Σκύλοι, φαντάσματα και το υπερφυσικό

Σκύλοι, φαντάσματα και το υπερφυσικό 

σκυλος ουρλιαχτοΜπορούν τα σκυλιά αντιληφθούν το υπερφυσικό;

Είτε πρόκειται για δοξασία είτε για πραγματικότητα, πολλοί από εμάς θέλουν να πιστεύουν ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν ανεξήγητες ή αόρατες παρουσίες, καθοδηγούμενα από μια έκτη “σκυλίσια” αίσθηση.

Είναι συναρπαστικό και παρήγορο το να σκεφτούμε ότι το αγαπημένο μας σκυλί μπορεί να αισθανθεί έναν αποθανόντα συγγενή ή φίλο.

Κι όμως υπάρχουν κάποιες ανέκδοτες αλλά ισχυρές πληροφορίες για την αντίληψη των σκυλιών.Στο βιβλίο του 2009 «Ουρές στην μετά θάνατον ζωή» της Peggy Schmidt, εξιστορούνται πολλές ανεξήγητες ενέργειες από τα σκυλιά που φαίνεται να αλληλεπιδρούν με κάτι το αόρατο.Για σκυλος πνευματαπαράδειγμα, μια γυναίκα που ονομάζεται Del Johnsen, άφησε πίσω της επτά σκύλους και έξι γάτες όταν πέθανε.Πολυάριθμοι μάρτυρες πιστεύουν ότι εξακολουθεί να επισκέπτεται τα κατοικίδια ζώα της καθημερινά και υπάρχουν αναφορές ότι τα ζώα της ξαφνικά συγκεντρώνονται σε ένα σημείο, ότι οι γάτες της “γουργουρίζουν” από χαρά χωρίς κάποια εμφανή αιτία, τα σκυλιά ξαπλώνουν ανάσκελα σαν να επρόκειτο κάποιος να τους ξύσει την κοιλιά και  κάθονται σε στάση προσοχής και να κοιτάζοντας το κενό πριν ξεκινήσουν τις δραστηριοτητές τους.

Η Schmidt αναφέρει ότι το δικό της Τζακ Ράσελ τεριέ έχει επανειλημμένα αντιδράσει στην εμφάνιση φαντασμάτων που υπάρχουν σε κάποια τοπικά κτίρια που φημολογείται ότι είναι στοιχειωμένα.

Αλλά η λεγόμενη έκτη αίσθηση του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί απλά να είναι το αποτέλεσμα της πολύ καλής ακοής του, της εξαιρετικής όσφρησης του και της όρασης του που του επιτρέπει να ανιχνεύει μικρές κινήσεις που διαφεύγουν της προσοχής μας.

Οι αισθήσεις του σκύλου είναι καλύτερες και αρκετά πιο διαφορετικές από τις δικές μας: τα μάτια τους ανιχνεύουν πιο λεπτές κινήσεις, η αίσθηση της όσφρησης τους είναι 1.000 έως 10.000 φορές πιο ευαίσθητη από του ανθρώπου και μπορούν να ακούσουν πολύ υψηλότερες συχνότητες από αυτές που ακούει ο άνθρωπος.

Επίσης μπορούν να ακούσουν τέσσερις φορές καλύτερα από έναν άνθρωπο με φυσιολογική ακοή.

σκυλοι και υπερφυσικοΤα άγρια και κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, φάνηκε να αισθάνθηκαν το επικείμενο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, εμφανίζοντας την αγωνία τους με αλλαγές συμπεριφοράς και φωνητικές προειδοποιήσεις και είτε έτρεξαν για κάλυψη είτε αρνήθηκαν να βγούνε έξω. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούσαν να αισθανθούν τις δονήσεις και τις αλλαγές στη γη από τον επικείμενο σεισμό πολύ πριν από τους ανθρώπους.

Το αίσθημα της όσφρησης στα σκυλιά φαίνεται από την ικανότητά τους να ανιχνεύουν ορισμένες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο.

Οι σκύλοι οι οποίοι βοηθούν ανθρώπους με κινητικά/σωματικά προβλήματα είναι σε εγρήγορση για τυχόν ανεπαίσθητες αλλαγές στο σώμα και μυρωδιές, όπως και για διεσταλμένες κόρες, όλες δηλαδή τις ενδείξεις που φανερώνουν μια επικείμενη κρίση.

Αναφορικά με την έκτη αίσθηση που σύνδεεται με το υπερφυσικό ή παραφυσικό, ο ψυχολόγος κατοικιδίων Marti Miller πιστεύει ότι και τα σκυλιά και οι άνθρωποι την κατέχουν.”Απλά οι άνθρωποι θα αρνηθούν αυτό που αισθάνονται” λέει ο Miller από το Ώστιν του Τέξας.

“Τα σκυλιά δεν κρίνουμε τι συμβαίνει στο περιβάλλον, ενώ τα δικά μας μυαλά αρχίζουν να αναλύουν σκυλος βλεπει φαντασματατο τι συμβαίνει, τα σκυλιά όμως δεν το κάνουμε αυτό. Νιώθουν την αλλαγή στην βαρομετρική πίεση και μπορεί να αντιδράσουν με κίνηση, λαχάνιασμα, σιελόρροια και συναισθηματικό άγχος, ή μπορεί να μην αντιδράσουν και καθόλου. ”

Ο Miller αναφέρει ότι οι ποικίλες αντιδράσεις των σκύλων σε μια μετατόπιση στην ατμόσφαιρα ή σε έναν αναγνωρισμένο ήχο ή κίνηση μπορεί να προέρχονται από ψυχικά τους τραύματα, όπως μια δυνατή καταιγίδα, ένα τυφώνα ή ένα ανεμοστρόβιλο ή λόγο «μιας ανάμνησης που έφεραν μαζί τους σε αυτή τη ζωή με το DNA τους”.

“Για τους σκύλους το να αισθάνονται το υπερφυσικό είναι φυσικό, επειδή δεν το κρίνοον. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν αύρες ή πνεύματα, αλλά είτε δεν τα πιστεύουν είτε νομίζουν ότι αν δεν υπάρχουν, δεν θα μπορούσαν να τα δούνε”

Η σειρά του Animal Planet “The Haunted” περιλαμβάνει επεισόδια με περιπτώσεις σκυλιών που αντιδρούν στην παρουσία πνευμάτων, με τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα. Οι επιστημονικές μελέτες σε σκύλους αμφισβητούν ή επικροτούν τις ψυχικές και αισθητηριακές αντιλήψεις τους.

Στο βιβλίο του 1999 “Τα σκυλιά που ξέρουν πότε οι ιδιοκτήτες τους έρχονται σπίτι και άλλες ανεξήγητες δυνάμεις των ζώων, μια έρευνα” ο βιολόγος και συγγραφέας Rupert Sheldrake παρουσιάζει μια έρευνα πέντε ετών στις συμπεριφορές των σκύλων. Η δουλειά του βασίζεται στις εμπειρίες χιλιάδων σκύλων και των ιδιοκτητών τους, των οποίων η άφιξη στο σπίτι απροσδόκητα, δεν εξέπληξε τα κατοικίδια τους, τα οποία αντέδρασαν με ανυπομονησία.

Ο Sheldrake καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και ζώων, που βρίσκεται πέρα από τη σημερινή επιστημονική κατανόηση”.

σκυλοι προστατες φαντασματωνΌταν παρακολουθείτε το σκυλί σας κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων στο σπίτι σας, ή όταν το παίρνετε μαζί σας σε κάποια επίσκεψη, μπορεί να δείτε να έχει συγκεντρώσει την προσοχή του σε κάτι που δεν μπορείτε να δειτε ή να ακούσετε.

Μπορεί να θεωρήσετε ότι πρόκειται για άγχος ή αντίδραση σε μια άγνωστη μυρωδιά. Ή απλά ίσως, υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας επικοινωνεί με κάτι το αόρατο.

Επειδή τα σκυλιά δεν μπορούν να μιλήσουν για να προσφέρουν τις δικές τους εξηγήσεις, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

“Η απλή απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε αν τα σκυλιά βλέπουν φαντάσματα ή πνεύματα” αναφέρει ο Μίλερ.

Προσθέτει ωστόσο ότι “Αν έχετε παρατηρήσει ένα σκυλί να στέκεται στη γωνία και να γαβγίζει σε κάτι το μη ορατό, τότε υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα ότι πρόκειται για κάποια οντότητα, πνεύμα ή ενέργεια που δεν ανήκει εκεί”.

 

Ένας μακρινός θόρυβος, ένα αόρατο πνεύμα ή ένα φρεσκοκομμένο κομμάτι κρέατος;

Εσύ αποφασίζεις……..

 

ΠΗΓΗ