Τροφή για χελώνες


Τροφή για χελώνες, τροφή για υδρόβιες χελώνες, τι ταΐζουμε τις χελώνες, τροφή για yellow bellied turtle, τροφή για red ear slider

yellow-bellied-slider-turtle-for-saleΟι υδρόβιες χελώνες (Yellow bellied turtle & Red ear slider) είναι παμφάγα ζώα. Η ποικιλία στη διατροφή τους είναι το κλειδί για μια υγιέστατη χελώνα.

Μέχρι να φτάσουν στην ενηλικίωση πρέπει να τρέφονται περισσότερο με ζωική τροφή και λιγότερο φυτική ενώ όταν ενηλικιωθούν τους προσφέρουμε λιγότερη ζωικής και περισσότερο φυτικής προέλευσης τροφή. Οι ανήλικες ταΐζονται καθημερινώς ενώ όταν είναι ενήλικες μέρες παρά μέρα.

ξηρα τροφή για υδρόβιες χελώνες

Σαν βασική διατροφή η οποία όμως δεν πρέπει να ξεπερνάει το 40% της συνολικής της τροφής είναι το φυσικό μείγμα τροφής ή/και τα στικς.

Ξηρά τροφή ζωικής προέλευσης είναι για τα μικρά χελώνακια τα bloodworms και τα tubifex. Για μεσαίου μέγεθος και μεγαλύτερες χελώνες εξαιρετικά πλούσια τροφή είναι οι αποξηραμένοι μεταξοσκώληκες, ενώ μια συνηθισμένη τροφή είναι οι αποξηραμένες γαρίδες, η οποία δεν πρέπει να ταΐζεται πολύ συχνά.

Κορυφαίες τροφές που μπορούμε να δίνουμε στις χελώνες είναι ζωντανά έντομα. Θρεπτικά είναι πολύ πλούσιες και πρέπει να δίνονται όσο το δυνατό συχνότερα. Αναλόγως το μέγεθος της χελώνας πρέπει να δίνεται και η αντίστοιχη τροφή. Οι οποίες με σύντομη περιγραφή είναι οι παρακάτω:

Σαλιγκάρια : Μπορούν να ταϊστούν ολόκληρα με το κέλυφος.

γεωσκώληκες nightcrawler

Γεωσκώληκες : Τροφή που τρώει πολύ συχνά η νεροχελώνα στη φύση. Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και με ελάχιστα λιπαρά. Σε μικρότερο μέγεθος είναι τα Red Worms και σε μεγαλύτεροτα Nightcrawlers.

Γρύλοι / crickets : Πολύ καλή τροφή , την οποία δεν μπορείτε να διατηρήσετε όμως για πολλές μέρες.

Ακρίδες / grasshopers : Ένα καταπληκτικό γεύμα. Gut load με πράσινη σαλάτα. Ως μεγάλο feeder θα πρέπει να ταΐζεται μόνο σε ενήλικες.

Προνύμφες εντόμων

  • Αλευροσκούληκο / mealworm : Εύκολη και αρκετά οικονομική τροφή. Είναι πολύ εύκολα στο gut loading με φρούτα και λαχανικά. Περιστασιακό τάισμα με τα αλευροσκούληκα γιατί ο εξωσκελετός τους περιέχει χιτίνη η οποία είναι δυσκολοχώνευτη και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.
  • Μελοσκούληκα / κηροσκούληκο / waxworm : Θρεπτικά και εύκολα στη συντήρηση. Επειδή έχουν μεγαλύτερα ποσοστά σε λίπος, πρέπει να ταΐζονται μόνο ως κέρασμα και για ποικιλία.
  • Phoenix worms / Black soldiers fly : Μικρό προς μεσαίο μέγεθος τροφής. Πολύ μαλακό και ευκολοχώνευτο. Έχει τέλεια ισορροπία ασβεστίου και φωσφόρου χωρίς να χρειάζεται προσθήκη συμπληρώματος ασβεστίου.
  •  Pachnoda Butana | Dola’s worm : Μεγάλο feeder για ενήλικες χελώνες. Φτάνει τα 5 εκατοστά και έχει πολύ κρέας. Προσοχή στο δυνατό του δάγκωμα, να συνθλίβονται τα σαγόνια πριν προσφερθεί στο ερπετό.

Κατσαρίδες : Η πιο εύκολη τροφή στη συντήρηση και στη δημιουργία αποικίας. Δεν μεταμορφώνονται ούτε σε σκαθάρια ούτε σε μύγες και ζουν 1-2 χρόνια. Αναλόγως της ηλικίας και του είδος τους υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, οπότε πάντα θα υπάρχει μέγεθος κατάλληλο για το μέγεθος της χελώνας.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να ταΐζουμε τη χελώνα με φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Φυτική πρωτεΐνη για τη χελώνα μπορούμε να προσφέρουμε με λαχανικά όπως χόρτα, κόκκινο και πράσινο μαρούλι, πικραλίδα, καρότο, αντίδι, κολοκυθάκι, μπάμιες και με μέτρο πράσινα φασόλια και  ντομάτα. Αποφεύγουμε το σπανάκι. Επίσης μπορούμε να ταΐσουμε με φρούτα όπως σύκο, σταφύλι, βατόμουρο και με μέτρο μπανάνα, φράουλα, μήλο και εσπεριδοειδή.

συμπλήρωμα ασβεστίουΣυμπληρώματα τροφής είναι αναγκαία για να έχουμε υγιή την χελώνα μας. Προσφέρονται πασπαλίζοντας τα ελαφρώς πάνω στη τροφή.

 

Δείτε το άρθρο ΅Care sheet για χελώνες΅