συνήθως η ουρά του μπορεί να φτάσει το 1/3 του σωματικού του μεγέθους).
Παρατηρείται σεξουαλικός διμορφισμός μεταξύ αρσενικών και θηλυκών,με τα θηλυκά να είναι ελαφρώς βαρύτερα από τα αρσενικά.
Το απαλό τους τρίχωμα έχει μαύρα,γκρίζα και λευκά χρωματικά μοτίβα,αν και γενικά το τρίχωμα της ράχης είναι χρώματος σκούρου,σε αντίθεση με το χρώμα της κοιλιάς που είναι λευκό-κίτρινο.
Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στο φυσικό τους περιβάλλον διαδέχονται ένα μεγάλο εύρος τιμών,φτάνοντας τους 40 βαθμούς Κελσίου κατά την διάρκεια της ημέρας και μέχρι και τους 10 βαθμούς Κελσίου υπό το 0(-10) κατά την διάρκεια της νύχτας.
Πρόκειται για ευκίνητους και γρήγορους άλτες,με άλματα που μπορούν να φτάσουν και το 1,5 μέτρο,οι οποίοι τρέφονται με φρούτα,σπόρους,φύλλα φυτών και μικρά έντομα.
Είναι κοινωνικά ζώα και σχηματίζουν κοπάδια,τα οποία θυμίζουν αποικίες στην δομή τους.
Στη φύση μπορούν να πέσουν θύματα αρπακτικών πτηνών, αγριόγατων, κουναβιών, φιδιών αλλά και του ίδιου του ανθρώπου,ο οποίος τα κυνηγάει κυρίως για το απαλό τρίχωμα τους(το οποίο χρησιμοποιείται στο εμπόριο της γούνας),όπως και για να χρησιμοποιηθούν σαν πειραματόζωα για την μελέτη και καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.

ΣΤΕΓΑΣΗ
τσιντσλα
Ένα κλουβί με διαστάσεις 90 cm x 50 cm x 90 cm(μήκος x πλάτος x ύψος) είναι το μικρότερο δυνατό που απαιτείται για την στέγαση ενός και μόνο τσιντσιλά,αν και πάντα θα πρέπει να προσπαθούμε να παρέχουμε στο ζώο μας όσο μεγαλύτερο χώρο μπορούμε.
Τα τσιντσιλά χρειάζονται χώρο για να κινούνται και να παίζουν,για αυτό και πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε και το κλουβί τους να είναι στις κατάλληλες διαστάσεις.
Επειδή τα τσιντσιλά πολλές φορές τυγχάνει να τρέχουν και να “χτυπάνε” στα κάγκελα του κλουβιού τους(κάτι που έχει καθαρά την μορφή παιχνιδιού και όχι το κίνδυνο τραυματισμού),όπως και την τάση να σκαρφαλώνουν στα κάγκελα του κλουβιού,οι αποστάσεις που έχουν τα κάγκελα μεταξύ τους δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες της μισής ίντσας(στην αντίθετη περίπτωση μπορεί κάποιο άκρο να σφηνώσει σε ανάμεσα στα κάγκελα και να επέλθει τραυματισμός).
Το κλουβί πρέπει να είναι κατασκευασμένο από γερά,ανθεκτικά και μη τοξικά υλικά και οι είσοδοι του πρέπει να ασφαλίζουν προς αποφυγή αποδράσεων.
Μέσα στο κλουβί πρέπει να τοποθετήσουμε ένα πιάτο ή μπολ,στο οποίο θα βάζουμε την τροφή του και το οποίο καλό θα είναι να είναι τοποθετημένο σε μια γωνία του κλουβιού.
Έχει παρατηρηθεί ότι τα τσιντσιλά προτιμούν το μπολ με το φαγητό τους να μην βρίσκεται στον πάτο του κλουβιού αλλά σε λίγο μεγαλύτερο ύψος,οπότε μπορεί να χρειαστεί να το προσαρτήσουμε στα κάγκελα του κλουβιού(υπάρχουν ειδικά βοηθήματα για τέτοιες περιπτώσεις).
Μία ποτίστρα από την οποία θα πίνει νερό είναι απαραίτητη,καθώς το νερό σε μπολ δεν ενδείκνυται γιατί είτε θα το αναποδογυρίσει είτε θα το λερώσει με ακαθαρσίες.
Επίσης απαραίτητα είναι και κάποια αντικείμενα για μάσημα όπως: κλαδιά μπαμπού,σουπιοκόκκαλο (που είναι και πολύ καλή πηγή ασβεστίου) ή κάποιο σκληρό ξύλινο κατασκεύασμα,το οποίο όμως δεν θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από τοξικά υλικά.
Για παιχνίδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρολά από χαρτιά υγείας,πλαστικούς σωλήνες μέσα από τους οποίους θα μπορεί να κρύβεται και άλλες ξύλινες κατασκευές που μπορούμε να προμηθευτούμε από καταστήματα με είδη κατοικίδιων.
Επίσης θα πρέπει να τοποθετήσουμε κρυψώνες για να κρύβεται και ένα ξύλινο “σπίτι” για να κοιμάται μέσα σε αυτό και να νοιώθει ασφάλεια(για άλλη μια φορά δίνουμε προσοχή στα υλικά κατασκευής του).
Μια ακόμα προσθήκη που απαιτείται είναι 2-3 μικρά ράφια εντός του κλουβιού,σε διαφορετικά επίπεδα,στα οποία το τσιντσιλά θα μπορεί να ξεκουράζεται ή να παίζει,πηδώντας από το ένα ράφι στο άλλο.
Για υπόστρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παλιό ρούχο ή κάποια πετσέτα,το οποίο παρόλο που θα φθαρεί είτε από το τσιντσιλά είτε λόγο χρόνου,θα μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί.
Το κλουβί θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ήσυχο και δροσερό δωμάτιο,μακριά από ρεύματα,το οποίο να μην έχει πολύ κίνηση.
Σημαντική είναι επίσης η υγιεινή και η γενική καθαριότητα του κλουβιού,που πάει να πει ότι οι ακαθαρσίες θα πρέπει να αφαιρούνται επί τόπου όπως επίσης και τα υπολείμματα φαγητού.
Το νερό καλό θα είναι να ανανεώνεται καθημερινά.
Τέλος,ένα καλό καθάρισμα του κλουβιού πρέπει να λαβαίνει χώρα κάθε εβδομάδα,όπως επίσης και κάθε μήνα θα πρέπει να γίνεται μια γενική καθαριότητα κατά την οποία θα πλένουμε όλα τα παιχνίδια και τα αξεσουάρ του τσιντσιλά μας,όπως και θα αλλάζουμε το υπόστρωμα του ή θα το ανανεώνουμε αν έχει φθαρεί πολύ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΥΓΡΑΣΙΑ
Ο παράγοντας “θερμοκρασία” είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και ευημερία του τσιντσιλά μας,καθώς οι υψηλές τσιντσιλα τσιντσιλαθερμοκρασίες είναι απαγορευτικές για το συγκεκριμένο κατοικίδιο.
Οι ιδανικές τιμές θερμοκρασίας για ένα τσιντσιλά κυμαίνονται από 15 με 18 και μέχρι και 25 με 26 βαθμούς Κελσίου,ίσως και λίγο παραπάνω αλλά για μικρό διάστημα.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις τιμές υγρασίας,οι οποίες θα πρέπει να είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Για αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό ο χώρος στον οποίο θα τοποθετήσουμε το κλουβί του τσιντσιλά μας να αερίζεται σωστά και να πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Το κλουβί θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που δεν θα έχει ρεύματα αέρος(π.χ. κοντά σε παράθυρο) και η υγρασία να είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Για τους ζεστούς μήνες του χρόνου είναι πιθανόν να χρειαστεί να μεταφέρουμε το τσιντσιλά μας σε ένα πιο δροσερό χώρο αν οι θερμοκρασίες ανέβουν σε επικίνδυνο βαθμό(παρατεταμένη έκθεση σε θερμοκρασίες των 30 και άνω βαθμών Κελσίου μπορεί να αποβεί μοιραία) ή και να κάνουμε χρήση κλιματισμού ώστε να ρίξουμε τεχνητά με αυτόν τον τρόπο τις θερμοκρασίες.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Στην αιχμαλωσία τα τσιντσιλά πρέπει να τρέφονται με μια δίαιτα που αποτελείται από pellets και από ποικιλίες σανού,ειδικά παρασκευασμένες για τσιντσιλά.
Περιστασιακά μπορείτε να δώσετε και κάποιες άλλες τροφές όπως μικρά κομμάτια από φρούτα όπως μήλο και διάφορους σπόρους.
Η ποσότητα των pellets που καταναλώνουν ημερησίως δεν ξεπερνάει τις δύο κουταλιές(περίπου 20 γραμμάρια) ανά άτομο,οπότε και το υπόλοιπο της διατροφής τους θα πρέπει να αποτελείται από σανό.
Τροφή πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη κάθε μέρα και να ανανεώνεται όταν τελειώσει.

Κάποιες τροφές που δεν πρέπει να δίνουμε ΠΟΤΕ στο τσιντσιλά μας είναι:
1)Οτιδήποτε περιέχει ζωικά συστατικά
2)Σοκολάτα
3)Ξηρούς καρπούς
4)Λαχανικά
5)Νερό βρύσης

Tο τσιντσιλά μας καλό θα είναι να έχει πρόσβαση σε “άμμο για τσιντσιλά” που κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Τοποθετώντας την σε ένα βαθύ μικρό δοχείο,θα βοηθήσετε το τσιντσιλά σας να κάνει το “αμμόλουτρο” του,κάτι το οποίο κάνει και στην φύση για να διατηρήσει την γούνα του καθαρή από το πλεόνασμα λίπους και άλλες ακαθαρσίες που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί σε αυτή

Υ.Γ. Ποτέ δεν πρέπει να προσφέρουμε στο τσιντσιλά μας νερό από την βρύση,καθώς τα συστατικά που εμπεριέχονται σε αυτό(χλώριο κ.τ.λ.) μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν προβλήματα υγείας.
Αντ’ αυτού προτιμούμε εμφιαλωμένο νερό ή νερό βρύσης το οποίο έχουμε βράσει και αφήσει να κρυώσει πριν το προσφέρουμε στο τσιντσιλά μας.
Ένα καλό φίλτρο βρύσης το οποίο θα ανανεώνεται συχνά μπορεί επίσης να μας φανεί χρήσιμο.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Πρόκειται για αρκετά ήρεμα αλλά και δειλά πλάσματα,οπότε η προσέγγιση τους πρέπει να είναι αργή και ήρεμη αρχικά.
Τις πρώτες μέρες της διαμονής του στον καινούργιο του χώρο,όπως είναι λογικό θα είναι αρκετά στρεσσαρισμένο,οπότε θα τρωκτικο τσιντσιλαπρέπει να το αφήσουμε ήσυχο για λίγες μέρες,ώστε να έχει την ευκαιρία να εγκλιματιστεί.
Στην συνέχεια όποτε προσεγγίζουμε το τσιντσιλά μας θα πρέπει να έχουμε μαζί μας πάντα μια λιχουδιά για να του προσφέρουμε(σαν αυτές που αναφέρθηκαν πιο πάνω).
Με αυτόν τον τρόπο θα του δώσουμε να καταλάβει πως δεν αποτελούμε απειλή για αυτό.
Καλό θα είναι να κινούμαστε αργά και να προσπαθούμε να καθίσουμε κοντά στο τσιντσιλά μας χωρίς να το τρομάξουμε.
Μπορούμε ακόμα να του μιλάμε χαμηλόφωνα.
Μετά από αυτό το στάδιο και όταν πια θα τρώει από τα χέρια μας,μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα του κλουβιού και να βάλουμε το χέρι μας μέσα.
Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να το πιάσουμε αλλά να το αφήσουμε να έρθει αυτό σε εμάς.
Αρχικά μπορεί να διστάζει και να έρχεται και να φεύγει αλλά στο τέλος θα αναγνωρίσει ότι δεν αποτελείτε απειλή για αυτό και δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Με τον καιρό θα μπορείτε να το αφήνετε να κάθετε πάνω στα χέρια σας ενώ του έχετε προσφέρει κάποια λιχουδιά για να φάει ενώ θα κάθετε να το χαϊδεύετε χωρίς να φοβάται.
Επειδή σαν ζώα είναι πολύ ικανοί άλτες,καλό θα είναι όταν το χειρίζεστε να μην σηκώνεστε πολύ ψηλά γιατί μπορεί να εκτελέσει κάποιο άλμα ενώ το κρατάτε και να τραυματιστεί πέφτοντας.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν βγάζετε ένα τσιντσιλά από το κλουβί.
Είναι πολύ γρήγορα ζώα και μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να πιάσετε ένα το οποίο σας ξέφυγε.
Για αυτό καλό θα είναι όταν κάνετε τις απαραίτητες διεργασίες στο κλουβί τους(καθαριότητα κ.τ.λ.) να έχετε κλειστή την πόρτα του δωματίου στο οποίο βρίσκεται το κλουβί τους.
Γενικά πάντως,ειδικά αν σας έχει συνηθίσει,ένα τσιντσιλά όταν είναι έξω από το χώρο του θα προτιμήσει να ασχοληθεί με εσάς καθαρά από περιέργεια,παρά με οτιδήποτε άλλο.