Χάμστερ φροντίδα

Κοινή ονομασία: Χάμστερ της ερήμου(Roborovski hamster)
Επιστημονική ονομασία: Phodopus roborovskii
Τάξη: Τρωκτικά
Τόπος Προέλευσης : Ερημικές εκτάσεις όπως είναι αυτές της λίμνης Zaysan που βρίσκεται στο Καζακστάν,σε περιοχές της Μογγολίας,της Κίνας και της Δημοκρατίας της Τούβας
Απαιτούμενες τιμές θερμοκρασίας : 20 °C με 27 °C
Τελικό μέγεθος : 4-5 εκατοστά
Βάρος : 20-30 γραμμάρια
Διάρκεια ζωής :  2-4 χρόνια
Επίπεδο δυσκολίας :  Σχετικά εύκολο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τα χάμστερς της ερήμου(ή αλλιώς “robos”) είναι τρωκτικά τα οποία ανήκουν στο γένος “Phodopus”,το οποίο με την σειρά του ανήκει στην υποοικογένεια “Cricetinae”,η οποία συνολικά αριθμεί τα εξής επτά γένη:

1)Mesocricetu,που περιλαμβάνει τα είδη:
i)Mesocricetus auratus(Χρυσό χάμστερ)
ii)Mesocricetus brandti(Τουρικό χάμστερ)
iii)Mesocricetus newtoni(Ρουμάνικο χάμστερ)
iv)Mesocricetus raddei(Κιρκασιανό χάμστερ)

2)Phodopus,που περιλαμβάνει τα είδη:
i)Phodopus campbelli(Χάμστερ-νάνος του Κάμμπελ)
ii)Phodopus sungorus(Σιβηριαμό χάμστερ)
iii)Phodopus roborovskii(Χάμστερ της ερήμου)

3)Cricetus,που περιλαμβάνει το είδος:
i)Cricetus cricetus(Ευρωπαικό χάμστερ)

4)Cricetulus,που περιλαμβάνει τα είδη:
i)Cricetulus alticola(Θιβετιανό χάμστερ-νάνος)
ii)Cricetulus barabensis(Κινέζικο χάμστερ-νάνος)
iii)Cricetulus griseus(Κινέζικο χάμστερ)
iv)Cricetulus kamensis(Χάμστερ-νάνος του Καμ)
v)Cricetulus longicaudatus(Χάμστερ-νάνος με μακριά ουρά)
vi)Cricetulus migratorius(Γκρίζο χάμστερ-νάνος)
vii)Cricetulus sokolovi(Χάμστερ-νάνος του Σόκολοβ)

5)Allocricetulus,που περιλαμβάνει τα είδη:
i)Allocricetulus curtatus(Μογγολικό χάμστερ)
ii)Allocricetulus eversman(Χάμστερ του Έβερσμαν)

6)Cansumys,που περιλαμβάνει το είδος:
i)Cansumys canus(Gansu hamster)

7)Tscherskia,που περιλαμβάνει τα είδη:
i)Tscherskia triton(Mεγάλο χάμστερ με μακριά ουρά)

Γενικά οι ανάγκες τις οποίες απαιτούν τα διάφορα είδη της συγκεκριμένης υποοικογένειας,τα οποία κυκλοφορούν σαν “pets”(π.χ. sytian hamster,robos κ.α.) είναι πανομοιότυπες μεταξύ τους. Στο παρών άρθρο θα αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα στις ανάγκες του είδους “Phodopus roborovskii”(χάμστερ της ερήμου),το οποίο αναφέραμε πιο πάνω.
Τα χάμστερς ερήμου,όπως μαρτυράει και το όνομα τους,κατοικούν σε αμμώδεις και άνυδρες εκτάσεις με ελάχιστη βλάστηση και υψόμετρο το οποίο μπορεί να φτάσει τα 1200 – 1450 μέτρα. Οι λιγοστές γενικά ανάγκες που έχουν για νερό,τα κάνει ιδιαίτερα ικανά στο να κατοικήσουν στις στέπες και στις ερημικές περιοχές,στις οποίες μπορεί να τα βρει κανείς στην φύση.
Κατοικούν σε τούνελ που σκάβουν στο έδαφος,τα οποία μπορεί αν έχουν μέχρι και σχεδόν δύο μέτρα βάθος και δραστηριοποιούνται κυρίως το σούρουπο. Είναι παμφάγα και έχουν ένα μεγάλο σε εύρος διαιτολόγιο,το οποίο περιλαμβάνει λαχανικά,ρίζες,φρούτα,σπόρους,διάφορα φυτά αλλά και έντομα και ασπόνδυλα όπως σκαθάρια,γρύλλους και σαλιγκάρια.
Τα “robos” είναι αρκετά διαδεδομένα ως “pets”,αν και τα πιο διαδεδομένα χάμστερς θεωρούνται ότι είναι τα συριανά ή αλλιώς “χρυσά χάμστερς”. Μορφολογικά μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι τα “robos” ανήκουν στα μικρότερα σε μέγεθος χάμστερς,καθότι τα μεγέθη τους δεν ξεπερνάνε τα 4-5 εκατοστά.

Επί του παρόντος υπάρχουν αρκετές διαφορετικές χρωματικές παραλλαγές των “robos”,οι οποίες είναι οι εξής:

1)”agouti”(φυσικός γκρίζος-καφέ χρωματισμός με λευκή κοιλιά)
2)”white face”(όπως ο από πάνω με λευκό τρίχωμα στο πρόσωπο)
3)”husky”(όπως ο “white face” αλλά με πιο απαλό-πορτοκαλί χρωματισμό στο σώμα)
4)”mottled” or “pied”(ένα “agouti” με διάφορα λευκά σημάδια στο σώμα του)
5)”platinum”(μοιάζει με το “white face” σε νεαρή ηλικία και όσο μεγαλώνει γίνετε κατάλευκο,συνδυασμός των “white face” genes και “husky” genes)
6)”head spot”(κατάλευκο με ένα χρωματισμένο σημάδι στο κεφάλι,συνδυασμός των “pied” genes)
7)”white-from-white-faced” or “dark-eared white”(κατάλευκο σε χρωματισμό με γκρίζα αυτιά και τρίχωμα κοιλιάς,συνδυασμός των “white faced” genes και “husky” genes)
8)”white-from-pied” or “pure white”(κατάλευκος χρωματισμός,συνδυασμός των δύο “pied” genes)
9)”red-eyed”(κάραμελ χρωματισμός με σοκολατένιο τρίχωμα στην κοιλιά και σκούρα καφέ μάτια)

ΣΤΕΓΑΣΗ
Τα χάμστερ ερήμου είναι ζώα τα οποία μπορούν να στεγαστούν σε μικρές ομάδες. Από τα διάφορα είδη χάμστερς που υπάρχουν ως “pets” θεωρούνται ως τα πιο κοινωνικά,καθώς και στην φύση ζουν σε ομάδες σχηματίζοντας έτσι μεγάλες οικογένειες. Θα χρειαστείτε ένα κλουβί με συμπαγή πυθμένα και όχι συρμάτινο. Τα πλαστικά κλουβιά με συρμάτινη οροφή ενδείκνυνται όπως επίσης κάποιοι έχουν χρησιμοποιήσει γυάλινα ενυδρεία για την στέγαση των χάμστερς,αν και γενικά αυτό δεν ενδείκνυται λόγω ανεπαρκούς εξαερισμού. Το κλουβί θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από φιλικά προς το χαμστερ υλικά,να μην έχει αιχμηρές προεξοχές που να μπορούν να το τραυματίσουν και να κλείνει καλά και οι είσοδοι του να ασφαλίζουν. Από άποψη διαστάσεων,ένας χώρος 60 cm x 30 cm x 30 cm(μήκος x πλάτο x ύψος) είναι υπέρ αρκετός για να στεγαστεί ένα τρίο. Διατηρείτε πάντα το κλουβί σε κλειστούς χώρους και μακριά από ρεύματα και ακραίες θερμοκρασίες,καθώς τα ινδικά χοιρίδια είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοπληξία. Για υπόστρωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε aspen ή ροκανίδια από σκληρό ξύλο. Μην χρησιμοποιείτε κέδρο ή πεύκο γιατί τα έλαια που περιέχουν μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια σας. Τα “robos” λατρεύουν να κρύβονται όταν παίζουν,οπότε τοποθετήστε για το σκοπό αυτό σωλήνες από χαρτόνι και κενά δοχεία καφέ με ομαλοποιημένα τα άκρα τους. Οι πλαστικοί σωλήνες και οι γλάστρες είναι επίσης καλά. Tα “robos” χρειάζονται μια σπηλιά για ύπνο και ξεκούραση,οπότε βάλτε τους μια μεσαίου μεγέθους γλάστρα ή ένα κατάλληλο κουτί ύπνου,που μπορείτε να βρείτε εύκολα στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων.
Από άποψη καθαριότητας και υγιεινής,θα πρέπει να απομακρύνετε τη λερωμένη επίστρωση,τα περιττώματα και το μπαγιάτικο φαγητό από το κλουβί καθημερινά. Καθαρίστε το κλουβί εντελώς μία φορά την εβδομάδα αντικαθιστώντας πλήρως την επίστρωση και καθαρίζοντας τον πάτο. Τα δόντια των τρωκτικών μεγαλώνουν ταχύτατα και τα “robos” δεν αποτελούν εξαίρεση,οπότε είναι σημαντικό να τους δώσετε κάτι για να ροκανίζουν. Τα κλαδάκια από ανεπεξέργαστα δέντρα είναι μια χαρά,όπως άλλωστε και κάθε μικρό κομμάτι ξύλο που δεν έχει υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες. Για να κάνουν την γυμναστική τους καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε και μια ρόδα τρεξίματος για χάμστερ όπου θα μπορούν να τρέχουν όποτε θέλουν. Μιας και ζούνε σε αμμώδεις περιοχές τα συγκεκριμένα χάμστερς,καλό θα είναι να έχουν πρόσβαση σε “άμμο για τσιντσιλά” που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Τοποθετώντας την σε ένα βαθύ μικρό δοχείο,θα βοηθήσετε τα χάμστερς σας να κάνουν το “αμμόλουτρο” τους,κάτι το οποίο κάνουν και στην φύση για να διατηρούν την γούνα τους καθαρή από το πλεόνασμα λίπους και άλλες ακαθαρσίες που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί σε αυτή.
Τέλος ένα πιάτο για την τροφή τους όπως και μία ή περισσότερες ποτίστρες από τις οποίες θα πίνουν νερό είναι απαραίτητα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΥΓΡΑΣΙΑ
Τα περισσότερα χάμστερς γενικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε θερμοκρασίες άνω των 27 βαθμών κελσίου χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για τα “robos” λοιπόν,καθώς η ιδανική για αυτά θερμοκρασία,είναι της τάξεως των 20-27 βαθμών κελσίου. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται λοιπόν ώστε η θερμοκρασία του χώρου τους να μην ξεπεράσει τους 26-27 βαθμούς,καθώς σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να πάθουν υπερθερμία,κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο,για αυτό πρέπει να προσέχουμε τους ζεστούς μήνες του χρόνου και να τοποθετούμε το κλουβί τους σε μέρη δροσερά(χωρίς ρεύματα) με πιο ανεκτικές θερμοκρασίες.
Από άποψη υγρασίας,τα “robos” δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις,καθώς και στην φύση ζουν σε μέρη ερημικά και άνυρδα,οπότε προεραιτικά,ένα μικρό και ρηχό μπολάκι με νερό είναι ότι χρειάζονται.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα “robos” είναι γενικά παμφάγα ζώα,που σημαίνει ότι καταναλώνουν τροφές τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης.
Κάπως έτσι διαμορφώνεται και η διατροφή τους σαν pets. Οι περισσότερες εμπορικές τροφές είναι ικανοποιητικές για να διατηρήσουν υγιές ένα χάμστερ,ωστόσο πρέπει να έχουμε υπ’όψιν ότι τα χάμστερς ως είδος(περισσότερο οι νάνοι) έχουν μία εγγενή τάση για διαβήτη,και επομένως πρέπει να προσέχουμε τις τροφές που έχουν μεγάλες ποσότητες σπόρων.
Συμπληρωματικά στην βασική τροφή μπορούμε να μάθουμε στο χάμστερ μας να τρώει λαχανικά και φρούτα.
Όμως αυτή η μετάβαση πρέπει να γίνεται σταδιακά και αρχικά με μικρές ποσότητες πράσινων λαχανικών.
Τα φρούτα δεν πρέπει να δίνονται παραπάνω από 2 φορές την εβδομάδα λόγω ότι περιέχουν μεγάλες για τα χάμστερ ποσότητες ζάχαρης. Επίσης,αν και μπορούμε να προσφέρουμε σχεδόν όλα τα λαχανικά και τα χορταρικά που τρώμε και εμείς,οι πατάτες,τα κρεμμύδια και τα σκόρδα είναι απαγορευτικά για τα χάμστερ. Πολύ καλό κάνουν στα χάμστερ τα βραστά αυγά και το κίτρινο τυρί,όμως όχι πάνω από μια φορά την εβδομάδα. Φυσικά απαγορεύεται να τους δίνουμε οποιοδήποτε είδος γλυκού και κυρίως σοκολάτα. Σε περίπτωση που μας τύχει να έχουμε χάμστερ που είναι έγκυος ή θηλάζει,ή αναρρώνει από τραυματισμό καλό είναι ως συμπλήρωμα να του δίνετε λίγο βραστό κοτόπουλο και ωμά κουάκερ.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Καθώς είναι πολύ γρήγορα,μικρά και αρκετά δειλά,τα συγκεκριμένα χάμστερς γενικά θεωρούνται περισσότερο ζώα για παρατήρηση και όχι τόσο για χειρισμό,αν και ο τελευταίος δεν αποκλείεται,αν και πάντα πρέπει να γίνεται με προσοχή και αφού το ζώο έχει συνηθίσει την παρουσία μας. Οι δυνατοί ήχοι και τα δυνατά φώτα μπορούν να τα στρεσάρουν πολύ εύκολα,οπότε απαιτούν ησυχία για την ομαλή διαβίωση τους. Τα “robos” σπάνια θα δαγκώσουν τον ιδιοκτήτη τους ή έναν όμοιο τους,καθώς μάλιστα θεωρούνται και ιδιαίτερα κοινωνικά σαν ζώα,πολύ περισσότερο από άλλες ράτσες,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να το κάνουν αν στρεσσαριστούν υπερβολικά. Οπότε πρέπει να έχουμε το νου μας ώστε αν δούμε να εκδηλώνεται επιθετικότητα μεταξύ των ατόμων που έχουμε στο κλουβί,να παρέμβουμε και να τα χωρίσουμε,τοποθετώντας τα σε διαφορετικούς χώρους ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. Επίσης,για να μας συνηθίσει το ζώο θα πρέπει να του δώσουμε χρόνο. Στις πρώτες μας επαφές καλό θα είναι να μην προσπαθούμε να πιάσουμε το χάμστερ μας αλλά να βάλουμε το χέρι μας μέσα και να το αφήσουμε να έρθει μόνο του κοντάς μας.
Όταν αυτό επαναληφθεί αρκετές φορές τότε θα αρχίσει να μας εμπιστεύεται και θα μπορέσουμε να το πάρουμε και στα χέρια μας,προσέχοντας πάντα γιατί μια πτώση από μεγάλο ύψος μπορεί να αποβεί μοιραία.