Sugar Glider

sugar_glider_2Κοινή ονομασία : Sugar glider
Επιστημονική ονομασία : Petaurus breviceps
Τάξη: Μαρσιποφόρα
Tόπος προέλευσης : Διάφορες περιοχές της Αυστραλίας,Νέα Γουινέα,Τασμανία
Απαιτούμενες τιμές θερμοκρασίας : Μια γενική θερμοκρασία της τάξεως των 20-25°C με ένα σημείο που η θερμοκρασία να φτάνει μέχρι τους 30-31°C
Τελικό μέγεθος : 25-30 εκατοστά
Βάρος : 100-150 γραμμάρια
Διάρκεια ζωής : 10-12 χρόνια,έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που έφτασαν και τα 17 χρόνια
Επίπεδό δυσκολίας : Μέσο
Γενικές πληροφορίες : Τα sugar gliders είναι δενδρόβια μαρσιποφόρα θηλαστικά,τα οποία ανήκουν στο γένος “Petaurus”(εν ελληνιστί “Πέταυρος”) και κατοικοεδρεύουν στην αυστραλιανή ήπειρο.

Το είδος “petaurus breviceps” αριθμεί τα εξής επτά υποείδη:
1)Petaurus breviceps breviceps
2)Petaurus breviceps longicaudatus
3)Petaurus breviceps ariel
4)Petaurus breviceps papuanus
5)Petaurus breviceps tafa
6)Petaurus breviceps flavidus
7)Petaurus breviceps biacensis

Παρόλο που γενικά θεωρείται ότι υπάρχουν διαφορετικά υποείδη,δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και ότι πρόκειται για πληθυσμούς οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν σε κάποια χαρακτηριστικά τους(μέγεθος,χρωματισμός) λόγο γεωγραφικού αποκλεισμού.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω,τα sugar gliders είναι μικρά,δενδρόβια μαρσιποφόρα,τα οποία δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο την νύχτα.
Το όνομα τους (glider=ανεμόπτερο) το οφείλουν στην ιδιότητα την οποία έχουν να “γλιστρούν” στα κύματα του αέρα χάριν μιας μεμβράνης την οποία διαθέτουν,κατά μήκος των μπροστινών και των πίσω ποδιών.
Έτσι μόλις το glider πηδήξει στο κενό και ανοίξει τα πόδια του,αυτή η μεμβράνη λειτουργεί ακριβώς όπως θα λειτουργούσε και ένα ανεμόπτερο,μεταφέροντας το glider για αποστάσεις που μπορούν να φτάσουν και τα πενήντα μέτρα ή και παραπάνω κάποιες φορές.
Αυτή η συμπεριφορά όπως και η γενική μορφολογία τους είναι αποτέλεσμα συγκλίνουσας εξέλιξης και έχει πολλά κοινά με τον ιπτάμενο σκίουρο(αν και τα sugar gliders και οι ιπτάμενοι σκίουροι ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες και δεν τους ενώνουν στενοί δεσμοί συγγένειας).
Η δε ουρά τους,λόγο του δενδρόβιου χαρακτήρα τους είναι ημί-συλληπτήρια,ικανή να τυλίγεται γύρω από κλαδιά και παρεμφερείς επιφάνειες,ώστε να τα βοηθάει στο σκαρφάλωμα.
Παρατηρείται διμορφισμός μεταξύ των δύο φύλων,με το αρσενικό να είναι βαρύτερο και μακρύτερο και με τον σχηματισμό μια μικρής “φαλάκρας” στην κορυφή του κεφαλιού του όταν ενηλικιωθεί.
Στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρόκειται για “φαλάκρα”,αλλά για έναν αδένα,ο οποίος παράγει μια οσμή την οποία χρησιμοποιούν τα αρσενικά για να “μαρκάρουν” την περιοχή τους.
Παρόμοιοι αδένες υπάρχουν και στο στήθος των αρσενικών.
Αντίθετα,το μικρότερο και ελαφρύτερης κατασκευής θηλυκό,στερείται αυτού του αδένα που αναφέραμε πιο πάνω και διαθέτει και μάρσιπο(όπως και όλα τα μαρσιποφόρα),ο οποίος χρησιμεύει για να μεταφέρει τα μωρά του,όταν αυτά γεννηθούν και μέχρι να πάρουν ένα σεβαστό μέγεθος.Sugar glider
Στη φύση τρέφονται με γλυκά φρούτα,χυμούς δέντρων και νέκταρ,όπως επίσης και με έντομα,αυγά πουλιών και μικρά ζώα(σαύρες και μικρά πουλιά).
Είναι επίσης κοινωνικά ζώα για αυτό και συναντούνται σε αποικίες ή σε μικρές οικογένειες,αν και έχουν παρατηρηθεί και άτομα του είδους που ζούνε μόνα τους.
Η γούνα που περιβάλει το σώμα των gliders είναι παχιά και απαλή,με γκρίζο συνήθως χρωματισμό και με μια μαύρη γραμμή να περνάει από το πάνω μέρος του κεφαλιού και κατά μήκος της πλάτης.
Το κάτω μέρος αντίθετα φέρει χρωματισμούς χρώματος κρεμ.
Μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής έχουν προκύψει διάφοροι χρωματισμοί(π.χ. albino).

ΣΤΕΓΑΣΗ
Λόγο του ότι έχουν δενδρόβιο χαρακτήρα στη φύση,το κλουβάκι στο οποίο θα στεγαστεί το sugar glider μας θα πρέπει να έχει πλεόνασμα στο ύψος.
Ένα κλουβάκι με διαστάσεις 60 εκατοστά x 50 εκατοστά x 70 εκατοστά(μήκος x πλάτος x ύψος) είναι το λιγότερο που χρειάζεται για να στέγαση ένα άτομο του είδους,ενώ για ένα ζευγάρι θα χρειαστούμε σίγουρα ένα πλεόνασμα 20 εκατοστών.
Σε περίπτωση που έχουμε παραπάνω από δύο τότε θα χρειαστούμε ακόμα μεγαλύτερο χώρο.
Το κλουβί θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από φιλικά προς το glider υλικά(τίποτα
όπως π.χ. τοξικές μπογιές κ.τ.λ.),να μην έχει αιχμηρές προεξοχές που να μπορούν να το τραυματίσουν,να κλείνει καλά και οι είσοδοι του να ασφαλίζουν(τα gliders είναι έξυπνα ζώα και μπορεί να ανοίξουν εύκολα μια μη ασφαλισμένη είσοδο του κλουβιού τους) και το κενό ανάμεσα στα κάγκελα του κλουβιού να μην είναι μεγαλύτερο του ενός και είκοσι επτά εκατοστών.
Μέσα στο κλουβί θα πρέπει να υπάρχει μία(ή και περισσότερες) ταΐστρες,στις οποίες θα τοποθετούμε την τροφή τους,όπως και μία ή περισσότερες(ανάλογα με τον αριθμό των gliders) ποτίστρες με νερό,οι οποίες θα πρέπει να έχουν νερό πάντοτε.
Απαραίτητο είναι επίσης να υπάρχει ένα μέρος μέσα στο κλουβί που θα γίνει το κρεβάτι τους.
Πρέπει να είναι μαλακό και σε σχήμα τσέπης ώστε να τους θυμίζει το μάρσιπο της μητέρας τους και να είναι κρεμασμένο σε μια γωνία του κλουβιού.
Για το κρεβάτι τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια υφασμάτινη κατασκευή,κάποιο παλιό σκουφί ή κάτι παρεμφερές.
Καλό επίσης θα ήταν να έχουμε και μια κρυψώνα(κάποιο παλιό πλαστικό κουτί με ένα μικρό άνοιγμα για να μπορούν να μπαίνουν μέσα) ώστε να μπορούν να κρύβονται και εκεί κατά την διάρκεια της ημέρας.
Τέλος,πρέπει να φροντίσουμε ώστε να τους παρέχουμε αρκετά παιχνίδια για να τα κρατάμε απασχολημένα.
Κάποια κατάλληλα παιχνίδια για τα sugar gliders είναι οι μπάλες και οι κύλινδροι λιχουδιών και γενικά παιχνίδια που είναι ανθεκτικά και κατάλληλα σε μέγεθος(όχι δηλαδή πολύ μικρά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης).
Ένα ακόμα πολύ απλό παιχνίδι που μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας είναι να κρεμάσετε σχοινιά με κόμπους στο εσωτερικό του κλουβιού τους.
Τα gliders,προς έκπληξη σας,θα λύσουν τους κόμπους με χαρακτηριστική ευκολία.
Γενικά,παιχνίδια τα οποία είναι φτιαγμένα για άλλα κατοικίδια(σκύλους,γάτες κ.α.) ή αυτά με τα οποία παίζουν τα μικρά παιδιά,είναι συνήθως κατάλληλα.
Μία τελευταία προσθήκη στο θέμα “παιχνίδι” θα ήταν επίσης μία ρόδα σαν εκείνες που έχουν τα χάμστερς για να γυμνάζονται,αν και είναι σημαντικό να προσέξουμε να μην είναι ακριβώς όπως αυτές που βάζουν στα χάμστερς,γιατί οι εγκοπές που έχουν τα πλαστικά κάγκελα της ρόδας υπάρχει περίπτωση να τραυματίσουν την μακριά ουρά του glider μας.

GLIDER-NEWΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
ΥΓΡΑΣΙΑ
Τα gliders γενικά μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών απροβλημάτιστα.
Γενικά,οι θερμοκρασίες οι οποίες είναι ιδανικές όμως,είναι μια γενική θερμοκρασία της τάξεως των 25 βαθμών Κελσίου(πάνω-κάτω),με ένα μέρος που η θερμοκρασία θα φτάνει και τους 30-31 βαθμούς.
Οπότε καλό θα ήταν τους κρύους μήνες του χρόνου σε ένα σημείο του κλουβιού τους(συνήθως εκεί που έχουν το κρεβάτι τους) να τους παρέχουμε και ένα θερμαντικό σώμα(π.χ. μια θερμαντική πλάκα).
Αν πάλι η γενική θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο τα έχουμε είναι αυτή η οποία απαιτείται,τότε δεν είναι απαραίτητο κάποιο θερμαντικό σώμα.
Από άποψη υγρασίας,τα sugar gliders δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις,αν και καλό θα ήταν αν αντιληφθούμε ότι ο αέρας στο μέρος που τα έχουμε είναι πολύ ξηρός,να κάνουμε ένα ψέκασμα με λίγο νερό στο κλουβάκι τους,για να τα βοηθήσουμε να ενυδατωθούν,όπως και να φροντίσουμε τα βρέχουμε λίγο την τροφή που τους προσφέρουμε.
Εναλλακτικά μπορούμε να αναμειγνύουμε το νερό της ποτίστρας τους με λίγο gatorade ή λίγο χυμό φρούτων.
Τέλος ένα μικρό και ρηχό μπολάκι με νερό καλό θα ήταν να υπάρχει πάντα στο κλουβί του.
Σημαντικό: ΠΟΤΕ δεν δίνουμε στο sugar glider μας νερό από την βρύση,καθώς η τοξικότητα που υπάρχει στο επιτραπέζιο νερό(χλώριο κ.α.) μπορεί να αποβεί μοιραία για αυτό.
Εξαιρούνται οι βρύσες που έχουν δυνατά φίλτρα και τα οποία ανανεώνονται συχνά.
Ειδάλλως χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό και μόνο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Στη φύση όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω,τα sugar gliders τρέφονται με χυμούς και νέκταρ δέντρων,γλυκά φρούτα,γύρη,μέλι,μικρά έντομα και μικρά ζώα.
Τα κατοικίδια gliders μπορούν να τραφούν με απόλυτη επιτυχία με τροφές σε μορφή κροκέτας,ειδικά κατασκευασμένες για sugar gliders όπως επίσης και με φρούτα του εμπορίου(μήλα,αχλάδια κ.α.),σε μια αναλόγια 75%(κροκέτα) και 25%(φρούτα).
Επίσης βασικό είναι να προσθέτουμε πολυβιταμίνες με ασβέστιο στην τροφή τους ώστε τα κόκαλα τους να ακολουθήσουν μια σωστή ανάπτυξη.
Πέρα από αυτό μπορούμε εναλλακτικά να προσφέρουμε έντομα(mealworms,dubia roaches),κοτόπουλο,μέλι,γιαούρτι και φρουτόκρεμα του εμπορίου,όλα πάντα με την προσθήκη της ειδικής και με ασβέστιο πολυβιταμίνης που συστήνεται για sugar gliders,αν και γενικά ο συνδυασμός που προτείνεται είναι η αναλογία κροκέτας και φρούτων που αναφέραμε πιο πάνω,καθότι είναι πολύ πιο εύκολος αλλά και πιο υγιείνός βάση της ΑSGV(Ένωση κτηνιάτρων για τα surag gliders).
ΠΟΤΕ δεν δίνουμε γλυκά του εμπορίου στο sugar glider μας,ειδικά αν περιέχουν σοκολάτα,καθώς είναι τοξική για αυτά.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Tα gliders είναι πολύ έξυπνα και γεμάτα περιέργεια ζώα,τα οποία αν τα κοινωνικοποιήσετε θα δεθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό μαζί σας.
Αρχικά και ειδικά τον πρώτο καιρό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι κάπως επιφυλακτικά και νευρικά μαζί σας,χρόνο με τον χρόνο όμως και μετά από αρκετές επαφές,ακόμα και τα πιο δύσπιστα είναι σίγουρο πως θα εξοικειωθούν μαζί σας.
Συνήθως(ειδικά στις αρχές) όταν θα προσπαθήσετε να τα προσεγγίσετε και αυτά θα τρομάζουν,θα βγάζουν έναν χαρακτηριστικό οξύ ήχο στην προσπάθεια τους να σας αποτρέψουν.
Αυτό τον ήχο τον κάνουν και στην φύση όταν νοιώσουν κίνδυνο με σκοπό να αποτρέψουν το θύτη τους από το ναsugar_glider_s1 τα εξουδετερώσεις και δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που όταν κάνουν κάτι τέτοιο,σηκώνονται στα πίσω πόδια τους με τρόπο παρόμοιο όπως κάνουν οι αρκούδες,κάτι το οποίο έχει κάνεις πολλούς να τα αποκαλούν και “sugar bears”(bear=αρκούδα).
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν ακόμα και να δαγκώσουν,αλλά το δάγκωμα τους δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα,καθώς δεν έχει καμία σχέση με τα επίπονα δαγκώματα που έχουν π.χ. τα τρωκτικά,καθώς τα δόντια των gliders είναι φτιαγμένα πολύ διαφορετικά(το δάγκωμα τους θυμίζει τσίμπημα από τσιμπίδα και δύσκολα μπορεί να προκαλέσει πληγή ή αιμορραγία).
Ένας ωραίος τρόπος για να σας συνηθίσουν είναι η μαλακή κρυψώνα που θα τοποθετήσετε στο κλουβάκι τους να είναι κατασκευασμένη από κάποιο παλιό σας ρούχο,ώστε να εξοικοιωθούνε με την μυρωδιά σας και να νοιώθουν οικεία μαζί σας.
Ένας ακόμα πολύ καλός τρόπος για να δεθείτε με το glider σας είναι να προμηθευτείτε μια μικρή τσάντα ή κάποιο παρεμφερές αντικείμενο που να έχει σχήμα σαν πουγκί,μέσα στο οποίο θα μπορεί να κρύβεται το glider κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ εσείς θα το κουβαλάτε.
Δεδομένου ότι κατά την διάρκεια της ημέρας τα gliders συνήθως δεν είναι δραστήρια(καθότι πρόκειται για νυκτόβια μαρσιποφόρα όπως αναφέραμε και πιο πάνω),το πιθανότερο είναι να σας ενοχλήσει μόνο αν χρειαστεί να κάνει την ανάγκη του(οπότε και μπορείτε είτε να το τοποθετήσετε πίσω στο κλουβί του,είτε να το καθαρίσετε επί τόπου με μια χαρτοπετσέτα).
Καλό θα είναι αυτού του είδους οι “μετακινήσεις” με αυτόν τον τεχνητό “μάρσιπο” να γίνονται μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο μέρος που να μην υπάρχει κίνδυνος εξωτερικών παραγόντων σε περίπτωση που συμβεί κάτι.
Τέλος καλό είναι να αναφέρουμε πως σε περίπτωση που έχουμε ένα sugar glider,θα χρειαστεί να αλληλεπιδρούμε συχνά μαζί του καθώς στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να προβεί σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και αυτοτραυματισμούς λόγο της απομόνωσης και της μελαγχολίας που θα νοιώσει,αν το παραμελήσετε.
Για αυτό αν δεν έχετε αρκετό χρόνο ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε ή να προβείτε στην αγορά και ενός δεύτερου ατόμου του είδους(ή και παραπάνω αν μπορείτε),ώστε να έχει παρέα και να μην είναι απομονωμένο(φυσικά πάλι θα χρειάζεται μια Α αλληλεπίδραση μαζί σας, άλλα σίγουρα σε μικρότερο βαθμό από το να είναι μόνο του).