Τροφή για γενειοφόρο δράκο – Bearded Dragon

Τροφή για γενειοφόρο δράκο – Bearded Dragon

γενειοφορος δρακος φατσα

 

Η διατροφή του γενειοφόρου δράκου – Bearded Dragon

Οι γενειοφόροι δράκοι είναι παμφάγα, τρώνε και φυτά και ζώα. Σε γενικές γραμμές όσο είναι ανήλικο στη δίαιτα του πρέπει να περιλαμβάνεται 80% φυτική τροφή και 20% ζωική, ενώ όταν ενηλικιωθεί αυτό πάει αντίστροφα, δηλαδή 80% φυτική και 20% ζωική. Μερικοί δράκοι αρνούνται τη φυτική τροφή. Οι τροφές που προσφέρονται πρέπει να έχουν περίπου το μέγεθος όσο είναι απόσταση μεταξύ των ματιών του.

 

γενειοφορος δράκος τρώειΤροφές για γενειοφόρους δράκους – Bearded Dragons

Γρύλοι / crickets : Μια από τις πιο ευρέως διαδεδομένες τροφές για σαύρες. Σε μικρότερους δράκους μπορούμε να προσφέρουμε μικρότερους σε ηλικία γρύλους. Οι δράκοι λατρεύουν να τους κυνηγούν. Πολύ καλοί σε θρεπτικά συστατικά. Τους πασπαλίζουμε με ασβέστιο ή πολυβιταμίνες με D3. Ταΐστε νωρίτερα στους γρύλους πράσινη σαλάτα, μήλο, καρότο κτλ έτσι ώστε να περαστούν μέρος των βιταμινών τους και στο δράκο. Είναι δύσκολοι στη διατήρηση και πρέπει να ταΐζονται άμεσα.

Κατσαρίδες :  Η πιο εύκολη τροφή στη συντήρηση και στη δημιουργία αποικίας. Δεν μυρίζουν, δεν σκαρφαλώνουν, δεν κάνουν θόρυβο, δεν δαγκώνουν το ερπετό σε περίπτωση που δεν φαγωθεί άμεσα.  Δεν μεταμορφώνονται ούτε σε σκαθάρια ούτε σε μύγες και ζουν 1-2 χρόνια. Αναλόγως της ηλικίας τους και του είδους τους υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, οπότε πάντα θα υπάρχει μέγεθος κατάλληλο για το μέγεθος του δράκου.

  • Red Runners | Blatta Lateralis | Shelfordella tartara | Turkistan Roaches : Οι πιο μικρές σε μέγεθος. Πολύ κινητικές διεγείρουν το ένστικτο του δράκου. Μωρά είναι 3 χιλιοστά και μπορούν να φτάσουν τα 2 εκατοστά.
  • Dubia Roaches | Blabtica Dubia : Διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό κρέατος. Φτάνουν τα 5 εκατοστά οι αρσενικές και 4 οι θηλυκές.
  • Blaberus Craniifer | Death’s head cockroach : Πιο σπάνια από τις υπόλοιπες, φτάνει πολύ μεγάλο μέγεθος έως 7 εκατοστά. Ιδιαίτερα όμορφες, διατηρούνται και ως κατοικίδια παρατήρησης. 

Προνύμφες εντόμων :

  • Αλευροσκούληκο / mealworm : Εύκολη και αρκετά οικονομική τροφή για δράκους. Είναι πολύ εύκολο στο gut load με φρούτα και λαχανικά. Περιστασιακό τάισμα με τα αλευροσκούληκα αφού περιέχει χιτίνη στον εξωσκελετό του, η οποία είναι δυσκολοχώνευτη και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.
  • Superworm / Zophobas morio : Εύκολη και αρκετά οικονομική τροφή, ευκολοχώνευτη, αφού ειναι μαλακή και περιέχει μικρή ποσότητα χιτίνης. Φτάνει τα 5 εκατοστά. Αποτελεί αγαπημένη τροφή για τους δράκους.
  • Μελοσκούληκα / κηροσκούληκο / waxworm : Όπως τα περισσότερα ερπετά, οι δράκοι θα λατρέψουν τα waxworm. Πολύ μαλακά εκπέμπουν μια οσμή που τρελαίνουν τους δράκους. Περιέχουν όμως μεγάλο ποσοστό σε λίπος. Δεν πρέπει να ταΐζουμε συχνά μελοσκούληκα αλλά ως “γλύκισμα” σε αραιά διαστήματα.
  • Phoenix worms / Black soldiers fly : Αν το δεχτεί είναι από τις καλύτερες τροφές. Μικρό προς μεσαίο μέγεθος τροφής. Πολύ μαλακό και ευκολοχώνευτο. Έχει τέλεια ισορροπία ασβεστίου και φωσφόρου. Δεν χρειάζεται προσθήκη συμπληρώματος ασβεστίου.
  • Butter worms | Tebo’s worms | Chilecomadia moorei : Είναι περίπου σαν τα waxworm, αν και έχουν αρκετά λιγότερο ποσοστό λίπους, όμως περισσότερο από γρύλους, κατσαρίδες και mealworms.
  • Pachnoda Butana | Dola’s worm : Μεγάλο feeder για ενήλικες ή ημιενήλικες δράκους. Φτάνει τα 5 εκατοστά και έχει πολύ κρέας. Προσοχή στο δυνατό του δάγκωμα, να συνθλίβονται τα σαγόνια πριν προσφερθεί στο ερπετό.

Ακρίδες / grasshoper : Πολύ καλή τροφή. Καλά ποσοστά πρωτεΐνης με λίγο λίπος. Έχει επίσης πολύ μαλακό σώμα, οπότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα λόγω μεγέθους για τους δράκους και είναι πιο εύπεπτο.

Γεωσκώληκες : Δοκιμάστε πρώτα ότι τους δέχεται ο γενειοφόρος δράκος. Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και φτωχή σε λίπος. Σε μικρότερο μέγεθος είναι τα Red Worms και σε μεγαλύτερο τα Nightcrawlers.

Ποντίκια : Μια πολύ καλή τροφή για bearded dragons. Τα pinkies – τα μωρά – έχουν περίπου 5% λίπος ενώ τα fuzzies 14% που συγκριτικά με τις υπόλοιπες τροφές είναι πολύ χαμηλό. Έχει πολύ καλό ποσοστό σε ασβέστιο και είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Τάισμα 1-2 φορές την εβδομάδα. Τα προσφέρουμε ολόκληρα. Αν προσφέρουμε μεγαλύτερο του fuzzy τότε καλύτερα να τα δίνουμε θανατωμένα. Υπάρχει πιθανότητα το ζωντανό ποντίκι να τραυματίσει  το δράκο, με κίνδυνο μόλυνσης της πληγής.

γενειοφορος δρακος λαχανικαΛαχανικά και φρούτα : Πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε από μικρό το δράκο να τρώει λαχανικά και φρούτα, έτσι θα μπορεί εύκολα να τα τρώει και όταν μεγαλώσει. Είναι ένα από τα λάθη που κάνουν τα pet shops και δεν τα ταΐζουν λαχανικά και φρούτα, για αυτό προτιμήστε να πάρετε δρακάκι μικρό. Αν δυσκολεύονται να τα δεχτούν προσθέστε μικρά κομμάτια μαζί με τα έντομα. Υπάρχει πληθώρα φρούτων και λαχανικών που μπορεί να φάει ο Bearded Dragon. Ταΐστε με ποικιλία ώστε να λαμβάνει όλες τις βιταμίνες. Μην προσφέρετε διαρκώς “ζουμερά” φρούτα, θα το καταλάβετε και στον καθαρισμό του τεράριουμ. Κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια για να διευκολύνετε το δρακάκι σας. Τα κολλώδη, ζουμερά φρούτα είναι προτιμότερο να τα προσφέρετε με το χέρι σας. Τα φρούτα και τα λαχανικά αν μείνουν αφάγωτα πιάνουν μούχλα οπότε πρέπει να τα αλλάζετε κάθε μέρα. 

Λαχανικά :
σγουρή σαλάτα, καρδιά αγκινάρας, γλυκά κολοκύθια, κολοκυθάκι, καρότο, σέλινο, ραδίκι, αγγούρι (καθαρισμένο), αντίδι, μαϊντανό, βασιλικό, τριφύλλι, μάραθο, φασολάκια, μπάμια, μπιζέλια, φασκόμηλο, γλυκιά πατάτα, κάρδαμο, ντομάτα,  σπανάκι
ενώ πιο αραιά : σπαράγγια & λάχανο

Φρούτα :
μήλο, βερίκοκο, βατόμουρο, κεράσι (χωρίς κουκούτσι), cranberries, blackberries, σύκο, σταφύλι (χωρίς κουκούτσι), γκρέιπ φρουτ, μάνγκο, πεπόνι, νεκταρίνι, παπάγια, ροδάκινο, αχλάδι, ανανά, δαμάσκηνο φρέσκο και ξερό, σταφίδες, φράουλα, καρπούζι, μπανάνα

Συμπληρώματα τροφής : πρέπει να προσφέρονται με τον παρακάτω τρόπο.

  • Ασβέστιο: μέρα παρά μέρα τα ταΐσματα πρέπει να περιλαμβάνουν πασπάλισμα με σκέτο ασβέστιο.
  • Ασβέστιο με D3 / Πολυβιταμίνες : τη μέρα που δεν πασπαλίζουμε με σκέτο ασβέστιο, πασπαλίζουμε με την συγκεκριμένη πολυβιταμίνη για ερπετά

Έτοιμα σκευάσματα : Μια πολύ καλή λύση για την διατροφή του γενειοφόρου δράκου είναι τα έτοιμα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Προσφέρουν ευκολία στο τάισμα και διατηρούνται πολύ εύκολα. Πρόκειται για αποξηραμένη τροφή που περιέχει θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες. Οι περισσότεροι δράκοι τα δέχονται εύκολα. Αν όχι προσπαθήστε να τα δελεάσετε βρέχοντας τα και ανακατεύοντας τα με λαχανικά και φρούτα ή έντομα που ταΐζετε ήδη. Σε καμιά περίπτωση δεν ταΐζουμε εξ’ ολοκλήρου μόνο με αυτά, δεν μπορούν να προσφέρουν ότι προσφέρει η ζωντανή και η φρέσκια τροφή, μπορεί όμως να μας διευκολύνει στη διατροφή του.

  • Ξηρά τροφή για ενήλικα Agamids : Πρόκειται για τροφή για ενήλικους bearded dragons. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασική διατροφή. Περιλαμβάνει τον απαραίτητο φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες.
  • Φυσική τροφή για παμφάγα ζώα :  Πρόκειται για αποξηράμενα φρούτα, λαχανικά και έντομα. Χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά.
  • Silkworms | Μεταξοσκώληκες : Πρόκειται για αποξηραμένους μεταξοσκώληκες. Δεν είναι πλήρης τροφή αλλά ένα feeder.

γενειοφορος δρακος bgΤι δεν ταΐζουμε ποτέ;

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τους προσφέρουμε τροφή που κυκλοφορεί στο σπίτι και γενικά εκτός εκτροφής.  Μπορεί να περιέχει χημικά ή φυτοφάρμακα τα οποία να αρρωστήσουν ή ακόμα και να σκοτώσουν το ερπετό μας. Αυτό περιλαμβάνει έντομα, ποντίκια και σαυράκια.
Επίσης δεν ταΐζουμε συκώτι, καρδιά ή γενικά κάποιο κομμάτι από κρέας. Μόνο ολόκληρα έντομα. Οι τροφές αυτές θρεπτικώς είναι φτωχές και θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην υγεία του. 

Κάθε πότε ταΐζουμε το γενειοφόρο δράκο;

Ο γενειοφόρος δράκος είναι ημερόβιο είδος, οπότε και την τροφή πρέπει να τη δέχεται αντιστοίχως. Ταΐζουμε μια ώρα τουλάχιστον αφού έχει ανάψει η θέρμανση και τα φώτα. Είναι προτιμότερο να κάνουμε δυο γεύματα στο ερπετό μας και όχι ένα μεγάλο (το δεύτερο να είναι 2 ώρες πριν σβήσουν τα φώτα και η θέρμανση). Έτσι θα μπορέσει να χωνέψει και να μεταβολίσει καλύτερα την τροφή του. Όταν ενηλικιωθεί ο Bearded Dragon ταΐζουμε μέρα παρά μέρα.

 

γενειοφοροι δρακοι