Σκιουράκια οδηγός φροντίδας

Σκιουράκια οδηγός φροντίδας

Kοινή ονομασία: Chipmunk(“σκιουράκι”)
Επιστημονική ονομασία: Tamias sp.(ταμιοσκίουρος)
Τάξη: Τρωκτικά
Tόπος προέλευσης: Διάφορα μέρη της Βόρειας Αμερικής,των Η.Π.Α. και του Καναδά(ανάλογα με το είδος) με μόνη εξαίρεση το σιβηρικό υπογένος(Siberian chipmunk – Eutamias sibiricus) που απαντάται μόνο στην Ασία,από την Κεντρική Ρωσία μέχρι και τα εδάφη της Ιαπωνίας.
Τελικό μέγεθος: 20-30 εκατοστά(ανάλογα με το είδος)
Βάρος: 50-130 γραμμάρια(ανάλογα με το είδος)
Διάρκεια ζωής: 3-5 χρόνια,έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που έφτασαν και τα 10 έτη
Επίπεδο δυσκολίας: Σχετικά εύκολο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
σκιουρος 2Οι σκίουροι που ανήκουν στο γένος “ταμίας”(tamias sp.) είναι τρωκτικά,τα οποία απαντώνται σε πολλές πολιτείες της Βόρειας Αμερικής,στις Η.Π.Α. και τον Καναδά,ενώ υπάρχει και ένα και μόνο είδος το οποίο και απαντάται στην Ασία(siberian chipmunk). Ένα γενικά κοινό χαρακτηριστικό όλων των ειδών είναι οι ρίγες που έχουν στο τρίχωμα τους κατά μήκος της πλάτης τους,όπως και το μέγεθος τους,που μπορεί να φτάσει μαζί με την ουρά τα 20 με 30 εκατοστά. Αν και ταξινομικά οι περισσότεροι τείνουν να θεωρούν ότι ανήκουν σε ένα γένος,πολλές φορές παρουσιάζονται τρία διαφορετικά γένη με τα εκάστοτε είδη. Αυτά είναι τα εξής:

Στο φυσικό τους περιβάλλον,οι ταμιοσκίουροι τρέφονται με σπόρους,καρπούς,φρούτα και μπουμπούκια φυτών,γρασίδι και λοιπές φυτικές ύλες,χωρίς να υποτιμούν τα έντομα και τα μικρά ζώα,όπως και τα αυγά πουλιών. Στη φύση βρίσκουν καταφύγιο σε λαγούμια που σκάβουν στο έδαφος και στα δέντρα ανεβαίνουν συνήθως για να προμηθευτούν τους καρπούς τους ή για να ξεφύγουν από κάποιον θηρευτή,σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους συγγενείς τους(όπως π.χ. ο αμερικάνικος κόκκινος σκίουρος – Tamiasciurus hudsonicus),οι οποίοι κατά κόρον δραστηριοποιούνται στα δέντρα.

Κάποια είδη πέφτουν σε νάρκη του κρύους μήνες του χρόνου όπως π.χ. ο “eastern chipmunk”,ενώ άλλα όπως ο “western chipmunk” όχι, αντ’ αυτού αποθηκεύουν στα λαγούμια τους καρπούς,σπόρους και άλλες τροφικές ύλες,με τις οποίες τρέφονται κατά την διάρκεια του χειμώνα. Αν και στην φύση τα συγκεκριμένα τρωκτικά έχουν συνήθως αρκετά περιορισμένη διάρκεια ζωής λόγο θηρευτών και άλλων παραγόντων και ζούνε 1-3 χρόνια,σε συνθήκες αιχμαλωσίας έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να ζήσουν έως και 5 και σε κάποιες περιπτώσεις 10 χρόνια,αν τους παρέχουμε σωστή φροντίδα.

ΣΤΕΓΑΣΗ

Ένα μεγάλο κλουβί είναι το ασφαλέστερο μέρος για τον σκίουρου σας,ώστε να έχει άφθονο χώρο για να αναρριχάται. Τα σκιουρος αγαπηπλαστικά κλουβιά με συρμάτινη οροφή ενδείκνυνται,όμως ποτέ μην χρησιμοποιείτε ένα γυάλινο ενυδρείο λόγω του ανεπαρκούς εξαερισμού τους. Το κλουβί θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από φιλικά προς το σκίουρο υλικά,να μην έχει αιχμηρές προεξοχές που να μπορούν να το τραυματίσουν και να κλείνει καλά και οι είσοδοι του να ασφαλίζουν. Πολλές φορές οι κάτοχοι τέτοιων ζώων κατασκευάζουν πολύ μεγάλα κλουβιά που θυμίζουν τα πολύ μεγάλα κλουβιά που χρησιμοποιούνται για κάποια είδη παπαγάλων,για να στεγάσουν τα ζωάκια τους(αν και συνήθως τέτοια κλουβιά απαιτούνται για την στέγαση μεγάλων αποικιών). Ιδιαίτερη προσοχή στις αποστάσεις που έχουν τα κάγκελα του κλουβιού αναμεταξύ τους,στοχεύωντας ώστε να μην ξεπερνάνε τα 1.6 χιλιοστά,για να αποφευχθούν έτσι οι αποδράσεις. Το κλουβί τους θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια “φωλιά”,της οποίας οι διαστάσεις να είναι τουλάχιστον 30 cm x 20 cm x 20 cm(μήκος x πλάτος x ύψος),την οποία θα χρησιμοποιούν για να “κρύψουν” πολλές φορές τις τροφές που θα τους δίνουμε(μια συμπεριφορά που λαβαίνει χώρα και στην φύση) όπως και ως καταφύγιο. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε μέσα και κάποιο παλιό και μαλακό ύφασμα για να τα κάνουμε να νιώσουν πιο άνετα. Καλό θα ήταν ακόμα να τσεκάρουμε που και που την κρυψώνα και να την καθαρίζουμε να χρειαστεί(αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να αφοδεύσουν εκεί μέσα). Διατηρείτε πάντα το κλουβί μακριά από ρεύματα και σε θερμοκρασίες χώρου. Για υπόστρωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε aspen ή ροκανίδια από σκληρό ξύλο. Μην χρησιμοποιείτε κέδρο ή πεύκο γιατί τα έλαια που περιέχουν μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια σας. Για υπόστρωμα υπάρχουν ακόμα πολλών ειδών pellets τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με μεγάλη επιτυχία. Επίσης,μια “ρόδα” όπως είναι αυτή που χρησιμοποιείται για χάμστερ είναι μια πολύ καλή προσθήκη για εξτρά γυμναστική,καθώς έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές τα σκιουράκια θα την τιμήσουν και με το παραπάνω μάλιστα. Ακόμα μπορείτε να προσθέσετε παιχνίδια όπως “εκπαιδευτικούς κυλίνδρους” και “μπάλες” με λιχουδιές,για να τους εξάψετε την περιέργεια και για να μείνουν απασχολημένα για αρκετές ώρες. Από άποψη καθαριότητας και υγιεινής,θα πρέπει να απομακρύνετε τη λερωμένη επίστρωση,τα περιττώματα και το μπαγιάτικο φαγητό από το κλουβί καθημερινά. Καθαρίστε το κλουβί εντελώς μία φορά άνα μια με δυο εβδομάδες,αντικαθιστώντας πλήρως την επίστρωση και καθαρίζοντας τον πάτο. Επειδή τα δόντια τους μεγαλώνουν ταχύτατα είναι σημαντικό να τους δώσετε κάτι για να ροκανίζουν. Τα κλαδάκια από ανεπεξέργαστα δέντρα είναι μια χαρά,όπως άλλωστε και κάθε μικρό κομμάτι ξύλο που δεν έχει υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες. Επίσης για την ίδια δουλειά κυκλοφορούν στο εμπόριο και τυποποιημένες πέτρες ροκανίσματος. Τέλος ένα πιάτο για την τροφή τους όπως και μία ή περισσότερες ποτίστρες από τις οποίες θα πίνουν νερό είναι απαραίτητα.

Σημείωση: το feeders.gr έχει πλήρη εξοπλισμό από κλουβί, ρόδες και τροφή αποκλειστικά για σκίουρους

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΥΓΡΑΣΙΑ

Μια θερμοκρασία χώρου είναι συνήθως αρκετή για την ευημερία των συγκεκριμένων τρωκτικών,οπότε αν ο χώρος που τα έχουμε είναι μεταξύ των 20-28 βαθμών Κελσίου δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Άλλωστε πολλά είδη δραστηριοποιούνται στην φύση και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Καλό θα είναι βέβαια να μην επιτρέψουμε την θερμοκρασία χώρου να πάει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα,όπως επίσης ούτε σε πολύ υψηλά(άνω των 33 βαθμών). Aν το χειμώνα ο χώρος τους έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες,μπορούμε να τοποθετήσουμε εξωτερικά του κλουβιού ένα heat-mat σε μια πλευρά του(κατά προτίμηση εκεί κοντά που θα έχουμε βάλει την “φωλιά” τους) ώστε να μπορούν να ζεσταθούν αν χρειάζεται. Προσοχή ωστόσο χρειάζεται ώστε το heat mat να είναι εξωτερικά του κλουβιού και σε τέτοια απόσταση που να μην μπορούν να το προσεγγίσουν γιατί είναι πιθανό να το “μασουλήσουν” με τα δόντια τους. Επίσης προσοχή στα ρεύματα αέρα. Από άποψη υγρασία δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη απαίτηση πέραν του νερού που χρειάζονται για να πίνουν,το οποίο μπορούμε να τους παρέχουμε μέσω μιας ποτίστρας(ή και περισσοτέρων αν γίνετε).

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

σκιουρακι γλυκοΓια την διατροφή τους υπάρχουν στο εμπόριο τυποποιημένες πλήρης τροφές,οι οποίες είναι παραπάνω από κατάλληλες για την διατροφή τους και σε πολύ προσιτές τιμές. Πέρα από αυτές μπορείτε να δίνετε και άλλα πράγματα όπως ξηρά τροφή (διαφόρων ειδών σπόρους,ξηρούς καρπούς κ.τ.λ.) και φρέσκια(σταφύλια,μήλα,αβοκάντο κι άλλα φρούτα). Τα σκιουράκια κάποια φαγητά θα τα προτιμήσουν περισσότερο από άλλα,οπότε καλό είναι να έχετε ποικιλία. Ακόμα θα παρατηρήσετε ότι πολλές φορές μπορεί να αποθηκεύσουν τροφή στην φωλιά τους,αλλά μόνο ξηρά τροφή. Δηλαδή είναι αρκετά απίθανο να τα δείτε να αποθηκεύουν κάποιο φρέσκο τρόφιμο που μπορεί να σαπίσει και να αλλοιωθεί με τον καιρό. Από τις ξηρές τροφές τα φιστίκια είναι πιθανόν και η αγαπημένη τους(αν και θα πρέπει να δίνονται χωρίς να είναι ψημένα ή αλατισμένα). Άλλες επιλογές είναι οι ηλιόσποροι,τα καρύδια,η πολύ καλής ποιότητας ξηρά τροφή για σκύλους και η βρώμη. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μια μίξη από όλα αυτά και στην συνέχεια να τους τα προσφέρετε. Ιδιαίτερη προσοχή με παχυντικές τροφές όπως είναι τα φυστίκια καθώς μπορεί να αποδειχθούν εθιστικές για τα σκιουράκια σας και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Οπότε να τα ταίζετε με μέτρο και πάντα με ποικιλία. Τέλος καλό θα είναι να τοποθετήσουμε ως πρόσθετο και μια πέτρα με πολυβιταμίνες,την οποία και θα ροκανίζουν όποτε αυτά το θέλουν.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Στις αρχές της συμβίωσης σας,τα σκιουράκια μπορεί να μην ανταποκριθούν καλά στο χειρισμό,να αγχωθούν και εν τέλη να δαγκώσουν,αν και ομολογουμένως είναι πολύ πιο φιλικά και πιο εύκολο να εξημερωθούν ως ένα αρκετά μεγάλο βαθμό σε σχέση με τους μεγάλους δενδρόβιους συγγενείς τους. Με υπομονή και επιμονή μπορούν να γίνουν αρκετά ήρεμα μόλις ξεπεράσουν τους αρχικούς φόβους και να αλληλεπιδρούν χωρίς πρόβλημα μαζί σας. Αυτό που τα διακρίνει συνήθως είναι η υπερβολική περιέργεια για τα όσα συμβαίνουν κοντά στον χώρο τους. Τις πρώτες μέρες στο καινούργιο τους σπίτι καλό θα είναι να τα αφήσετε να ησυχάσουν και να προσαρμοστούν,ενώ μετά μπορείτε σιγά-σιγά να έρθετε σε επαφή μαζί τους,αρχικά πηγαίνοντας κοντά στο κλουβί απλά και κοιτώντας τα,ώστε να καταλάβουν ότι δεν αποτελείται απειλή για αυτά και μετά μπορείτε σιγά-σιγά να αρχίσετε να τα ταίζετε με το χέρι σας,όταν πλέον θα σας έχουν συνηθίσει. Με τον καιρό όταν θα έχουν ηρεμήσει πλήρως,μπορείτε να τα πάρετε στο χέρι σας (καλύτερα αφήστε τα να έρθουν μόνα τους και μην τα πιάσετε) και να βγάλετε για λίγο από το κλουβί για να τα κρατήσετε. Καλό θα είναι όταν γίνει κάτι τέτοιο,το δωμάτιο που θα τα έχετε να έχει κλειστές πόρτες και παράθυρα,ώστε αν συμβεί κάτι και το σκιουράκι τρομάξει να μην βγει από το χώρο σας και να μπορέσετε να το επιστρέψετε στο κλουβάκι του με ασφάλεια. Επίσης να έχουμε υπόψιν ότι το κάθε σκιουράκι έχει και διαφορετική προσωπικότητα,οπότε ενώ κάποιο μπορεί να τα πάει πολύ καλά με τον χειρισμό,κάποιο άλλο να μην τον δέχεται τόσο εύκολα ή να θέλει περισσότερο χρόνο για να τον συνηθίσει.

Σημείωση: το feeders.gr έχει πλήρη εξοπλισμό από κλουβί, ρόδες και τροφή αποκλειστικά για σκίουρους

Βρείτε σκιουράκια ΕΔΩ