Αυτοί οι “ευγενικοί” δράκοι είναι ένα καταπληκτικό κατοικίδιο για τον αρχάριο και όχι μόνο χομπίστα. Το όνομα «Γενειοφόρος δράκος» οφείλεται στο ότι κάτω από το στόμα τους έχουν μικρές μυτερές προεξοχές σαν αγκάθια (χωρίς βέβαια να τσιμπάνε ) που μοιάζουν σαν μούσι. Λόγω του σχετικά μικρού τους μεγέθους, της ήρεμης ιδιοσυγκρασίας τους, της διαδραστικής τους ικανότητας – έχουν υψηλή ανεκτικότητα στην επαφή με τον άνθρωπο – έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.
Κοινό όνομα : Bearded Dragon, Γενειοφόρος δράκος
Επιστημονικό όνομα : Pogona vitticeps
Μέγεθος : 40-50 cm
Μακροβιότητα : 5-10 χρόνια, ενηλικιώνονται σε 1-2 χρόνια, με σωστή φροντίδα μπορεί να ζήσει αρκετά περισσότερο
Χώρα προέλευσης : Αυστραλία
Φυσικό περιβάλλον :
Απαιτούμενο επίπεδο εμπειρίας : Αρχάριο
Εδαφόβιο/ημιδενδρόβιο είδος
Στέγαση : Οι διαστάσεις του τεράριουμ για μικρά στην ηλικία και κάτω από 20 εκατοστά στο μέγεθος είναι περίπου 70x40x40 cm. Για τα ενήλικα οι διαστάσεις του τερράριουμ πρέπει να φτάνουν στο 120x50x50. Χρειάζονται πολύ καλό εξαερισμό. Τα ενυδρεία δεν είναι καλά για στέγαση τους ειδικά για τα ενήλικα.
Προσοχή! Δεν στεγάζουμε ποτέ 2 αρσενικά στο ίδιο terrarium, όπως και δράκους με μεγάλη διαφορά στο μέγεθος τους.Μπορούμε όμως να στεγάσουμε ένα αρσενικό με 1-3 θηλυκά, εφόσον βέβαια το επιτρέπου ν οι διαστάσεις του τεράριουμ.
Φωτισμός : Οι γενειοφόροι δράκοι θέλουν ηλιακό φως για 12-14 ώρες την ημέρα. Ως αντικατάσταση του ηλιακού φωτός χρησιμοποείται λάμπα UVB 10.0. Η ακτινοβολία UVB είναι απαραίτητη στο δράκο προκειμένου ο οργανισμός του να αφομοιώσει το ασβέστιο και τη τη D3.
Ο συνολικός εξοπλισμός που χρειάζεται για το bearded dragon είναι ΕΔΩ
Και το κατάλληλο terrarium είναι το ξύλινο τερραριουμ απο OSB
Θερμοκρασία : Οι σαύρες είναι ψυχρόαιμα ζώα που σημαίνει ότι δεν παράγουν μόνα τους θερμότητα. Την θερμότητα την λαμβάνουν από το περιβάλλον. Χρειάζεται μια μεριά στο τεράριουμ με υψηλότερες θερμοκρασίες και μια με χαμηλότερες. Έτσι ο δράκος θα μπορεί να βρει την κατάλληλη θερμοκρασία που χρειάζεται αν πάσα στιγμή. Στη ζεστή μεριά οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι 42 βαθμούς για τα μωρά, 40 βαθμούς για τα μικρά και 37 με 39 βαθμούς για τα ενήλικα.
Η κρύα μεριά κατά τη διάρκεια της μέρας πρέπει να είναι μεταξύ 26.5 με 29.5. Ενώ οι νυχτερινές θερμοκρασίες πρέπει να φτάνουν το κατώτερο τους 22 βαθμούς.
Για θέρμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή κεραμική λάμπα ή basking spot λάμπα, αναλόγως την κατασκευή του τεράριουμ και τις εξωτερικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
Υπόστρωμα : Υπάρχουν διάφοροι τύπο υποστρώματος κατάλληλοι για ένα γενειοφόρο δράκο.
- Φλοιός οξιάς ραφινέ : Πρόκειται για πολύ μικρά κομμάτια οξιάς, τα οποία είναι υγειονομικώς καθαρά, χωρίς χημικά, χωρίς σκόνη και ιδανικά για το περιβάλλον του δράκου. Ένα υλικό που αυξάνεται σιγά σιγά η δημοτικότητα του. Αφαιρούμε το υπόστρωμα στο σημείο που έχει αφοδεύσει ο δράκος– προσθέτοντας καινούργιο υπόστρωμα – και αλλάζουμε όλο το υπόστρωμα μια φορά το δίμηνο-τρίμηνο που κάνουμε την απολύμανση. Οικονομική λύση για να γεμίσουμε το μεγάλο σε διαστάσεις τεράριο που απαιτεί ο δράκος.
- Άσπεν : Το πλέον δημοφιλές υπόστρωμα. Αφαιρούμε το υπόστρωμα στο σημείο που έχει αφοδεύσει ο δράκος – προσθέτοντας καινούργιο υπόστρωμα – και αλλάζουμε όλο υπόστρωμα μια φορά το δίμηνο-τρίμηνο που κάνουμε την απολύμανση.
- Χαρτί κουζίνας : Ιδανικό υλικό για τα μωρά και τα μικρά bearded dragons. Το αφαιρούμε όλο μετά την αφόδευση και όταν απολυμαίνουμε το τερράριο.
Υγρασία : Οι γενειοφόροι δράκοι δεν χρειάζονται υψηλά επίπεδα υγρασίας, δεν πρέπει να ξεπερνάει το 50%. Χρησιμοποιούμε ένα υγρόμετρο ή ένα ψηφιακό θερμόμετρο/υγρόμετρο για να ελέγχουμε την υγρασία. Χρησιμοποιούμαι ένα ψεκαστήρα υγρασίας μικρό ή μεγάλο για να αυξήσουμε την υγρασία αν είναι απαραίτητο.
Νερό : Πρέπει να υπάρχει ένα σκεύος με φρέσκο νερό διαρκώς διαθέσιμο το οποίο όμως το αντικαθιστούμε καθημερινώς. Μπορούμε επίσης να ψεκάζουμε και τα λαχανικά λίγο πριν τα προσφέρουμε για γεύμα στο δράκο.
Διακόσμηση (κρυψώνες, κλαδιά) : Χρειάζεται μια κρυψώνα κατάλληλου μεγέθους. Στο σημείο που λιάζεται και «κοιτάζει» η basking spot λάμπα πρέπει να υπάρχουν κλαδιά ή κάποια μεγάλη πέτρα.
Έκδυση δέρματος / shedding : Ο δράκος όπως και τα άλλα ερπετά ανά διαστήματα βγάζει το παλιό του δέρμα. Όταν παρατηρήσουμε κάποια ξερά κομμάτια πάνω του, ανεβάζουμε ελαφρώς την υγρασία με κατάλληλα ψεκάσματα, ώστε να το βοηθήσουμε να κάνει σωστά την έκδυση.
Τρόπος χειρισμού / handling: Οι γενειοφόροι δράκοι όπως αναφέραμε είναι πολύ ανεκτικοί στον ανθρώπινο χειρισμό. Αρχικά πρέπει να εξοικειωθεί ο δράκος με τον ιδιοκτήτη του και ο ιδανικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω του ταΐσματος με το χέρι. Διαλέγουμε την αγαπημένη του λιχουδιά και την προσφέρουμε με αργές κινήσεις. Αφού επαναληφθεί 1-2 φορές αυτό αρχίζουμε να τον αγγίζουμε σιγά σιγά στην πλάτη και στο υπόλοιπο σώμα. Όταν καταλάβουμε ότι ανέχεται το άγγισμα μας μπορούμε να τον πάρουμε και στα χέρια μας.
Τον σηκώνουμε βάζοντας την παλάμη μας κάτω από το σώμα του από τη μεριά του κεφαλιού και όχι της ουράς. Περνάμε το χέρι μας κάτω από το στήθος του για να περάσουν 2-3 δάχτυλα ανάμεσα στα μπροστά και στα πίσω πόδια. Αναλόγως το μέγεθος του τον στηρίζουμε αντίστοιχα στην παλάμη και στο χέρι μας.
Το καθημερινό handling να κυμαίνεται περίπου στα 20 λεπτά
Προσωπικότητα : Οι γενειοφόροι δράκοι έχουν καταπληκτική προσωπικότητα, μόλις συνηθίσουν την ανθρώπινη παρουσία, απολαμβάνουν να βγαίνουν από το κλουβί τους και να περνάνε χρόνο δίπλα μας. Οι περισσότεροι γενειοφόροι δράκοι είναι εξαιρετικά ήρεμοι και θα διασκεδάσετε με την προσωπικότητα τους.
Προσοχή! Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή με το δράκο.
Τι ταΐζουμε το γενειοφόρο δράκο