Κατοικίδια φίδια ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποιο φίδι είναι κατάλληλο για κατοικίδιο?
Πολλά φίδια κάνουν για κατοικίδια. Το καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα που μπορεί να συναρπάσει. Τα καλύτερα για κάποιον που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των φιδιών, είναι το corn snake και το ball python. Το corn snake είναι ένα αρκετά λεπτό και μακρύ φίδι με έντονους χρωματισμούς, φιλικό με αρκετή δραστηριότητα. Ενώ το ball python είναι κοντό και χοντρό φίδι, το οποίο έχεις περισσότερο την αίσθηση ότι πιάνεις φίδι. Είναι πολύ νωχελικό και ήρεμο.

Πόσο καιρό ζουν τα κατοικίδια φίδια?
Ο μέσος όρος ζωής των κατοικίδιων φιδιών είναι από 10 έως 25 χρόνια. Μερικά μπορεί να φτάσουν τα 40 χρόνια, αλλά είναι πολύ σπάνιο.

Πόσο συχνά ταΐζουμε ένα κατοικίδιο φίδι?
Μια φορά κάθε 5-7 μέρες είναι ιδανική συχνότητα ταΐσματος. Όσο είναι μικρά θέλουν συχνά γεύματα τα οποία όμως αραιώνουν όσο μεγαλώνει.

Μπορώ να κρατήσω 2 φίδια ως κατοικίδια στο ίδιο τερράριουμ?
Όχι. Τα φίδια είναι μοναχικά ζώα τα οποία λειτουργούν πολύ καλύτερα αν δεν έχουν κανενός είδους συντροφιά. Τα περισσότερα είδη είναι επίσης καννιβαλιστικά το οποίο δημιουργεί πολλά προβλήματα

Μπορεί το φίδι να μεταφέρει ασθένειες  στους ανθρώπους και σε άλλα ζώα?
Τα φίδια είναι εξαιρετικά καθαρά. Πιθανότατα είναι ένα από τα καθαρότερα είδη στη φύση, οπότε και δεν είναι φορείς πολλών ασθενειών. Μπορεί όμως να μεταφέρει σαλμονέλα, το οποίο πολύ εύκολα αποφεύγεται πλένοντας τα χέρια μας πριν και αφού τα ακουμπήσουμε.

Τι είναι το morph?
Morph ονομάζονται οι παραλλαγές που υπάρχουν στα μοτίβα και στα χρώματα φιδιών του ίδιου είδους.  Τα morph υπάρχουν σε περιορισμένο βαθμό στη φύση αλλά είναι πολύ συνήθη στα κατοικίδια φίδια. Είναι προϊόν επιλεκτικής αναπαραγωγής και δεν αλλοιώνουν τη φύση ή το χαρακτήρα του κάθε φιδιού. Αφορούν μόνο την εξωτερική του εμφάνιση  ζώου και επηρεάζουν την τιμή πώλησης του.

Πόσο κοστίζει ένα κατοικίδιο φίδι?
Η τιμή πώλησης ενός φιδιού είναι σχετική. Εξαρτάται από το είδος του φιδιού, το φύλο του, την ηλικία του, το morph (σχέδιο) του και κυρίως από το κατάστημα πώλησης.

Τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερη αξία από τα αρσενικά, τα μεγαλύτερη σε ηλικία έχουν μεγαλύτερη αξία από τα μικρότερα. Υπάρχουν πολλά morph (σχέδια) στα φίδια που επηρεάζουν τη τιμή του και κάποια μπορεί να φτάσουν και σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Το βασικό και πιο οικονομικό moprph για όλα τα φίδια ονομάζεται  normal.  Πολλά pet shop εκμεταλλεύονται την άγνοια του κόσμου σε θέματα morph,  υπερχρεώνοντας τα normal  morph σε τιμές που φτάνουν μέχρι τα 150-200 ευρώ.

Κάποιες ενδεικτικές τιμές για φίδια όπως ball python και corn snake είναι:
Baby normal male 40 ευρώ
Baby normal female 50 ευρώ
ενώ για κάποια από τα κοινά morph μπορεί να ανέβει 10 με 30 ευρώ

Πόσο κοστίζουν οι τροφές του?
Τα φίδια είναι εξαιρετικά οικονομικά στην διατήρηση τους. Τρώνε κατεψυγμένα τρωκτικά μία φορά ανά 5-7 μέρες. Ένα μικρού μεγέθους φίδι όπως το corn snake, ως μωρό θέλει 3 ευρώ σε τροφές ενώ όταν είναι ενήλικο, καλοταϊσμένο θέλει μάξιμουμ 5 ευρώ μηνιαίως. Το ball python ,ένα αρκετά μεγαλύτερο φίδι, ως μωρό θέλει 5 ευρώ σε τροφές ενώ ως ενήλικο καλοταϊσμένο θα φτάσει μάξιμουμ τα 9 ευρώ μηνιαίως.

Αν κρατήσω το κατοικίδιο φίδι σε μικρό τερράριουμ θα παραμείνει μικρό?
Όχι. Υπάρχει ένας αστικός μύθος που ακούγεται διαρκώς ότι τα ερπετά όπως η ιγκουάνα αν την έχεις σε μικρό τερράριουμ δεν θα μεγαλώσει σε μέγεθος. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος το οποίο υποστηρίζουν κυρίως τα pet shop για να πουλήσουν ερπετά που μεγαλώνουν πολύ πιο εύκολα όπως η ιγκουάνα και η υδρόβια χελώνα. Πριν πάρεις ένα κατοικίδιο πρέπει να μελετήσεις τις ανάγκες του και βάσει αυτού να αποφασίσεις.

Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το φίδι για να αναπαραχθεί?
Δεν υπάρχει ακριβή απάντηση. Εξαρτάται από το είδος και το φύλο του φιδιού.

Πως αυξάνω και μειώνω την υγρασία μέσα στο τερράριουμ?
Η υγρασία μέσα στο τερράριουμ προκαλείται από το μπωλ με το νερό και το ψέκασμα. Το μεγαλύτερο μπωλ νερού και οι συχνότεροι ψεκασμοί αυξάνουν την υγρασία, αντίστοιχα το μικρότερο μπωλ νερού και οι αραιότεροι ψεκασμοί την μειώνουν. Επίσης ο καλός εξαερισμός μειώνει την υγρασία. Για πιο υγιείς συνθήκες είναι απαραίτητος ο καλός εξαερισμός ώστε να επέρχεται πτώση της υγρασίας η οποία θα αυξάνεται μέσω του ψεκάσματος. Έτσι δημιουργείται ο κύκλος υγρασίας.

Τι προκαλεί στρες σε ένα κατοικίδιο φίδι?
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που στρεσάρετε ένα φίδι και πρέπει να το προσέχουμε.
Αλλαγή κατοικίας. Όταν αλλάζει περιβάλλον διαβίωσης το φίδι χρειάζεται περίπου 7 ημέρες για να συνηθίσει. Αυτό σημαίνει ότι για αυτό το διάστημα δεν το ενοχλούμε καθόλου, παρά κρατάμε τη θερμοκρασία και τη υγρασία στα σωστά επίπεδα. Η κατοικία του πρέπει να είναι μακριά από πηγές θορύβου και βουητού (ψυγείο, pc κτλ), σε όσο το δυνατόν πιο ήσυχο σημείο του σπιτιού.
Ακατάλληλες συνθήκες κατοικίας. Από τα πρώτα πράματα που πρέπει να ξέρετε για το φίδι που θα πάρετε είναι τα απαραίτητα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας που χρειάζεται. Θα πρέπει να τηρείται διαρκώς αυτά τα επίπεδα για να είναι υγιές. Επίσης πρέπει να αλλάζεται το νερό καθημερινώς και να καθαρίζεται το τερράριουμ όταν λερώνεται.
Προβλήματα υγείας. Αν αντιληφθείτε ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας πρέπει να απευθυνθείτε σε  έναν ειδικό κτηνίατρο.

Πρέπει να ταΐζω εκτός terrarium το φίδι? Που ταΐζω το φίδι?
Ο μύθος του ταΐσματος σε διαφορετικό κλουβί για να μην τρώει το υπόστρωμα.

Οι νέοι στην κατοχή φιδιού αλλά και ορισμένοι παλιοί,  έχουν διδαχθεί ότι το τάισμα του φιδιού πρέπει να γίνεται σε άλλο χώρο εκτός terrarium έτσι ώστε το φίδι να μην φάει από το υπόστρωμα.  Αν αναλυθεί αυτό, εύκολα καταλήγουμε ότι είναι από τις χειρότερες λύσεις.
Είναι αγχωτικό για το φίδι. Δημιουργούμε στο φίδι διπλάσιο στρες. Αρχικά πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί του, να το μετακινήσουμε σε ένα διαφορετικό χώρο – που προφανώς δεν έχει εξοικείωση άρα στρεσάρεται και είναι πιο δύσκολο να φάει – και τέλος να το πιάσουμε μόλις έχει φάει και είναι στην πιο ευάλωτή του θέση και να το βάλουμε πίσω στο κανονικό του terrarium.
Μπέρδεμα με τάισμα. Αν το φίδι συνηθίσει ότι όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του είναι για να το ταΐσουμε, εκπαιδεύουμε λάθος το ένστικτο του. Συνδέουμε το handling με το feeding, με πιθανά άσχημα αποτελέσματα.
Πιθανότητα να αποβάλλει το γεύμα του. Στη φύση το φίδι μόλις καταπιεί το γεύμα του είναι στην πιο ευάλωτη του φάση. Είναι πιο αργό, λιγότερο ευέλικτο και μπορεί να γίνει εύκολο θύμα στο θηρευτή του. Έτσι, όταν αντιληφθεί ότι κινδυνεύει, αποβάλλει το γεύμα του για να μπορέσει να σωθεί. Ως κατοικίδιο αν στρεσαριστεί την ώρα που το επιστρέφουμε στο terrarium του μετά το γεύμα  υπάρχει ο κίνδυνος να το αποβάλει.

Δεν  πρέπει να μας αγχώνει αν τρώνε και λίγο υπόστρωμα εφ’ όσον είναι κάποια από τα προτεινόμενα. Είναι κάτι που συμβαίνει στη φύση ούτως ή άλλως.