Οδηγός φροντίδας Ball Python – Care Sheet

ball python 1  Το ball python είναι ο πιο δημοφιλής πύθωνας ως κατοικίδιο. Μαζί με το corn snake είναι τα πλέον προτεινόμενα φίδια για αρχάριους. Με τελικό μήκος ως ενήλικο τα  1.4 μέτρα έχουν το ιδανικό μέγεθος, μικρό τόσο ώστε να μην απαιτεί πολύ χώρο και τόσο μεγάλο  ώστε να είναι εντυπωσιακό. Είναι αρκετά ντροπαλό, νωχελικό και εύκολο στο χειρισμό.  Εξοικειώνεται εύκολα στο περιβάλλον και στον ιδιοκτήτη του.

 

Κοινό όνομα : Ball Python , βασιλικός πύθωνας My ball python
Επιστημονικό όνομα : Python regius
Μέγεθος : Για το αρσενικό μέγιστο μήκος 110cm και για το θηλυκό 140cm
Μακροβιότητα : περίπου 20 χρόνια – ο μεγαλύτερος σε ηλικία βασιλικός πύθωνας έφτασε τα 48 χρόνια
Μέρος προέλευσης : Δυτική Αφρική
Φυσικό περιβάλλον : Σαβάνα, λιβάδια και ελαφρώς δασώδης περιοχές
Απαιτούμενο επίπεδο εμπειρίας : Αρχάριο
Εδαφόβιο είδος

Το κοινό όνομα Ball Python το πήρε γιατί κουλουριάζει σαν μπάλα όταν φοβάται ή στρεσάρεται, ενώ το επιστημονικό όνομα Python Regius (βασιλικός πύθωνας) προέκυψε από τη φήμη ότι οι βασιλιάδες της Αφρικής – ένας από αυτούς και η Κλεοπάτρα – τα φορούσαν ζωντανά ως κοσμήματα.

003

 

Χαρακτήρας : Το ball python είναι πολύ ντροπαλό είδος και θα περάσει το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του κρυμμένο. Δείχνει εύκολα τη διάθεση του και δεν πρόκειται να κάνει κάποια απότομη επιθετική κίνηση. Χειρίζοντας συστηματικά το φίδι μπορεί σιγά σιγά να εξοικειωθεί περισσότερο και να μην στρεσάρεται.

 

 

 

Διατροφή / τάισμα : Το ball python τρέφεται με κατεψυγμένα ποντίκια και αρουραίους. Είναι προτιμότερο από την αρχή να ξεκινήσει να τρέφεται με νεογνά αρουραίων και όσο μεγαλώνει να μεγαλώνει και το μέγεθος του θηράματος.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός της ποσότητας και της συχνότητας ταΐσματος του ball python. Κάποιοι παράμετροι όπως η έκδυση και οι χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τα χρονικά διαστήματα μεταξύ ταϊσμάτων.

Ηλικία-Βάρος φιδιού Τροφή

Συχνότητα ταΐσματος

Νεογνό (1-2 ταϊσμάτων) ποντίκι fuzzy 5 ημέρες
Νεογνό 50γρ αρουραίος νεογνό 5 ημέρες
51 – 250γρ αρουραίος έως 29γρ 5 ημέρες
250 – 500γρ αρουραίος 30-50γρ 5 ημέρες
501 – 800γρ αρουραίος 51-70γρ 5-7   ημέρες
      > 801γρ 10-15% του βάρους του ball 7 ημέρες

Προσοχή! Δεν ταΐζουμε ποτέ ποντίκια ή αρουραίους πιασμένα από τη φύση.

 

terrariumΣτέγαση : Το ball python έχει μικρές απαιτήσεις όσον αφορά το μέγεθος του τερράριουμ του. Για στέγαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν terrariumfaunarium, ενυδρεία με ασφαλή κλείσιμο στο καπάκι και πρόβλεψη αερισμού, ακόμα και μεγάλα τάπερ στα οποία θα πρέπει να κάνετε τρύπες για αερισμό. Τα φίδια είναι πολύ καλά στις αποδράσεις. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα κενό γιατί θα το εντοπίσουν και θα αποδράσουν. Το καπάκι πρέπει να ασφαλίζει αλλιώς μπορούν να το σηκώσουν. O χώρος διαβίωσης του ball python θα πρέπει να απολυμαίνεται με βακτηριοκτόνο μια φορά το μήνα.

Ανάλογα το μέγεθος και την ηλικία του ball python πρέπει να είναι και οι διαστάσεις του τεράριουμ του. Αν ο χώρος είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από τον απαραίτητο, το φίδι μπορεί να στρεσάρετε και να είναι νευρικό. Στον παρακάτω πίνακα είναι οι σχετικές διαστάσεις κλουβιού ανάλογα την ηλικία του ball python. Οι τιμές είναι γενικές και μπορούν να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις.

Ηλικία Ball python

Διαστάσεις terrarium
Νεογνό 46×30
Ενός έτους και άνω 60×30
Δύο έτων και άνω 90×45 ή 110×35

Προσοχή! Δεν πρέπει ποτέ να φιλοξενούνται παραπάνω από ένα ball pythons στο ίδιο terrarium.

Για αρχή μπορεί κάποιος να πάρει το μικρό Fauna box Extra-Large 56×30.5x26cm και αν χρειάζεται ολόκληρο τον αρχικό εξοπλισμό υπάρχει το starter πακέτο στέγασης , ενώ για ένα ενήλικο θηλυκό το πλέον κατάλληλο το  τερράριουμ είναι το 100x50x50 osb ενώ για αρσενικό είναι το γυάλινο terrarium 80x40x40  βεβαίως υπάρχει και ο βασικός εξοπλισμός φιδιών 

 

Υπόστρωμα : Το πλέον δημοφιλές υπόστρωμα για έναν Ball Python είναι το Άσπεν. Για να αποφευχθεί η κατάποση του από το φίδι κατά την διάρκεια ταΐσματος, είτε ταΐζουμε το φίδι σε άλλο μέρος έξω apo to τερράριουμ είτε τοποθετούμε το ποντίκι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Αφαιρούμε το υπόστρωμα στο σημείο που έχει αφοδεύσει το φίδι – προσθέτοντας καινούργιο υπόστρωμα – και αλλάζουμε όλο το υπόστρωμα μια φορά το μήνα που κάνουμε την απολύμανση.

Θέρμανση : Τα φίδια είναι ψυχρόαιμα ζώα που σημαίνει ότι δεν παράγουν μόνα τους θερμότητα. Την θερμότητα την λαμβάνουν από το περιβάλλον. Πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς σημεία στο τεράριουμ που θα παρέχουν στοn βασιλικό μας πύθωνα την αναγκαία θερμοκρασία για τη θερμορύθμιση του. Εξ’ αρχής πρέπει να δημιουργηθεί η ζεστή και η κρύα μεριά μέσα στο τεράριουμ. Για να το πετύχουμε αυτό τοποθετούμε κάτω από το τερράριουμ μια θερμαντική πλάκα η οποία θα πρέπει να καλύπτει το 1/3 της συνολικής του επιφάνειας. Στη ζεστή μεριά η θερμοκρασία πρέπει να είναι από 30 έως 34 βαθμούς κελσίου, ενώ στην κρύα από 26 έως 29. Καλό θα ήταν, το βράδυ η θερμοκρασία να πέφτει στους 23 – 27  βαθμούς.

Πρέπει να έχουμε ένα  ψηφιακό θερμόμετρο-υγρόμετρο για να παρατηρούμε διαρκώς την ζεστή και κρύα μεριά του τερράριουμ αλλά και την υγρασία.

Υγρασία : Οι βασιλικοί πύθωνες δεν χρειάζονται ιδιαίτερα επίπεδα υγρασίας, έχοντας το μπωλ με το νερό και αρκετό αερισμό, δημιουργούμε την κατάλληλη υγρασία. Τα επίπεδα υγρασίας που αποζητούμε είναι 50-60% υγρασία και ελέγχονται με ένα υγρόμετρο.
Προσοχή! Κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών αν το επίπεδο υγρασίας είναι υψηλό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Φωτισμός : Δεν χρειάζεται καμία λάμπα για φωτισμό. Χρειάζεται όμως την ηλιοφάνεια που παρέχει ένα δωμάτιο για να μπορεί να αναγνωρίζει την εναλλαγή μέρα και νύχτας. Δεν πρέπει το φως του ήλιου να πέφτει απ’ ευθείας πάνω στο φίδι

Νερό : Προσφέρουμε καθημερινώς φρέσκο νερό στο φίδι. Το νερό πρέπει να τοποθετείται σε σκεύος το οποίο δεν αναποδογυρίζει εύκολα. Αν το ball python αφοδεύσει μέσα στο νερό, πρέπει άμεσα να αλλαχτεί το νερό αφού πρώτα απολυμανθεί επιμελώς το σκεύος.

mqdefaultΔιακόσμηση (κρυψώνες, κλαδιά) : Όλα τα φίδια χρειάζονται ένα μέρος να κρύβονται και να νιώθουν ασφαλή. Χρειάζεται να υπάρχουν τουλάχιστον 2 κρυψώνες, μια στη ζεστή και μία στη κρύα μεριά του terrarium. Κρυψώνα μπορεί να είναι καρύδα ή κορμός ή οτιδήποτε λειτουργικό custom made. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε πέτρες και κλαδιά που θα το βοηθήσουν στην άσκηση και στην έκδυση. Οτιδήποτε μαζέψουμε από τη φύση πρέπει να το απολυμάνουμε ιδιαιτέρως προσεκτικά πριν το τοποθετήσουμε μέσα στο τερράριουμ.

Έκδυση δέρματος / shedding : Το Ball Python όπως και τα άλλα φίδια αλλάζουν το εξωτερικό τους δέρμα. Αυτό εκδυση ball pythonσυμβαίνει περιοδικά για όλη τους τη ζωή. Όσο είναι μικρότερα αλλάζουν πιο συχνά δέρμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι το φίδι πρόκειται να προχωρήσει σε έκδυση (shedding).Το χρώμα του δέρματος του θα θαμπώσει, τα μάτια του θα γίνουν γκριζομπλε και θα γίνει πιο αδρανές. Πολλές φορές αλλάζει και ο χαρακτήρας του, γίνεται πιο ντροπαλό και δεν δέχεται χειρισμό. Για να το βοηθήσουμε να βγάλει το παλιό του δέρμα πρέπει να αυξηθεί η υγρασία μέσα στο terrarium. Αυτό γίνεται είτε τοποθετώντας μεγαλύτερο μπολ νερού είτε ψεκάζοντας ελαφρώς. Αφού έχει ολοκληρωθεί το shedding βεβαιωνόμαστε ότι έχει αφαιρέσει επιτυχώς όλο το παλιό δέρμα και δεν έχει μείνει κομμάτι παλιού δέρματος πάνω στο φίδι.

Προσοχή! Αφού ολοκληρωθεί η έκδυση ρίχνουμε πάλι την υγρασία. 

 

Τρόπος χειρισμού / handling: Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στο καινούργιο μας κατοικίδιο 2-3 εβδομάδες προκειμένου να συνηθίσει το νέο του χώρο και τις νέες συνθήκες. Αφού περάσει αυτό το διάστημα ξεκινάμε να χειριζόμαστε το ball python για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Αποφεύγουμε την επαφή για δύο μέρες μετά το τάισμα. Ποτέ δεν φέρνουμε το χέρι μας πάνω από το κεφάλι του φιδιού γιατί ενστικτωδώς θα νιώσει ότι είμαστε θηρευτές του. Το πιάνουμε από τα πλαϊνά, στη μέση περίπου του σώματος πολύ ήρεμα και μαλακά. Από τη στιγμή που θα νιώσει ότι δεν κινδυνεύει θα χαλαρώσει και θα αφεθεί στα χέρια μας. Μερικά ίσως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δείξουν εμπιστοσύνη στον ιδιοκτήτη τους. Σιγά σιγά το φίδι θα συνηθίσει στο handling. Το ball python είναι εύκολο να μας συνηθίσει και να το χειριστούμε. Αν διαθέτουμε περισσότερα από ένα φίδια, πλενόμαστε όταν αφήσουμε το ένα και πριν πιάσουμε το άλλο.

Προσοχή! Δεν χειριζόμαστε το φίδι για τουλάχιστον 48 ώρες μετά το γεύμα του γιατί υπάρχει κίνδυνος να του προκαλέσουμε εμετό και να το στρεσάρουμε


Προσοχή! Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή με το φίδι.