Κατοικίδια ιγκουάνα και φροντίδα της – Αλήθειες και ψέματα

Κατοικίδια ιγκουάνα και φροντίδα της – Αλήθειες και ψέματα

ιγκουανα iguanaΠρωτού αναλύσουμε την φροντίδα που απαιτεί η πράσινη ιγκουάνα, καλό θα ήταν να αναφέρουμε εξ’ αρχής πως πρόκειται για ένα είδος πολύ απαιτητικό που δεν προτείνεται σε καμιά περίπτωση για τον αρχάριο χομπίστα που θέλει να ξεκινήσει την ενασχόληση του με τα ερπετά.

Απαιτεί χώρο,χρόνο και καθημερινή φροντίδα και αν συμπεριλάβουμε και το προσδόκιμο ζωής της(που με την σωστή φροντίδα μπορεί να φτάσει και να υπερβεί τα 20 χρόνια) και το απρόβλεπτο πολλές φορές ταμπεραμέντο της,τότε εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη δέσμευση που θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πριν την υλοποιήσουμε.
Έχοντας γίνει αρκετά συνηθισμένο ερπετό από την δεκαετία του 90 και μετά και στην χώρα μας,οι περιπτώσεις μη σωστά ενημερωμένων κατόχων όπως και ιδιοκτητών pet shops(oι οποίοι εισήγαγαν από την Αμερική το συγκεκριμένο είδος σε μεγάλους αριθμούς) είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και τον θάνατο πολλών ατόμων του είδους,τα οποία δεν λάμβαναν την απαραίτητη για αυτά φροντίδα.

Κάποιες πολύ συνηθισμένες παρερμηνείες και ανακρίβειες

Ψέμα no1: H ιγκουάνα θα πάρει το μέγεθος του χώρου που την έχεις,οπότε αν την βάλεις σε ένα μικρό terra δεν πρόκειται να μεγαλώσει και θα παραμείνει στο αρχικό της μέγεθος…
Aλήθεια: Μια ιγκουάνα που της παρέχουμε τη σωστή φροντίδα θα μεγαλώσει πολύ γρήγορα και θα ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικό της μέγεθος,φτάνοντας και ξεπερνώντας όταν ενηλικιωθεί το 1.5 μέτρο.

Ψέμα no2: Μια ιγκουάνα μπορεί να ζήσει όλη της την ζωή καταναλώνοντας μόνο μαρούλι…
Αλήθεια: Η ιγκουάνα για να ευημερίσει χρειάζεται ποικιλία στην διατροφή της από πολλά πράσινα λαχανικά(ραδίκια,αντίδια,ρόκκα,άλφα-άλφα) όπως και από κάποια φρούτα,σε συνδιασμό με τα κατάλληλα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D3.Το μαρούλι συγκεκριμένα δεν έχει να της παρέχει τίποτα σε θρεπτική αξία,οπότε και είναι ανώφελο να χρησιμοποιείται ως τροφή.

Ψέμα no3: Oι ιγκουάνες δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις αναφορικά με την θερμοκρασία,μια απλή λάμπα είναι υπέρ αρκετή…
Αλήθεια: Προερχόμενες από τροπικές περιοχές,οι ιγκουάνες χρειάζονται θερμοκρασίες της τάξεως των 30 – 35 βαθμών κελσίου σταθερά την πρωινές και μεσημεριανές ώρες ενώ και το βράδυ η θερμοκρασία του χώρου τους πρέπει να είναι κατάλληλα ρυθμισμένη,οπότε χρειάζονται δυνατές λάμπες και θερμοστάτες ακριβείας.

Ψέμα no4: Είναι ήρεμα ζώα τα οποία θα δεχτούν πολύ εύκολα να τα χειριστούμε και να τα πιάσουμε…
Αλήθεια: Θεωρούνται από τις πλέον δύστροπες σαύρες και όταν νοιώσουν ότι απειλούνται μπορεί να δαγκώσουν,να γρατσουνίσουν με τα νύχια τους και να μαστιγώσουν με την ουρά τους(όταν μιλάμε για ένα ζώο 1.5 – 2 μέτρων,όπως καταλαβαίνετε,αυτό δεν θα είναι και ότι πιο ευχάριστο).

Επίσης μια πολύ σημαντική αμέλεια είναι η μη παροχή τεχνητού ηλιακού φωτός(μέσω λαμπτήρων UVA-UVB),κάτι το οποίο είναι ότι χειρότερο για τα ημερόβια ερπετά(όπως η ιγκουάνα),καθώς με την έλλειψη του αδυνατούν να μεταβολίσουν το ασβέστιο των οστών τους,κάτι που προκαλεί σταδιακή και προοδευτική κατάπτωση και αργότερα το θάνατο.

 

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Γενικά συγκαταλέγεται στις απρόβλεπτες/δύστροπες σαύρες,από πλευρά χαρακτήρα,κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δαγκώσει,να γρατζουνίσει με τα νύχια της ή να μαστιγώσει με την ουρά της αν νοιώσει άβολα.
Ο χειρισμός πρέπει πάντοτε να γίνεται με προσοχή,χωρίς να προσπαθούμε να πιάσουμε ποτέ από πάνω(στα περισσότερα ερπετά αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά).
Δεν τραβάμε ποτέ απο την ουρά επειδή αποκκόπτεται πολύ εύκολα.
Ελέγχουμε κάθε στιγμή την “γλώσσα του σώμματος” του ζώου,ώστε σε περίπτωση που εκνευριστεί να το αφήσουμε στην ησυχία του.
‘Οταν παρατηρήσουμε ότι το ζώο “φουσκώνει” το σώμα του και ακολουθεί μια παλινδρόμηση της ουράς,καλά θα κάνουμε να το αφήσουμε ήσυχο καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακολουθήσει χτύπημα με την ουρά.
Επίσης πρέπει να δώσουμε σημασία στα κουνήματα του κεφαλιού(πάνω-κάτω),καθώς αυτά μπορεί να σημαίνουν “καλώς όρισμα”(σε περίπστωση που γίνονται αργά και ρυθμικά) ή “φύγε μακριά μου”(όταν γίνονται πιο έντονα,με το κεφάλι να γυρνάει δεξιά κι αριστερά συγχρόνως,πέρα από πάνω-κάτω).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Δώστε την κατάλληλη φροντίδα στην ιγκουάνα σας και να είστε σίγουροι ότι δεν θα απαγοητευτείτε,σκεφτήτε το όμως πάρα πολύ καλά πριν προχωρήσετε στην απόκτηση της,καθώς αποτελεί πολύ μεγάλη δέσμευση,μια δέσμευση η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 20 και πλέον χρόνια(εάν την φροντίσετε κατάλληλα).

ΟΔΗΓΟΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΙΓΚΟΥΑΝΑΣ