Teratoscincus roborowskii – Frog Eyed Gecko – Care sheet

Teratoscincus roborowskii – Frog Eyed Gecko

ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Roborowski’s Wonder Gecko,Frog-eyed gecko
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Teratoscincus Roborowskii
ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Ασία
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ: Δροσερή μεριά 26°C ,γενική 30-32°C,σημείο λιασίματος 35-36°C, νυχτερινή 20-22°C
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ: 40-50 %
ΤΕΛΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ: 10-15 cm+
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ: 15 χρόνια+
ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ: πολύ ήρεμο
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: μέσο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τα frog-eyed geckos είναι σαύρες geckos μικρού μεγέθους,οι οποίες ανήκουν στο γένος “teratoscincus” και απαντώνται σε διάφορα μέρη της Ασίας(Ιράν,Αφγανιστάν,Καζακστάν,Κίνα).
Tο συγκεκριμένο γένος αποτελείται από έξι(6) είδη:

1.Teratoscincus bedriagai Nikolsky(Bedriaga’s wonder gecko)
2.Teratoscincus microlepis Nikolsky(small-scaled wonder gecko)
3.Teratoscincus przewalskii Strauch(Przewalski’s wonder gecko)
4.Teratoscincus roborowskii Bedriaga(Roborowski’s wonder gecko)
5.Teratoscincus scincus(frog-eyed gecko)
6.Teratoscincus toksunicus

Πρόκειται για εδαφόδια geckos τα οποία κατοικούν σε ερημικές τοποθεσίες όπου αναπτύσονται υψηλές θερμοκρασίες.
Για αυτό τον λόγο συνήθως δραστηριοποιούνται τις απογευματινές-βραδυνές ώρες,όταν η θερμοκρασία κατέβει σε πιο χαμηλά επίπεδα
Τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες συνήθως μένουν κρυμμένα σε λαγούμια που πολλές φορές τα ίδια σκάβουν,όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο υποφερτές και υγρασία πιο υψηλή.
Όπως και τα περισσότερα geckos,έτσι και τα frog-eyed δεν διαθέτουν βλέφαρα.
Διαθέτουν πολύ ανεπτυγμένα μάτια,στα οποία οφείλουν και το όνομα τους.
Είναι σαύρες καθαρά εντομοφάγες,οι οποίες όπως αναφέρθηκε και παραπάνω δραστηριοποιούνται κυρίως τις νυχτερινές ώρες κυνηγώντας διάφορα έντομα.

ΣΤΕΓΑΣΗ
Tibetan Frog-eye Gecko (Teratoscincus roborowskii) 4
Ένα terra με μέγεθος εξήντα(60) x εικοσι πέντε(25) x τριάντα(30) (μήκος x πλάτος x ύψος) είναι υπέρ αρκετό για να στεγάσει ένα ζευγάρι ενήλικων.
Μιας και πρόκειται για εδαφόδια geckos πρέπει να δώσουμε έμφαση στο μήκος παρά στο ύψος.
Το υπόστρωμα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχει αμμώδη σύσταση ώστε να δώσουμε στα geckos μας τη δυνατότητα να σκάψουν όπως θα έκαναν και στο φυσικό τους περιβάλλον,οπότε υποστρώματα όπως η άμμος,  πηλός εκσκαφής και το χούμους είναι κατάλληλα για τα συγκεκριμένα είδη.
Επίσης θα πρέπει να προσθέσουμε και μία ή και περισσότερες κρυψώνες στο terra όπως καλό θα ήταν να προσθέσουμε και μερικά πλαστικά φυτά για διακόσμηση.
Τέλος ένα βαθύ πιάτο νερού όπως και ένα φαγητού είναι απαραίτητα.
Επίσης δεν αμελούμε να προσθέσουμε και από ένα θερμόμετρο σε ψυχρή και ζεστή μεριά για να ελέγχουμε τις θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.
Σημείωση: Ποτέ δεν στεγάζουμε δύο ή παραπάνω αρσενικά του είδους μαζί,γιατί αργά ή γρήγορα θα έχουμε απώλειες,καθώς τα αρσενικά του είδους είναι ιδιαίτερα προστατευτικά με την περιοχή τους και δεν ανέχονται άλλα του ιδίου φύλου.

Το σύνολο του απαιτούμενου εξοπλισμού είναι ΕΔΩ

Το κατάλληλο terrarium είναι ΕΔΩ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΥΓΡΑΣΙΑ
Οι περιοχές στις οποίες κατοικεί το συγκεκριμένο γένος χαρακτηρίζονται από ζέστη τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες και πιο χαμηλές θερμοκρασίες τις βραδυνές και νυχτερινές ώρες.
Η γενική θερμοκρασία στο terra πρέπει να ξεκινά από τους εικοσί πέντε(25) βαθμούς κελσίου στην κρύα πλευρά και να φτάνει μέχρι και τους τριάντα(30) στην ζεστή πλευρά,με ένα σημείο λιασίματος γύρω στους τριάντα πέντε(35) βαθμούς κελσίου.
Μια γενική νυχτερινή θερμοκρασία των είκοσι(20) βαθμών κελσίου είναι μια χαρά για το συγκεκριμένο είδος.
Για τη θέρμανση τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια λάμπα θέρμανσης τύπου “basking ή θερμόπλακα που μπορεί να μπει στα πλαϊνά την οποία και θα τοποθετήσουμε στην μία πλευρά του terra,ώστε έτσι να γίνεται και ο διαχωρισμός ζεστής – κρύας πλευράς.
Παρόλο που αυτά τα geckos ζούνε σε άνυδρες περιοχές,αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν ανάγκη από υγρασία,για αυτό και όταν οι θερμοκρασίες την ημέρα είναι αυξημένες,σκάβουν λαγούμια στο έδαφος μέσα στα οποία πέρα από χαμηλότερες θερμοκρασίες υπάρχει και πιο αυξημένη υγρασία.
Για αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να του παρέχουμε μια υγρή κρυψώνα,την οποία θα έχουμε στην δροσερή πλευρά του terra.
Η κρυψώνα πρέπει να έχει μέσα υπόστρωμα το οποίο να διατηρεί την υγρασία(όπως π.χ. χούμους ή τύρφη),το οποίο θα έχουμε μουσκέψει ώστε να είναι υγρό(προσέχοντας πάντα να μην το παρακάνουμε).
Έτσι το gecko μας θα βοηθηθεί και όταν χρειαστεί να αλλάξει το δέρμα του,μιας και που η υγρασία είναι απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση.
Επίσης καλό θα ήταν να ψεκάζουμε στην κρύα μεριά του terra με ένα ψεκαστήρα χειρός στα τοιχώματα και πάνω στα διακοσμητικά φυτά ώστε να δώσουμε στο gecko μας τη δυνατότητα να μπορέσει να ενυδατωθεί πίνοντας από τις σταγόνες του νερού,αν και τα συγκακριμένα geckos πέρνουν τα περισσότερα υγρά που χρειάζονται από τα θηράματα τους.
Ένα βαθύ πιάτο με νερό τέλος καλό είναι να υπάρχει,παρόλο που όπως τα περισσότερα ερημικά είδη,έτσι και το συγκεκριμένο ίσως δεν το χρησιμοποιήσει ποτέ.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
Τα συγκεκριμένα geckos όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι εντομοφάγα και απαιτούν μια δίαιτα από ζωντανά έντομα όπως dubiaroachesredrunnersmealworms και άλλα παρεμφερή αρθρόποδα αναλόγου μεγέθους,τα οποία καλό θα ήταν πρωτίστως να έχουν ταϊστεί με τροφές όπως καρότο, πατάτα και διάφορα λαχανικά ή/και φρούτα ώστε να παρέχουν θρεπτικά συστατικά τους στα ζώα μας μέσω των θηραμάτων που τους δίνουμε.
Τα θηράματα θα πρέπει να είναι ζωντανά και να σκονίζονται με ειδικές βιταμίνες που περιέχουν ασβέστιο και D3,οι οποίες και είναι απαραίτητες για να ευημερίσει το gecko μας χωρίς προβλήματα υγείας.
Τα geckos νεαρής ηλικίας καλό θα είναι να ταίζονται κάθε μέρα και να σκονίζουμε με βιταμίνες τα θηράματα τους σε κάθε τάισμα,ενώ στα ενήλικα μπορούμε να ταίζουμε πιο αραιά,κάθε τρεις(3) με τέσσερις(4) μέρες και να σκονίζουμε τα θηράματα τους δύο(2) φορές την εβδομάδα.
Ταίζουμε πάντα τόσο όσο μπορεί να φάει το gecko μας για ένα διάστημα λίγων λεπτών.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Τα frog eyed geckos είναι ζώα με ευαίσθητο δέρμα το οποίο μπορεί να πάθει ζημιά από έναν απρόσεκτο χειρισμό,για αυτό και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν τα χειριζόμαστε και αυτό να γίνετε μόνο όταν είναι απαραίτητο.
Αν και γενικά είναι ήρεμα ζώα που όταν απειληθούν συνηθως κρύβονται στην ασφάλεια της κρυψώνας τους,δεν αποκλείεται να μείνουν στη θέση τους και να υπερασπιστούν το έδαφος τους.
Όταν το κάνουν αυτό έχουν την τάση να σηκώνονται στις μύτες των ποδιών τους,κουνώντας την ουρά τους και με το στόμα τους ανοιχτό,συρίζοντας.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τα αφήσουμε στην ησυχία τους γιατί είναι πιθανόν να επέλθει δάγκωμα.
Αν αφιερώσουμε αρκετό χρόνο τότε το ζώο σταδιακά θα μας συνηθίσει και έτσι τέτοιες συμπεριφορές αν υπάρχουν θα εξαληφθούν.

 

Επιμέλεια
Γιαμλόγλου Χρήστος