Στρες αποχωρισμού – Έντονα προβλήματα

Στρες αποχωρισμού – Έντονα προβλήματα

Μιλώντας για έντονα προβλήματα σε σκύλους με στρες αποχωρισμού, αναφερόμαστε στις περιπτώσεις ο σκύλος αγχώνετε και μόνο που δεν έχει στο οπτικό του πεδίο τον ιδιόκτητη του.
Πώς μπορείτε να φτάσετε στο σημείο όπου μπορείτε ακόμα και να αφήσετε το σκύλο σας για σύντομες περιόδους σε ένα δωμάτιο ή μόνο του στο σπίτι και να είστε σίγουρος ότι θα είναι μια θετική για αυτόν εμπειρία;

Τα παρακάτω είναι μια σειρά ασκήσεων που μπορεί να είναι καθοριστικές στην εκπαίδευση του σκυλιού σας. Αυτές οι ασκήσεις έχουν σαν στόχο το να μάθει ο σκύλο σας πως το να γαβγίζει και να κλαψουρίζει δεν προβλέπεται να τραβήξει την προσοχή σας,ενώ το να είναι ξαπλωμένος ή καθιστός και ήρεμος θα το επιτύχει.
Το να είναι ξαπλωμένα είναι καλύτερο επειδή αυτή η θέση είναι και πιο ήρεμη. Αν ο σκύλος σας έχει ήδη κάνει κάποιες ασκήσεις και κάθεται αυτόματα για άλλα πράγματα,τότε η μετάβαση σε αυτές τις επόμενες ασκήσεις θα είναι εύκολη.
Σε γενικές γραμμές συστήνεται τουλάχιστον να λάβει μια  εκπαίδευση για 10 με 20 λεπτά για να εκπαιδευτεί να κάθεται αυτόματα όταν του δίνετε κάποια λιχουδιά,όπως και το να τρέχει μαζί σας και να κάθεται όταν σταματάτε,δεδομένου ότι και οι δύο αυτές ασκήσεις είναι διασκεδαστικές και χρήσιμες.

Βήμα 1ο:

Διδάξτε μια φανταστική αυτόματη εντολή(π.χ. “κάτω”) και χρησιμοποιήστε την και σαν λεκτικό σύνθημα. Με αυτή την άσκηση θα τον εκπαιδεύσετε έτσι ώστε να καταλάβει ότι το να είναι ξαπλωμένος ήρεμα είναι αυτό που θα σας κάνει να επιστρέψετε.Ξεκινήστε με ένα φανταστικό “κάτω” ακόμα κι αν ο σκύλος ξέρει ήδη να ξαπλώνει με κάποια οπτική ένδειξη ή κάποιο σήμα.
Μπορείτε να τρέξετε για 5-10 βήματα και μετά να σταματήσετε.
Τώρα θα αλλάξουμε την τελική συμπεριφορά σε ένα “κάτω”,έτσι ώστε οι εντολές “κάτω” να γίνουν διασκεδαστικές και να γίνονται αυτόματα.

Τρέξτε λοιπόν 5-10 βήματα και στη συνέχεια σταματήστε.
Μόλις σταματήσετε,χρησιμοποιήστε το δέλεαρ των τροφίμων για να κάνετε τον σκύλο σας να ξαπλώσει.
Επιβραβεύστε το σκυλί σας με μια λιχουδιά επειδή ξάπλωσε και με μια σειρά από λιχουδιές για να παραμένει ξαπλωμένο. Από τη στιγμή που βρίσκεται σταθερά ξαπλωμένο αμέσως όταν σταματάτε,ακόμη και αν μια λιχουδιά είναι απαραίτητη,τότε μπορείτε να ξεκινήσετε τη διδασκαλία της λεκτικής εντολής “κάτω.”
Απλά πείτε την λέξη “κάτω” και στην συνέχεια κάντε το οπτικό σήμα ή δώστε την λιχουδιά. Αυτό να το κάνετε μόνο αν είστε βέβαιοι ότι θα ξαπλώσει αμέσως,ειδάλλως η λέξη δεν θα σημαίνει τίποτα. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διαρκέσει μόνο μια ή δύο ημέρες.
Μόλις ο σκύλος σας μάθει τη λέξη “κάτω”,τότε μπορείτε να ξεκινήσετε το επόμενο βήμα.
Το ιδανικότερο θα είναι να ξαπλώνει αυτόματα όταν σταματάτε.

Βήμα 2ο:
Διδάξτε το “κάτω-μείνε”.
Φορέστε στο σκύλο σας λουρί ώστε να μην μπορεί να φτάσει σε σας αν σηκώνεται.
Στη συνέχεια βάλτε τον να ξαπλώσει σε ένα χαλί ή σε κάποια άλλη άνετη θέση και δώστε του λιχουδιές για να παραμείνει κάτω.Στη συνέχεια απομακρυνθείτε για μόλις ένα ή μισό βήμα και γυρίστε πίσω σε αυτόν και δώστε του άλλη μια λιχουδιά πριν σηκωθεί.

Επαναλάβετε για 3-5 φορές και στη συνέχεια αυξήστε την απόσταση κατά ένα βήμα.

Ο στόχος είναι πάντα να πάτε πίσω σε αυτόν και να τον ανταμείψετε πριν σηκωθεί,αν και μπορείτε να αυξήσετε την απόσταση αρκετά γρήγορα.

Βήμα 3ο:
Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας ώστε να καταλάβει ότι το να μείνει ξαπλωμένος και ήρεμος είναι αυτό που θα σας κάνει να έρθετε πίσω. Τώρα έχετε κάποιες συμπεριφορές ως “θεμέλια” και μπορείτε να προχωρήσετε παραπάνω. Τώρα θα μάθουμε στον σκύλο μας ότι το να κάθετε ήρεμος αντί να γαβγίζει και να κλαψουρίζει είναι αυτό που θα σας κάνει να έρθετε πίσω.

Ξεκινήστε έχοντας τον σκύλος σας δεμένο με το λουρί του σε κάποιο έπιπλο.

Στη συνέχεια κάντε λίγα βήματα παραπέρα.
Θα σταθεί και θα σας κοιτάξει και αν έχετε κάνει πολύ πρακτική πάνω στις προηγούμενες εντολές που αναφέραμε παραπάνω,τότε θα είναι σίγουρα πολύ “φρέσκες” στο μυαλό του. Αν όχι τότε προχωρήστε προς αυτόν και πείτε του να ξαπλώσει(λεκτικά) και δώστε του χρόνο να το σκεφτεί.

Την στιγμή που θα ξαπλώσει κάτω πηγαίνετε από πάνω του και χαϊδέψτε τον αν θέλει χάδια ή δώστε του κάποια λιχουδιά αν θέλει. Σε γενικές γραμμές,αν ο σκύλος επιζητεί την προσοχή σας θα θέλει χάδια ως ανταμοιβή. Βεβαιωθείτε ότι παραμένει ξαπλωμένος και μόνο όταν του δώσετε το “ok” θα σηκωθεί.
Στη συνέχεια,απομακρυνθείτε και επιστρέψτε πριν σηκωθεί μερικές ακόμα φορές.
Στη συνέχεια,κάντε επανεκκίνηση της διαδικασίας.
Για να επανεκκινήσετε τη διαδικασία,πετάξτε του μια λιχουδιά με τέτοιο τρόπο που να πρέπει να πάει ο ίδιος να την πάρει. Όσο περπατάει για να πάρει την λιχουδιά,απομακρυνθείτε σε ίδια απόσταση όπως και πριν(ή λιγότερο αν του πάρει πολύ χρόνο να το καταλάβει) και επαναλάβετε όπως και πριν.

Όταν ο σκύλος σας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να ξαπλώσει για να σας κάνει να έρθετε πίσω και μπορεί να το κάνει αυτό σε λίγα δευτερόλεπτα,τότε μπορείτε να αυξήσετε την απόσταση.
Συστηματικά αυξήστε την απόσταση έως ότου να μπορείτε να περπατήσετε έξω από το δωμάτιο και στη συνέχεια αυξήστε το χρόνο που θα είστε μακριά.
Για παράδειγμα,μπορείτε να επιστρέφετε στο δωμάτιο κάθε 5 δευτερόλεπτα για 10 διαδοχικές δοκιμές,αλλά στη συνέχεια να αυξήσετε τον χρόνο σε 10,15,20,30 ή 40 δευτερόλεπτα.
Μπορείτε να το επιτύχετε αυτό στις πρώτες προπονήσεις.
Στη συνέχεια,ξεκινήστε να μεταβάλλεται το χρόνο που είστε μακριά.
Για παράδειγμα,κάντε εναλλαγές επιστροφής κάθε 5-15 δευτερόλεπτα,σε πολύ μεγαλύτερους χρόνους,όπως 30-60 δευτερόλεπτα,αλλά προσπαθήστε να πάτε πίσω πριν ο σκύλος σηκωθεί και αρχίσει να κλαψουρίζει. Σημειώστε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπορείτε να διδάξετε στο σκύλο σας τα παραπάνω χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι!
Μπορείτε βέβαια αν θέλετε να βάλετε μια κάμερα έτσι ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι κάνει όταν είναι έξω από το οπτικό σας πεδίο. Αν σηκώνεται γιατί φύγατε για πάρα πολύ ώρα,τοτε περιμέντε τον μέχρι να ξαπλώσει και πάλι ή δώστε του μια εντολή για να καταλάβει ότι πρέπει να βρίσκεται κάτω γιατί αυτό είναι το σωστό. Αφού ξαπλώσει πάλι,τότε βεβαιωθείτε ότι έχετε πάει πίσω και τον έχετε ανταμείψει πριν σηκωθεί πάλι.

Όταν το σκυλί σας μπορεί να χαλαρώσει σε ένα δωμάτιο μόνο του για 30 λεπτά ή περισσότερο,τότε εφαρμόζεται την ίδια άσκηση για να φύγετε από το σπίτι.

Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται κουραστική,αλλά σε σύγκριση με τη βασική εκπαίδευση,είναι συστηματική και σχετικά γρήγορη.Μπορείτε ακόμη και να επιταχύνετε την εκπαίδευση από την πρώτη φορά,όταν ο σκύλος σας μαθαίνει να ελέγχει τις παρορμήσεις του ώστε να έχετε κέρδος και σε άλλα πράγματα. Όπως και με το σύνολο των εκπαιδεύσεων,θα πρέπει να ρυθμίσετε ένα πρωτόκολλο με βάση το σκυλί. Για παράδειγμα,εάν ο σκύλος σας μπερδεύεται έντονα, ασχοληθείτε με τα βήματα 1 και 2 πολλές φορές.
Ή αν τα πάει καλά στο βήμα 3,αλλά όταν πάτε έξω από το δωμάτιο αρχίζει να πέφτει το μοτίβο του,θα πρέπει να δουλέψετε πιθανόν την εντολή “κάτω-μείνε”. Οπότε μην ανησυχείτε αν ο σκύλος σας κολλήσει κάπου,θα πρέπει απλώς να επανεξετάσετε την τεχνική σας ή να πάρετε κάποια σχετικά μέτρα,διότι η συνολική προσέγγιση είναι επιστημονικά ορθή.