Οδηγός αγοράς εξοπλισμού φιδιού


Ένας ολοκληρωμένος και πλήρης οδηγός για ένα νέο κάτοχο / χομπίστα
που θέλει να παρέχει το κατοικίδιο του ότι χρειάζεται.
Εξηγούμε τι και γιατί το χρειάζεται σε απλοποιημένα βήματα
Ο οδηγός είναι κατάλληλος για όλα τα μωρά φίδια.
Θα πρέπει να περάσουμε μετά σε μεγαλύτερο χώρο, αναλόγως το είδος και μέγεθος του φιδιού.
Οι βόες για παράδειγμα θα χρειαστούν πιο γρήγορα από τα ball python αναβάθμιση χώρου, τα ball python πιο γρήγορα από τα corn/milk κτλ κτλ
Κατάλληλο για corn snake, hognose snake milk snake, king snake έως περίπου ενός έτους.
Κατάλληλο για ball python, boa constrictor έως περίπου έξι μηνών.

Βήμα 1:  Θερμοστάτης

Ο θερμοστάτης είναι θεμελιώδης στο set up του φιδιού. Είναι αυτός που εξασφαλίζει την ευζωία του ζώου γιατί καθορίζει την θερμοκρασία που θα έχει η θερμαντική πλάκα προστατεύοντας το ζωντανό από εγκαύματα ή από κρυολογήματα που μπορεί να προκληθούν από τυχόν αστοχία της θερμαντικής πλάκας. Η θερμαντική πλάκα είναι ένα ανεξέλεγκτο θερμαντικό σώμα. Η απόδοση της επηρεάζεται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και χωρίς τη χρήση θερμοστάτη είναι φυσικώς αδύνατον να πετύχουμε σταθερή θερμοκρασία, το οποίο είναι το Α και το Ω για την υγεία του φιδιού.
Ο θερμοστάτης αποτελείται από ένα φις αρσενικό που συνδέεται στην παροχή ρεύματος του σπιτιού, ένα φις θηλυκό πάνω στο οποίο συνδέεται η θερμαντική πλάκα και ένα τρίτο καλώδιο το οποίο στην άκρη του φέρει τον αισθητήρα.
Ο αισθητήρας θα πρέπει να σταθεροποιηθεί με καλής ποιότητας κολλητική ταινία πάνω από τη θερμαντική πλάκα και το άκρο του να είναι εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα.
Σκεπάζουμε την θερμαντική πλάκα και τον αισθητήρα με ελάχιστο υπόστρωμα γιατί το παχύ υπόστρωμα κόβει τη ζέστη που θα δεχτεί το φίδι. Ρυθμίζουμε την επιθυμητή θερμοκρασία πάνω στον θερμοστάτη, σύμφωνα με τις ανάγκες του φιδιού.

Thumbnails Products Price Quantity Action
77.40
61.50

Βήμα 2:  Θερμαντική πλάκα

Η θερμαντική πλάκα είναι η πηγή θέρμανσης για το κατοικίδιο φίδι. Τα ζώα αυτά θέλουν πολύ ζεστό κλίμα και δεν τους αρκεί η θερμοκρασία δωματίου που μπορεί κυμαίνεται στους 20ºC το Χειμώνα και 28ºC το Καλοκαίρι. Πρέπει να είναι υψηλότερο και κυρίως σταθερή.

Η θερμαντική πλάκα πρέπει να καλύπτει περίπου το 1/3 της επιφάνειας του τερράριου έτσι ώστε να δημιουργείται ζεστή και κρύα πλευρά που το φίδι θα μπορεί να επιλέξει ανάλογα με τις ανάγκες του. Τοποθετείται κάτω από το terrarium να εφάπτεται και θερμαίνει under belly (κάτω από την κοιλιά) το φίδι.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να ελέγχεται διεξοδικά η ποιότητα και η λειτουργικότητα της θερμαντικής πλάκας.Πρέπει να ελέγχεται για τυχόν φουσκώματα, ξεκολλήματα και εκδορές στην επιφάνεια και στο καλώδιο της.

Σε περιπτώσεις που το τερράριο είναι πολύ μεγάλο ή/και το σπίτι πολύ κρύο κατά τη διάρκεια του Χειμώνα πιθανόν να χρειάζεται και επιπλέον θερμαντικό στοιχείο για να επιτευχθεί η σωστή θερμοκρασία στο χώρο του φιδιού.

Thumbnails Products Price Quantity Action
25.30
17.60
16.40
21.50
31.50

Βήμα 3:  Θερμόμετρο

Το θερμόμετρο είναι απαραίτητο για να υπάρχει διαρκώς εποπτεία ότι όλα πηγαίνουν καλά με τη θέρμανση του φιδιού. Υπάρχει περίπτωση να έχει μετακινηθεί ο αισθητήρας ή η θερμαντική πλάκα από την θέση τους και παρόλο που ο θερμοστάτης θα είναι σωστά ρυθμισμένος, η θέρμανση που θα λαμβάνει το φίδι είτε δεν θα είναι επαρκής είτε μπορεί να είναι επικίνδυνα υψηλή.
Το Καλοκαίρι επίσης λόγω της γενικότερης υψηλής θερμοκρασίας του χώρου μπορεί να μην επιτυγχάνεται το ζητούμενο της ζεστής και κρύας πλευράς και αντιθέτως το Χειμώνα το κρύο περιβάλλον να δημιουργεί μια επικίνδυνα κρύα πλευρά που θα μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε κρυολόγημα του ζώου.

Και γενικώς υπάρχουν πολλά σενάρια που μπορεί κάποιος να μην καταλάβει ότι η κατάσταση για το φίδι είναι ανεπιθύμητη και επικίνδυνη, έχοντας όμως ένα θερμόμετρο μπορεί να κάνει ελέγχους και να επεμβαίνει κατάλληλα.

Πάντα προτείνεται να ελέγχεται τόσο η ζεστή όσο και η κρύα πλευρά μέσα στο τερράριο.

Thumbnails Products Price Quantity Action
Products Not founded!

Βήμα 4:  Χώρος στέγασης (για μωρό φίδι)

Οι παρακάτω χώροι είναι αυστηρώς προσωρινοί. Μεγαλώνοντας το φίδι θα πρέπει να μεταφερθεί σε χώρο πιο κατάλληλο για το μέγεθος του. Το πότε θα γίνει αυτή η αλλαγή χώρου εξαρτάται από το είδος και την ηλικία του φιδιού.
Ο αρχικός χώρος πρέπει να είναι περιορισμένος. Σε μικρότερο χώρο (όσο και να φαίνεται παράδοξο) το φίδι νιώθει πιο ασφαλές και το καταλαβαίνουμε αυτό  από το γεγονός ότι κάνει πιο εύκολα γεύματα.
Ιδανικός χώρος είναι το γυάλινο της Repti Planet. Το συρόμενο καπάκι με σίτα περιορίζει τις πιθανότητες δραπέτευσης του φιδιού. Γιατί αν υπάρχει ένας τρόπος να διαφύγει, θα τον βρει από το πρώτο κιόλας βράδυ που θα εγκατασταθεί στον νέο του χώρο.

 

Thumbnails Products Price Quantity Action
63.50
35.50
72.80

Βήμα 5:  Υπόστρωμα

Το υπόστρωμα έχει ρόλο χρηστικό για το φίδι γιατί ειδικά τα μικρά φίδια τους αρέσει να θάβονται κάτω από το υπόστρωμα αλλά ρόλο αισθητικό για εμάς γιατί καταλαμβάνει ολόκληρο το χώρο του τερράριου και διαμορφώνει την εικόνα του. Υπάρχουν πολλές επιλογές και συζητήσεις σχετικά με την επιλογή υποστρώματος.
Ένα καλό υπόστρωμα θα πρέπει να απορροφά τις οσμές των περιττώματων του φιδιού αλλά και να διατηρεί την υγρασία του χώρου σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ένα τέτοιο καλό υπόστρωμα που προτείνουμε είναι το Premium coco husk.

Thumbnails Products Price Quantity Action
Premium Coco Husk 5L
5 λίτρα έτοιμα προς χρήση
5.40
9.80
4.70

Βήμα 6:  Τσιμπίδα ταΐσματος

Η τσιμπίδα ταΐσματος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να μην υπάρξουν τυχόν ατυχήματα κατά την σίτιση του φιδιού.
Το θήραμα (ακόμα και κατεψυγμένο) δεν πρέπει ποτέ να πιάνεται με γυμνά χέρια γιατί η μυρωδιά μένει πάνω τους και όντας πιο ζεστά από το θήραμα μπορεί να οδηγήσει το φίδι σε λάθος στόχο. Και γενικά υπάρχει κίνδυνος να αστοχήσει το φίδι κάνοντας strike. Γι’ αυτό πάντα το τάισμα πρέπει να γίνετε με τσιμπίδα.

Thumbnails Products Price Quantity Action Content
1.50
7.50
9.80
8.90

Βήμα 7:  Κρυψώνα ζεστής πλευράς

Η κρυψώνα για τη ζεστή πλευρά πρέπει να τηρεί δύο προϋποθέσεις. Να είναι ακριβής για το μέγεθος του φιδιού, να μην κολυμπάει εκεί μέσα αλλά και να μην την ανασηκώνει όταν μπαίνει και να είναι ανοιχτή από κάτω.
Η κρυψώνα της ζεστής πλευράς τοποθετείται πάνω από την θερμαντική πλάκα.

Thumbnails Products Price Quantity Action
13.65
2.15
1.70
3.10
4.60
7.80

Βήμα 8:  Κρυψώνα κρύας-υγρής πλευράς

Από τα πιο σημαντικά πράματα στο κατοικίδιο φίδι μας είναι όχι μόνο η δυνατότητα να θερμορυθμίζεται αλλά και η δυνατότητα να μπορεί να επιλέξει το πόσο υγρασία χρειάζεται.
Να μπορεί να πηγαίνει από την πιο στεγνή μεριά στην πιο υγρή μεριά.
Αυτό θα το βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην αλλαγή δέρματος.
Η κρυψώνα της κρύας-υγρής μεριάς μπορεί να είναι οποιαδήποτε σαν της ζεστής μεριάς που επιλέξατε.
Προαιρετικά μπορείτε να επιλέξετε μια από τις παρακάτω, οι συγκεκριμένες είναι τελείως κλειστές από κάτω και πάνω, αφήνοντας μόνο ένα άνοιγμα στην πάνω μεριά για να μπαίνει το φίδι. Επειδή είναι κλειστή συγκρατείτεται τέλεια η υγρασία που χρειάζονται τα φίδια. (Προσοχή μόνο να ελέγχεται μην αφοδεύσουν εκεί μέσα και μαζευτουν βακτήρια επικίνδυνα)

 
 

Thumbnails Products Price Quantity Action
15.60
19.70
15.60
19.70

Βήμα 9:  Κλαδιά / κορμοί

Μια καλή προσθήκη στο χώρο του κατοικίδιου φιδιού μας είναι η προσθήκη κλαδιών.
Τα πλεονεκτήματα των κλαδιών είναι ότι
1) το φίδι μπορεί να “ασκηθεί”, να τυλιχθεί γύρω γύρω και να ανεβοκαταιβαίνει
2) το βοηθάει να τρυφτεί και να αλλάξει δέρμα
3) του δίνει περισσότερο χώρο να κινηθεί, σαν να μεγαλώνει ο χώρος του
4) δημιουργεί ένα πιο πλούσιο, πιο ενδιαφέρον χώρο
 

Thumbnails Products Price Quantity
10.60
17.50
11.40
8.00
17.50
4.20
11.00
16.70
18.50
 

Βήμα 10:  Φυλλώματα / Θαμνάκια

Ένα έξτρα στοιχείο το οποίο θα βελτιώσει το χώρο του φιδιού μας και την ζωή του είναι η προσθήκη κάποιων φυλλωμάτων ή / και θάμνων. Φυσικά είναι και πιο ωραία και ενδιαφέροντα η διακόσμηση του χώρου.
Τα πλεονεκτήματα τους αντίστοιχα είναι :
1) Περισσότερες κρυψώνες ώστε να αισθάνεται άνετα το φίδι μας
2) Σημεία που να κρατούνται οι σταγόνες υγρασίας
3) δημιουργεί ένα πιο πλούσιο, πιο ενδιαφέρον χώρο
 

Thumbnails Products Price Quantity Action Content
5.35
9.00
8.00
8.30
5.35
5.35
7.45
11.40
 

Βήμα 11:  Δοχεία νερού

Φυσικά τελευταίο και απαραίτητο είναι και το δοχείο νερού που χρειάζονται.
Αλλάζουμε το νερό αν μπορούμε και ημερησιώς, ή όσο πιο συχνά γίνεται
 
 

Thumbnails Products Price Quantity Action Content
5.35
9.00
8.00
8.30
5.35
5.35
7.45
11.40
 

Βήμα 12 : Καθαριότητα – Βακτηριδιοκτόνα

Καθημερινά πρέπει να κοιτάζουμε για ακαθαρσίες και να κάνουμε καθαρισμό.
Εφόσον το κάνουμε, θα πρέπει να κάνουμε και ένα βαθύ καθαρισμό περίπου μια φορά το δίμηνο.
Πετάμε το παλιό υπόστρωμα και χρησιμοποιούμε αντιβακτηριδιακό ώστε να μην επιζήσουν επιβλαβή μικρόοργανισμοι

Thumbnails Products Price Quantity Action Content
6.75
 
Το συγκεκριμένο οδηγό το εξηγούμε και στο παρακάτω video
 
https://www.youtube.com/watch?v=C4upfgP6va8