Ball Pythons Morphs – Σχέδια και χρωματισμοί βασιλικού πύθωνα

Ball Pythons Morphs – Σχέδια και χρωματισμοί βασιλικού πύθωνα

Οι βασιλικοί πύθωνες(python regius/ball python) είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά είδη φιδιών που υπάρχουν σήμερα ως κατοικίδια.
Έχοντας μήκος συνήθως λίγο πάνω από ένα μέτρο,ήρεμο χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασία,όπως και απλές ανάγκες φροντίδας,αποτελούν για τον αρχάριο χομπίστα την ιδανική επιλογή για να κάνει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο των ερπετών,ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασχολούνται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο είδος φιδιού μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης με άλλα είδη.
Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι βασιλικοί πύθωνες είναι τόσο δημοφιλείς,είναι η ποικιλομορφία χρωμάτων από την οποία αποτελούνται οι απειράριθμοι μορφισμοί τους και η δυνατότητα να προκύψουν διαφορετικοί μορφισμοί μετά από επιλεκτική αναπαραγωγή που θα γίνει μεταξύ συγκεκριμένων μορφισμών.
Κάποιους από αυτούς τους μορφισμούς θα τους αναλύσουμε παρακάτω.

Kαλό θα είναι πρώτα βέβαια να αναφέρουμε τους εξής τύπους γονιδίων που υπάρχουν:
i)Recessive-Υπολειπόμενο: Εμφανίζεται όταν το ζεύγος αποτελείται από τα ίδια γονίδια,που με την σειρά τους δίνουν το ίδιο φαινοτυπικό χαρακτηριστικό.

ii)Dominant-Επικρατές: Εμφανίζεται πάντα στον φαινότυπο του ζώου,ανεξαρτήτως συνδυασμού.

iii)Codominant-Συνεπικρατές: Επίσης εμφανίζεται πάντα στον φαινότυπο του ζώου,ανεξαρτήτως συνδυασμού.

Moρφισμοί:
albino1)Αlbino: Αυτός ο μορφισμός ήταν και η πρώτη υπολειπόμενη μετάλλαξη.
Τα albinos δεν έχουν καθόλου μελανίνη στο σώμα τους,έχουν κίτρινο και λευκό χρώμα με ροζ/κόκκινα μάτια και αποτελούν το κλειδί για μερικούς από τους πιο ποθητούς μορφισμούς.
Tα albinos υπάρχουν σε ποικιλίες,με υψηλή αντίθεση ή χαμηλή αντίθεση(high contrast-low contrast).
Είναι δύσκολο να φανεί η διαφορά όταν είναι νεοσσοί,αν και με το χρόνο αυτά που είναι με χαμηλή αντίθεση σιγά-σιγά θα χάσουν τα λευκά τους σημάδια και θα γίνουν σχεδόν κατακίτρινα,σε αντίθεση με αυτά που είναι υψηλής αντίθεσης και θα διατηρήσουν τα λευκά σημάδια τους.
Σαν υπολειπόμενος που είναι αυτός ο μορφισμός,μπορεί να προκύψει μόνο από τον συνδυασμό δύο άλλων ίδιων μορφισμών.
Η μεγάλη αλήθεια που αφορά τα albinos είναι ότι είναι και θα είναι πάντα όμορφα,αυτό και μόνο φτάνει για να αποκτήσει κάποιος ένα….

2)Lesser: Το lesser είναι ένας βασικός,συνεπικρατής μορφισμός.
lesser maleΘυμίζει normal μορφισμό με εντονότερο κίτρινο.
Σαν συνεπικρατής μορφισμός που είναι,εκφράζεται πάντα στον φαινότυπο,οπότε μπορεί να προκύψει σε συνδυασμό με όλους τους άλλους μορφισμούς.
Ειδικά αν σκέφτεται κάποιος την αναπαραγωγή των ball pythons,ο συγκεκριμένος μορφισμός είναι πραγματικά “must”,καθώς τα BEL που μπορεί να προκύψουν από την αναπαραγωγή αυτού του μορφισμού είναι σίγουρα από τα ωραιότερα φίδια….
Η ομόζυγη μορφή του που προκύπτει από την γέννα δύο lesser είναι ένας μορφισμός με λευκό δέρμα και μπλε μάτια(το λεγόμενο BEL-blue eyed leucistic),κάτι που ισχύει και με τους butter,mojave και phantom μορφισμούς.
3)Μοjave: To mojave είναι ένας συνεπικρατής μoρφισμός με διάφορες αποχρώσεις του καφέ,του mojaveέντονου κίτρινου και του βαθύ μαύρου,σε συνδυασμό με το χρώμα κρεμ.
Τα mojaves είναι συνήθως πολύ εύκολο να αναγνωριστoύν από το μοτίβο που υπάρχει στο κεφάλι τους,το οποίο μοιάζει λες και “χωρίζεται στα δύο”.
Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό τους είναι το πλήρες λευκό υπογάστριο.
Όταν ένα mojave ζευγαρώσει με ένα normal,θα δώσει 50% mojaves και 50% normals.
Ένα mojave ζευγαρώσει με ένα mojave θα δώσει 25% blue eyed leucistic,50% mojaves και 25% normals.
Ότι ισχύει με τo lesser ισχύει και με το mojave: αν σκέφτεται κάποιος την αναπαραγωγή των ball pythons,ο συγκεκριμένος μορφισμός είναι πραγματικά “must”,καθώς τα BEL που μπορεί να προκύψουν από την αναπαραγωγή αυτού του μορφισμού είναι σίγουρα από τα ωραιότερα φίδια….

4)Spider: Το spider είναι ανοιχτόχρωμο με λευκές πλευρές,ένα μαύρο μοτίβο που θυμίζει spiderσυρματόπλεγμα και μάτια πράσινου χρώματος.
Είναι ένα από τα πρώτα συνεπικρατή γονίδια που βοήθησαν στην δημιουργία πολλών εντυπωσιακών μορφισμών.
Εξακολουθεί να είναι ίσως ο πιο δημοφιλής μορφισμός και χρησιμοποιείται στους περισσότερους συνδυασμούς μέχρι σήμερα.
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί καθώς το spider αποτελεί μια πολύ ακραία αλλαγή και μπορεί να δώσει ένα πολύ “χτυπητό” αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί που να μην γίνονται καλύτεροι με την προσθήκη του spider.

5)Fire: Το χαρακτηριστικό του fire εκφράζεται σε μια συνολική ελαφρότητα στο χρώμα και ένα fireφωτεινότερο ανοικτό κίτρινο.
Πρόκειται για συνεπικρατές γονίδιο που όταν αναπαράγεται μαζί με ένα άλλο ίδιο,δίνει ως αποτέλεσμα το super fire ή αλλιώς black eyed leucistic,το οποίο είναι κατάλευκο και με μαύρα μάτια.
Γενικά το fire είναι πολύ χρήσιμο γονίδιο καθώς βοηθάει στην “απογύμνωση” και ελάττωση της ανεπιθύμητης σκούρας χρωστικής ουσίας που συχνά καλύπτει το ανοιχτότερο κίτρινο στους διάφορους μορφισμούς.
Aπαραίτητο για όσους τους αρέσουν τα φωτεινά-κίτρινα χρώματα αλλά και για όσους θέλουν μέσω αναπαραγωγής να αποκτήσουν τα κατάλευκα και με μαύρα μάτια balls(black eyed leucistics).

6)Vanilla: Το vanilla έχει παρόμοια εμφάνιση με τo fire.
vanillaKάποτε μάλιστα πίστευαν πως επρόκειτο για τον ίδιο μορφισμό,μέχρι την μέρα που δοκίμασαν να τα συνδυάσουν και τότε προέκυψε το vanilla-fire,ένας πολύ ιδιαίτερος μορφισμός.
Aπαραίτητη προσθήκη όσων έχουν ήδη το fire στην κατοχή τους ή θα ήθελαν κάτι εφάμιλλο αυτού.
Πρόκειται για συνεπικρατές γονίδιο.

 

7)Champagne: Πρόκειται για συνεπικρατές γονίδιο.
champagneΌλα τα ζώα αυτής της γραμμής αντιπροσωπεύουν απόλυτα το όνομα τους,με ένα χρώμα που θυμίζει σαμπάνια.
Μπορεί ακόμα να έχουν περιστασιακά ένα ελαφρά πορτοκαλί χρώμα.
Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μορφικό,οι χρωματισμοί του οποίου σίγουρα θα σας συναρπάσουν,ενώ ο συνδυασμός του με μορφικά όπως το enchi κατά την αναπαραγωγή,μπορεί να δώσει ακόμα πιο έντονους χρωματισμούς(pumpkin champagne line).
8)Calico: Το calico έχει ποσότητες λευκoύ στα πλευρά που αρχικά είναι ροζ όταν είναι μικρό και τελικά calicoγίνονται λευκές μετά από μερικές αλλαγές δέρματος.
Το μοτίβο αποτελείται από κίτρινο χρώμα που μοιάζει να λάμπει.
Ο συγκεκριμένος μορφισμός έχει αποτελέσει το κλειδί για την δημιουργία μερικών πολύ εντυπωσιακών συνδυασμών από μορφισμούς,ενώ η μετάβαση των ροζ σημαδιών του σε λευκά καθώς μεγαλώνει,το έχει κάνει ένα από τα πιο αγαπητά μορφικά καθώς πολύ το επιλέγουν για αυτόν και μόνο τον λόγο.
Πρόκειται για επικρατές γονίδιο.

9)Sugar: Το sugar μοιάζει με μια ακραία μορφή calico,καθώς αυτός ο μορφισμός διαθέτει λευκά πλευρά sugarκαι μαύρη πλάτη με απαλό κίτρινο γύρω από το μαύρο.
Όταν είναι μικρά,τα φίδια με αυτόν τον μορφισμό,η περιοχή στα πλευρά τους είναι ροζ χρώματος(γίνεται λευκό αργότερα όπως και με το calico),κάτι που τα κάνει πολύ ελκυστικά.
Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα sugar και τα calico είναι το ίδιο γονίδιο,επειδή είναι παρόμοια.
Μια πολύ όμορφη επιλογή για κάποιον που του αρέσει το calico και θα ήθελε να πάρει κάτι άλλο.
Πρόκειται για επικρατές γονίδιο.

10)Pinstripe: Το pinstripe μοιάζει σαν να φοράει ριγέ κοστούμι.
pinstripeΤο μοτίβο του είναι ριγέ,ενώ το βασικό χρώμα του είναι ένα ωραίο χρώμα καραμέλας.
Χρησιμοποιείται ευρέως σε συνδυασμούς και είναι πολύ αποτελεσματικό στο να δίνει σε μια νέα δημιουργία μια επιπλέον αξιοθαύμαστη πινελιά.
Θεωρείται ακόμα ένα από τα αρκετά φτηνά και συνάμα εντυπωσιακά μορφικά για να επιλέξει κανείς.
Πρόκειται για επικρατές γονίδιο.

11)Bumblebee: Το bublebee είναι ένας πραγματικά εκπληκτικός συνδυασμός.
bublembeeTo spider και το pastel συνδυάζονται για να δημιουργήσoυν ένα φίδι με όμορφο κίτρινο και μαύρο που μοιάζει πραγματικά με μέλισσα.
Κατά πολλούς θεωρείται μέχρι και σήμερα ως ο πιο όμορφος μορφισμός συνδυαστικά με την τιμή που απαιτεί για την αγορά του,η οποία και είναι αρκετά προσιτή.
Όπως προαναφέρθηκε αποτελεί συνδυασμό του συνεπρικρατούς γονιδίου pastel και του επικρατούς γονιδίου spider.

12)Lemon Blast: Πρόκειται για έναν όμορφο μορφισμό που δημιουργείται από τον συνδυασμό του lemon blastεπικρατούς γονιδίου pinstripe και του συνεπικρατούς γονιδίου pastel.
Συνδυάζει το περίπλοκο σχέδιο λεπτής γραμμή του pinstripe και το φωτεινό κίτρινο χρώμα του pastel.
Έχει επίσης κατάλευκη κοιλιά και ανοιχτά πορτοκαλί/πράσινα μάτια.
Ιδανικό για κάποιο ο οποίος θα ήθελε να αποκτήσει κάτι πιο όμορφο και πιο ακριβό από το pinstripe και το pastel,το οποίο θα διαθέτει και πολύ εντυπωσιακά μάτια.
13)Butter Fire: To butter-fire είναι από εκείνους τους συνδυασμούς που όσο μεγαλώνει σε butter fireηλικία,γίνεται και ομορφότερο. Αν και έχει τυπικούς χρωματισμούς σε μικρή ηλικία,λόγω του γονιδίου butter όσο μεγαλώνει αποκτά πιο ελαφρούς χρωματισμούς,οι οποίοι το κάνουν να “λάμπει”.Σίγουρα αποτελεί έναν πολύ καλό μορφισμό για κάποιο που θέλει κάτι ξεχωριστό και με πολύ ζωντανά χρώματα.
Aποτελεί συνδυασμό των δύο συνεπικρατών γονιδίων butter και fire.

 
14)Black Pastel: Ενώ είναι εξαιρετικά παρόμοιο με τον μορφισμό cinnamοn,το black pastel έχει black pastelξεχωριστή προέλευση. Πρόκειται για μορφισμό υψηλής αντίθεσης,με διακριτό μαύρο φόντο στον χρωματισμό του και χρυσό χρώμα στα μοτίβα του. Ακόμα τα σημάδια που υπάρχουν στο μοτίβο του τείνουν να είναι λιγότερο “ξεθωριασμένο”,ενώ το ίδιο το μοτίβο του μπορεί να είναι ριγέ ή σημαντικά ελαττωμένο(σε αντίθεση με το cinnamon). Όταν δύο black pastel δώσουν απογόνους,τότε το αποτέλεσμα είναι ένας μορφισμός με σκοτεινό μαύρο χρώμα και κατάλευκη κοιλιά.
Μια εξαιρετική επιλογή για όσους τους αρέσουν τα σκούρα χρώματα…
Πρόκειται για συνεπικρατές γονίδιο.

15)Super Pastel: Το super pastel είναι o ομόζυγος μορφισμός του γονιδίου pastel.
super pastelΈχει σημάδια της έντονου κίτρινου,συνήθως συνοδευόμενα από ένα καθαρό σχέδιο.
Ένα ακόμα πολύ “χτυπητό” χαρακτηριστικό του super pastel είναι το μοτίβο του που σε πολλά σημεία είναι πιο ξεθωρισμένο,έχοντας ένα λευκό απαλό χρώμα.
Ένας πολύ όμορφος μορφισμός για κάποιον που θέλει κάτι πιο εντυπωσιακό(αλλά και πιο ακριβό) από το απλό pastel.

 
16)Pastel Vanilla: Πρόκειται για συνδυασμό των συνεπικρατών γονιδίων pastel και vanilla.
pastel vanillaΜε την πρώτη ματιά μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο συγκεκριμένος μορφισμός διαθέτει το έντονο κίτρινο το οποίο διαθέτουν συνήθως τα pastel γονίδια,σε συνδυασμό με ένα πιο “συμμαζεμένο” και διαφορετικό μοτίβο από αυτό που έχει το pastel και το vanilla.
Eπίσης μπορεί να παρατηρηθεί μια αύξηση του κίτρινου σε διάφορα σημεία του μαύροι μοτίβου της ράχης,όπως και στην περιοχή του κεφαλιού.
Ένας πολύ όμορφος συνδυασμός για όσους τους αρέσουν τα έντονα κίτρινα χρώμματα.