Τροφή για ταραντούλα

ταραντούλα τρωει dubia

Τροφή για ταραντούλα

Η ταραντούλα είναι σαρκοφάγο αρθρόποδο.

Ακολουθεί μια λίστα με τις πιο συνήθης τροφές για ταραντούλες.

 

 

 

Γρύλοι / crickets : Μια από τις πιο ευρέως διαδεδομένες τροφές. Σε μικρής ηλικίας ταραντούλες που ονομάζονται slings tarantula-f1μπορούμε να προσφέρουμε μικρότερους σε μέγεθος γρύλους pinheads (καρφίτσας) ενώ σε μεγαλύτερες ταραντούλες προσφέρουμε μεγαλύτερο γρύλο. Είναι δύσκολοι στη διατήρηση όμως και πρέπει να ταΐζονται άμεσα.

Κατσαρίδες :  Η πιο εύκολη τροφή στη συντήρηση και στη δημιουργία αποικίας. Δεν μυρίζουν, δεν σκαρφαλώνουν, δεν κάνουν θόρυβο.  Δεν μεταμορφώνονται ούτε σε σκαθάρι ούτε σε μύγα, ζουν 1-2 χρόνια. Αναλόγως της ηλικίας και του είδους τους υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη οπότε πάντα θα υπάρχει μέγεθος κατάλληλο για το μέγεθος της tarantula.
Αφού η ταραντούλα δεν ταΐζεται συχνά, είναι με διαφορά η καλύτερη τροφή για ταραντούλες

  • Red Runners | Blatta Lateralis | Shelfordella tartara | Turkistan Roaches : Οι πιο μικρές σε μέγεθος. Μωρά είναι 3 χιλιοστά και μπορούν να φτάσουν τα 2 εκατοστά. Οι ενήλικες επαρκούν ως τροφή για όλες τις ημιενήλικες και τις περισσότερες ενήλικες ταραντούλες.
  • Dubia Roaches | Blabtica Dubia : Διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό κρέατος. Φτάνουν τα 5 εκατοστά οι αρσενικές και 4 οι θηλυκές. Έχουν πολύ περισσότερο κρέας και μέγεθος και μπορούν να ταϊστούν όλα τα είδη ταραντούλας με αυτές.
  • Blaberus Craniifer | Death’s head cockroach : Πιο σπάνιες από τις υπόλοιπες, φτάνουν πολύ μεγάλο μέγεθος έως 7 εκατοστά. Ιδιαίτερα όμορφες, διατηρούνται και ως κατοικίδια παρατήρησης.

Ακρίδες / grasshoper : Πολύ καλή τροφή. Καλά ποσοστά πρωτεΐνης με λίγο λίπος. Έχει επίσης πολύ μαλακό σώμα. Καλό είναι να αφαιρεθούν τα πόδια πριν προσφερθούν στην ταραντούλα για να αποφευχθεί πιθανότητα τραυματισμού.

Δροσόφιλα : Πολύ μικρή τροφή. Κατάλληλα για ταραντούλες sling. Εύκολα στη δημιουργία αποικίας.

Προνύμφες εντόμων :

feedersgroupΑν και δεν προτείνουμε τις προνύμφες εντόμων για ταραντούλες, παρόλα αυτά τις αναφέρουμε για όσους έχουν “πρόβλημα” με τις κατσαρίδες.
Λόγω του σπάνιου ταΐσματος στις ταραντούλες και δεδομένου ότι οι προνύμφες εντόμων αλλάζουν σε νύμφες, και δεν μπορούν να ταϊστούν, οι προνύμφες εντόμων δεν συνιστώνται για ταραντούλες.

 

Μέγεθος τροφής
Το μέγεθος τροφής εξαρτάται από το μέγεθος της ταραντούλας. Αν και η ταραντούλα μπορεί να φάει ένα γεύμα μεγαλύτερο από αυτήν, υπάρχει η πιθανότητα να τραυματιστεί. Για ασφάλεια λοιπόν ρίχνουμε μικρότερα θηράματα. Το μέγεθος των θηραμάτων θα πρέπει να είναι το μισό έως τα 3/4 του μήκους σώματος της ταραντούλας.

Πόσο συχνά ταΐζουμε;
Η συχνότητα ταΐσματος έχει άμεση σχέση με την ηλικία της ταραντούλας  Όταν είναι μωρά οι ταραντούλες – slings – χειρισμός ταραντούλαςταΐζονται 2-3 φορές την εβδομάδα ενώ όταν ενηλικιωθούν 1 φορά την εβδομάδα. Μπορεί σε ένα γεύμα να φάει περισσότερα του ενός feeders.

Γιατί δεν δέχεται το γεύμα;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να μην τρώει η ταραντούλα. Αρχικά είναι νυκτόβιο είδος που σημαίνει ότι μπορεί να προτιμάει να φάει το βράδυ. Αφήνουμε τη τροφή εκεί για μια μέρα και αν δεν τη φάει τότε την αφαιρούμε την επομένη.
Δύο άλλοι λόγοι που δεν τρώει συνήθως είναι ότι είτε μπορεί να πηγαίνει για molt (έκδυση εξωσκελετού) είτε λόγω αλλαγής συνθηκών. Όταν αποκτήσουμε μια καινούργια ταραντούλα την αφήνουμε ατάιστη για ένα τριήμερο προκειμένου να προσαρμοστεί. Ή μπορεί απλά και να μην πεινάει. Κάποιες απλά τρώνε σε αραιότερα διαστήματα.
goliath-bird-eating-tarantula-for-saleΔεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε αν δεν τρώει η ταραντούλα μας. Η φύση την έχει προικίσει με μεγάλες αντοχές -μπορεί να επιζήσει και μήνες ατάιστη. Απλώς ελέγχουμε περιοδικά αν η κοιλιά της είναι φουσκωμένη και αν έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας στο τεράριουμ.