Αλλεργίες σκύλων – Θεραπεία

Αλλεργίες σκύλων – Θεραπεία

σκυλος ξηρα τροφηΑυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τη θεραπεία των αλλεργιών στα κατοικίδια ζώα – θα συζητηθούν οι θεραπευτικές επιλογές για ατοπία, τροφικές αλλεργίες και δερματίτιδα εξ επαφής.

Περίπου το 90% των αλλεργιών στα κατοικίδια ζώα μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με τις ακόλουθες ενέργειες.

Μερικά σκυλιά μπορεί να απαιτούν μόνο ένα συμπλήρωμα λιπαρών οξέων ή μια απλή αλλαγή στη διατροφή τους για να κρατήσουν τις αλλεργίες τους υπό έλεγχο, ενώ, ορισμένα ζώα μπορεί να χρειαστεί να ενσωματώσουν αρκετές ή όλες από τις ακόλουθες επεξεργασίες για να υπάρχει αποτέλεσμα.

Θα δοθούν θεραπευτικές επιλογές και για τους τρεις τύπους αλλεργίας.

Να θυμάστε ότι πολλά ζώα μπορεί να έχουν αλλεργίες σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα και μπορεί επίσης να έχουν και τροφικές αλλεργίες αλλά και άλλες που αφορούν την ατοπία.

Ατοπία (εισπνευστική αλλεργία) :

Η ατοπία(εισπνευστική αλλεργία) είναι μακράν η πιο κοινή αιτία των αλλεργιών σε σκύλους.
Πολλά από τα κατοικίδια ζώα υποφέρουν από περιοδική και έντονη φαγούρα αρχικά, που μπορεί όμως να μετατραπεί σε ένα χρόνιο πρόβλημα στην συνέχεια.
Άλλα ζώα μπορεί να εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα και οι θεραπείες για ξηρό δέρμα, δερματικές μολύνσεις ή ψύλλους μπορεί να λύσουν το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος.

Αποφυγή:

Αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαχείρισης της ατοπίας. Ενώ μπορεί να είναι Σκύλος κοκκαλααδύνατο να εξαλειφθεί πλήρως το σύνολο των παραγόντων υποτροπής, μπορεί εντούτοις να μειωθεί με την ελάχιστη προσπάθεια από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Για να έχουμε κάποιο όφελος από τη θεραπεία αποφυγής, οι προσβεβλημένες περιοχές θα πρέπει να αναγνωρίζονται μέσω ενδοδερμική δοκιμής του δέρματος.

Η αποφυγή είναι σπάνια μια πλήρης θεραπεία από μόνη της, αλλά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Οικιακής σκόνη:
κρατήστε τα κατοικίδια ζώα έξω από την αίθουσα αρκετές ώρες, όταν κάνετε χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

Ακάρεα σκόνης:

  • Χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό κάλυμμα πάνω από το κρεβάτι του κατοικίδιου σας. Πλύνετε το κρεβάτι με πολύ ζεστό νερό
  • Μην αφήνετε τα κατοικίδια ζώα να κοιμούνται σε έπιπλα τα οποία έχουν πολύ ύφασμα (καναπέδες κ.τ.λ.)
  • Αποφύγετε τα λούτρινα παιχνίδια
  • Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα σε δωμάτια χωρίς χαλιά
  • Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό όταν έχει ζέστη

Mούχλα:

  • Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα μακρία από υπόγειους χώρους
  • Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα σε εσωτερικούς χώρους, όταν το γρασίδι είναι κουρεμένο
  • Αποφύγετε τις σκονισμένες τροφές για ζώα συντροφιάς
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τους υγραντήρες
  • Κάντε χρήση αφυγραντήρων
  • Αποφύγετε το μεγάλο αριθμό φυτών εσωτερικού χώρου

Γύρη:

  • Κρατήστε τα σκυλιά μακριά από χωράφια
  • Φροντίστε ώστε το γρασίδι σας να είναι κουρεμένο
  • Ξεπλύνετε το σκυλί σας αν έρθει σε επαφή με χλόη ή ζιζάνια του αγρού
  • Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια περιόδων όπου υπάρχει πολύ γύρη στην ατμόσφαιρα
  • Η τοπική θεραπεία αποτελείται από σαμπουάν και πλύσεις, όπως και φάρμακα για την φαγούρα και προσφέρει άμεση, αλλά βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.
  • Επίσης καλό θα ήταν τα “ατοπικά” σκυλιά να λούζονται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες με ένα υποαλλεργικό σαμπουάν. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σαμπουάν υδροκορτιζόνης όπως και σαμπουάν βρώμης.Η χρήση τους μία ή ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να ανακουφίσει ορισμένους σκύλους σε σημαντικό βαθμό.

Τα τοπικά διαλύματα που περιέχουν υδροκορτιζόνη προσφέρουν μια κάποια ανακούφιση.  Είναι τα πιο πρακτικά στη θεραπεία του κνησμού.
σκυλος περιποιησηΚρέμες και αλοιφές χρησιμοποιούνται συχνά στα πόδια και ανάμεσα στα δάκτυλα, ενώ τα σπρέι χρησιμοποιούνται για την περιοχή της κοιλιακής χώρας ή για άλλες περιοχές με λιγότερο τρίχωμα.
Τα προϊόντα αυτά δεν απορροφούνται σχεδόν καθόλου στην κυκλοφορία του αίματος και όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο δεν δημιουργούν προβλήματα που σχετίζονται με ενέσιμα ή από στόματος στεροειδή. Επιπλέον, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αλοιφές και λοσιόν.

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα με αυτά για να διασφαλιστεί ότι δεν κάνουν τη γούνα του ζώου πολύ λιπαρή.

Τα σκυλιά μπορεί να έχουν την τάση να γλύφουν αυτές τις αλοιφές, οπότε μετά την εφαρμογή τους συνίσταται να κάνετε κάποια δραστηριότητα με το κατοικίδιο ζώο σας για να το αποτρέψετε να κάνει κάτι τέτοιο.

Λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα συστήνονται εδώ και χρόνια για τη βελτίωση της ποιότητας της γούνας.
Πρόσφατα, νέα έρευνα έχει δείξει ότι είναι επίσης πολύ ωφέλιμα για τη θεραπεία των αλλεργιών σε σκύλους και γάτες. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη λιπαρών οξέων, όπως το λινολεϊκό(ωμέγα-6) και του λινολενικό(ωμέγα-3) αλλά και πολλά άλλα.

Τα λιπαρά οξέα επιδρούν στο δέρμα για να μειωθεί η ποσότητα της ισταμίνης που απελευθερώνεται αλλεργιες σκυλωνλόγο των αλλεργιών. Δεν ανταποκρίνεται κάθε κατοικίδιο ζώο στα λιπαρά οξέα.

Μερικά κατοικίδια ζώα δείχνουν βελτίωση, ενώ άλλα έχουν μια πλήρη θεραπεία και άλλα δεν δείχνουν καμία αλλαγή.

Για τα περισσότερα κατοικίδια ζώα, τα λιπαρά οξέα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά για αρκετές εβδομάδες έως και μήνες για να παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση.
Τα λιπαρά οξέα είναι πολύ ασφαλή και έχουν πολύ λίγες παρενέργειες.
Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν τα λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες με αντιισταμινικά και βιοτίνη, τα αποτελέσματά τους μπορεί να ενισχυθούν και ο αριθμός των ζώων που παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα να αυξηθεί.

Βιοτίνη

Η βιοτίνη είναι μία από τις βιταμίνες Β.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά που πάσχουν από ξηροδερμία, σμηγματόρροια και ξηρό δέρμα με αλλεργικές δερματικές διαταραχές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά όταν χορηγείται βιοτίνη σε καθημερινή βάση. Η βιοτίνη χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με τα λιπαρά οξέα για τη θεραπεία σκύλων με αλλεργίες.

Η βιοτίνη δεν είναι τοξική και δεν παρουσιάζει παρενέργειες ενώ μπορεί να χορηγηθεί με την μορφή σκόνης(καθαρή βιοτίνη δηλαδή) ή ως ένα συμπλήρωμα όπως είναι η μαγιά μπύρας που θα περιέχει κι άλλα συστατικά.

Ασπιρίνη

Μην χρησιμοποιείτε ασπιρίνη σε γάτες – εκτός και αν υπάρχει επίβλεψη από τον κτηνίατρό σας.
Η ασπιρίνη χρησιμοποιείται ευρέως σε σκύλους για τον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής από αρθρίτιδα και τραυματισμούς.
Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει με την ενόχληση που προκαλείται από έντονο κνησμό. Η ασπιρίνη φαίνεται να είναι πιο ευεργετική όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

αλλεργιες1Για τους σκύλους θα πρέπει να περιλαμβάνει κι ένα αντιόξινο και είναι καλύτερα να δίνεται μαζί με ένα πλήρες γεύμα.Δεδομένων των παραπάνω, η ασπιρίνη για τους σκύλους είναι πολύ ασφαλής με πολύ λίγες παρενέργειες ενώ μπορεί να είναι τοξική για τις γάτες.

Η συνήθης δόση είναι 10 mg ανά 4.5 κιλά σωματικού βάρους.
Χορηγείται μία ή δύο φορές την ημέρα.

Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία έχει χαρακτηριστεί ως ο “στυλοβάτης” της θεραπείας για την ατοπία.

Ενδείκνυται σε ζώα όπου είναι αδύνατη η αποφυγή των αντιγόνων, τα συμπτώματα είναι παρόντα για περισσότερο από 4 έως 6 μήνες το χρόνο και τα λιπαρά οξέα και τα αντισταμινικά δεν παρέχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ένα ζώο πρέπει να υποβάλλεται σε ενδοδερμική δοκιμή του δέρματος πριν από την ανοσοθεραπεία.

Αφού τα αντιγόνα στα οποία το ζώο είναι αλλεργικά έχουν ταυτοποιηθεί μέσω δοκιμών, μια εμπορικά παρασκευασμένη ένεση που περιέχει τα αλλοιωμένα αντιγόνα εγχέεται στο σκύλο.
Ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος που χρησιμοποιείται, μια σειρά από εβδομαδιαίες ή μηνιαίες ενέσεις είναι δεδομένη.
Το ζώο στη συνέχεια απο-ευαισθητοποιήται στα “παραβατικά” αλλεργιογόνα.
Η επιτυχία είναι κοντά στο 80%.
Η θεραπεία είναι χρονοβόρα και απαιτεί έναν αφοσιωμένο ιδιοκτήτη και έναν έμπειρο κτηνίατρο.

Αυτή η θεραπεία είναι μια εξαιρετική επιλογή σε σοβαρές περιπτώσεις ατοπίας, ειδικά σε νεαρά σκυλιά και παρόλο που δεν χρησιμοποιείται συχνά στο κτηνιατρικό επάγγελμα, κερδίζει σε δημοτικότητα.

Εάν έχετε κάποιο κατοικίδιο ζώο που δεν ανταποκρίνεται στη συμβατική θεραπεία, καλό θα είναι να εξετάσετε και αυτή τη θεραπευτική επιλογή.
Τροφικές αλλεργίες:
η θεραπεία για τις αλλεργίες τροφίμων είναι η αποφυγή. Μόλις τα “παραβατικά” συστατικά αναγνωριστούν μέσω μιας δοκιμής τροφίμων τότε εξαλείφονται από τη διατροφή.
Η βραχυπρόθεσμη ανακούφιση μπορεί να αποκτηθεί με τη χρήση λιπαρών οξέων, αντιισταμινικών και στεροειδών, αλλά εξάλειψη των προϊόντων που προέρχονται από τη διατροφή είναι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση.

Αλλεργίες μέσω επαφής

Οι αλλεργίες μέσω επαφής δεν είναι πολύ συχνές στους σκύλους και τις γάτες. Συνήθως ανιχνεύονται μέσω αποφυγής.

Η καλύτερη θεραπεία είναι ουσιαστικά η αποφυγή.

Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε τα λιπαρά οξέα, τα αντιισταμινικά, η βιοτίνη και κάποια σαμπουάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του κνησμού.
Επειδή τα πόδια παρουσιάζουν φλεγμονή και φαγούρα, πολλοί ιδιοκτήτες σκέφτονται ότι το κατοικίδιο ζώο τους έχει αλλεργία στην επαφή με το χόρτο, το χαλί κ.λ.π. ενώ στην πραγματικότητα, είναι πιθανόν το ζώο να υποφέρει από ατοπία ή τροφικές αλλεργίες.

ΠΗΓΗ