Boa Constrictor οδηγός φροντίδας Care sheet

Boa ConstrictorKΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Boa constrictor,Red tail boa
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Boa constrictor
ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Βόρεια,Κεντρική και Νότια Αμερική,όπως και σε κάποιες νήσους της Καραιβικής(ανάλογα με το locality)
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ: 20-24°C στη δροσερή μεριά, στη ζεστή μεριά 33°C.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ: 50-60 %
ΤΕΛΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ: 1,5-2,5 μέτρα(ανάλογα με το locality),κάποια locality μπορούν να φτάσουν σε κάποιες περιπτώσεις και τα τρία μέτρα.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ: 20-30 χρόνια,κάποιες φορές και παραπάνω
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολο-Μέσο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο βόας συσφιγκτήρας είναι ένα μεσαίου-μεγάλου μεγέθους φίδι,με αμερικάνικη προέλευση.
Όπως μαρτυράει και το όνομα του,είναι σφιγκτήρας,που πάει να πει ότι βασίζεται στην σύσφιξη για να εξουδετερώσει την λεία του. Από άποψη μεγέθους πρέπει να σημειώσουμε πως τα περισσότερα υπο-είδη του βόα είναι φίδια που μπορούν άνετα να φτάσουν τα δύο μέτρα αν η φροντίδα τους είναι σωστή,κάτι το οποίο πρέπει να έχουμε υπόψιν όταν αποκτήσουμε έναν.
Στο συγκεκριμένο είδος παρατηρείται σεξουαλικός διμορφισμός,με τα αρσενικά να είναι μικρότερα συνήθως,με μήκη που να φτάνουν σχεδόν τα 2 μέτρα και με πιο ελαφριά κατασκευή,σε αντίθεση με τα θηλυκά που μπορούν να φτάνουν μέχρι και τα 2,5 μέτρα και η κατασκευή τους είναι αρκετά βαρύτερη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν και κάποια locality τα οποία μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν σε κάποιες περιπτώσεις τα τρία μέτρα.
Οι βόες κατοικούν σε τροπικά δάση όπως και σε περιοχές με πιο άνυδρο κλίμα.
Είναι ικανότατοι κολυμβητές όπως και πολύ καλοί αναρριχητές.
Στη φύση τη λεία τους αποτελούνε μικρά και μεσαίου μεγέθους θηλαστικά και πουλιά,χωρίς να υποτιμούν τα άλλα ερπετά και τα αμφίβια.

Ενδεικτικά υποείδη boa constrictor και μεγέθη αυτών
1)Boa constrictor amarali(Amaral’s boa) 1,5 μέτρο+
2)Boa constrictor constrictor(True red-tailed boa) από 2 μέχρι και 3μέτρα+
3)Boa constrictor imperator(Common red-tailed boa) 1,5 με 2,5 μέτρα+
4)Boa constrictor longicauda(Tumbes Peru boa) 2 μέτρα+
5)Boa constrictor melanogaster(Ecuadorian boa) 3 μέτρα+
6)Boa constrictor nebulosa(Dominican clouded boa) 2 μέτρα+
7)Boa constrictor occidentalis(Argentine boa) 2 μέτρα+
8)Boa constrictor orophias(St. Lucia boa) 3 μέτρα+
9)Boa constrictor ortonii(Orton’s boa) 1,5 μέτρο περίπου+
10)Boa constrictor sabogae(Pearl Island boa) 1 μέτρο και 80 εκατοστά+

ΣΤΕΓΑΣΗ
Boa_constrictor_
Όπως ήδη αναφέραμε πρόκειται για δυνητικά μεγάλο φίδι,οπότε και το μέγεθος του χώρου στέγασης θα πρέπει να είναι το ανάλογο.
Για κάποια μικρά locality,όπως και για τα περισσότερα αρσενικά που έχουν μικρότερο μέγεθος,ένα terra μεγέθους 1.50 εκ. x 0.60 εκ. x 0.50 εκ.(μήκος x πλάτος x ύψος) είναι υπέρ-αρκετό,ενώ για κάποια θηλυκά με μεγαλύτερο μήκος και όγκο ίσως χρειαστούμε ακόμα μεγαλύτερο χώρο.
Καλό είναι να αναφέρουμε βέβαια πως πριν ενηλικιωθεί,καλό θα ήταν ο βόας μας να στεγαστεί σε ένα μικρότερο τερράριο ή σε ένα faunarium,ενώ μια ακόμα λύση είναι εάν ήδη έχουμε το τελικού τερράριο,να το χωρίσουμε στη μέση.
Με αυτή μας την ενέργεια θα φροντίσουμε ώστε να μην στρεσσαριστεί το φίδι αν είναι σε μικρή ηλικία,καθότι για ένα μικρό φίδι ένα μεγάλο τερράριο μπορεί να λειτουργήσει έτσι ακριβώς.
Το τερράριο(ή faunarium αντίστοιχα) το οποίο θα στεγάσει το φίδι μας πρέπει να είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μην υπάρχουν χαραμάδες οι τρύπες(πέρα από αυτές οι οποίες είναι για εξαερισμό) ώστε να αποφευχθούν οι αποδράσεις.
Καλό θα ήταν ακόμη να τοποθετήσουμε μια κρυψώνα στην ζεστή μεριά και προαιρετικά μία και στην δροσερή μεριά,ένα αρκετά μεγάλο μπολ με νερό(στους βόες αρέσει το νερό και στη φύση έχει παρατηρηθεί ότι είναι πολύ καλοί κολυμβητές) το οποίο θα είναι πάντα στην δροσερή μεριά και θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε και κάποιο κλαδί για να του δώσουμε την δυνατότητα για σκαρφάλωμα.
Για υπόστρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε snake bedding αλλά και softwood τύπου aspen.

Για αρχή μπορεί κάποιος να πάρει το Fauna box 56×30.5x26cm
 και αν χρειάζεται ολόκληρο τον αρχικό εξοπλισμό υπάρχει το  βασικός εξοπλισμός φιδιών . Για ένα ενήλικο θηλυκό το πλέον κατάλληλο γυάλινο terrarium 120x40x40 ενώ για το αρσενικό το   τερράριουμ είναι το 100x50x50 osb .

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ – ΥΓΡΑΣΙΑ
Προερχόμενοι από περιοχές με τροπικά κλίματα,είναι λογικό οι βόες να είναι φίδια που για να ευημερήσουν χρειάζονται μια σταθερή πηγή θερμότητας.
Στο χώρο στέγασης του λοιπόν,πρέπει η θερμοκρασία να είναι στην δροσερή μεριά όχι κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου και στην ζεστή πλευρά στους 30-31 βαθμούς,με ένα σημείο λιασίματος όχι πάνω από 33 βαθμούς Κελσίου.
Την νύχτα οι θερμοκρασίες μπορούν να κατεβαίνουν κατά πέντε βαθμούς αντίστοιχα.
Την θέρμανση στο χώρο στέγασης μπορούμε να την πετύχουμε μέσω θερμαντικών πλακών(heat pads).
Είναι γενικά αποδεκτό πως για το τελικό και μεγάλο terrarium του ζώου μας απαραίτητη είναι μια θερμαντική ή κεραμική λάμπα,η οποία θα τοποθετηθεί μέσα στο terrarium και πάνω από εκεί που θα είναι η ζεστή πλευρά.
Τα ποσοστά υγρασίας πρέπει να κυμαίνονται στο 50-60%.
Οι βόες όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι φίδια που αγαπούν το νερό,οπότε ένα πιο φαρδύ μπολ νερού ώστε να μπαίνει όλο το ζώο μέσα θα ήταν μια πολύ ωραία προσθήκη.
Καλό είναι όταν το φίδι ετοιμάζεται για έκδυση να κάνουμε ένα ψέκασμα για να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο την υγρασία και να ευκολύνουμε έτσι το έργο του.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που μπορεί να συναντήσει κάποιος όσο αναφορά τους βόες είναι ότι είναι “μηχανές φαγητού”.
Με άλλα λόγια τρώνε απροβλημάτιστα από την αρχή και δεν πρόκειται να αρνηθούν ποτέ τους γεύμα εφόσον και οι συνθήκες τις οποίες τους παρέχουμε είναι οι κατάλληλες.
Για αυτό ακριβώς πρέπει να προσέξουμε και να μην το παρακάνουμε με το τάισμα γιατί πρόκειται για φίδια με αρκετά χαμηλό μεταβολισμό,τα οποία λόγο του ότι είναι ευκαιριακοί θηρευτές μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε όσο εμείς του προσφέρουμε φαγητό,κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του ζώου.

Οπότε ένα σωστό πρόγραμμα είναι το εξής:

1)Για τα νεαρά σε ηλικία άτομα τάισμα με ανάλογου μεγέθους τρωκτικό ανά 5-7 μέρες.
2)Στα ημιενήλικα ταΐζουμε ανάλογου μεγέθους τρωκτικό ανά 10-15 μέρες.
3)Στα ενήλικα άτομα(3 χρονών+) ένα αναλόγου μεγέθους τρωκτικό ανά 15-20 μέρες είναι αρκετό.

Αποφεύγουμε να χειριστούμε το ζώο αφού το έχουμε ταΐσει για τουλάχιστον 2 μέρες,καθώς υπάρχει κίνδυνος να κάνει εμετό αν κάνουμε κάτι τέτοιο.
Οι βόες μπορούν αρχικά να τραφούν με ποντίκια ή μικρούς αρουραίους και αργότερα με ενήλικους αρουραίους,ενώ κάποια μεγάλα άτομα κάποιων localities μπορεί να χρειαστούν μέχρι και κουνέλι(αν και αυτό δεν είναι οπωσδήποτε απαραίτητο).

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Οι boa constrictors θεωρούνται κατά βάση ήρεμα ζώα,που μπορούν να συνηθίζουν τον χειρισμό αν κάποιος ασχοληθεί μαζί τους, χειρίζοντας τους 1-2 φορές από λίγα λεπτά κάθε εβδομάδα.
Συνήθως τείνουν να είναι πιο νευρικοί σε μικρότερη ηλικία αν και μετά ηρεμούν αρκετά(αυτό βέβαια έχει σχέση και με την προσωπικότητα του ζώου καθώς το κάθε ένα έχει και διαφορετικό χαρακτήρα).
Δεν χειριζόμαστε καθόλου αφότου έχουμε ταίσει το ζώο μας(όπως αναφέρθηκε και παραπάνω) όπως και αποφεύγουμε να το χειριστούμε όταν βρίσκεται σε περίοδο έκδυσης.
Γενικά πρόκειται για πολύ ανθεκτικά φίδια που σπάνια θα στρεσσαριστούν αν οι συνθήκες που τους παρέχουμε είναι οι κατάλληλες και τα cb άτομα του είδους συνήθως αποδεικνύονται πολύ ήρεμα.

Βρείτε τα ΕΔΩ