B.A.R.F και κροκέτα ποτέ μαζί

B.A.R.F και κροκέτα ποτέ μαζί

Γιατί δεν πρέπει να σιτίζουμε τον σκύλο μας με κροκέτες και ομωφαγική διατροφή συγχρόνως

Εδώ βρίσκεται μια καλή εξήγηση ως προς το γιατί ένας σκύλος δεν θα πρέπει να τρέφεται με κροκέτες και με μια ωμοφαγική δίαιτα συγχρόνως. Θα πρέπει οι κροκέτες να αναμειχθούν με την δεύτερη περίπτωση; Η σύντομη απάντηση είναι όχι,η αναλυτικότερη ακολουθεί παρακάτω.

Σε έναν τέλειο κόσμο,κανένα σκυλί δεν θα ‘πρεπε να τρώει υδατάνθρακες γεμάτους σάκχαρα και με λιγότερα ένζυμα με την μορφή μιας ανεπαρκούς θρεπτικά κροκέτας. Θα έτρωγαν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά,βουτηγμένες στην υγρασία,ολόκληρα θηράματα όπως ελάφια,κουνέλια και φασιανούς ή ωμά οστά με κρέας επάνω τους.

Οι κροκέτες(όλες τους) περιέχουν υδατάνθρακες,είτε με τη μορφή σπόρων (σιτάρι, ρύζι, αλεύρι βρώμης κ.λπ.),είτε με άμυλα(πατάτα,μπιζέλι).

Σύμφωνα με την “εγγυημένη ανάλυση” της ORIJEN,περιέχουν κατ ‘ανώτατο όριο τουλάχιστον 22% σε υδατάνθρακες. Μιας και η ORIJEN θεωρείται “premium” μάρκα,νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότερες κροκέτες στην αγορά περιέχουν τουλάχιστον 25% σε υδατάνθρακες.

Από το βιβλίο Dogs and Carbohydrate γνωρίζουμε ότι “Δεν υπάρχει καμία γνωστή ελάχιστη διατροφική ανάγκη για υδατάνθρακες για το σκύλο ή τη γάτα.Με βάση τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι πιθανόν ότι οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να ζήσουν χωρίς υδατάνθρακες,αν η δίαιτα τους αποτελείται από αρκετό λίπος ή πρωτεΐνη(οστά με ωμό κρέας),από τα οποία προέρχεται και η μεταβολική απαίτηση για γλυκόζη.”

Απόσπασμα από το The Waltham Book of Dog & Cat Nutrition,2η έκδοση(1988). “Το πεπτικό σύστημα των σκυλιών έχει περιορισμένη λειτουργικότητα για δίαιτες υψηλές σε σπόρους,κάτι το οποίο οφείλεται στην εξέλιξή τους που περιλαμβάνει δίαιτες με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες” – (Clarke et al. 1990,Kronfeld 1973, Sprouse et al. 1987, White et al. 1993.) και από το βιβλίο του δόκτορα Tom Lonsdale Raw Meaty Bones Promote Health,το οποίο γράφει “οι σκύλοι έχουν μικρή ανάγκη για υδατάνθρακες και οι γάτες καμία απολύτως ανάγκη”.

Συνεπώς, αυτά τα είδη παράγουν χαμηλά επίπεδα πεπτικών ενζύμων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο. Έτσι η ανάμειξη κροκέτας με ωμά φαγητά,ή ακόμα και η σίτιση με κροκέτες αποκλειστικά,δεν φαίνεται να είναι καλή ιδέα.

Κάποιοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην θέλετε να ταΐσετε κροκέτες μαζί με ωμές τροφές είναι ότι το πεπτικό σύστημα ενός σκύλου είναι μικρό(σε σύγκριση με παμφάγους και φυτοφάγους οργανισμούς) και έχει σχεδιαστεί για τη πέψη ωμού κρέατος και οστών.

Ένα μικρό πεπτικό σύστημα μαζί με ένα πολύ όξινο στομάχι σημαίνει ότι δυνητικά κι επιβλαβή βακτήρια(σαλμονέλα & e. coli) και άλλα μικρόβια έχουν λίγο χρόνο να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιαστούν ώστε να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο σκυλί.
Ένας μεγάλος πεπτικός σωλήνας,όπως εκείνοι που βρίσκονται σε παμφάγα και φυτοφάγα ζώα,απαιτείται για τη ζύμωση και την πέψη των υδατανθράκων. Φαίνεται λογικό ότι μιας και οι υδατανθρακούχες κροκέτες δεν περιέχουν ζωντανά ένζυμα για να βοηθήσουν στην πέψη,η πέψη θα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με ένα αυστηρά ωμό,όπως και ότι η πέψη των κροκετών θα απαιτεί περισσότερο χρόνο.
Η βραδύτερη κινητικότητα των κροκετών μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα του σκύλου,θα αυξήσει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι παθογόνοι οργανισμοί θα μπορέσουν να αναπτυχθούν στην γαστρεντερική οδού του σκύλου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο κάποιας νόσου.

Είναι επίσης λογικό ότι όταν ένας σκύλος τρώει κροκέτες,το πάγκρεας του πρέπει να “εργαστεί” σκληρότερα προκειμένου να παράγει περισσότερα πεπτικά ένζυμα για την πέψη των υπερβολικών υδατανθράκων που περιέχονται στις κροκέτες,κάτι που ίσως οδηγήσει σε διαβήτη ή παγκρεατική ανεπάρκεια αργότερα στη ζωή του σκύλου.

“Τρόφιμα τα οποία χωνεύονται αργά ή είναι δύσκολα στην χώνεψη,είναι επιζήμια για το έντερο”,από το βιβλίο  Raw Meaty Bones Promote Health.       

“Η βλάβη μπορεί να προκληθεί από την άμεση φυσική ή χημική δράση των τροφίμων στο έντερο.Συνήθως η ζημιά οφείλεται στην αλλαγή του μόνιμου πληθυσμού των βακτηρίων,ως αποτέλεσμα της κακή πέψη του τροφίμου.Τα επιβλαβή βακτήρια και οι τοξίνες τους επηρεάζουν την επένδυση του εντέρου και αν απορροφηθούν και στην κυκλοφορία του αίματος,αυτό θα είναι επιβλαβές και για τα υπόλοιπα όργανα.Με την αύξηση των επιβλαβών βακτηρίων υπάρχει μια αντίστοιχη μείωση των χρήσιμων βακτηρίων”,από το βιβλίο Raw Meaty Bones Promote Health.

Aπό την Jytte Smith

Μετάφραση feeders.gr