Phyllobates vittatus – Οδηγός φροντίδας

Phyllobates vittatusKοινή ονομασία: Golfodulcean poison frog
Επιστημονική ονομασία: Phyllobates vittatus
Τάξη: Άνουρα
Τόπος προέλευσης: Κόστα Ρίκα
Απαιτούμενες τιμές θερμοκρασίας: η γενική θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στους 21-23 °C περίπου και να μην υπερβαίνει ποτέ τους 26 °C
Απαιτούμενες τιμές υγρασίας: 70-100 %
Τελικό μέγεθος: 2,5-3,5 εκατοστά(τα θηλυκά τείνουν να είναι μεγαλύτερα)
Διάρκεια ζωής: 10-20 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Πολύ ήρεμο
Επίπεδο δυσκολίας: Μέτριο λόγο ευαισθησίας στις υψηλές θερμοκρασίες
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Oι phyllobates vittatus είναι ένας είδος “dart frog” που απαντάται στα δάση και κοντά στα ποτάμια της Κόστα Ρίκα.
Όπως όλοι οι εκπρόσωποι της οικογένειας “dendrobatidae” στην φύση, έτσι και οι phyllobates vittatus έχουν στο δέρμα τους μια πολύ ισχυρή τοξίνη, κάτι το οποίο μάλιστα “διαφημίζουν” με τα έντοντα phyllobates-vittatusχρώματα τους – στην φύση τα έντονα χρώματα υποδηλώνουν κίνδυνο.
Την ικανότητα τους αυτή, πιστεύεται ότι την οφείλουν στην διατροφή τους, η οποία αποτελείται από συγκεκριμένα είδη αρθρόποδων τα οποία και περιέχουν την συγκεκριμένη τοξίνη.
Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα σαφής εξήγηση για την προέλευση της βατραχοτοξίνης που έχουν αυτά τα ζώα στην φύση, οι υποψίες πέφτουν σε ένα μικρό σκαθάρι που κατοικοεδρεύει στην Κολομβία και σε παρεμφερής περιοχές με αυτές που κατοικούν διάφοροι “dart frogs”.
Στην αιχμαλωσία βέβαια, τα captive bred(cb) ζώα χάνουν αυτή τους την επικίνδυνη ιδιότητα, καθώς η τροφή τους αποτελείται από αρθρόποδα τα οποία δεν περιέχουν την συγκεκριμένη τοξίνη, για αυτό και στην αιχμαλωσία οι συγκεκριμένοι dart frogs(όπως και οι υπόλοιποι άλλωστε) είναι εντελώς ακίνδυνοι – συγκεκριμένα μιας και έχουν αρκετά ευαίσθητο δέρμα και “ντελικάτη” μορφολογία το πιθανότερο είναι να τους κάνουμε εμείς οι ίδιοι κακό αν τους πιάσουμε στα χέρια μας.
Eίναι σχετικά μεγάλοι σε μέγεθος “dart frogs”, με μεγέθη που μπορούν να φτάσουν και τα 3,5 εκατοστά, ενώ τα χρώματα τους είναι σκούρα στο σώμα, πράσινο ανοιχτό στα πόδια και στο κεφάλι έχουν δύο χαρακτηριστικές γραμμές κίτρινου-κόκκινου χρώματος, που ξεκινάν από την αρχή του ρύγχους τους, περνάν πάνω από τα μάτια και καταλήγουν στο πίσω μέρος του σώματος τους.

ΣΤΕΓΑΣΗ
Για ένα ζευγάρι phyllobates vittatus το ελάχιστο μέγεθος του vivarium θα πρέπει να είναι 40 cm x 40 Phyllobates vittatus 3cm x 40cm(μήκος x πλάτος x ύψος), ενώ για καθε επιπλέον θα πρέπει να υπολογίζουμε 400 τετραγωνικα εκατοστά επιπλέον (40 x 10 cm) .
Είναι προτιμότερο να εκτρέφονται ανά ζεύγη, αλλά μπορούμε να τους στεγάσουμε και σε ομάδες – προτείνεται 2 αρσενικά για κάθε θηλυκό.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να συστεγάζουμε δύο ή περισσότερα διαφορετικά είδη “dart frogs” στον ίδιο χώρο και να προτιμούμε μόνο άτομα του ίδιου είδους πάντοτε.
Καλό είναι να υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές κρυψώνες και αρκετά φυτά(βρομέλιες, moss, ficus, φτέρες κ.τ.λ.), τα οποία είναι ιδανικά για κάλυψη και σίγουτα θα ομορφύνουν το vivarium μας.
Για να γίνεται η σωστή αποστράγγιση του υποστρώματος θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ψεύτικο κατώτατο σημείο, το οποίο θα απότελείτα από μια ικανή ποσότητα lecaballs.
Για υπόστρωμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάτι το οποίο συγκρατεί την υγρασία, όπως χούμους, βιολογική τύρφη και υπόστρωμα βρύων και ξερών φύλλων.
Μιας και τα ζωντανά φυτά είναι απαραίτητα, θα πρέπει να τοποθετήσουμε και μια λάμπα φθορισμού, η οποία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη τους και με το φως που εκπέμπει θα δώσει ομορφύνει το vivarium μας.
Τέλος η χρήση υγρασιόμετρου–θερμόμετρου είναι απαραίτητη.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΥΓΡΑΣΙΑ
Μια θερμοκρασία της τάξεως των 21 °C με 23 °C είναι μια χαρά, με ανώτατο όριο τους 26 °C .
Αν η θερμοκρασία του χώρου τους ξεπεράσει τις προβλεπόμενες τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε θα έχουμε πρόβλημα, καθώς οι βάτραχοι του γένους “phyllobates” φημίζονται για την μικρή ανοχή που δείχνουν σε υψηλές θερμοκρασίες.
Αυτό καθιστά σχεδόν απαραίτητη την χρήση κλιματισμού για το καλοκαίρι.
Το χειμώνα, αν η θερμοκρασία του χώρου μας πέφτει κάτω από τους 20 °C, τότε ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μικρό θερμαντικό μέσο, αν η θερμοκρασία δωματίου όμως είναι 21 °C και πάνω, τότε δεν χρειαζόμαστε κάποια πηγή θερμότητας.
Η υγρασία θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στο 70-100 %.
Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να ψεκάζουμε με αποχλωριμένο νερό με τη βοήθεια ενός ψεκαστήρα σε τακτά διαστήματα.
Γενικά το συγκεκριμένο είδος μπορεί να αντέξει και σε επίπεδα υγρασίας της τάξεως του 50%, αλλά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Οι dart frogs στην αιχμαλωσία τρέφονται με μικρά αρθρόποδα.
Μια πολύ διαδεδομένη τροφή είναι τα δροσόφυλλα(fruitflies), τα διάφορα ισόποδα αλλά και μικρές κατσαρίδες dubia για κάποια μεγαλύτερα είδη.
Επίσης, μια πολύ ωραία επιλογή είναι τα springtails, τα οποία πέρα από τροφή για το βατραχάκι μας θα λειτουργήσουν και ως “καθαριστές” για το χώρο του, μιας και αυτή είναι η εν γένη χρησιμότητα τους.
Τέλος, τα μεγαλύτερα είδη μπορούν να τραφούν με ζωντανές κατσαρίδες , ενώ και τα phoenix worms θα ήταν μια ωραία προσθήκη λόγο του αυξημένου ποσοστού σε ασβέστιο που διαθέτουν.
Τα έντομα πρέπει να δίνονται ζωντανά καθώς στην αντίθετη περίπτωση ο βάτραχος δεν πρόκειται να δείξει ενδιαφέρον.
Δεν θα πρέπει ποτέ να αμελούμε να σκονίζουμε τα έντομα που δίνουμε στο βατραχάκι μας με τις κατάλληλες πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία πριν από κάθε τάισμα.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Phyllobates vittatus 2Τα αμφίβια γενικά είναι ζώα παρατήρησης καθώς ο χειρισμός τα αγχώνει και το δέρμα τους είναι αρκετά ευαίσθητο.
Ο συγκεκριμένος “dart frog” δεν αποτελεί εξάιρεση, καθώς όπως και με όλους τους “dart frogs” έτσι και με τον συγκεκριμένο, ο χειρισμός θα πρέπει να αποφεύγεται και να λαβαίνει χώρα μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητος, ενώ θα πρέπει πιο πριν να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες όπως:

1)πάντα πλένουμε με καθαρό νερό τα χέρια μας πριν χειριστούμε το αμφίβιο μας και ΠΟΤΕ με σαπούνι ή παρόμοια σκευάσματα γιατί μπορούν να απορροφηθούνε από το δέρμα του με ολέθρια για το αμφίβιο αποτελέσματα
2)όταν το χειριζόμαστε προσέχουμε ώστε να μην το κρατάμε πολύ ψηλά γιατί μια πτώση από τα χέρια μας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο
3)δεν το κρατάμε για πολύ ώρα στο χέρι μας αλλά ίσα-ίσα όσο χρειάζεται για να το μεταφέρουμε σε ένα προσωρινό πλαστικό τάπερ ή παρόμοιο σκεύος, αν πρέπει να κάνουμε κάποιο καθαρισμό ή άλλη παρεμφερή ενέργεια στο χώρο του
Γενικά οι “dart frogs” είναι ζώα του στυλ “κοιτάς αλλά δεν αγγίζεις”, κάτι το οποίο θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου.
Τέλος φροντίζουμε πάντα να πλύνουμε τα χέρια μας αφού χειριστήκαμε το αμφίβιο μας για λόγους υγιεινής.

 

Βρείτε τα ΕΔΩ