Τύποι μασάζ για σκύλους

Τύποι μασάζ για σκύλους

Υπάρχουν πολλά είδη μασάζ για σκύλους που μπορούν να γίνουν στο σπίτι. Αυτές οι βασικές τεχνικές μασάζ μπορεί να πραγματοποιούνται ως μια καθημερινή ρουτίνα,επειδή είναι εύκολες και απαιτούν μόνο ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Παρακάτω θα επικεντρωθούμε στους τέσσερις βασικούς τύπους μασάζ για σκύλους:

1)Καθημερινό μασάζ για σκύλους
2)Μασάζ για ανακούφιση από τον πόνο
3)Μασάζ για ζέσταμα – προθέρμανση
4)Κατευναστικό μασάζ
5)Καθημερινό μασάζ

Καθημερινό μασάζ για σκύλους

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που έχουν λάβει άδεια ως θεραπευτές,για ζώα συντροφιάς μπορούμε να κάνουμε καθημερινά μασάζ στον σκύλο μας για περίπου δέκα λεπτά.
Αυτό ονομάζεται “καθημερινή ρουτίνα” ή “συντήρηση”. Αυτές οι θεραπείες ήπιου μασάζ ήπια βοηθάν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο δέρμα και τους μυς και επιτρέπουν τον αερισμό του τριχώματος με την εφαρμογή πίεσης στα μέρη του σώματος όπου και γίνονται οι μαλάξεις.
Χρησιμοποιώντας την παλάμη μας για να μαλάξουμε τα μέρη του σώματος του σκύλου μας με αργό ρυθμό,επικεντρωνόμαστε στα διάφορα “στρώματα” του σώματος του,ξεκινώντας από το τρίχωμα,το δέρμα,το στρώμα λίπους και τελικά τα οστά.

Το καθημερινό μασάζ παρέχει χαλάρωση καθώς και οικειότητα και μια βαθύτερη σχέση μεταξύ του σκύλου και του ιδιοκτήτη του. Επίσης αναπτύσσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι είστε περισσότερο ενήμεροι για το σώμα του σκύλου. Αυτό σημαίνει ότι θα παρατηρήσετε την οποιαδήποτε αλλαγή στην εμφάνιση,ή την οποιαδήποτε εμφάνιση θρόμβων που κανονικά δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί.
Η έγκαιρη ανίχνευση των κακοήθων όγκων οδηγεί σε άμεση θεραπεία και καλύτερη πρόγνωση.
Μετά από μια εβδομάδα που θα κάνετε μασάζ στο σκύλο σας ένα μασάζ,θα έχετε ήδη αποκτήσει μια καλύτερη σχέση μαζί του.

Μασάζ για ανακούφιση από τον πόνο

Τα σκυλιά,ειδικά εκείνα που είναι προχωρημένης ηλικίας,βιώνουν πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία τους ή σε ήπιους τραυματισμούς μετά από μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Με την χρήση μασάζ λοιπόν μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου. Το μασάζ μπορεί να ξεκινήσει θερμαίνοντας την πληγείσα περιοχή.
Αυτό μπορεί να γίνει χαιδεύοντας απαλά το συγκεκριμένο σημείο. Οι πιέσεις θα πρέπει να γίνουν τοποθετώντας το χέρι σας πάνω από στην συγκεκριμένη περιοχή και ξεκινώντας τις μαλάξεις.

Να θυμάστε: Ο πόνος στις αρθρώσεις και τους μυες στα σκυλιά μπορεί να είναι διαφορετικός από ότι στους ανθρώπους. Μην κάνετε κάτι το οποίο θα κάνατε στο σπίτι. Οι ζεστές κομπρέσες,ακόμη και αν νομίζετε ότι δεν είναι αρκετά ζεστές για να τραυματίσουν το δέρμα του σκύλου,μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσουν εγκαύματα στο κατοικίδιο σας.

Αν νομίζετε ότι ο πόνος είναι σοβαρός συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Υπάρχουν πολυάριθμοι τραυματισμοί με διάφορα επίπεδα πόνου,που μπορεί αρχικά να δώσουν την εντύπωση ενός απλού μώλωπα ενώ στην πραγματικότητα να είναι κάποιο σοβαρό κάταγμα. Η ήπια πίεση είναι πολύ σημαντική για την παροχή μασάζ που προορίζεται για την ανακούφιση του πόνου. Επίσης,μην χρησιμοποιήτε ποτέ πλήρη ισχύ κόντρα σε κάποιο κόκαλο,ακόμα και αν είστε 100% σίγουροι ότι δεν έχει σπάσει.

Μασάζ για ζέσταμα – προθέρμανση

Ένα μασάζ για ζέσταμα είναι ιδανικό για την δραστηριότητα των κατοικίδιων σας πριν από μια πεζοπορία ή κάποια παρόμοια δραστηριότητα. Έτσι ενεργοποιούνται οι μύες και τα οστά του,καθώς βελτιώνεται και η διάθεση και η ζωντάνια του για να αποδώσει τα μέγιστα στην δραστηριότητα του.
Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους που προετοιμάζονται για μια συγκεκριμένη ρουτίνα άσκησης,με διατάσεις,διασκελισμό και μαλάξεις στα άκρα,το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τους σκύλους.
Έτσι γίνετε πρόληψη των τραυματισμών,καθώς το σώμα είναι σε ετοιμότητα για να εκτελέσει μια συγκεκριμένη ρουτίνα.

Κατά την εκτέλεση του,ξεκινήστε με χάδια σε όλο το σώμα του σκύλου σας. Στη συνέχεια,τρίψτε τις μεγάλες μυϊκές ομάδες,ιδίως εκείνες στο λαιμό,τα πόδια,τους ώμους,τους μηρούς και τους γλουτούς, καθώς αυτές οι ομάδες μυών είναι και αυτές που εμπλέκονται κατά πολύ σε όλα τα επίπεδα άσκησης. Οι μύες θα πρέπει να αρθούν και να πιεστούν απαλά. Οι τεχνικές μαλάξεων είναι πολύ αποτελεσματικές για την προθέρμανση. Κάθε άκρη πρέπει να συμπιεστεί ελαφρά για να έχουμε καλύτερη κυκλοφορία.
Το μασάζ μπορεί να ολοκληρωθεί με χάδια,όμοια με αυτά που είχατε εφαρμόσει στην αρχή.

Κατευναστικό μασάζ

Αυτή η τεχνική μασάζ βοηθάει τα ταραγμένα σκυλιά να ηρεμήσουν. Πιστεύεται ότι αυτή η μέθοδος είναι περισσότερο αποτελεσματική για τα σκυλιά που έχουν βιώσει κάποιο ψυχικό τραύμα και είναι πολύ ευαίσθητα σε αιφνίδιες κινήσεις ή αλλαγές στο περιβάλλον τους. Αυτές οι τραυματικές εμπειρίες μπορεί να κυμαίνονται από σωματική κακοποίηση μέχρι και τον τρόμο που μπορεί να προκληθεί σε έναν σκύλο από έναν κεραυνό κατά την διάρκεια μιας βροχής. Ο σκύλος κλαψουρίζει επειδή αισθάνεται φοβισμένος.

Το κατευναστικό μασάζ είναι εκείνο που συχνά παρέχεται από ειδικούς θεραπευτές,ειδικά για τις περιπτώσεις στις οποίες το τραύμα είναι αρκετά σοβαρό και απαιτεί μια πιο συστηματική μέθοδο μασάζ.
Αυτή η τεχνική μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στο σπίτι,ειδικά για τις ηπιότερες περιπτώσεις που θα απαιτήσει μόνο την παρέμβαση του “γονέα” του κατοικιδίου.
Κατά την παροχή του μασάζ,θα πρέπει να τοποθετήσετε την παλάμη σας πάνω από το κεφάλι του σκύλου σας. Στη συνέχεια κάντε απαλά περάσματα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης προς το τέλος του κόκκυγα Αυτό θα πρέπει να πραγματοποιείται με αργό ρυθμό,επειδή στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω αναταραχή.

Να θυμάστε: Είναι πολύ σημαντικό να μην εφαρμόσετε πάρα πολύ πίεση όταν εκτελείτε ένα κατευναστικό μασάζ. Η αυξημένη πίεση μπορεί συχνά να οδηγήσει σε τραυματισμό. Η ανοχή της πίεσης σε ένα σκύλο είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από το δικό μας.