Στείρωση σκύλων άρθρο του Cesar Millan

Στείρωση σκύλων άρθρο του Cesar Millan

(το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε από τον παγκοσμίως γνωστό εκπαιδευτή σκύλων Cesar Millan και μεταφρασμένο από το feeders.gr)

Επιλύοντας ένα πρόβλημα

Από τον Cesar Millan

Αυτό το μήνα (Φεβρουάριο), πριν από επτά χρόνια, ξεκίνησα το Ίδρυμα “Cesar Millan” και ένα μέρος της αποστολής μας είναι να προωθήσουμε τη στείρωση των κατοικίδιων ζώων για τη μείωση του υπερπληθυσμού.

Επίσης τυγχάνει ο Φεβρουάριος να είναι ο μήνας ενημέρωσης για την στείρωση και αυτή την Τρίτη η “Παγκόσμια Ημέρα Στείρωσης”.

Ο υπερπληθυσμός των κατοικίδιων ζώων είναι παγκόσμιο πρόβλημα, με πάνω από εξακόσια Στείρωση σκυλιών αποψειςεκατομμύρια αδέσποτους, εγκαταλελειμμένους ή ανεπιθύμητους σκύλους.

Ενώ έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος.

Ο στόχος μου είναι να μην υπάρχει κανένας ανεπιθύμητος σκύλος και κάθε σκύλος να έχει καλό σπίτι.

 

Όσο συγκλονιστικός είναι ο αριθμός των εξακοσίων εκατομμυρίων, άλλο τόσο συγκλονιστικός είναι και ο αριθμός των απογόνων που μπορεί να παράγει ένα μη στειρωμένο θηλυκό σκυλί.

Αυτό το ένα θηλυκό και οι απόγονοί του μπορούν να παράγουν μέχρι και εξήντα επτά χιλιάδες σκυλιά σε μόλις έξι χρόνια, με κάθε θηλυκό από αυτά να κάνει το ίδιο.

Αυτό σε πολλές χώρες, σε συνδυασμό και με την αδιαφορία για τα σκυλιά, οδήγησε σε τεράστια προβλήματα με τα αδέσποτα.

 

Πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε παγκόσμια αγανάκτηση πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι αξιωματούχοι στο Σότσι δηλητηρίαζαν αδέσποτα σκυλιά για να τα απομακρύνουν από τους δρόμους.

Έτσι, ακόμη και σε μια χώρα τόσο σύγχρονη όσο η Ρωσία, τα άστεγα σκυλιά είναι ένα πρόβλημα.

Ωστόσο, αν είχαν επικεντρωθεί στα προγράμματα στείρωσης πριν από καιρό, δεν θα χρησιμοποιούσαν μια τέτοια μέθοδο.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η στείρωση κυριολεκτικά σώζει ζωές, εμποδίζοντας τα ανεπιθύμητα σκυλιά από το να γεννηθούν. Και όμως, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αντιστέκονται στην ιδέα λόγω κοινών παρανοήσεων.

Εδώ είναι οι τέσσερις μεγαλύτεροι μύθοι:

Στείρωση σκυλιών διασκεδασηΜύθος # 1: Ένα σκυλί θα νιώθει ότι είναι “λιγότερο” άντρας ή γυναίκα αν στειρωθεί

Αυτός ο μύθος προέρχεται από ανθρώπους που επιβάλλουν τα δικά τους συναισθήματα απώλειας στο ζώο. Στην πραγματικότητα, το σκυλί σας θα έχει απλά μια λιγότερη ανάγκη να εκπληρώσει.
Η βασική προσωπικότητα ενός σκύλου σχηματίζεται περισσότερο από το περιβάλλον και τη γενετική παρά από τις ορμόνες φύλου, έτσι η στείρωση δεν θα αλλάξει τη βασική προσωπικότητα του σκύλου σας, ούτε θα κάνει τον σκύλο σας αργό και ούτε θα επηρεάσει το φυσικό του ένστικτο προστασίας.
Αλλά θα σας δώσει ένα κατοικίδιο ζώο με καλύτερη συμπεριφορά.

Τα στειρωμένα σκυλιά έχουν λιγότερη επιθυμία στο να περιπλανηθούν, να μαρκάρουν την περιοχή τους (όπως π.χ. τον καναπέ σας) και να ασκήσουν κυριαρχία.

Επίσης δεν βιώνουν πλέον τις ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των κύκλων τους, που μετατρέπουν το κατοικίδιο ζώο σας σε ένα νευρικό σκυλί που κλαίει αδιάκοπα και προσελκύει ανεπιθύμητα αρσενικά σκυλιά.

Τα στειρωμένα σκυλιά είναι πιο στοργικά και λιγότερο πιθανό να δαγκώσουν, να ξεφύγουν ή να γίνουν επιθετικά.

Μύθος # 2: Η στείρωση θα προκαλέσει αύξηση βάρους

Στείρωση σκυλιών δραστηριοτηταΤα σκυλιά δεν παχαίνουν απλώς επειδή είναι στειρωμένα.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά παίρνουν βάρος εάν τρώνε πάρα πολύ και ασκούνται πολύ λίγο ή αν είναι γενετικά προγραμματισμένα να είναι υπέρβαρα.

Η αύξηση βάρους που οι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν μετά την στείρωση πιθανότατα προκαλείται μια συνεχή δίαιτα υψηλής ενέργειας σε ένα σκυλί με μειωμένες ανάγκες καθώς φθάνει στο ενήλικο μέγεθος του.

Μύθος # 3: Τα σκυλιά θα θρηνήσουν την απώλεια των αναπαραγωγικών τους δυνατοτήτων

Δεν είναι αλήθεια.

Τα σκυλιά αναπαράγονται αποκλειστικά για να εξασφαλίσουν την επιβίωση του είδους τους.
Δεν γεννούν και μεγαλώνουν ένα κουτάβι για δεκαοκτώ χρόνια.
Δεν ονειρεύονται “το γάμο του κουταβιού τους”.
Δεν ελπίζουν για την άνεση που θα έχουν τα εγγόνια τους.
Θηλυκοί σκύλοι διδάσκουν συγκεκριμένους κανόνες στα κουτάβια για τα όρια και τους περιορισμούς τους, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στην αγέλη.
Τα αρσενικά σκυλιά δεν είναι «πατέρες» με την ανθρώπινη έννοια της λέξης και δεν αναγνωρίζουν τα κουτάβια ως δικά τους.

Μύθος # 4: Η στείρωση είναι ακριβή

Σήμερα υπάρχουν αρκετά προγράμματα χαμηλού κόστους και δωρεάν προγράμματα στείρωσης και Στείρωση σκυλιώνπλέον αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία.
Ακόμα κι αν αυτά τα προγράμματα δεν είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας, η συναισθηματική δυσφορία και τα χρήματα που δαπανώνται για ιατρικές θεραπείες που θα εξοικονομήσετε, καθιστά την στείρωση μια επένδυση που αξίζει την κάθε της δεκάρα.
Έτσι, αν δεν είστε επαγγελματίας κτηνοτρόφος, δεν υπάρχει δικαιολογία για την μη στείρωση του σκύλου σας(ή της γάτας και του κουνελιού σας) πρωτού βρεθείτε με ανεπιθύμητους απογόνους στα χέρια σας.

Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας ή το τοπικό καταφύγιο για να μάθετε τις επιλογές σας, συμπεριλαμβανομένης της στείρωσης χαμηλού κόστους και βοηθήστε με στην αποστολή μου να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχουν πλέον ανεπιθύμητοι και αδέσποτοι σκύλοι.

 

Μείνετε ήρεμοι και στειρώστε το σκυλί σας!

ΠΗΓΗ