Budgies – Οδηγός φροντίδας

Melopsittacus undulatus – Budgerigar

budgies

Λατινική ονομασία: Melopsittacus unduratus
Κοινή ονομασία: Budgie, Budgerigar
Περιοχές εξάπλωσης: Αυστραλία
Επίπεδο εμπειρίας: Εύκολο
Διάρκεια ζωής: 8-15 χρόνια+

 

 

Περιγραφή και γεωγραφική εξάπλωση
Το budgerigar είναι μικρό είδος παπαγάλου,το οποίο απαντάται στο εσωτερικό της Αυστραλίας, σε λιβάδια, θαμνότοπους και σε γεωργικές περιοχές. budgies κατοικια αυστραλια
Με μέσο μήκος τα δεκαοκτώ (18) εκατοστά και βάρος το οποίο δεν ξεπερνά τα σαράντα (40) γραμμάρια, θεωρείται από τους πλέον μικρούς σε μέγεθος παπαγάλους.
Προτιμά ακακίες και ευκάλυπτους και δεν απομακρύνεται από περιοχές με νερό και τις εκβολές των ποταμών.
Στο φυσικό τους περιβάλλον το συναντάμε σε σμήνη,τα οποία μπορεί να αποτελούνται από χιλιάδες πουλιά.
Φωλιάζουν σε τρύπες στα δέντρα συνήθως λίγο μετά την εποχή των βροχών.
Το πιο συνηθισμένο χρώμα των φτερών των budgies είναι το πράσινο και το κίτρινο, αν και μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία μπορούμε να συναντήσουμε ακόμα περισσότερα χρώματα όπως το μπλε, το άσπρο κ.τ.λ.

Διατήρηση στην αιχμαλωσία
Τα budgies είναι από τα πλέον εύκολα πτηνά για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει την ενασχόληση του με τους παπαγάλους.
Σε τακτά διαστήματα χρειάζεται να αφιερώνεται χρόνος που αφορά την καθαριότητα του χώρου τους, ενώ θα πρέπει να έχουν πάντα πρόσβαση σε πόσιμο νερό και μείγμα σπόρων καλής ποιότητας.
Αν πρόκειται για πουλί το οποίο είναι από μικρό μεγαλωμένο στο χέρι και ζει μεμονωμένα, καλό θα είναι να του χαρίζετε χρόνο για επαφή μαζί σας, με χάδια και παιχνίδια.
Θεωρούνται πολύ έξυπνα πουλιά με πολύ καλή μνήμη ενώ έχουν την δυνατότητα αναπαραγωγής λέξεων ή και ολόκληρων φράσεων αν τους δοθεί ο κατάλληλος χρόνος και η κατάλληλη εξάσκηση.
Γι’ αυτό καλό θα ήταν να του δείξετε την αγάπη σας με κάθε τρόπο και να σεβαστείτε τη φύση του.
Καλό θα είναι να τους εξασφαλίζετε δέκα (10) έως δώδεκα (12) ώρες ύπνου καθημερινά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Χαρίστε τους μια μπανιέρα με καθαρό νερό για να κάνουν το μπάνιο τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

αρσενικο θηλυκο budgieΔιαχωρισμός φύλου σε νεαρά και ενήλικα
Για να διαχωρίσουμε τα αρσενικά από τα θηλυκά budgies, πρέπει να εξετάσουμε το χρώμα του χαλινού τους – το κομμάτι πάνω από το ράμφος τους, εκεί που βρίσκονται τα ρουθούνια.
Τα νεαρά θηλυκά έχουν συνήθως ανοιχτό μπλε χαλινό με άσπρα δαχτυλίδια γύρω από τα ρουθούνια τους, σε αντίθεση με τα νεαρά αρσενικά, των οποίων ο χαλινός έχει ένα μοβ-ροζ χρώμα.
Στα ενήλικα αρσενικά budgerigars o χαλινός είναι χρώματος μπλε, ενώ στα θηλυκά θα έχει σχεδόν άσπρο χρώμα με λίγο αχνό μπλε.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως για το φύλο τους μπορούμε να σιγουρευτούμε και όταν βρίσκονται σε διαδικασία ζευγαρώματος, καθώς τότε ο χαλινός του θηλυκού αρχίζει να αναπτύσσει καφέ χρώμα, που στη κορύφωση του θα γίνει σκούρο καφέ, ενώ ο χαλινός του αρσενικού παίρνει ένα έντονο γαλάζιο χρώμα.

Κλουβί – Χώρος στέγασης – Αξεσουάρ
Ο χώρος στέγασης είναι το σπίτι του μικρού σας φίλου και μέσα σε αυτό θα ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο της ζωής του, οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή η επιμέλεια του.budgies παιχνιδια
Για ένα ζευγάρι απαιτείται κλουβί με διαστάσεις τουλάχιστον 50x45x45εκ (ΜxΠxΥ) τετράγωνο κλουβί ή καμπυλωτό κλουβί , αν και όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος τους, τόσο το καλύτερο για αυτά. Αν στεγάζεται ένα μόνο του, το κλουβάκι του δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 35x40x30εκ.
Πρόκειται για δραστήρια και παιχνιδιάρικα πτηνά, οπότε αυτό συνεπάγεται ότι χρειάζονται αρκετό χώρο για να μπορούν με άνεση να τεντώσουν τα φτερά τους και οριζόντια κάγκελα που να τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναρριχώνται με άνεση και ευκολία στο χώρο του κλουβιού.
Το κλουβί θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ύψος των ματιών σας ώστε να βλέπετε τι γίνετε, σε ένα φωτεινό και ήσυχο μέρος, σε θερμοκρασίες δωματίου.
Χώροι του σπιτιού που καπνίζουν ή έχουν επικίνδυνες και τοξικές αναθυμιάσεις καλό θα είναι να αποφεύγονται.
Δημιουργήστε επίπεδα τοποθετώντας τα πατήθρες σε διαφορετικά ύψη, ενώ μπορείτε να τοποθετείστε και διάφορους τύπους τεχνητών κλαδιών όπως εύκαμπτα κλαδιά μικρά, μεσαία και μεγάλα προσέχοντας να μην βρίσκονται πάνω από τις ταΐστρες των σπόρων ή τις ποτίστρες του νερού. Εξοπλίστε το εσωτερικό του κλουβιού με παιχνίδια κατάλληλα για το μέγεθος του, φτιάχνοντας μόνοι σας ή με έτοιμα του εμπορίου.
 Ξύλινες κατασκευές, παιχνίδια με σκοινιά,  κούνιες, πύργος με σκοινιά, καμπανάκια, σχοινιά ταλάντευσης, μικρά πλαστικά μπαλάκια, ξύλινες σκάλες και άλλα αυτοσχέδια παιχνίδια θα κρατήσουν ενεργό και δραστήριο το υπερκινητικό budgie σας και έτσι δε θα υπάρχει κίνδυνος να πλήξει.
Προσοχή στην επιλογή των παιχνιδιών και των υπολοίπων αξεσουάρ που θα έρχεται σε επαφή, ώστε το μέγεθος τους να είναι κατάλληλο και τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα να μην είναι τοξικά.
Για υπόστρωμα στον πάτο του κλουβιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαρτί κουζίνας, το οποίο ΠΡΕΠΕΙ να το αλλάζουμε καθημερινά (για να μην επιτρέψουμε να αναπτυχθούν μικρόβια και άλλοι μικροοργανισμοί που θα αρρωστήσουν το πουλί), υπάρχουν όμως υποστρώματα τα οποία θα διευκολύνουν τη ζωή σας και δεν χρειάζονται καθημερινό άλλαγμα όπως ο ζεόλιθος  και τους άλλους τύπους υποστρώματος.
Τέλος αποφύγετε να βάλετε στο κλουβί του καθρεφτάκια και μεγάλες γυαλιστερές επιφάνειες, στις οποίες θα αντικατοπτρίζεται το είδωλό του.

 

Διατροφή

Στην άγρια φύση τρέφονται με μεγάλη ποικιλία από σπόρους, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ψιλό χορτάρι (τύπου γκαζόν).

budgie λιχουδιαΣτην αιχμαλωσία τρέφονται με τροφές διάφορες, από τις καλύτερες επιλογές είναι η best condition και η best premium  κατάλληλες για παπαγάλους που κυκλοφορούν στο εμπόριο για το είδος τους, οι οποίες είναι πλήρεις και αποτελούνται από σπόρους,μέλι,κεχρί και άλλα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία και θεωρούνται ως το καλύτερο γεύμα για τα πτηνά ενώ μπορούν να διατηρηθούν και για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν ευκολία στην χρήση και την αποθήκευση τους.

Όσοι ακόμα σκοπεύουν να ασχοληθούν με την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου είδους,η κρέμα για νεοσσούς είναι μια απαραίτητη προσθήκη.

Συμπληρωματικά μπορείτε να δώσετε και άλλα είδη τροφής,όπως κάποιες μαλακές τροφές βιταμινών με μπισκότο και μπανάνα, αβγοτροφή ειδικά φτιαγμένη για budgies,όπως και ένα πλήθος βιταμινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις έλλειψης βιταμινών και μετάλλων,αλλαγή πτερώματος,στην αναπαραγωγή και σε περιόδους stress και μεταφοράς.

Δε πρέπει να μένετε όμως μόνο σε αυτό, αλλά να παρέχετε και ποικιλία φρέσκων λαχανικών και φρούτων,τα οποία μπορείτε να “στερεώσετε” στο κλουβί τους με ένα μανταλάκι τροφής για πουλιά και να δίνετε και συμπληρώματα διατροφής,τα οποία περιέχουν ωφέλιμα στοιχεία για τον οργανισμό τους.

Τέτοια είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φύλλα από παντζάρι, το μήλο, το πορτοκάλι, η μπανάνα, η φράουλα, το πεπόνι, το καρότο, το σουσάμι, τα καρύδια, τα αμύγδαλα καθώς και τα αυγά (βραστά σφιχτά) ως ένα πολύ καλό πρωτεϊνούχο γεύμα. Εναλλακτικά μπορείτε να κρεμάσετε μέσα στο κλουβί τους ένα τσαμπί σπόρους κεχρί ή ένα στικ με σπόρους, καθώς κυκλοφορούν πάρα πολλά στο εμπόριο,τα οποία προσφέρονται σε διάφορες γεύσεις και είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες.
Είναι τραγανά,πλούσια σε φρούτα και μέλι,μπορούν να καταπολεμήσουν την αδράνεια και την πτερόρροια και σίγουρα θα ενθουσιάσουν τον μικρούς σας φίλους.
Η σπιρουλίνα επίσης είναι ένα εκπληκτικό super food και μπορείτε να τη βρείτε ως συσκευασμένη , χύμα η και σε μορφή πέτρας για ράμφισμα, είναι μια πολύ καλή συμπληρωματική και μαλακή διατροφή,την οποία μπορείτε να τους παρέχετε σε καθημερινή βάση.
Επίσης πρέπει να τους παρέχεται και ένα κόκκαλο σουπιάς για τις ανάγκες τους σε ασβέστιο,όπως και τριμμένο κοχύλι-grit σε μορφή σκόνης.

Επιπλέον,ο ζεόλιθος που αναφέραμε πιο πάνω μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέρα από υπόστρωμα και σαν πρόσθετο τροφής,δεσμεύοντας τις τοξίνες στον οργανισμό των πουλιών και αποβάλλοντας τες, ενώ το Pro Act είναι ένα φυσικό προ βιοτικό που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα των πουλιών,καθώς αποτελείται από ενεργούς και ωφέλιμους μικρο-οργανισμούς.

Μια καλή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία σπόρων,φρέσκων φρούτων & λαχανικών όπως η παραπάνω,σε συνδυασμό άσκηση και φροντίδα,θα εξασφαλίσουν στο budgie σας καλή υγεία και μακροζωία.

Συμπεριφορά – Δυνατότητα ομιλίας – Μιμητισμός
Έξυπνα και κοινωνικότατα είναι οι κατάλληλοι ορισμοί που μπορούν να χαρακτηρίσουν τα budgies καθώς απολαμβάνουν δραστηριότητες όπως τα παιχνίδια και την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο και με άλλους παπαγάλους του είδους τους και όχι μόνο, καθώς έχει παρατηρηθεί πως πολλές φορές συμβιώνουν αρμονικά και με άλλα είδη παρόμοιου μεγέθους.
Συνήθως τα αρσενικά είναι αρκετά ικανότεροι ομιλητές σε σχέση με τα θηλυκά του είδους.
Μπορούν να φλυαρούν για ατελείωτες ώρες στην περίπτωση που είναι ζευγάρι, ενώ αν βρίσκονται μόνα τους τότε είναι απαραίτητη η δική σας επαφή και ενασχόληση μαζί τους.
Μπορούν να εξημερώθουν σχετικά εύκολα,ακόμα και αν δεν είναι ταϊσμένα στο χέρι.
Κάθε budgie έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα, όλα όμως διαθέτουν χαρακτηριστικά όπως είναι η ομαδικότητα, ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας, η περιέργεια και η προσαρμοστικότητα σε αλλαγές και νέα δεδομένα.
Αν και μικρό σε μέγεθος θεωρείται ταλαντούχος “ομιλητής”, με το λεξιλόγιο του πολλές φορές να υπερβαίνει ακόμα και τις 500 λέξεις σε κάποιες περιπτώσεις.
Ένα budgie μπορεί να αναπαράγει πολλά είδη ήχων όπως σφυρίγματα, ήχους άλλων πουλιών, τον ήχο που κάνουν τα ανθρώπινα χείλη όταν δίνουν ένα φιλί αλλά και λέξεις ή και ολόκληρες φράσεις, αν και αυτό εξαρτάται πάντοτε και από το πόσο χρόνο του αφιερώνετε και τι αλληλεπίδραση υπάρχει μεταξύ σας.
Επειδή ακριβώς στη φύση αυτά τα πτηνά ζούνε σε μεγάλα σμήνη και αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα του είδους τους, μαθαίνουν να επικοινωνούν μέσω ήχων που βγάζουν, οπότε στην αιχμαλωσία μιας και είστε εσείς οι ίδιοι στην ουσία τα άτομα που αποτελούν την ομάδα τους, θα μάθουν να αλληλεπιδρούν μαζί σας μέσω των ήχων και των λέξεων που θα ακούνε από το περιβάλλον σας.
Η ανάγκη για το ενδιαφέρον σας και για να ασχοληθείτε μαζί του, είναι οι λόγοι που το μικρό σας budgie θα προσπαθήσει να μιλήσει και να μιμηθεί ήχους και δικές σας λέξεις.
Για αυτό και όσο θα βρίσκεστε κοντά του και στο γύρω χώρο μη σταματάτε να του μιλάτε ή να να δημιουργείτε ήχους που μπορεί να αναπαράγει και εκείνο.
Δώστε την απαραίτητη προσοχή στο budgie σας και να είστε σίγουροι πως το νάζι και ο χαρακτήρας του θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω.

Επιμέλεια
Γιαμλόγλου Χρήστος