Σκύλος και πρωτεΐνη – Πρωτεϊνική διατροφή

Σκύλος και πρωτεΐνη – Πρωτεϊνική διατροφή

Οι πρωτεϊνικές απαιτήσεις των σκύλων είναι μια σημαντική και συχνά παρεξηγημένη πτυχή της διατροφής για κατοικίδια ζώα. Το ρητό «Είστε αυτό που τρώτε»,είναι ένα ρητό που όλοι έχουμε ακούσει και έχει σίγουρα κάποια αλήθεια μέσα του.

Κάθε υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου με τον οποίο έχω μιλήσει νοιάζεται για την παροχή μιας πραγματικά υψηλής σε ποιότητα διατροφής. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων φαίνεται να μην συμφωνούν ως προς το ποια τρόφιμα είναι “τα καλύτερα”.
Ένα μεγάλο μέρος της διαφωνίας σχετικά με “τα καλύτερα” τρόφιμα είναι συχνά διφορούμενο,μυστηριώδες και μερικές φορές ανακριβές ως προς τις πληροφορίες που αφορούν την ουσία που ονομάζουμε πρωτεΐνη.

Ας δούμε τα γεγονότα της σημασίας της πρωτεΐνης στη διατροφή του σκύλου. Τότε μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα ποια τρόφιμα θα ήταν “τα καλύτερα” για το δικό μας σκύλο.
Σε αντίθεση με τα αιλουροειδή,τα σκυλιά έχουν ταξινομηθεί ως παμφάγα. Μπορούν να επιβιώσουν με μια διατροφή φυτικής ή ζωικής προέλευσης,αν είναι ισορροπημένη και με ποικιλία.
Αλλά για να ευδοκιμήσουν και όχι απλώς να επιβιώσουν,τα σκυλιά θα πρέπει να έχουν μια πηγή ζωικής πρωτεΐνης – κρέας! – στη διατροφή τους.

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ επιβίωσης και ανάπτυξης! Η φύση “έφτιαξε” τους κανόνες της βιοχημείας και της διατροφής και εμείς οι θνητοί δεν έχουν καμία εξουσία στο να προσπαθήσουμε να κάμψουμε τους κανόνες αυτούς. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν πραγματικά επαρκείς χορτοφαγικές διατροφές για τις γάτες.
Για το λόγο αυτό τα σκυλιά ευδοκιμούν σε δίαιτες που έχουν ως βάση το κρέας.

Κάθε μέρα βλέπω στην πράξη σκύλους που δεν ευδοκιμούν λόγω του ότι οι κανόνες της φύσης δεν τηρούνται.

Υπέρβαρα σκυλιά,σκυλιά με κνησμό,σκυλιά με χοντρό και εύθραυστο τρίχωμα,σκυλιά με δερματικά προβλήματα,σκυλιά με χαμηλά επίπεδα ενέργειας και αντίστασης στις λοιμώξεις – κατά 95 τοις εκατό αυτά τα σκυλιά καταναλώνουν δίαιτες χαμηλές σε ιστούς ζωικής προέλευσης και με υψηλή περιεκτικότητα σε προϊόντα σιτηρών.
Φθηνές δίαιτες δηλαδή που βασίζονται στο καλαμπόκι και μερικά από τα χειρότερα συστατικά.

Τροφές ζωικής προέλευσης

υποπροϊόντα κρέατος:

καρδιά,συκώτι,σπλήνα,έντερα, αίμα, νεφρά, αμνός, μοσχάρι, ψάρι, σολωμός,  πουλερικά, τυροκομικά προιόντα

Τροφές φυτικής προέλευσης

σπόροι(καλαμπόκι,σιτάρι,ρύζι,κριθάρι,σόγια,βρώμη), ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά, βολβοί
άπεπτα μέρη από την κυτταρίνη των φυτών(π.χ. κέλυφη φυστικιού)

Τα σκυλιά χρειάζονται κρέας!
Τα σκυλιά ευδοκιμούν σε δίαιτες με βάση το κρέας(Προσοχή: μια διατροφή με βάση ΜΟΝΟ το κρέας είναι πολύ επικίνδυνη!).
Τα σκυλιά μπορούν και να αφομοιώσουν δημητριακά όπως το καλαμπόκι,το κριθάρι,την βρώμη,το σιτάρι και το σογιάλευρο. Να θυμάστε όμως ότι οι σπόροι προσφέρουν κυρίως υδατάνθρακες και μόνο περιορισμένο αμινοξύ(πρωτεΐνη).
Η επιπλέον πρόσληψη υδατανθράκων,η οποία υπερβαίνει τις άμεσες ανάγκες του σκύλου(που συμβαίνει συχνά με διατροφές με βάση τα σιτηρά) έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενζύμων που αποθηκεύουν τους επιπλέον υδατάνθρακες(ζάχαρη) ως λίπος.
Αντίθετα αν δοθεί επιπλέον πρωτεΐνη και αποβληθεί μέσω των νεφρών τότε ΔΕΝ αποθηκεύεται ως λίπος. Γνωρίζοντας το αυτό,τι πιστεύετε ότι θα ταίριαζε ως “δίαιτα απώλειας βάρους” σε ένα σκυλί…μία με δημητριακά ως κύριο συστατικό ή μία με μια πηγή κρέατος πλούσια σε πρωτεΐνες,ως το κύριο συστατικό;

Ξέρω τι σκέφτεστε: πάρα πολύ πρωτεΐνη,νεφρική βλάβη κ.τ.λ. Η πολύ πρώιμη έρευνα που “σημάδεψε” την πρωτεΐνη ως αιτία νεφρικής ανεπάρκειας σε σκύλους δεν είχε ακόμη γίνει σε σκυλιά!
Έγινε σε ποντίκια που τρέφονταν με μια αφύσικη – για ένα τρωκτικό -διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Οι αρουραίοι έχουν δυσκολία στην απέκκριση περίσσειας πρωτεΐνης στην διατροφή τους,επειδή είναι στην ουσία φυτοφάγοι και όχι κρεατοφάγοι.

Τα σκυλιά είναι σε θέση να ανεχθούν δίαιτες με επίπεδα πρωτεΐνης μεγαλύτερα του 30 τοις εκατό.
Τα σκυλιά είναι κρεατοφάγοι?
Έτσι τα έκανε η φύση!
Οι αρουραίοι δεν είναι…
Έτσι,μερικές από τις πρώτες έρευνες σε αρουραίους θεωρήθηκαν σωστές και για τα σκυλιά…και ο μύθος του «πάρα πολύ πρωτεΐνη στην διατροφή ενός σκυλιού προκαλεί νεφρική βλάβη» ξεκίνησε.
Και ακριβώς όπως κάθε φαινομενικά έγκυρη φήμη ή ισχυρισμός,μόλις πρόσφατα αποδείχτηκε ότι είναι κάτι το αναληθές.
Εδώ είναι μόνο μία από τις πολλές αναφορές που πρόσφατα έχουν εμφανιστεί και υποστηρίζουν την έλλειψη στοιχείων στο ότι η μείωση του επιπέδου της πρωτεΐνης σε ένα τρόφιμο βοηθά στην προστασία των νεφρών:

 «…ο περιορισμός της πρόσληψης πρωτεϊνών δεν μεταβάλλει την ανάπτυξη νεφρικών βλαβών ούτε διατηρεί τη νεφρική λειτουργία. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα εύσημα(την έρευνα), οι συγγραφείς δεν συστήνουν τη μείωση της διατροφικής πρωτεΐνης στους σκύλους με νεφρική νόσο ή μειωμένη νεφρική λειτουργία.”
Kirk Veterinary XIII,Πρακτική για μικρά ζώα,σελίδα 861,γραμμένο από τους FINCO,Brown,Barsanti και Bartges

Πιστεύουν ωστόσο,ότι όταν το επίπεδο αζώτου της ουρίας του αίματος(BUN) φθάσει στο 75(το οποίο είναι πολύ υψηλό),ορισμένοι περιορισμοί της πρόσληψης πρωτεϊνών θεωρούνται ευεργετικοί στις επιδράσεις τους και δεν σχετίζονται με την λειτουργία των νεφρών.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι τα επίπεδα του φωσφόρου στο αίμα μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας των σκύλων με κίνδυνο στη λειτουργία των νεφρών.
Εδώ είναι ένα άλλο γνωμοδότησης: «Ο σκύλος μπορεί να χωνέψει μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών,ιδιαίτερα εκείνων που είναι ζωικής προέλευσης»,δήλωσε ο καθηγητής Dominique Grandjean DVM, Ph.D.,κατά το τέταρτο ετήσιο διεθνές συμπόσιο για σκύλους ελκήθρων.

Η εδώ και τριάντα χρόνια έρευνα του δόκτορα David S. Kronfeld εξηγεί την εξελικτική ανάγκη για τους κύινες να έχουν υψηλές πηγές πρωτεΐνης,όπως αυτές που υπάρχουν σε ζωικούς ιστούς.
Το κρέας (μυϊκός ιστός), τα όργανα όπως το ήπαρ,τα νεφρά,η σπλήνα και η καρδιά είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε πολύπλοκα μόρια που ονομάζονται αμινοξέα και καταλήγουν να γίνουν πρωτεΐνη.

Υπάρχουν 22 αμινοξέα που συμμετέχουν στον μεταβολισμό του σκύλου και από αυτά τα 10 που απαιτούντε πρέπει να παρέχονται από τη διατροφή.
Τα άλλα 12 μπορούν να κατασκευαστούν στο εσωτερικό του ήπατος του σκύλου.
Τα σιτηρά τείνουν να είναι καλύτερες πηγές υδατανθράκων,μια γρήγορη πηγή ενέργειας δηλαδή ενώ οι ιστοί ζωικής προέλευσης είναι πιο εύπεπτοι και έχουν μια πιο ολοκληρωμένη σειρά αμινοξέων από ό, τι τα δημητριακά.

Τα κρέατα και τα παραπροϊόντα τους (ιστοί από αίμα και όργανα χωρίς υπολείμματα από τρίχες,νύχια και δόντια) έχουν εξαιρετικά υψηλής ποιότητας πηγές πρωτεϊνών. Ακριβώς,τα παραπροϊόντα του κρέατος είναι εξαιρετικές τροφές για σκύλους. Τα υποπροϊόντα δεν περιέχουν αποφάγια,παλιά περιλαίμια για ψύλλους,βενζίνη ή μέρη μηχανής. Θα πρέπει όλοι μας να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι πραγματικά τα υποπροϊόντα.

“Αλλά η πάρα πολύ πρωτεΐνη κάνει κακό,έτσι δεν είναι;” ρωτάτε.
Κάντε τη δική σας έρευνα στους διάφορους ειδικούς διατροφής και θα βρείτε ότι:
Δεν υπάρχει γενική συμφωνία μεταξύ των διατροφολόγων και των εμπειρογνωμόνων σχετικά με το τι συνιστάτε ως «πάρα πολύ» για τις πρωτεϊνες που πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή του σκύλου.
Η έρευνα δείχνει ότι τα σκυλιά έχουν μια υψηλή ικανότητα πέψης απέναντι σε δίαιτες που περιέχουν περισσότερο από τριάντα τοις εκατό πρωτεΐνη(δηλαδή το ξηρό βάρος χωρίς να υπάρχει υγρασία στην τροφή). Η ξηρά τροφή για σκύλους έχει συνήθως 10 τοις εκατό υγρασία και οι κονσερβοποιημένες τροφές περίπου 74 τοις εκατό.
Εάν ένας σκύλος αφεθεί να πιάσει θηράματα για να επιβιώσει,όπως τα άγρια σκυλιά,τότε οι διατροφή του θα έχει ακόμη υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από τις διαθέσιμες τροφές του εμπορίου. 

Σκεφτείτε το…έχετε δει ποτέ ένα αδέσποτο σκυλί να βόσκει σε ένα χωράφι με καλαμπόκια ή φασόλια για να κατευνάσει την πείνα του;
Η φύση έχει δημιουργήσει μια μηχανή κατανάλωσης κρέατος στην μορφή του σκύλου και κάθε μέρα στην πράξη βλέπω τα οφέλη για την υγεία που εμφανίζονται από μια διατροφή με βάση το κρέας.

“Αλλά τι γίνεται με ένα υπερήλικο κατοικίδιο ζώο;” μπορεί να αναρωτηθείτε.
“Αυτό που ήξερα είναι ότι η υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτα είναι κακή για τα νεφρά ενός ηλικιωμένου σκύλου,ακόμα και κτηνίατρος μου το λέει.”
Αυτό που οι ερευνητές έχουν αποδείξει είναι το εξής: σε σκύλους που έχουν πραγματικά νεφρική βλάβη ή δυσλειτουργία(ανεξάρτητα από την ηλικία τους) και έχουν ένα επίπεδο BUN μεγαλύτερο του 75, η περιορισμένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να είναι ευεργετική,αλλά όχι λόγω της οποιασδήποτε δυσμενής επίπτωσης στα νεφρά. Η πρωτεΐνη που λαμβάνουν αυτά τα εξασθενημένα σκυλιά πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας(αυγά,πουλερικά,κρέας). Από την άλλη,τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης σε ένα τρόφιμο δεν προκαλούν βλάβη στα νεφρά ενός υγιούς σκύλου ή γάτας!

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για ένα γηραιότερο σκυλί;
Σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιορίζουμε την διατροφή με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες στα υπερήλικα σκυλιά μόνο και μόνο επειδή είναι υπερήλικα. Υπάρχει ακόμη και κάποια έγκυρη έρευνα που δείχνει ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά μπορεί να χρειαστούν ένα μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης στην διατροφή τους από αυτό που απαιτείται κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας.
Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για μας,γιατί τα σκυλιά έχουν εξελιχθεί σε κρεατοφάγους.
Οι δίαιτες σιτηρών για σκυλιά δεν υπήρχαν μέχρι πριν από εβδομήντα χρόνια,μέχρι εμείς οι άνθρωποι για λόγους άνεσης,απλότητας και οικονομίας τις δημιουργήσαμε.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών δεν προκαλεί βλάβη στα νεφρά σε υγιείς σκύλους και γάτες κάθε ηλικίας. Έτσι ό,τι κι αν έχετε επιλέξει ως “την καλύτερη” διατροφή για το σκυλί σας,βεβαιωθείτε ότι η πηγή ζωικού ιστού είναι πρώτη στον κατάλογο των συστατικών.

Το γηραιότερο σκυλί σας ή η γάτα σας θα πρέπει(εάν η νεφρική λειτουργία του είναι φυσιολογική) να λαμβάνει τα οφέλη μιας διατροφής με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.

Πρωτεΐνες και υπερκινητικότητα

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων έχουμε ακούσει αυτό: “υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτα ισούται με υπερκινητικότητα.”

Έχω μελετήσει την διατροφική λογοτεχνία σχετικά με αυτόν τον μύθο και πουθενά δεν μπόρεσα να βρω καμία επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει αυτόν τον αβάσιμο ισχυρισμό.
Δεν υπάρχουν βιοχημικοί ή διατροφικοί παράγοντες που μπορούν να κάνουν αυτήν την υπόθεση αξιόπιστη.

Η υπερκινητικότητα στα σκυλιά έχει πολλές πιθανές αιτίες,συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης αλλά μια σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων της πρωτεΐνης στη διατροφή και της υπερκινητικότητα του σκύλου δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Άκουσα έναν “ειδικό” κάποτε που είπε ότι η Purina Hi Pro προκαλούσε υπερκινητικότητα στους σκύλους και ότι το είχε δει να συμβαίνει.
Πολύ ευγενικά του επεσήμανα ότι η Purina Hi Pro στην πραγματικότητα δεν είναι υψηλή σε πρωτεΐνες…και όμως ο μύθος συνεχίζεται.

Σιτήστε το σκυλί σας με μια υψηλής ποιότητας διατροφή βασισμένη στο κρέας και το σκυλί σας θα ευδοκιμήσει.
Μην φοβάστε την διατροφή με πρωτεϊνες.

 

Εστιάζοντας στην πρωτεΐνική διατροφή
Από τον T.J.Dunn,Jr.,κτηνίατρο

(το κείμενο μεταφράστηκε από τη feeders.gr από το πρωτότυπο κείμενο)