Κατοικίδιο : σκύλος ή γάτα? Μήπως καλύτερα φίδι, σαύρα ή ταραντούλα?

Ώστε αποφάσισες να αγοράσεις ένα κατοικίδιο. Υπάρχει τεράστια γκάμα διαθέσιμων ζώων. Σε κάθε γωνιά υπάρχει και ένα pet-shop το οποίο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου. Εσύ όμως θα μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες του ζώου?

ugly-dog-funny-picturesΤα κατοικίδια ζώα θα μπορούσαμε να τα διαχωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα ζώα συντροφιάς και τα ζώα παρατήρησης. Ο διαχωρισμός έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή και αλληλοεπίδραση με τα ζώα αυτά. Τα ζώα συντροφιάς είναι κυρίως οι σκύλοι και οι γάτες. Τα φωνάζουμε με το όνομα τους, αποζητούν τα χάδια και την ανθρώπινη συντροφιά, θέλουν βόλτα και εξάσκηση. Τα ζώα παρατήρησης είναι τα κατοικίδια τα οποία έχουν μεν την ανάγκη να τα φροντίσουμε (κανένα κατοικίδιο δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την ανθρώπινη φροντίδα) αλλά δεν είναι απαραίτητη, σε μερικές περιπτώσεις είναι και απαγορευτική, η σωματική επαφή μαζί τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ζώων παρατήρησης είναι τα πουλιά και τα ψάρια του ενυδρείου, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν και πιο «εξωτικά» ζώα όπως τα ερπετά (ιγκουάνες, Gecko, γενειοφόροι δράκοι,  φίδια κτλ)και τα έντομα & αρθρόποδα ( ταραντούλες, σκορπιοί , millipedes, σκαθάρια κτλ).

bulldog

Ένα ζώο συντροφιάς θέλει να του αφιερώσεις πολύ χώρο και χρόνο. Δεν έχει νόημα να αγοράσεις ένα μεγαλόσωμο σκύλο και να τον έχεις όλη μέρα μέσα στο σαλόνι σου ή ακόμα χειρότερα στο μπαλκόνι να το καίει ο ήλιος και να το χτυπάει το αγιάζι. Όπως αντίστοιχα δεν μπορείς να πάρεις και μια γάτα την οποία να προσπαθείς να περιορίσεις μόνο σε ένα δωμάτιο του σπιτιού. Τα ζώα αυτά θέλουν να έχουν το χώρο τους όπου θα τρώνε, θα εξερευνούν, θα εξασκούνται, θα αφοδεύουν, θα κοιμούνται. Και όλα αυτά δεν μπορούν να τα κάνουν μόνα τους. Θα πρέπει να είσαι εσύ εκεί σε καθημερινή βάση και να αφιερώνεις χρόνο να βουρτσίζεις το τρίχωμα τους, τα δόντια τους, να κόβεις τα νύχια τους, να τα πηγαίνεις περίπατο 2-3 φορές τη μέρα με ήλιο και βροχή.

Από την άλλη τα ζώα παρατήρησης με εξαίρεση τις ιγκουάνες και κάποια είδη μεγαλόσωμων φιδιών μπορούν πολύ άνετα να ζήσουν σε ένα περιορισμένο χώρο όχι μεγαλύτερο από ένα κλουβί πουλιών ή ένα μικρό ενυδρείο. Και χωρίς να καταπιέζεται ή να αγχώνεται το ζώο. Είναι στη φύση τους να περνάνε την ζωή τους σε περιορισμένους χώρους έτσι ώστε να μπορούν πιο εύκολα να βρίσκουν τη λεία τους αλλά και να Rock_Outcrops_Snake_1-500x500προφυλάγονται από τους θηρευτές τους.

Το κόστος συντήρησης τους είναι επίσης πολύ περιορισμένο. Καταρχήν δεν εμβολιάζονται  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ζώα είναι φορείς ασθενειών. Με μια βασική υγιεινή προστασία – καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την επαφή με τα ζώα και του εξοπλισμού τους – εξασφαλίζεται η υγεία τους και η δική μας.

Το φαγητό τους είναι πολύ περιορισμένο. Με τα φίδια να είναι τα πιο λιτοδίαιτα ζώα παρατήρησης (συνήθως ένα γεύμα την εβδομάδα) ακολουθούν τα αρθρόποδα με 2 εβδομαδιαία γεύματα και οι σαύρες  που μπορούν να ταΐζονται κάθε 2η μέρα. Και όλα αυτά χωρίς να υποσιτίζεται το ζώο. Τα περισσότερα είναι ευκαιριακοί θηρευτές που σημαίνει ότι δεν θα κυνηγήσουν για να φάνε αλλά θα περιμένουν κάτι να βρεθεί στο διάβα τους και θα το αρπάξουν. Ο μεταβολισμός τους είναι πολύ αργός – χωρίς να είναι νωχελικά – και έτσι μπορούν να περάσουν μεγάλα διαστήματα χωρίς τροφή.

γεννειοφορος δρακος bearded dragon

Ακόμα και αυτό το λίγο που τρώνε έχει αμελητέο κόστος. Μηνιαίως το μέσο κόστος τροφών για μικρές εντομοφάγες σαύρες είναι 7-8 ευρώ. Για τις μεσαίου μέγεθος σαύρες (bearded dragon, chameleon) είναι στα 15 ευρώ μηνιαίως, έχοντας τα καλοζωισμένα. Τα φίδια είναι σαρκοφάγα και τρέφονται με ποντίκια ή αρουραίους ανάλογα με το μέγεθος των φιδιών. Για ένα corn snake ενήλικο οι μηνιαίες τροφές δεν ξεπερνάνε τα 5 ευρώ. Ενώ οι ταραντούλες και οι σκορπιοί που τρέφονται με έντομα και κατσαρίδες και δεν χρειάζονται πάνω από 3-4 ευρώ το μήνα. Οι μεγάλες εξωτικές κατσαρίδες, τα σκαθάρια και τα millipedes είναι χορτοφάγα ζώα. Δεν υπάρχει κάποιο έξοδο για τη διατροφή τους γιατί τους δίνουμε μικρά κομμάτια από φρούτα που έχουμε στο ψυγείο μας.

Δεν χρειάζονται καθημερινό καθάρισμα. Τρώγοντας γεύματα σε αραιά χρονικά διαστήματα σημαίνει ότι αφοδεύουν και σε αραιά χρονικά διαστήματα. Για τα πιο πολλά ζώα μπορείτε απλώς να απομακρύνεται τις ακαθαρσίες του χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε όλο το υπόστρωμα τους και να καθαρίζεται όλο το βιοτικό τους χώρο. Επίσης δεν χρειάζεται – δεν επιτρέπεται κιόλας για μερικά είδη –  να τα αφήνετε να περιφέρονται μέσα στο σπίτι αφήνοντας υπολείμματα φαγητού και σωματικά υγρά.

ταραντουλα

Δεν είναι επιθετικά και επικίνδυνα. Τα περισσότερα ζώα παρατήρησης είναι παρεξηγημένα ως προς την επικινδυνότητα τους και ειδικότερα οι ταραντούλες. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει μια ταραντούλα του νέου κόσμου είναι να μας πετάξει τρίχες οι οποίες θα προκαλέσουν φαγούρα. Δεν υπάρχουν θανατηφόρα είδη ταραντούλας στο εμπόριο. Το ίδιο παρεξηγημένα είναι και τα φίδια. Υπάρχουν μεν τα δηλητηριώδη είδη τα οποία όμως απευθύνονται στους λίγους που γνωρίζουν αλλά υπάρχουν και αμέτρητα είδη φιδιών ακόμα και οι περιβόητοι βόες και πύθωνες που είναι ακίνδυνα σαν τις γάτες και τους σκύλους. Και κανένα φίδι «δεν παίρνει τα μέτρα» των ανθρώπων ή του οποιουδήποτε θηράματος του.

ball python kidsΓενικά τα ζώα παρατήρησης μπορούν να τα φροντίζουν και παιδιά μικρής ηλικίας. Δεν χρειάζονται φωνητικές εντολές για να καθοδηγούνται. Με την εποπτεία πάντα ενός ενήλικα ένα παιδί μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ταΐσματος και καθαρίσματος ενός ζώου παρατήρησης. Είναι τόσο ήσυχα ζώα που προσπαθούν να κάνουν τη παρουσία τους όσο πιο διακριτική γίνετε. Δεν γαβγίζουν, δεν νιαουρίζουν, δεν τιτιβίζουν. Γενικά δεν παράγουν κανένα ήχο. Δεν θα σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα και δεν θα ενοχλήσουν τους γείτονες σας.

Πάντως πριν προχωρήσετε στην απόκτηση οποιοδήποτε ζώου μελετήστε καλά τις απαιτήσεις του. Ψάξτε για πληροφορίες στο διαδίκτυο. Μιλήστε από κοντά με ανθρώπους που έχουν ήδη ίδιο ζώο. Μόνο αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε προχωρήστε στην απόκτηση του.

tarantula kidΜην ξεχνάτε ότι όσο μικρό ή μεγάλο και αν είναι, πάντα θα εξαρτάται από εσάς για την επιβίωση του. Και ποτέ μην απελευθερώνετε ένα ζώο όταν δεν το θέλετε ή ακόμα και δεν μπορείτε να το φροντίζετε άλλο. Όσο μικρό και αβλαβές αν φαίνεται σε εσάς, είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει ανατροπή στο φυσικό περιβάλλον που θα το αφήσετε. Καλύτερα πουλήστε το σε κάποιον που θα μπορεί να το φροντίσει. Ούτε να το χαρίσετε γιατί σε οποιονδήποτε το προσφέρετε χωρίς ανταμοιβή είναι σίγουρο ότι θα το δεχτεί χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να το φροντίσει.

Τα πιο εύκολα ζώα παρατήρησης που μπορεί κάποιος να αποκτήσει και να διατηρήσει με ευκολία είναι τα παρακάτω.

Σαύρες : Leopard Gecko, Bearded Dragon / γενειοφόρος δράκος, chameleon calypratus

Ταραντούλες : Νέου κόσμου όπως όλες από την οικογένεια των Grammostola και Brachypelma

Φίδια : Corn snake, Milk Snake, King Snake, Ball python (για πιο μεγάλο φίδι)

Αρθρόποδα: Millipedes, Dubia roaches, Blaberus craniifer, Archimandrita tesselata