Οδηγός φροντίδας χελώνας care sheet

Οδηγός φροντίδας για χελώνες, care sheet νεροχελώνες, συμβουλές για yellow bellied turtle, φροντίδα red ear slider

Οι υδρόβιες χελώνες, είναι ένα κατοικίδιο που είναι πολύ γνωστό και θα το έχετε σίγουρα συναντήσει σε pet shop. Δυστυχώς, αυτό που συνηθίζουν να λένε στον κόσμο για να τις αγοράσει είναι ότι το μόνο που χρειάζονται για να είναι υγιής η χελώνα είναι η πλαστική χελωνιέρα και η τροφή από γαριδάκια. Αυτό είναι ουσιαστικά παραπλάνηση του κόσμου προκειμένου να πουληθεί το ζώο. Με αυτές τις συμβουλές πεθαίνουν πολλά χελωνάκια μετά από πολλούς μήνες ταλαιπωρίας και ελλιπής φροντίδας. Ένας εν δυνάμει ιδιοκτήτης υδρόβιας χελώνας πρέπει να φροντίσει να ενημερωθεί για αυτό το καταπληκτικό πλάσμα και να το φροντίζει κατάλληλα για να έχει μια υγιή και ευτυχισμένη χελώνα.

Τα δύο πιο γνωστά είδη που διατίθενται σε pet shop στην Ελλάδα είναι η Red ear slider παλαιότερα (γιατί πλέον έχει απαγορευτεί) και η Yellow bellied turtle. Η διατήρηση τους όμως είναι παρόμοια.

yellow-bellied-slider-turtle-for-saleΚοινό όνομα : Yellow bellied turtle
Επιστημονικό όνομα : Trachemys scripta scripta
Μέγεθος : Ενήλικο θηλυκό 20-30cm, ενήλικο αρσενικό 12,5-20cm
Μακροβιότητα : 20-40 χρόνια
Μέρος προέλευσης : Ανατολικές πολιτείες των Η.Π.Α.

 

Κοινό όνομα : Red ear slidertortoice
Επιστημονικό όνομα : Trachemys scripta elegans
Μέγεθος : Ενήλικο 30-35cm
Μακροβιότητα : 20-30 χρόνια, μπορεί να φτάσει έως 50 χρόνια
Μέρος προέλευσης :  Η.Π.Α. , κόλπος του Μεξικό

Είναι υδρόβιες χελώνες γλυκού νερού και περνάνε μεγάλο χρονικό διάστημα ηλιαζόμενες σε πέτρες και κορμούς.

τερραριουμ

Στέγαση: Ένα ενυδρείο με διαστάσεις αντίστοιχες του μεγέθους της χελώνας, κατασκευασμένο από γυαλί είναι κατάλληλο για τη στέγαση της χελώνας.
To μήκος του ενυδρείου θα πρέπει να είναι ίσο με 6 φορές το μήκος της χελώνας και το πλάτος ίσο με 3 φορές το μέγεθος της. Το νερό στο ενυδρείο πρέπει να έχει βάθος 2 φορές το μέγεθος της χελώνας για να μπορεί να κολυμπάει άνετα.

Μέσα στο νερό πρέπει να υπάρχει μία πέτρα ασβεστίου σε συνδυασμό με την πολυβιταμίνη D3, κατάλληλα για υδρόβιες χελώνες καθώς περιέχει όλες εκείνες τις απαραίτητες ανόργανες ουσίες που θα χρειαστεί για ένα υγιές κέλυφος και γερά οστά.
Απαραίτητο είναι επίσης στο ενυδρείο να προσθέσουμε και τεχνητά νησάκια ανάλογα του μεγέθους της χελώνας (μεγάλο , μεσαίο , μικρό ),πάνω στα οποία οι χελώνες θα μπορούν να λιάζονται – από πάνω θα έχουμε τοποθετήσει τις λάμπες  την χρήση των οποίων αναλύουμε πιο κάτω).

Καθαριότητα: Καθημερινός καθαρισμός των ακαθαρσιών και κάθε εβδομάδα αλλαγή του νερού σε μεγάλο ποσοστό. Χρειάζεται φίλτρο νερού για να καθαρίζει το νερό και προσθήκη αντιχλώριου σε ποσότητες σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε προϊόντος. Σε κάθε αλλαγή ή προσθήκη νερού προσθέτουμε ειδικό συμπλήρωμα ιχνοστοιχείων για το κέλυφος της χελώνας.

Θέρμανση: Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι 25-29 βαθμούς Κελσίου, ενώ πρέπει να υπάρχει σημείο για να λιάζεται περίπου στους 32-35 βαθμούς.
Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε μία basking spot λάμπα η οποία θα θερμαίνει το νησάκι που έχουμε προσθέσει και θα είναι το σημείο που θα λιάζεται η χελώνα.
Αυτά τα νησάκια είναι φτιαγμένα από κατάλληλα υλικά έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται η φύση τους από το νερό και είναι κατάλληλα για να λιάζεται η χελώνα.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και ανακλαστήρα στην λάμπα, το εσωτερικό του οποίου είναι επικαλυμμένο με ειδικό υλικό για να μην χάνεται η θερμότητα, ο ανακλαστήρας περιλαμβάνει και τη βάση με ντουί αλλά και βραχίωνα με πιαστράκι να το πιάνουμε σε οποιαδήποτε σημείο.
Ο έλεγχος της θερμοκρασίας του νερού μπορεί να γίνει με ένα θερμόμετρο ενυδρείου και πάνω στη στεριά με ένα ψηφιακό θερμόμετρο.

Με την ένδειξη του θερμόμετρου και την χρήση του βραχίονα του ανακλαστήρα απομακρύνουμε ή πλησιάζουμε την λάμπα στην στεριά έως του φτάσουμε την κατάλληλη θερμοκρασία!!!

Για να σβήνουν και να ανάβουν οι λάμπες θερμότητας και ακτινοβολίας συγκεκριμένες ώρες (ουσιαστικά αντιγράφουμε τις ώρες της ημέρας στη φύση) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  ένα χρονοδιακόπτη, ώστε να ρυθμίζουμε πότε θα σβήνουν.
Σημείωση: Δεν υπάρχει λόγος να ρίχνουμε τις χελώνες σε χειμερία νάρκη το χειμώνα.


Φωτισμός: 
Πρέπει να υπάρχει φωτορύθμιση της χελώνας για να ξεχωρίζει μέρα και νύχτα. Αυτό το πετυχαίνουμε τη χρήση μιας πρίζας με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη. Υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει λάμπα UVB η οποία προσομοιάζει την ακτινοβολία του ηλιακού φωτός και θα πρέπει να παραμένει αναμμένη για 10 ώρες.
Η λάμπα χρειάζεται υποχρεωτικά για να είναι υγιή η χελώνα και θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός ενός έτους χάνει την ακτινοβολία της όπως και μεγάλο μέρος της φωτεινότητας της,οπότε και πρέπει να αλλαχτεί.
Λάμπες UVB μπορούμε να βρούμε σε διάφορα watt όπως και σε διάφορους τύπους ισχύς ακτινοβολίας, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του ζώου μας.
Προσοχή! Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη διάρκεια ζωής της λάμπας UVB. Μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να συνεχίζει να βγάζει φως αλλά δεν θα εκπέμπει πια ακτινοβολία η οποία ούτως ή άλλως δεν είναι ορατή στο ανθρώπινο μάτι.

Ένδειξη υγείας: Για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ένα υγιές κατοικίδιο η χελώνα μας πρέπει να είναι κινητική, να δέχεται τα γεύματα, να έχει υγιές σκληρό κέλυφος, λαμπερά χρώματα στα μάτια.

Θέματα υγείας: Σχεδόν όλα τα προβλήματα στην υγεία των χελωνών προκαλούνται από τη μη τήρηση των συνθηκών που προαναφέρθηκαν. Ελλιπής διατροφή, έλλειψη λάμπας UVB, κακή υγιεινή ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μερικές από τις κοινές ασθένειες που ταλαιπωρούν τις υδρόβιες χελώνες είναι οι παρακάτω:

  • Μυκητίαση: Στη σάρκα τους εμφανίζονται άσπρα ή γκρίζα στίγματα. Η χελώνα πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο και πιθανότατα να χρειαστεί χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων. Σιγουρευόμαστε ότι έχουμε σωστές θερμοκρασίες και UVB λάμπα για αντικατάσταση ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Σήψη του κελύφους: Πολύ σοβαρή ασθένεια. Τα συμπτώματα είναι μαλακό ή σπογγώδης κέλυφος, αποχρωματισμός κάτω από το καβούκι, πιέζοντας to ελαφρώς στα μαλακά σημεία απελευθερώνεται ένα υγρό με πολύ άσχημη οσμή. Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε τη χελώνα σε κτηνίατρο. Τα σάπια σημεία πρέπει να αλειφτούν με αντιβακτηριδιακή κρέμα και μετά από λίγες ώρες να ξεπλυθούν με ιώδιο. Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί για 14 μέρες. Όσο κρατάει η θεραπεία δεν έχουμε την χελώνα σε νερό, παρά μόνο λίγη ώρα για να ενυδατωθεί και κατά τη διάρκεια ταΐσματος. Η αρρώστια αυτή δημιουργείται συνήθως από κακή υγιεινή στο χώρο της χελώνας, έλλειψη βιταμινών και κακές θερμοκρασίες.
  • Πρήξιμο ματιών και μαλακό κέλυφος: Προκαλείται από κακή διατροφή και έλλειψη λάμπας UVB.Μέσα στο νερό πρέπει να υπάρχει μία πέτρα ασβεστίου σε συνδυασμό με την πολυβιταμίνη D3,  προσθέτουμε λάμπα UVB. Υπάρχουν κάποιες σταγόνες που μπορεί να απαλύνουν το πρόβλημα στα μάτια αλλά δεν αποτελούν τη λύση. Προκαλείται από κακή διατροφή και έλλειψη λάμπας UVB.
    Όσον αφορά τα μάτια θεραπευτικά μπορούμε να χορηγήσουμε διάλυμα για την οφθαλμική υγιεινή της χελώνας, κάνοντας χρήση με βαμβάκι πάνω στα μάτια της χελώνας, ακόμα και αρκετές φορές την ημέρα, ανάλογα πάντα με το πόσο έχουν μολυνθεί τα μάτια.
    Όταν μειωθούν οι εκκρίσεις και τα βλέφαρα μπορούν να κινηθούν ξανά, τότε θα χρησιμοποιήσουμε το διάλυμα για μια μέρα ακόμα.
  • Λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος: Οι χελώνες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν λαχάνιασμα, ρινική καταρροή ή αφρώδη μύτη, πρησμένα μάτια και όταν επιπλέουν να στέκονται από τη μια μεριά. Θα πρέπει να αυξήσουμε τη θερμοκρασία στο basking spot κατά 2-3 βαθμούς. Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει να την εξετάσει κατάλληλος κτηνίατρος.

Δείτε το άρθρο ΅Τροφή για χελώνες΅