Σκυλιά και έννοια του χρόνου

Σκυλιά και έννοια του χρόνου

Τα σκυλιά μπορούν να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου;

daylight-saving-dog-sleepΜήπως ο σκύλος σας φαίνεται να ξέρει πότε είναι η ώρα να πάει στο πάρκο ακόμη και πριν του φορέσετε το λουρί του;
Τυγχάνει ποτέ να πιέσει το πρόσωπό του στο παράθυρο περιμένοντας να έρθετε στο σπίτι από τη δουλειά κάθε μέρα;

Για πολλούς ιδιοκτήτες σκυλιών μπορεί να φαίνεται ότι οι τελευταίοι έχουν περιέργως μια ακριβή αίσθηση του χρόνου. Αλλά οι τετράποδοι φίλοι μας ξέρουν πραγματικά τι ώρα είναι, ή έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους;

Στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε την έννοια του χρόνου από την οπτική ενός σκύλου, εμείς οι
άνθρωποι δεν μπορούμε παρά να την εξισώσουμε με τη δική μας αντίληψη του χρόνου. Αλλά αυτό είναι δύσκολο επειδή οι άνθρωποι έχουμε τη μοναδική ικανότητα να κατασκευάζουμε “τεχνητές” βαθμίδες του χρόνου, όπως το δευτερόλεπτο, το λεπτό και την ώρα. Αυτό είναι κυρίως επειδή εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε την επεισοδιακή μνήμη μας, προκειμένου να “ταξιδέψουμε” στο χρόνο, να θυμηθούμε γεγονότα του παρελθόντος και να “δούμε μπροστά” αντίστοιχα.

Είναι αυτό που πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι κάνει εμάς τους ανθρώπους μοναδικούς.

Επειδή όμως τα σκυλιά δεν αντιλαμβάνονται το χρόνο με αυτόν τον τρόπο δεν σημαίνει ότι “κολλάνε” σε μια στιγμή, όπως φαίνεται και από ένα μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας. Τα σκυλιά είναι ικανά να εκπαιδεύονται με βάση τα γεγονότα του παρελθόντος και να διδάσκονται έτσι την πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων, βάση των εμπειριών που αποκόμισαν.

Αυτό συνηγορεί υπέρ της ύπαρξης ενός είδους επεισοδιακής μνήμης που έχουν τα σκυλιά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον δόκτορα Τhommas Zentall του Πανεπιστημίου του Κεντάκι.

Η βασική διαφορά φαίνεται να είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να εντοπίσουν κάτι που συνέβη στο παρελθόν, συσχετίζοντας το με άλλα γεγονότα. Για παράδειγμα, θυμόμαστε την ημέρα του γάμου μας, καθώς και ποίοι παρευρέθηκαν, τι τραγούδια παίχτηκαν και την ευτυχία που νιώσαμε.

Τα σκυλιά, από την άλλη πλευρά, μπορούν μόνο να διακρίνουν πόσος χρόνος έχει περάσει από τότε σκυλος εννοια του χρονουπου συνέβει ένα γεγονός(π.χ. “το μπολ φαγητού μου ήταν άδειο για έξι ώρες”).

Φυσικά δεν χρειάζονται μόνο την μνήμη τους για να το καταλάβουν αυτό, ένα στομάχι που γουργουρίζει τα λέει όλα….

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι κάποια σκυλιά καταλαβαίνουν την έννοια του χρόνου με βάση τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους όταν μένουν μόνα τους και χωρίς τους ανθρώπινους συντρόφους τους για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι σκύλοι εμφανίζουν μεγαλύτερη αγάπη προς τους ιδιοκτήτες τους, αν ο αποχωρισμός διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όσο αυξάνεται ο χρόνος, το ίδιο συμβαίνει και με τον ενθουσιασμό του σκύλου. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για τους ιδιοκτήτες καθώς τα περισσότερα σκυλιά είναι ενθουσιασμένα κατά την επιστροφή του ιδιοκτήτη τους, ειδικά μετά από μακρά απουσία.

Αλλά αυτή η έρευνα είναι επίσης σημαντική επειδή δείχνει ότι τα σκυλιά είναι ικανά να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν σε διαφορετικές εκτάσεις του χρόνου.

Για τα σκυλιά που υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού, η διαφορά μεταξύ μιας και πέντε ωρών μπορεί να σημάνει τη διαφορά μεταξύ μιας ήπιας ενόχλησης και μιας σοβαρής κρίσης πανικού.

Το άγχος στους σκύλους συχνά εκφράζεται με γαυγίσματα, ουρλιαχτά, κλαψούρισμα, μάσημα αντικειμένων, σκάψιμο, ξύσιμο και ούρηση/αφόδευση σε ακατάλληλα μέρη, όσο ο ιδιοκτήτης τους βρίσκεται μακριά.

σκυλος και χρονοςΥπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσετε το κατοικίδιο ζώο σας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του άγχους του αποχωρισμού. Μπορεί να βοηθήσει αν τον βάλετε σε ένα μικρό δωμάτιο ή μια περιοχή του σπιτιού που είναι ήσυχη και ήρεμη αφού το τρέξιμο στο σπίτι μπορεί να είναι εξαντλητικό. Θα πρέπει επίσης να αφήσετε πίσω μεταχειρισμένα ενδύματα, μιας και η μυρωδιά σας είναι πιθανό να έχει μια κατευναστική επίδραση στο κατοικίδιο ζώο σας.

Δοκιμάστε επίσης να αφήσετε μερικά παιχνίδια. Μπορούν να παρέχουν μια πολυπόθητη ασχολία για το σκυλί σας, ενώ είστε μακριά.

Τα σκυλιά συχνά στρεσάρονται όταν χωρίζονται από τους αγαπημένους τους αλλά συνήθως έχουν μικρό πρόβλημα στο να αντιμετωπίσουν αυτό το άγχος.

Τα περισσότερα απλά θα κοιμηθούν.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα σκυλιά είναι εξοπλισμένα με ένα φυσικό ένστικτο για να ζήσουν τη στιγμή, παρά το γεγονός της κατανόησης της έννοιας του χρόνου.

Αυτό είναι και που τα επιτρέπει να ξεχάσουν ό, τι συνέβη χθες – είτε καλό είτε κακό – και να μην ανησυχούν για το τι θα συμβεί αύριο.

 

ΠΗΓΗ